Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?  (gelezen 24813 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #75 Gepost op: 08-04-2016 17:38 u »
Ik denk dat ook het geknoei van BIAB heel erg afhankelijk is of je alleen werkt en of je handige methodes hebt gevonden om te compenseren als je alleen werkt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #76 Gepost op: 10-04-2016 18:07 u »
Ik denk dat ook het geknoei van BIAB heel erg afhankelijk is of je alleen werkt en of je handige methodes hebt gevonden om te compenseren als je alleen werkt.

En ook hoeveel volume je brouwt. Ik heb Biab nooit als geknoei ervaren.

Offline tdb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #77 Gepost op: 12-04-2016 13:43 u »
Bij het brouwen in een zak moet je ervoor zorgen dat de zak niet de bodem raakt.
Praktisch vraagje : is het mogelijk om hiervoor een rooster van de microgolfoven op de bodem van mijn brouwpot te plaatsen? http://i101.twenga.com/huishoudelijk/magnetron-rooster/rooster-magnetron-35x6-cm-tp_8946814279396560373vb.jpg.
Hierdoor is er geen rechtstreeks contact tussen de bodem en de brouwzak?
Met welke zak hebben jullie goede ervaringen?

Bijkomende vraag in verband met het spoelen bij biab? Wat is de beste methode? De zak na het maischen in een aparte pot met het spoelwater leggen? Of boven de brouwpot laten hangen en zo spoelen? Hoelang?
Alle tips zijn welkom.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #78 Gepost op: 12-04-2016 14:37 u »
Bij het brouwen in een zak moet je ervoor zorgen dat de zak niet de bodem raakt.
Praktisch vraagje : is het mogelijk om hiervoor een rooster van de microgolfoven op de bodem van mijn brouwpot te plaatsen? http://i101.twenga.com/huishoudelijk/magnetron-rooster/rooster-magnetron-35x6-cm-tp_8946814279396560373vb.jpg.
Hierdoor is er geen rechtstreeks contact tussen de bodem en de brouwzak?
Is perfect, zelf gebruik ik een taartrooster. Het is handig voor de betere circulatie en het voorkomen van aanbranden een centimeter
tusses de bodem en je brouwzak over te houden
Citaat
.
Met welke zak hebben jullie goede ervaringen?

Ik heb hem zelf gemaakt met polyester fijne voile vitrage stof. Je kunt ook deze stof gebruiken:
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60260330/. Met kant en klare zakken heb ik geen ervaring.
Citaat
Bijkomende vraag in verband met het spoelen bij biab? Wat is de beste methode? De zak na het maischen in een aparte pot met het spoelwater leggen? Of boven de brouwpot laten hangen en zo spoelen? Hoelang?
Tegenwoordig spoel ik niet meer dat scheelt je 2% minder rendement en heel veel tijd. sommige brouwers claimen dat spoelen een betere smaak geeft.
Toen ik nog spoelde liet ik de zak een klein beetje uitdruipen en gooide hem in een plastic emmer en goot daar voor een 15l brouw 6 liter spoelwater op, dat liet ik 20 minuten intrekken en kneep daarna de zak goed uit en gooide dit bij het overige wort, dat ik aan de kook aan het brengen was.

Offline tdb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #79 Gepost op: 12-04-2016 17:45 u »
Compenseer je dan het niet spoelen met meer mout te gebruiken in je recept? Geen mindere smaakervaring bij jouw biertjes door het niet spoelen?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #80 Gepost op: 12-04-2016 19:28 u »
Compenseer je dan het niet spoelen met meer mout te gebruiken in je recept? Geen mindere smaakervaring bij jouw biertjes door het niet spoelen?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Het betekent dat ik in mijn brouw software 75℅ rendement invoer ipv 77%
Verder denk ik dat er zaken zijn die voor de kwaliteit van je bier belangrijker zijn dan wel of niet spoelen.
Voor mij geldt vooral gemak. Verder denk ik dat elke transitie in je proces een potentiŽle bron van infectie en oxidatie is. Dus zak eruit en alle wort in de pan houden en zo snel mogelijk koken houdt je proces simpel.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.249
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #81 Gepost op: 12-04-2016 19:59 u »
Verder denk ik dat elke transitie in je proces een potentiŽle bron van infectie en oxidatie is. Dus zak eruit en alle wort in de pan houden en zo snel mogelijk koken houdt je proces simpel.

