Dubbel (B)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Dubbel (B)


Zwaarte
SG 1062 - 1070     Plato 15,5 - 17,5

Bitterheid
15 - 30 EBU

Kleur
45 - 80 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruit (o.a. banaan), karamelmout, kandij, chocolade
Smaak: zoetig tot zoet, bitterig, soms kruidig of iets siroperig
Mondgevoel: plakkerig met tamelijk veel koolzuurprikkeling
Nasmaak: zoetig, kruidig, karamel (sterk uiteenlopende bijsmaken)

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Johannes

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Johannes   
Bron van het recept:    Samengesteld door Herman Holtrop
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: nvt      

Naam brouwsel:     Kloonrecept* Chimay rood   
Biertype:    Dubbel
Begin SG:    1065
Eind SG:    1020*
Kleur (berekend):    41.3 EBC
Berekende bitterheid:   29.7 EBU

Mout & suiker
2000 gram   73.3%    Pilsmout                3 EBC     
300 gram    11%    Munich       17 EBC     
150 gram     5.5%    Caramunich     150 EBC     
100 gram    3.7%           Kristalsuiker
100 gram    3.7   Tarwevlokken   4 EBC
80 gram   2.9              Carafa Special   800 EBC

Water
3.5 L/kg maischwater
2 L/kg spoelwater

Maischschema
10 min   55 gr C
45 min   60 gr C
20 min   70 gr C
5 min   78 gr C

Hop
10 gram   *Galena    10 % alfa   pellets     kooktijd   60 min
3.5 gram    Hallertauer  3.5 alfa   pellets     kooktijd   10 min
 

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   60 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 1214 vloeibaar of zelfopgekweekte Chimay

Vergistingstemperatuur en duur: onbekend

Advies is niet hoger dan 22 gr C te vergisten ivm estervorming van de Chimay gist

lagering       onbekend

*Bijzonderheden: Dit recept is door verschillende personen van het Groningsch Biergilde gebrouwen, het is geen goed kloonrecept  maar wel een goed recept. Mijn versie is geëindigd op 1020 dit is gezien het maischschema te hoog echter, leverde wel een goed bier op. Advies is om evt. een zoeter maischschema te hanteren een zoetje misstaat zeker niet bij dit bier. Tettnang hop kan dienen als vervanger van de Galena (Galena is slecht verkrijgbaar)

Caspar

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen brouwsel
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1779.0.html

Naam brouwsel:     Dubbel
Biertype:    Dubbel
Begin SG:    1065
Eind SG:    1015
Kleur (berekend):    75 EBC
Berekende bitterheid:   22 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
2430 gram   81,4%    Pilsmout     3 EBC     
110 gram    3,8%    Tarwemout    3 EBC     
300 gram     10%    Cara Crystal     120 EBC     
110 gram     3,7%    Cara Aroma     150 EBC     
30 gram     1,1%    Chocolate (Ontbitterd)     800 EBC     

Water
9 L maischwater
7 L spoelwater

Maischschema
10 min   52 gr C
40 min   63 gr C
20 min   73 gr C
1 min   78 gr C

Hop
26 gram   Saaz    2,9 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min
8 gram   Hallertau Herz    2 % alfa      bloemen     kooktijd   60 min
7 gram   Hallertau Herz    2 % alfa      bloemen     kooktijd   15 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Belgian Ale 1214       vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   6   dagen bij   21 gr C
lagering       8   dagen bij   20 gr C



Caspar

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4192.0.html

Naam brouwsel:  Scouting Dubbel
Biertype:    Dubbel
Begin SG:    1067
Eind SG:    1020
Kleur (berekend): 47 EBC
Berekende bitterheid: 28 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 28 liter wort/bier

Mout & suiker
7000 gram   71,0%   Pils mout      3 EBC
2000 gram   20,3%   Münichmout    15 EBC
800 gram   8,1%   CaraAromamout   150 EBC
60 gram   0,6%   Chocolademout   1400 EBC

