Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zelfbouw flessenwasser

Gestart door Superbeun, 11-01-2014 15:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Superbeun

Bierbrouwen is een grote hobby van me, maar kent ook minder leuke kanten: flessen wassen en desinfecteren voor het bottelen.
Ik ben hier toch iedere keer zo'n 3 uur mee bezig, tijd voor een project dus.

Na wat speurwerk ben ik een flessenwasser gaan maken, de pomp heb ik op marktplaats gevonden.
Dit is een Grundfos drukpomp met een rvs 316 pomphuis, goed voor 10bar en 3500 liter per uur.
De trolley is een 2e hands Ikea, ook van marktplaats.
De fittingen en buizen zijn van PVC-U drukleiding, goed tot 60 graden en geen weekmakers.

Ik ben van plan om in de kunststof bak nog een kleinere rvs spoelbak te maken, dan heb ik minder spoelwater nodig.
In de rvs spoelbak komt een verwarmingselement om het spoelwater op temperatuur te houden met een STC-1000.
Als ie klaar is zal ik nog wat foto's posten.

Groetjes Patrick
Peterrr

Hee, dat ziet er weer puik uit... vakman!
 :groots:


(Dat  tafeltje heb ik ook om op te brouwen stevig en goedkoop. )

Grt Peterr

Lalleman

Succes met het bouwen ziet er gelikt uit :groots:

Oscar

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  15:41 uBierbrouwen is een grote hobby van me, maar kent ook minder leuke kanten: flessen wassen en desinfecteren voor het bottelen.
Ik ben hier toch iedere keer zo'n 3 uur mee bezig,

Hoeveel flessen spoel je dan?

Superbeun

Citaat van: Oscar op 11-01-2014  16:38 uHoeveel flessen spoel je dan ?
Ongeveer 60 flessen per keer.
Ik spoel de flessen eerst door met warm water, dan gaan ze de oxi in, weer afspoelen , voor het bottelen spoel ik ze nog een keer met Star San.
Oscar

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  16:57 uOngeveer 60 flessen per keer.

Pfff... Ik doe 75-80 flessen in een uurtje met de hand. Elke keer dat spoelen met warm water en oxi is echt niet nodig! Veel overbodig werk! Na gebruik van een flesje (= leeg) gewoon omspoelen met water en op de kop in het krat zetten. Voor afvullen lichtjes desinfecteren. Echt waar, veel meer heb je niet nodig! Heel af en toe moet ik een enkel flesje met een borsteltje behandelen, maar dat is niet veel werk...

Maar goed, jij moet doen wat je leuk vindt. :)  Maar je bouwt iets voor overbodige handelingen... ;)

Jacques

Citaat van: Oscar op 11-01-2014  17:04 uMaar goed, jij moet doen wat je leuk vindt. :)  Maar je bouwt iets voor overbodige handelingen... ;)
Goed schoonmaken van (gebruikte) flessen is geen overbodige handeling! Ik had verwacht dat jij dat zo langzaam aan wel zou weten.

Waarom denk je dat flessenspoelmachines in grote brouwerijen meerdere baden hebben? Ik heb de onderstaande foto al meer laten zien. Dit is een foto van een bad met Chemipro Caustic waarin ik flessen heb ondergedompeld die eerder door mij 3 keer gespoeld zijn met water.Die flesjes waren anders dan jij beweerd dus echt niet schoon!

Niels B.

Citaat van: Oscar op 11-01-2014  17:04 uPfff... Ik doe 75-80 flessen in een uurtje met de hand. Elke keer dat spoelen met warm water en oxi is echt niet nodig! Veel overbodig werk! Na gebruik van een flesje (= leeg) gewoon omspoelen met water en op de kop in het krat zetten. Voor afvullen lichtjes desinfecteren. Echt waar, veel meer heb je niet nodig! Heel af en toe moet ik een enkel flesje met een borsteltje behandelen, maar dat is niet veel werk...

