Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd  (gelezen 25201 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #100 Gepost op: 24-12-2018 22:03 u »
Het kan een paar dagen duren doordat je echte activiteit ziet.
Hoe jonger het bier des te sneller zal de starter aan de gang gaan.
Het beste kun je gist opkweken uit La Trappe Dubbel. Die heeft het minste last gehad van de alcohol in het flesje.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Roodwang

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #101 Gepost op: 25-12-2018 00:45 u »
Leuk dat deze weer omhoog gehaald is.. Ik was het alweer vergeten..
Wordt de volgende die ik ga maken. Jacques bedankt voor je recept!
Fijne dagen iedereen! en een goed 2019!  Met veel mooie bieren en leuke brouwdagen!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #102 Gepost op: 25-12-2018 08:43 u »
Geeft de hop bij de vlamuit hopgift helemaal geen bitterheid meer af? Ervan uitgaande dat er tussen einde kook en hevelen met tegenstroomkoeler zon 5-10 minuten zit

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #103 Gepost op: 25-12-2018 10:41 u »
Leuk dat deze weer omhoog gehaald is.. Ik was het alweer vergeten..
Wordt de volgende die ik ga maken. Jacques bedankt voor je recept!
Fijne dagen iedereen! en een goed 2019!  Met veel mooie bieren en leuke brouwdagen!

Ben ik het mee eens. Vind dit toch de lekkerste quadrupel. Spreek dan wel voor mezelf omdat smaken verschillen. Staat bij mij ook nog een keer op het programma om te brouwen. Nu heb ik een aangepaste quadrupel (van mijn clubwinnaar bij de Roerstok)  op de fles. Moet nog even rijpen en dan inzenden bij de nieuwe clubwedstrijd.

Broudoe

Jos

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #104 Gepost op: 25-12-2018 14:39 u »
Ook van plan om een kloon poging te doen. Wat is de vergistingsgraad van de La Trappe gist? Dan kan ik die invoeren in BrouwHulp. :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #105 Gepost op: 25-12-2018 21:35 u »
Ook van plan om een kloon poging te doen. Wat is de vergistingsgraad van de La Trappe gist? Dan kan ik die invoeren in BrouwHulp. :brouwen:

Bij mijn recept 89,8%  >:D

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #106 Gepost op: 26-12-2018 12:31 u »
Wow, dat is echt veel. Maar die 89,8% is zeker inclusief suiker?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #107 Gepost op: 26-12-2018 14:50 u »
Wow, dat is echt veel. Maar die 89,8% is zeker inclusief suiker?

Ja. Ik schreef niet voor niets "bij mijn recept"...

Offline deBie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Bier Appetit
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #108 Gepost op: 26-12-2018 20:41 u »
Gefeliciteerd Jacques!
Ik zou van die prijs kunnen dromen! Maar het zal welverdiend zijn ;).

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.327
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #109 Gepost op: 26-12-2018 21:12 u »
Gisteren heb ik al met hem gehad over de Delta gisten maar daar wilde hij nog steeds niet veel over kwijt.
Wat is dat voor gist? en waarom zou men iets weggeven en dan vreemd doen over de herkomst? is het Heineken a-gist of zo? :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #110 Gepost op: 26-12-2018 21:13 u »
Gefeliciteerd Jacques!
Ik zou van die prijs kunnen dromen! Maar het zal welverdiend zijn ;).

Het was een hele mooie dag. Veel gezien en geleerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #111 Gepost op: 26-12-2018 21:17 u »
Wat is dat voor gist? en waarom zou men iets weggeven en dan vreemd doen over de herkomst? is het Heineken a-gist of zo? :nut:

De Delta gisten waren vloeibare gisten die door Sander verkocht werden. Een soort Wyeast of White Labs voordat deze firma's hun gisten op de markt zette. Het waren dus verschillende gisten. Geen idee waar ze vandaan kwamen. Destijds heb ik er heel wat lekkere bieren mee gebrouwen.

Offline Rinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #112 Gepost op: 08-01-2019 20:27 u »
Even een korte update.
Ik heb het recept nogmaals gebrouwen met de laatste stap hopgift in de laatste minuut (de 0 minuten stap) in plaats van koude hop zoals vorige keer wat eigenlijk niet de bedoeling was.
Ik heb nu ook de inmiddels geslaagde opgekweekte gist uit een flesje la Trappe dubbel gebruikt volgens de instructies van Jacques (met de appelsap en moutextract).
Onvoorstelbaar hoe goed dat werkt! De hoofdvergisting verloopt nu zeer fanatiek (met blow-off tube). Hieruit kan ik afleiden dat de opkweek echt succesvol was en de populatie groot genoeg is voor het 18 Liter recept.
Nu is het afwachten maar ik heb goede hoop op een geslaagd brouwsel.

Offline PrinsHeerlijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
    • Thuisbrouwerij Prins
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #113 Gepost op: 16-01-2019 11:47 u »
Nu voor de tweede keer het recept gebrouwen. Wat mij opvalt is dat de gist slecht 'uitzakt' en niet goed 'blijft plakken' onderin de fles. Wordt dit herkend?  :weetniet: Nu 5 weken op fles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #114 Gepost op: 16-01-2019 22:21 u »
Nu voor de tweede keer het recept gebrouwen. Wat mij opvalt is dat de gist slecht 'uitzakt' en niet goed 'blijft plakken' onderin de fles. Wordt dit herkend?  :weetniet: Nu 5 weken op fles.

Heb je calciumzouten gebruikt? Het plakken van gist kan overigens een tijdje duren. Ligt ook aan de leeftijd van de gist.

Offline Rinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #115 Gepost op: Vandaag om 13:02 »
Het opkweken van de la Trappe gist heb ik ondertussen wel onder de knie.

Waar nu ik temperatuur gecontroleerd kan fermenteren vraag ik mij af wat de ideale vergistingstemperatuur is of welke temperatuur stappen het beste passen bij deze gist soort?

Tags: