Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste moutbrouwsel, pale ale

Gestart door i-love-ipa, 25-01-2015 15:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

i-love-ipa

In de afgelopen maanden een paar blikbrouwsels gemaakt en ondertussen het forum doorgelezen en diverse benodigdheden voor moutbrouwen verzameld, het moet er maar eens van komen dacht ik vannacht..

Niks te doen in de nachtdienst dus in een opwelling 5 kg Dingemans pale ale mout, 1 kg Dingemans cara 120, 100 g centennial pellets en 100 g amarillo pellets besteld bij Brouwmarkt en een recept geprobeerd op te stellen mbv BrouwHulp.

Ik ga de eerste keer moutbrouwen volgens de BIAB methode met een maischzak (kookzak volgens Brouwmarkt.nl) dus heb mijn brouwzaalrendement laag ingesteld. Ik wil slechts 10 liter brouwen maar gebruik daar de welbekende 33 liter 'Menno' pan voor en ga op de wokbrander van het gasfornuis brouwen, gaat dit voor problemen zorgen? (Ik heb ook een 27 liter elektrische weckpan tot mijn beschikking).

Hieronder mijn recept, heeft iemand nog tips of opmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptEerste Volmout Pale Ale
Brouwdatum31-01-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume10,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
9,00 lLeidsch leidingwater0,56 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l50 mg/l177 mg/l48 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,8 %
0,200 kgCara 120Dingemans120 EBC6,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C1 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCentennialpellets10,3%60 min.33,5 IBU
10,0 gAmarillobellen10,4%30 min.15,7 IBU
10,0 gAmarillobellen10,4%20 min.10,4 IBU
5,0 gCentennialpellets10,3%20 min.5,6 IBU
20,0 gAmarillobellen10,4%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


bierhenkie

Zorg er wel voor dat tijdens verwarmen de nylon zak niet op de bodem ligt.

i-love-ipa

Citaat van: bierhenkie op 25-01-2015  15:36 uZorg er wel voor dat tijdens verwarmen de nylon zak niet op de bodem ligt.

Ik leg een RVS stoommandje omgekeerd op de bodem van de maischpan, had ik op youtube gezien, slimme oplossing!

Brouwers

Ik zou het maischschema wat aanpassen. 90 min is onnodig lang, gewoon 60 min aanhouden bij eenstapsmaisch. Verder zou ik warmer uitmaischen, 78 graden

i-love-ipa

Citaat van: Brouwers op 25-01-2015  16:08 uIk zou het maischschema wat aanpassen. 90 min is onnodig lang, gewoon 60 min aanhouden bij eenstapsmaisch. Verder zou ik warmer uitmaischen, 78 graden

Oeps foutje! Uitmaischen moet inderdaad 78 graden zijn, ik zal het even aanpassen en ook 60 minuten aanhouden, bedankt voor de tip  :biersmile:

Vergelijkbare Topics (7)

38321

Reacties: 27
Gelezen: 4347

25249

Reacties: 26
Gelezen: 9388

41230

Gestart door Esselte


Reacties: 7
Gelezen: 1175

29360

Reacties: 15
Gelezen: 5439

8744

Gestart door goom


Reacties: 18
Gelezen: 4942

34629

Reacties: 3
Gelezen: 1579

18988

Reacties: 58
Gelezen: 17354


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.