Maar goed, jij moet doen wat je leuk vindt. :)  Maar je bouwt iets voor overbodige handelingen... ;)

Waarom is het overbodig? Als het sneller gaat, gaat het sneller, is het minder werk, is het nuttig.

Het zit er in ieder geval goed uit!

FremBrew


RJT

Chapeau, dat ziet er erg mooi uit.  :biersmile:

Hoppenbrouwers

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  17:09 uWaarom denk je dat flessenspoelmachines in grote brouwerijen meerdere baden hebben?
Omdat de gemiddelde consument niet elk flesje na gebruik omspoelt en de flesjes soms wel maanden blijven staan voordat ze terug naar de fabriek gaan. Dan groeit er nogal wat in. En vergeet de sigaretten peuken niet.

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  17:09 uIk heb de onderstaande foto al meer laten zien. Dit is een foto van een bad met Chemipro Caustic waarin ik flessen heb ondergedompeld die eerder door mij 3 keer gespoeld zijn met water.
En hoe komt het dat er dan nog vuil in zit? Bedoel je na leeggedronken te zijn drie keer spoelen? Of drie keer gebruik voor het bottelen van je eigen brouwsels?

Mijn flessen zijn na meerdere keren gebruik nog steeds schoon. Alleen bij sommige flessen blijft er iets van gist op de bodem plakken. Deze reinig ik apart. Maar ik inspecteer ook elk flesje apart voor ik het opnieuw afvul.

jacob

Ik vind het een fantastisch apparaat  :groots: :groots:
Dat flessenspoelen is wel een van de vervelendste klussen die erbij horen. Als je dat dan door een apparaat kan laten doen en ondertussen zorgen dat je op een even of oneven aantal flesjes uitkomt is dat altijd beter lijkt mij. :proost: :proost:

Superbeun

Hoe iemand zijn flessen schoonmaakt is natuurlijk ieder voor zich, maar bij mij gebeurt het grondig.
Ik sta niet een hele dag te brouwen om het bier in mijn flesjes zuur te laten worden.
Ondanks mijn werkwijze had ik bij mijn laatse sessie toch bij sommige flesjes een soort van sliertjes aan wand van de flesjes zitten.
Het leek op een soort loslatende film aan de binnenkant van de fles, net als de sliertjes op de foto van Jacques.

Ik hergebruik de flesjes al een paar jaar dus misschien dat er toch een soort van filmopbouw is in de flesjes bij lang hergebruik.

Naast tijdwinst was dit voor mij ook een goede reden om deze flessenwasser te maken.
Zo kan ik de flesjes ook eens wat grondiger aanpakken met een natronloog of zoutzuur oplossing.
Iets wat ik liever niet met de hand doe.
Oscar

Citaat van: jacob op 11-01-2014  18:07 uDat flessenspoelen is wel een van de vervelendste klussen die erbij horen.

Och, na het leeg drinken even omspoelen... is dat echt zo vervelend? is denk/vermoed dat velen hun restjes bier nog de kans tot schimmelen geven...en nagebruik rechtop in het krat zetten tsja dan heel je je veel werk op je hals... en krijg je dit soort projecten...erg leuk, maar compleet overbodig. Ik durf te wedden dat ie met zo'n apparaat ook ± 45  minuten bezig is met flesjes opzetten, spoelprogramma doen, flesjes afhalen, volgende lading flesjes er weer opzetten. ;D

Als iemand iets bedacht heeft om 3-4 kratten te spoelen/desinfecteren in 10-15 minuten zonder veel werk, dan houd ik mij aanbevolen. ;D

Maar goed, het ziet er verder allemaal erg mooi uit... :duimop:

Oscar

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  18:15 uHoe iemand zijn flessen schoonmaakt is natuurlijk ieder voor zich, maar bij mij gebeurt het grondig.
Ik sta niet een hele dag te brouwen om het bier in mijn flesjes zuur te laten worden.

