Lambiek flevo adrianus spontanus 2014

Gestart door Adbrouwt, 30-01-2014 17:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Ja Jan dit is de 4 liter verse wort die een nacht buiten gestaan heeft. Deze wil ik gaan gebruiken om het houtenvat aan te vullen.  Dit is de tweede maal dat ik een spontane vergisting heb ingezet. Maar het eerste teken van leven blijft toch mooi. Het is alsof je bier zijn zwangerschap ingaat.

jan le mercier

Adbrouwt,

Dan denk ik eerder (maar ik ben wel geen vader) aan bloesem. Ben jij ooit al 'ns naar boomgaarden in volle bloesem gaan kijken, Adbrouwt? Hier in het zuiden, in Limburg, in haspengouw, is er rond Sint-Truiden een streek waar je de bloesemroute kunt doen. Prachtig is dat. Je rijdt dan door de boomgaarden en ziet niets dan die mooi, witte bloesem. Subliem!

Op het etiket van de kriek van Cantillon staat er overigens een(in mijn ogen) heel mooi schilderij van een bloesemende kriekboom.

http://res.cloudinary.com/ratebeer/image/upload/w_250,c_limit,q_85,d_beer_def.gif/beer_6013.jpg

*

En wanneer ga je nu bottelen, Adbrouwt?

Jan.

Adbrouwt

Vergeten te vertellen dat ik zaterdag 4 liter ga bottelen

Adbrouwt

Vanmorgen vier liter lambiek gebotteld. Kurk erin en kroonkurk erop dat staat stoer. Nu maar een hele tijd wegleggen want vandaag vond ik de medicinale smaak overheersen. Weet iemand of dat nog op geruimd kan worden door de gisten :weetniet:

jan le mercier

Adbrouwt,

Heb je foto's genomen?

Zeer benieuwd.

Jan.

Oscar

Citaat van: Adbrouwt op 21-02-2015  12:51 uwant vandaag vond ik de medicinale smaak overheersen. Weet iemand of dat nog op geruimd kan worden door de gisten :weetniet:

Dat weet je over een jaar...en in een jaar kan er nog veel gebeuren....;-)

Zooms

Ad,

Je weet hoe ik denk over Lambiek, maar deze wil ik toch echt wel een keer proberen hoor!

Adbrouwt



Gisteren een flesje spontanus Adrianus open gemaakt. Het bier was kraak helder. Nauwelijks schuim en een beetje koolzuur. De vorige keer smaakte het vrij medicinaal. De eerste slok , tjee wel spannend hoor voor iets wat je twee jaar geleden gebrouwen hebt, zo dat valt niet tegen. Een zurig complex smaakje. Op de achtergrond nog een klein beetje medicinaal meer niet storend. Ik proef wat houttonen die gelukkig niet lang in je mond blijven hangen. Ik ben tevreden over de smaak maar hoop op een verdere evolutie van het bier. Deze ga ik eens laten proeven bij mijn bier vrienden

EvdBroek

Citaat van: Adbrouwt op 02-01-2016  11:05 uDe eerste slok , tjee wel spannend hoor voor iets wat je twee jaar geleden gebrouwen hebt, zo dat valt niet tegen.
En vond je het het wachten waard? Ga je de overige flessen langer laten liggen?

Adbrouwt

Citaat van: EvdBroek op 02-01-2016  12:32 uEn vond je het het wachten waard? Ga je de overige flessen langer laten liggen?
Het was zeker het wachten waard. Ik ga vanaf nu regelmatig een flesje openen. Ook ga ik enkele flessen lang wegleggen. Voor de start heb je een lange adem nodig maar nu zijn we vertrokken [emoji3]

jan le mercier

Ad,

Leuk dat het goed proeft! Proficiat, Ad!

Wel jammer dat de foto niet zo duidelijk is. Ik kan het persoonlijk niet zo goed zien. Ik had dit bier ook zelf eens heeeeeeeeel graag geproefd, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Ik ga het bij mezelf wel anders doen. Vorig jaar had ik 250 flesjes en daarvan heb ik er één tiende opgedronken. Nu heb ik weer één tiende voor dit jaar (2016), volgend jaar weer één tiende enz...

Maar ik ga wel een gedeelte van de "oogst" van dit jaar bij de te bottelen lambiek van dit jaar gieten. Dat vind ik interessant.

Eerlijk gezegd zou ik dat ook zo doen, Ad: een paar flesjes van vorig jaar bij je lambiek gieten die je nu gaat bottelen.

Het is natuurlijk maar gewoon mijn idee.

Jan.

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 02-01-2016  21:47 uAd,

Leuk dat het goed proeft! Proficiat, Ad!

Wel jammer dat de foto niet zo duidelijk is. Ik kan het persoonlijk niet zo goed zien. Ik had dit bier ook zelf eens heeeeeeeeel graag geproefd, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Ik ga het bij mezelf wel anders doen. Vorig jaar had ik 250 flesjes en daarvan heb ik er één tiende opgedronken. Nu heb ik weer één tiende voor dit jaar (2016), volgend jaar weer één tiende enz...

Maar ik ga wel een gedeelte van de "oogst" van dit jaar bij de te bottelen lambiek van dit jaar gieten. Dat vind ik interessant.

Eerlijk gezegd zou ik dat ook zo doen, Ad: een paar flesjes van vorig jaar bij je lambiek gieten die je nu gaat bottelen.

Het is natuurlijk maar gewoon mijn idee.