Infectie zeker niet omdat je nog moet koken, oxidatie zou ik ook niet bang voor zijn voor het koken en een wort temperatuur van + 70 graden.
Enigste eventuele voordelen van niet spoelen is tijdwinst ( en in geval van BIAB ) versimpeling van het proces

Offline DirkB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #82 Gepost op: 12-04-2016 21:29 u »
Ik gebruik ook een zelfgemaakte zak van fijne vitragestof. Ik spoel ook niet, maar heb dat ook nooit gedaan, kan je geen objectief oordeel daarover geven.

Mijn zak rust gewoon op de bodem, als ik moet bijverwarmen tijdens het maischen, 'roer' ik met een verfmixer. Ik maak eigenlijk een op en neer gaande beweging. Dat zorgt ook voor een homogene temperatuur in je beslag. Geen last van een aangebrande zak.



Wat betreft het 'uitrekenen' van recepten heb ik goede ervaringen met de Biabacus van www.biabrewer.info. Lekker simpel, maar werkt prima. Zeg maar net als BIAB...  ^-^

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #83 Gepost op: 12-04-2016 22:27 u »
In hoeverre is vitrage voedselveilig? Ik weet dat men vitrage behandeld met brandvertragende middelen en die zijn zeker niet geschikt voor menselijke consumptie.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #84 Gepost op: 12-04-2016 22:28 u »
Maar goed dat ik een verfmixer ook niet.... Ik ben blij dat ik geen keurmeester ben 😂

Offline DirkB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #85 Gepost op: 12-04-2016 22:36 u »
100% polyester vitrage is uit zichzelf brandvertragend en niet behandeld. Evengoed even uitkoken voor het eerste gebruik. Die verfmixer heb ik wat minder onderzoek naar gedaan. Ervoor gemaakt is ie zeker niet. Een rvs exemplaar zou beter zijn... Iemand een linkje?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 637
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #86 Gepost op: 13-04-2016 11:26 u »
100% polyester vitrage is uit zichzelf brandvertragend

 :nut: Dat lijkt me niet toch?

Offline DirkB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #87 Gepost op: 13-04-2016 11:42 u »
:nut: Dat lijkt me niet toch?

Naja, ik ben ook geen expert, maar mij is verteld dat de stof die ik kocht, onbehandeld 100% polyester was. En dat polyester smelt in plaats van in de fik vliegt. Maar goed, alleen van horen zeggen dus. Ik heb mijn zak voor gebruik even goed uitgekookt.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 637
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #88 Gepost op: 13-04-2016 11:45 u »
Naja, ik ben ook geen expert, maar mij is verteld dat de stof die ik kocht, onbehandeld 100% polyester was. En dat polyester smelt in plaats van in de fik vliegt. Maar goed, alleen van horen zeggen dus. Ik heb mijn zak voor gebruik even goed uitgekookt.

Polyester smelt inderdaad eerder dan dat het brandt, maar dat druipende kunststof is wel levensgevaarlijk als het op je komt. Maar het zou inderdaad kunnen dat het niet het vuur verder verplaatst en dat het daardoor als brandvertragend wordt gezien.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #89 Gepost op: 13-04-2016 18:16 u »
De enige manier waarop dat kan gebeuren is als je de zaak op een vlam laat vallen.
Oftewel als je je fornuis of brander uitzet wanneer er geen pan op staat is er geen gevaar. Dit geld overigens voor eigenlijk alles wat je bij bierbrouwen gebruikt wat niet van een metaal is, niet op een open vlam gooien.
Polyester stoffen zullen echt niet smelten van wat maischtemperatuten, zolang de zak en de pan gescheiden zijn door een valse bodem.

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #90 Gepost op: 13-04-2016 22:26 u »
Maar de vraag is of polyester bij hoge temperaturen voedselveilig is? Ik weet het echt niet maar gezien de lucht die van vers polyester afkomt durf ik er niet op te vertrouwen. Vitrage is niet bepaald gemaakt voor de voedsel industrie, je weet ook niet wat ze er verder mee gedaan hebben. maar ik weet het dus echt niet.

Waarom niet van kaasdoek? Dat heb ik een brouw of wat gebruikt en werkte prima, mijn zelfgemaakte kaasdoek hopzakjes waren na een dertig keer gebruiken en tussendoor wassen wel gaar.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #91 Gepost op: 13-04-2016 22:29 u »
Polyester smelt inderdaad eerder dan dat het brandt, maar dat druipende kunststof is wel levensgevaarlijk als het op je komt. Maar het zou inderdaad kunnen dat het niet het vuur verder verplaatst en dat het daardoor als brandvertragend wordt gezien.

