ONK 2014 D3 Quadrupel van Henry Haak

Gestart door Twentse Schapekop, 01-06-2014 21:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Twentse Schapekop

Derde prijs behaald met een Quadrupel in de klasse D,90 punten
Visuele aspecten 15 punten
Geur 21 punten
Smaak 21 punten
Basissmaak 10 punten
Body 5 punten
Mondgevoel 5 punten
Nasmaak 13 punten

"Mooi bier,alcoholwarmend met enige fruitige esters.
Goed van koolzuur en schuim.
Misschien in de geur wat mild maar dat kan ook mijn neus zijn "aldus de keurmeester

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptnr 19 2e keer
Kenmerk
Brouwdatum15-5-2013
BiertypeQuadrupel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater22,1 liter
Spoelwater10,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur63 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout63,9 %5236 gr6 EBC
Tarwemout6,1 %500 gr3 EBC
Special B5,0 %410 gr391 EBC
Caramunich9,0 %737 gr123 EBC
Basterdsuiker (bruin)10,0 %819 gr30 EBC
Chocolademout1,0 %82 gr900 EBC
Ambermout 50 EBC5,0 %410 gr49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)5,5 %16 gr90 minuten9 EBU
Saaz (CZ)4,0 %35 gr90 minuten14 EBU
East Kent Golding4,9 %14 gr90 minuten7 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander15 gr2 Min.
Sinaasappelschillen3 gr2 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C60 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C1 minuten3,0 l/kg

Leuk resultaat vooral om dat ik gek op Quadrupels ben :brouwen:
Voor de kijkers van brouwtv,ook met een druppel water uit je waterslot komt het wel goed!  ^-^
De Hopsoorten waren restjes van wat ik nog had,geen grote gedachtes daar over.

Groet
Twentse Schapenkop

William

Gefeliciteerd!

Een lekkere complexe moutstort.

Theo Mol

Even de brix omrekenen. Je doel was SG 1094 (brix 22,5) en je resultaat is brix 12,3 (SG 1050).

Je bier zal veel minder sterk worden, zowel alcohol als body, dan het plan was. De vergisting gaat waarschijnlijk sneller als je evenveel gist gebruikt.
Hoeveel hop heb je gebruikt? Mogelijk wordt je bier bitterder dan je verwacht, dat is nog een beetje na te rekenen met brouwsoftware.

Natuurlijk wordt het bier, maar het wordt anders dan je verwacht.

Ik heb eens een tegenvallend SG gehaald en dat gecorrigeerd door moutextract toe te voegen, het werd nog een heel aardig bier. Maar dat was een licht bier, met de moutsamenstelling van jouw quadrupel wordt dat lastig.
In jouw geval zou ik het zo laten, en nieuwsgierig afwachten. Misschien in de tussentijd het zelfde recept nog eens brouwen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.