Jan.
Ha Jan
Zoals je aan de foto ziet is fotograferen niet mijn hobby. Maar de kleur was mooi en het was kraakhelder. Jan er gaat vast nog eens een gelegenheid komen dat je dit biertje kunt proeven. Uiteraard wil ik jou brouwsels ook graag proeven.
Als je wat terug leest in dit topic zie je dat ik nog 4 liter in een mandfles heb zitten om te mengen bottelen etc. Ga daar nog een bestemming voor zoeken.


Zooms

Geweldig! Maar wat een lange adem voor zo'n bier. :weetniet: Heb nooit zoveel geduld ben ik bang.

Wolter

Goed om te horen ad. Leuk dat het geduld wordt beloond.

Adbrouwt

Citaat van: Wolter op 02-01-2016  22:34 uGoed om te horen ad. Leuk dat het geduld wordt beloond.
Citaat van: Zooms op 02-01-2016  22:16 uGeweldig! Maar wat een lange adem voor zo'n bier. :weetniet: Heb nooit zoveel geduld ben ik bang.
Ga hem natuurlijk ook op jullie uittesten.  >:D

Oscar

Citaat van: Zooms op 02-01-2016  22:16 uHeb nooit zoveel geduld ben ik bang.

De truc is dat je voldoende ander lekker bier op voorraad hebt   :biersmile: :proost: en gebrek aan geduld levert nooit goed bier op... ;)

jan le mercier

Dat is een waarheid als een koe, Oscar!

Ik vond het persoonlijk ook wel vooral de eerste keer heel moeilijk. In 2014 heb ik een jaar moeten wachten voor het bottelen van mijn eerste lambiek: van 22 januari tot 23 januari het jaar erop. Dat duurde, duurde en duurde!! Maar nu heb ik van 26 januari 2015 weer hetzelfde gedaan en kijk: binnen 24 dagen zijn we al zo ver. Nu duurde het helemaal niets.

Ik ben wel blij dat ik het zo lang heb "volgehouden": moest ik het nu eerder hebben gebotteld, dan zou dat zeker een slecht gevoel hebben gegeven.

Jan.

_M_M_

Met plezier dit topic doorgelezen en ook meteen mijn biermaten op de hoogte gesteld dat ik een lambiek wil gaan brouwen...  Hopelijk zitten er ook genoeg wilde gistjes in z-o Brabant in de lucht..  En wanneer (winter, lente, zomer, herfst) is de beste tijd om te beginnen?

jan le mercier

MM,

"Traditioneel" (dit is te zeggen: volgens Jef Van Den Steen) zeggen ze tussen de twee "drakendoders": Sint-Michiel (29 september) en Sint-Joris (23 april: mijn verjaardag.)

Het beeld van Sint-Michiel die de draak doodt, is heel bekend. Die staat op het stadhuis van Brussel: de op één na enige gotische toren die is afgewerkt in België. Vroeger (ik weet niet of dat nog bestaat) waren er hier sigaretten die groene michel heetten. Dat was een (effectief groen!) pakje met daar Sint-Michiel op. Hele zware sigaretten.

En nu ik er toch over bezig ben: in New York in november kwam ik op de metro een agent tegen, een hele jonge kerel, die onder zijn kepie een foto/prent had waarop Sint-Michiel stond. Ik veronderstel dat dat was voor bescherming.

Jan

_M_M_

Oh dan heb ik nog wel even... Bedankt voor de info jan! :brouwen:


Ps.  Sorry dat ik je draadje bevuil ad  :police:

EvdBroek

Citaat van: _M_M_ op 06-01-2016  17:26 uMet plezier dit topic doorgelezen en ook meteen mijn biermaten op de hoogte gesteld dat ik een lambiek wil gaan brouwen...  Hopelijk zitten er ook genoeg wilde gistjes in z-o Brabant in de lucht..  En wanneer (winter, lente, zomer, herfst) is de beste tijd om te beginnen?
In dit deel van z-o Brabant wel, ik heb die inmiddels gevangen in een soort starter. A.s. zaterdag ga ik ook beginnen met mijn lambiek.

Adbrouwt

Citaat van: _M_M_ op 06-01-2016  19:22 uOh dan heb ik nog wel even... Bedankt voor de info jan! :brouwen:


Ps.  Sorry dat ik je draadje bevuil ad  :police:
Geen probleem en leuk dat je het geïnspireerd heeft. Het is wel voor mensen met veel geduld en een lange adem. Veel plezier met het vangen van de Brabantse gisten. Zijn het Peelse gisten?

_M_M_

Ja inderdaad, Deurnese gisten om precies te zijn (hoop ik)  [emoji16]

Lonnes

Wauw Ad, wat een geduld... Ik ben bang dat ik het retevies vind, maar ik ben wel nieuwsgierig!

Adbrouwt

Afgelopen vrijdag een derde lambiek gebrouwen. Het houtenvat bijna helemaal geleegd en een deel gebotteld als lambiek 2015. Verder een blend gemaakt van lambiek 2014 met lambiek 2015 met 4 gram per liter suiker. De lambiek van 2015 heeft een jaar op een beuken vat gezeten terwijl de 2014 een jaar op glas en een maand op hout heeft gezeten. De smaak was wat meer houtig met een kleine medicinale toets. Ben benieuwd hoe de blend zich gaat ontwikkelen. Ik hoop dat deze wat zachtere smaken krijgt. Maarja dat wordt weer een jaar wachten (maar wel af en toe stiekem proeven natuurlijk).


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.