Water
27 L maischwater
19 L spoelwater

Maischschema
In   55 gr C
40 min   62 gr C
20 min   73 gr C
1 min   78 gr C

Hop
15 gram Target                    9,7 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
27 gram Styrian Goldings   4,1 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
20 gram Styrian Goldings   4,1 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min


Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Belgian Abbey II (Rochfort)       

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij   22 gr C
lagering                    14   dagen bij   20 gr C

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Van Erik van den Nouweland kreeg ik per mail zijn recept waarmee hij de tweede prijs gewonnen heeft bij het ONK 2004 in de klasse D. In deze klasse waren maar liefst 89 inzendiingen.



Recept voor 17 Liter
 
5 kg Pilsmout 3EBC
2 kg Ambermout 50 EBC
50 gram chocolademout 800EBC
 
20gr  Hop bloemen: Target                  10,5 %    I
50gr  Hop bloemen: Hallertau Spalt Select   3,5 %    II
 
gist: standaard Brewferm bovengister (starter)
 
gestort in 20L 43graden
 
Maischschema :
------------------------------
|  temp  | 53 | 63 | 73 | 78 |
------------------------------
|  min   | 30 | 30 | 30 |  5 |
------------------------------
 
gespoeld naar 20L
 
Hopgift II na 45 min.
Totale kooktijd 60 min.
 
Begin SG 1085
Eind  SG 1030
 

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Van Jan Spoelstra ontving ik een rectificatie van zijn winnende recept. Bedoelde rectificatie is hieronder integraal weergegeven


Hoi Jacques,
Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb de reacties bekeken via het forum en aan de hand hiervan nog eens in het logboek gekeken en jawel hoor... niet bij het goede recept naar je gemaild! Is het mogelijk om dit te herstellen? Hier volgt het recept zoals ik het gebrouwen heb (voor 10 liter).
 
1700 pilsmout 3 ebc
750 munchenermout 17 ebc
165 caramout 120 ebc
150 special B 300 ebc
10 chocolademout 800 ebc
250 bruine kandijsuiker (5 minuten voor einde koken erbij)
 
5 g Hallertaupellets 15% (helft aanvang koken, helft na 45 minuten)
4 g Saazpellets 7% (10 min. voor einde koken)
 
Maischwater 9 liter (1 kg mout / 3 liter water)
Kooktijd 90 minuten
EBU 25
Gist opgekweekt uit flesje Westmalle Dubbel
Begin sg 1065
Eind sg 1015
 
Maischschema:
63 - 15 minuten
72 - 30 minuten
Jodiumtest negatief en verwarmd tot 78 graden gevolgd door spoelen met water van 80 graden.
 
Na de 1e rust het beslag aangezuurd tot pH 5,3
Spoelwater niet bijgehouden. Ook dit aangezuurd tot pH 5,3
 
Sorry voor de foute berichtgeving!  Zal niet weer gebeuren.
 
Groeten,
Jan Spoelstra



Eerder ontving ik het hieronder geplaatste recept waarop door een aantal forumleden gereageerd is.

--------------------
Hoi Jacques,
Naar aanleiding van je telefoontje hierbij het recept van mijn Westmalle Dubbel die tijdens het ONK van dit jaar een derde prijs behaalde. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het wel. Het recept is gerekend naar een hoeveelheid van 10 liter.
 
1750 g pilsmout 3 ebc
 750 g Munchenermout 17 ebc
 375 g caramout 120 ebc
  30 g chocolademout 800 ebc
 250 g bruine kandijsuiker (5 min. voor einde kooktijd erbij)
 
5 g Hallertaupellets 15% (helft bij aanvang koken, helft na 45 minuten)
4 g Saazpellets 7% (10 min. voor einde koken)
 
Maischwater 9 liter (1 kg mout / 3 liter water)
Kooktijd  90 minuten
EBU 25
Gist  Wyeast Belgian Abbey 1214
Begin SG 1070
Eind SG 1016
 
Maischschema:
63 - 15 minuten
72 - 30 minuten

Na de 1e rust het beslag aangezuurd tot pH 5,3
Spoelwater niet bijgehouden. Ook dit aangezuurd tot pH 5,3
 
Groeten uit Assen,
Jan Spoelstra

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Gisteren kreeg ik per e-mail het recept van Louis Smeding.