Voile is 100% polyester, smelt bij 225gr, je moet voorkomen dat er direct contact is tussen je zak en de bodem.
Polyester is bestand tegen zuur, neemt geen vocht op. BacteriŽn em schimmel wordt niet opgenomen.Polyester verpakkingen zijn algemeen gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Ik denk dat iedereen vol vertrouwen een rookworst in een polyester verpakking in bijna kokend water stoppen.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #92 Gepost op: 27-04-2018 08:41 u »
Zelfde hier, prima rendement ook  :)

Kun je niet gewoon een bord op de bodem van je kookketel leggen? Dan komt de biab zak ook niet in contact met de bodem van je kookketel, toch?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 427
  • Land: nl
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #93 Gepost op: 27-04-2018 09:33 u »
Ja hoor dat zal vast ook kunnen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #94 Gepost op: 27-04-2018 11:10 u »
En toch zou ik zelf niet snel een bord erin leggen wanneer je makkelijk een RVS alternatief kan gebruiken.

Ik heb gebruikt als valse bodem:
- Spatdeksel (RVS) van de action waar ik het handvat afgezaagd had.
- Pannenonderzetter (RVS), tevens van de action.

Beiden werkten perfect en zijn onverwoestbaar.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 971
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #95 Gepost op: 27-04-2018 11:17 u »
Ik had vroeger een zak met haakjes er aan zodat je het in de brouw emmer/pan kan hangen. Bodem van de zak hing vrij van bodem/verwarmingselement.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #96 Gepost op: 27-04-2018 14:06 u »
Een bord zou ik ook niet doen. Je sluit dan wort op tussen je verwarmingselement en het bord, dat gaat geheid verbranden bij verwarmen.

Ik gebruik zelf een RVS taartrooster en een kant-en-klare zak van brew bag. Die zijn mooi fijnmazig en laten nauwelijks troep door, en bovendien erg sterk. Tijdens verwarmen naar een volgende maischstap roer/schep ik af en toe eens van beneden naar boven, om ervoor te zorgen dat er geen stilstaand wort staat te verbranden onder het taartrooster. Na de maisch zet ik een inklapbaar rekje op mijn (geÔsoleerde) weckketel, dat eigenlijk bedoeld is om fruit te laten uitlekken. Het lekzakje dat er bij zit gebruik ik niet. Op dat rekje zet ik een groot RVS vergiet, en daar zet ik de zak in. Dit is even een tweehandenoefening als je alleen brouwt, maar tot nu toe prima zonder gemors gelukt met ik denk als grootste stort zo'n 7 kilo mout. Om de onderrand van het vergiet bind ik van tevoren een hopzak met een stuk rolladetouw. De punt van de hopzak hangt dan net in mijn wort. Zo loopt al het uitdruipsel zonder kletteren (en knoeien) door/langs de hopzak in de pan. Via de kraan tap ik eerst een aantal liters wort af en schenk die over de zak. Veel trub van onder uit de pan ben je dan kwijt. Hierna zet ik de weckketel al op 'koken'. Af en toe eens rustig over de bodem roeren kan gewoon met het rekje erop. Het taartrooster is er dan natuurlijk al uit gehaald.

Daarna spoel ik, door met een pollepel een flinke pan heet water over de zak te scheppen. Als laatste een paar liter koud water, zodat de zak niet meer gloeiend heet is. Uiteindelijk knijp ik de zak licht uit. Op die manier maak ik tot 24 liter bier in mijn weckketel, afhankelijk van het gewenste begin SG en je kooktijd natuurlijk. Lekker compact (slechts ťťn pan en alles past ook in de weckketel achteraf), lekker goedkoop en lekker ongecompliceerd.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 260
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #97 Gepost op: 27-04-2018 21:10 u »
Ik gebruik zelf een RVS taartrooster en een kant-en-klare zak van brew bag.
Neem gewoon een Ikea stoompan inzet, https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90112531/

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #98 Gepost op: 27-04-2018 23:26 u »

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?
« Reactie #99 Gepost op: 28-04-2018 10:41 u »
Het is praktisch hetzelfde haha.

Tags: biab