Eerste prijs ONK  klasse E  Westmalle kloon.
Louis Smeding



Recept voor 10 liter

Mout
2400 gram pilsmout 3,5 EBC
  85 gram chocolademout  800 EBC
 115 gram kristalsuiker

Hop
8 gram  Styrian Goldings
9 gram  Saaz
6 gram  Tettnang

Gist
Wyeast Belgium abbdey 1214


Maischschema
temp.   rusttijd
55 °C    meteen gaan verwarmen om naar 62º C te gaan
62 °C    60,0 minuten
67 °C    10,0 minuten
73 °C    10,0 minuten
78 °C    10,0 minuten

Maischwater 8,5 liter
Spoelwater 8 liter


Begin SG 1066  (16,0º P)
Eind SG 1016 (4,2º P)

Beluchting wort 20 minuten

Bottelsuiker 7,5 gram per liter
Alcohol gebotteld bier 7,2 % vol alc.

Kleur 55 EBC
Bitterheid 20,5 EBU

Ton

Met het onderstaande recept heb ik de tweede plaats gehaald op het laatste ONK in de klasse E, Westmalle Dubbel imitaties.

Per 10 liter:

1500 g Pilsmout, 3 EBC
200 g Pale ale, 7 EBC
200 g cara-aroma, 300 EBC
500 g donkere kandij (van de Edah, CSM dacht ik)

Maischschema:

1 op 3.25 inmaischen

10 minuten 52 graden
40 minuten 61 graden
20 minuten 71 graden
5 minuten 77 graden

Spoelen tot 13-14 liter

Koken gedurende 1 uur.

Hopgift:
Styrian Goldings (5.5 %) gedurende 60 minuten meekoken
Spalt (3.7 %) gedurende de laatste 10 minuten meekoken.

Filtreren, afkoelen, gist toevoegen (starter van Wyeast 3787), de eerste uren regelmatig beluchten.

Het begin SG was 1065, berekende EBC-waarde: ongeveer 65, EBU-waarde: 25
Het eind SG kwam uit op 1010

Het bier was 8 maanden oud op de keuring.


Verdere bijzonderheden.

Bij het St Petri gilde hebben we ieder jaar een bierexperiment. 2005/2006 was dat het brouwen van een Westmalle Dubbel imitatie, met het idee om die ook in te leveren op het volgende ONK. Ik had toen, na wat zoeken en natuurlijk ook kijken op hobbybrouwen.nl een recept opgesteld dat uitging van 1800 g pilsmout, 200 g cara-aroma en 500 g donkere kandij. Het bier had moeten uitkomen op een SG van 1063 en, 60-65 EBC en 26 EBU. Nu had ik nog een kliekje pale ale liggen, vandaar dat ik iets ben afgeweken van het recept en ik was uiteindelijk wat hoger uitgekomen met het begin SG, vandaar dat ik iets water heb toegevoegd waardoor de teruggerekende storting ook iets anders was.

In eerste instantie dacht ik dat het bier wat lichter van kleur was geworden, maar na verloop van tijd was de kleur toch prima. De eerdere schijnbaar lichtere kleur had waarschijnlijk te maken met de gist die nog in het jongbier zweefde. Verder vond ik dat de gebruikte gist toch een een apart, wat fenolisch luchtje had. Ook bij andere brouwers met dezelfde gist kon je dat ruiken. Maar na verloop van tijd (8 maanden was het bier bij de keuring) was het luchtje grotendeels weg. Toch vind ik het niet zo'n fijne gist als de Wyeast 1214. Maar ja, het moest een Westmalle imitatie worden.

Op de keuring kreeg het bier 82 punten. Het commentaar was: goede kopie, wat aan de zoete kant.

Opmerkelijk: Ik had het ook in de D-klasse ingeleverd. Daar kreeg het bier 70 punten met de volgende opmerkingen.

'Het bier moet van alles wat meer hebben: meer body, meer zoetheid en iets donkerder'.

Voor mij geeft dat aan dat als je wat wilt bereiken in de D-klasse je een wat meer uitgesproken (vaak zwaarder) bier moet hebben. In de lange rij van te keuren dubbels valt een dubbel die niet al te zwaar is onvoldoende op, terwijl het blijkbaar wel een goede kopie van één bier kan zijn.

Brouw ze en groet,

Ton van Gelder



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Adrie

Naam brouwer: Jan Passieux
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: niet

Naam brouwsel: Dubbel
Biertype: Dubbel
Begin SG: 1070
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 41 EBC
Berekende bitterheid: 22 EBU

Mout & suiker
2000 gram   72,7 %   Pilsmout                   3 EBC
250 gram      9,1 %   Special B               350 EBC
100 gram      3,6 %   Tarwevlokken           4 EBC
400 gram     14,5%   Bruine kandijsuiker  10 EBC

Water
8,2 L maischwater
Beslagdikte: 3,5 l/kg

Maischschema
45 min   60 gr C
15 min   70 gr C
5 min    75 gr C

Hop
15 gram   Styrian Goldings   5,1% alfa   bloemen   First Wort Hop
10 gram   Tettnanger          4,3 % alfa  bloemen   30 minuten koken

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 3787 Trappist High Gravity vloeibare gist.

Bijzonderheden:
1e prijs klasse D bij het ONK 2006. Het bier scoorde 92 punten.



Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.

Arie-Jan van Dort

Hallo allemaal,

Jullie hebben er even op moeten wachten maar hier is mijn recept voor een dubbel.
Ik ben met dit recept tweede geworden op de ONK met 90 punten.

Jury rapport: "Geen afwijkingen/brouwfouten". "Prima, mag een tikkeltje zoeter".


Het recept is voor 25 liter:

Dubbel, 7,4%

4000 g pilsmout
2500 g palemout
250 g karamelmout
75 g kleurmout (900 EBC)
375 g bruine kandijsuiker

Hallertauer Perle bloemen (alfa 6,9%) 45 gram, toegevoegd bij de start van het koken
Saaz pellets (alfa 3,2%) 22,5 gram, toegevoegd 15 minuten voor het eind.

Safbrew S33 gist (1 zakje)

maischschema:
45C 30 min
53C 30 min
62C 60 min
72C 20 min
78C 1 min

Maischwater 25 l
spoelwater 15 l

kooktijd 90 min

Natuurlijk gekoeld

6 dagen open vergist en 27 dagen gesloten

Begin SG 1074
Eind SG 1018

Veel succes allemaal!

Groeten,
Arie-Jan van Dort



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Ivo Kuijpers

Recept  Dubbel, 3e prijs categorie D, OBBK2012
Ivo Kuijpers
Recept voor 20 liter Dubbel
Mout:
Soort            hoeveelheid (gr)   kleur (EBC)
Pilsmout                      4071         3
Munchenermout                   2244         15
Caramunch type 3      300         140
Chocolademout (ontbitterd)   73         800
Kandijsuiker (bruin)      582         10

maischschema:
Maischwater 20 liter, spoelwater 11,6 liter
Temp      38/45/52/67/72
Tijd      10/15/20/45/10

Hopsoort:
Cascade 40 gram, kooktijd 90 minuten

Gistsoort:
Safbrew S-33

Vergisting:
Begin SG 1077, eind SG 1020.    Alc 7,9 vol%



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.