Ik ook niet (nou ja...1x per jaar wel.;D ) Maar goed, als ik mij 's ochtends gedoucht heb, ga ik daarna (na het afdrogen) niet nog een keer douchen, dat is overbodig.... ;D  Dus iets reinigen dat al schoon is is ook overbodig. :) Maar sommigen vinden schoonmaken wel leuk dat mag... :)

Jacques

Citaat van: Oscar op 11-01-2014  18:23 uIk ook niet (nou ja...1x per jaar wel.;D ) Maar goed, als ik mij 's ochtends gedoucht heb, ga ik daarna (na het afdrogen) niet nog een keer douchen, dat is overbodig.... ;D  Dus iets reinigen dat al schoon is is ook overbodig. :) Maar sommigen vinden schoonmaken wel leuk dat mag... :)

Met alleen spoelen reinig je niet de flessen!

Citaat van: Hoppenbrouwers op 11-01-2014  17:45 uEn hoe komt het dat er dan nog vuil in zit? Bedoel je na leeggedronken te zijn drie keer spoelen? Of drie keer gebruik voor het bottelen van je eigen brouwsels?

In de flessen komt een aanslag: biersteen. In dat biersteen kunnen micro-organismen verstoppen. De bruine slierten die je op de foto ziet is biersteen dat vrijgekomen is. Bij flesjes die net zijn uitgeschonken herken je de biersteenafzetting aan een waas dat aan de wand zit. Een dergelijke afzetting heb ik al bij heel veel zelfgebrouwen bieren gezien. En ik ben zeker niet de enige die er last van heeft. In ruilflesjes zie ik het ook regelmatig.

Spoelen na het uitschenken is een goede praktijk. Het voorkomt dat er veel schimmels gaan groeien in een fles. Ik doe dat ook altijd. Scheelt echt heel veel bij het schoonmaken. Maar spoelen is geen schoonmaken. Nogmaals zie foto.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  18:38 uMet alleen spoelen reinig je niet de flessen!

In de flessen komt een aanslag: biersteen. In dat biersteen kunnen micro-organismen verstoppen. De bruine slierten die je op de foto ziet is biersteen dat vrijgekomen is. Bij flesjes die net zijn uitgeschonken herken je de biersteenafzetting aan een waas dat aan de wand zit. Een dergelijke afzetting heb ik al bij heel veel zelfgebrouwen bieren gezien. En ik ben zeker niet de enige die er last van heeft. In ruilflesjes zie ik het ook regelmatig.

Spoelen na het uitschenken is een goede praktijk. Het voorkomt dat er veel schimmels gaan groeien in een fles. Ik doe dat ook altijd. Scheelt echt heel veel bij het schoonmaken. Maar spoelen is geen schoonmaken. Nogmaals zie foto.
Maak jij alle flesjes ook echt schoon nadat je ze omgespoeld hebt? En doe je dat elke keer?

Oxhead

Mooi gemaakt :duimop:
Men kan beter hier in investeren dan in een herms. ;)

William

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  18:38 uDe bruine slierten die je op de foto ziet is biersteen dat vrijgekomen is. Bij flesjes die net zijn uitgeschonken herken je de biersteenafzetting aan een waas dat aan de wand zit. Een dergelijke afzetting heb ik al bij heel veel zelfgebrouwen bieren gezien. En ik ben zeker niet de enige die er last van heeft. In ruilflesjes zie ik het ook regelmatig.

Ik maak de flesje één keer per jaar grondig schoon door ze gedurende 30 minuten in hete loog te zetten. Er drijven dan inderdaad bruine slierten op het water.
De flesjes hebben ongeveer 3 bierbatches gezien als ze op deze manier gereinigd worden. Daarbuiten is het direct spoelen na gebruik, op de kop wegzetten en desinfecteren met P3 oxonia.

ontopic: de flessenreiniger ziet er zeer netjes uit! Kun je een krat met 24 flesjes zo op de sproeikoppen plaatsen of moet je ze nog wel één voor één plaatsen?

Oscar

Citaat van: William op 11-01-2014  18:56 uIk maak de flesje één keer per jaar grondig schoon door ze gedurende 30 minuten in hete loog te zetten. Er drijven dan inderdaad bruine slierten op het water.
De flesjes hebben ongeveer 3 bierbatches gezien als ze op deze manier gereinigd worden. Daarbuiten is het direct spoelen na gebruik, op de kop wegzetten en desinfecteren met P3 oxonia.

 :duimop: :duimop: :duimop:

Superbeun

Citaat van: William op 11-01-2014  18:56 uontopic: de flessenreiniger ziet er zeer netjes uit! Kun je een krat met 24 flesjes zo op de sproeikoppen plaatsen of moet je ze nog wel één voor één plaatsen?
Er gaan 30 flesjes per keer op, deze moeten één voor één geplaatst en afgehaald worden.

Superbeun


Jacques

Citaat van: Hoppenbrouwers op 11-01-2014  18:48 uMaak jij alle flesjes ook echt schoon nadat je ze omgespoeld hebt? En doe je dat elke keer?

Voor ik bottel worden alle flessen gedompeld in een bad met Chemipro Caustic. 2 keer naspoelen met water om zeker te zijn dat de chloorresten weg zijn. Als er dan nog een waas te zien is worden die flesjes apart gezet. Deze flesjes gaan in een bad met verdund zoutzuur voor een dag. Daarna een keer uitspoelen. De aanslag is dan verdwenen. De flessen worden vervolgens op hun kop bewaard in afwachting tot de volgende keer dat ik bottel.

Oscar

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  21:26 uVoor ik bottel worden alle flessen gedompeld in een bad met Chemipro Caustic. 2 keer naspoelen met water om zeker te zijn dat de chloorresten weg zijn. Als er dan nog een waas te zien is worden die flesjes apart gezet. Deze flesjes gaan in een bad met verdund zoutzuur voor een dag. Daarna een keer uitspoelen. De aanslag is dan verdwenen. De flessen worden vervolgens op hun kop bewaard in afwachting tot de volgende keer dat ik bottel.

Pfff... ik word al moe als ik dit lees, maar jij vindt schoonmaken leuk zie ik al wel. Het zij je gegund... :biersmile: Wellicht wat voor jou zo'n flessenwasmachnine?  ^-^

ThomasM

Ik laat altijd tijdens het schoonmaken de flesjes weken in oxi. Dan uitspoelen en ondersteboven in de krat. Daarna voor het bottelen nog eens oxi en uitspoelen. Helaas laatst een paar ontploffende flesjes en wat gushers. Nu laat ik mijn flessen weken in 25 liter van 60 graden C met 2 vaatwastabletjes en spoel ze daarna uit.  Dan nog eens voor het bottelen met star san en niet naspoelen.
Ook iets minder suiker gebruiken.

Even off topic. Voor een quad: 7.5 gram per liter?
Ps. Mooie installatie! Ik denk dat je hierdoor flink wat water bespaart, wat goed is voor het milleu. Dit vind ik zeer goed.

koffie

Flessen gaan hier gewoon een nacht in de hete oxi voordat ze gebruikt worden. Puur omdat ik te lam ben elke keer alle flesjes keurig om te spoelen (en zelfs die gaan mee in het oxi badje).
Niets mis met een avondje therapeutisch stoïcijns flessen spoelen  :proost:

Jacques

Citaat van: Oscar op 11-01-2014  21:55 uPfff... ik word al moe als ik dit lees, maar jij vindt schoonmaken leuk zie ik al wel. Het zij je gegund... :biersmile: Wellicht wat voor jou zo'n flessenwasmachnine?  ^-^

Ik vind het schoonmaken niet leuk. Het kost de nodige tijd. Maar liever dat dan een bier dat wat minder goed smaakt. Goed schoonmaken is de sleutel tot een goed bier. Het is niet anders...

bierfan

Ik doe altijd na het drinken het flesje half vullen met heet water, goed schudden en dan leeggieten.
Dit doe ik 3 keer. Voor het bottelen even in de Oxi en gaan.

Misschien niet DE manier, maar tot nu toe gaat het goed.

Herman

Als de flessen vaker voor zelfbrouw worden gebruikt, vormt zich een film op de wand van de flessen. Bij commerciele brouwerijen heb ik dit fenomeen alleen bij Westvleteren gezien, vellen op de zijkant van de fles....

Ik volg niet Jacques' strakke schoonmaakschema. Flesjes die zo vies zijn, gaan in de emballage van de supermarkt en worden vervangen door 'schone' commerciele.

Als flessen echt vies zijn, wil de fles met Sun Vaatwaspoeder nog wel eens uitkomst bieden, hetgeen vooral geldt voor de champagnes, halve champagne en 50cl flessen.

bierfan

Is die film op de wand duidelijk te zien?

David Steeman

Mooi apparaat! Ik heb hetzelfde in gedachten, alleen zou ik een bak zoeken waar een krat in past en zou ik het buizenwerk zo maken dat je het omgekeerd in de 24 flesjes kan zetten zonder ze uit het krat te halen. Dat spaart weer een hoop handeling uit, met als gratis bonus dat je ook het krat schoon spoelt.

Jacques

Citaat van: bierfan op 12-01-2014  00:56 uIs die film op de wand duidelijk te zien?

Als je er op let wel. Soms gebeurt het dat het laagje gedeeltelijk los komt. Je ziet dan fijne sliertjes vanaf de wand in het bier. Ook kunnen de sliertjes meekomen als het bier uitsschenkt. Hoe de sliertjes er uit zien kun je zien op de foto die ik gepost heb. De bruine sliertjes die langs de rand van het vat ziet zijn sliertjes uit de flessen die door de inwerking van Chemipro Caustic zijn vrijgekomen.

Superbeun

Ik heb even een foto gemaakt van een flesje waarbij ik last had van biersteen.
Althans ik denk dat dat het is.luftie

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  15:41 uNa wat speurwerk ben ik een flessenwasser gaan maken, de pomp heb ik op marktplaats gevonden.
Dit is een Grundfos drukpomp met een rvs 316 pomphuis, goed voor 10bar en 3500 liter per uur.
HELEMAAL TOP APPARAAT, voorkomen beter dan genezen.
niet een beetje overkill? ik wil ook zoiets gaan maken, maar wat zou er nodig zijn voor 24 flesjes?
iemand een idee?

cow

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  15:41 uDe fittingen en buizen zijn van PVC-U drukleiding, goed tot 60 graden en geen weekmakers.Kan je ook aangeven waarvan je de verticale uitstroompijpjes gemaakt hebt?

Mvg,
Co

Jacques

Citaat van: Superbeun op 12-01-2014  12:34 uIk heb even een foto gemaakt van een flesje waarbij ik last had van biersteen.
Althans ik denk dat dat het is.
Mooi foto!

Laat precies zien wat ik bedoel. Ik neem aan dat je een dergelijk flesje niet weggeeft...

Albertus

Deze draad werkt inspirerend!
Al jaren krijg ik steeds meer aanslag van biersteen in mijn flesjes. Het is een redelijk hard laagje, voornamelijk op de boden, dat zich ook mechanisch moeilijk laat verwijderen.
Na het lezen van deze draad ben ik vandaag als proef een half kratje flesjes gaan schoonmaken. Eerst met Chemipro Acid daarna met Chemipro Caustic, het schijnt dat biersteen zich het beste laat verwijderen door eerst met een zuur en daarna met een loog te werken.
Ik had onderstaande flessenspoeler nog staan:Het werkte best aardig (wel handschoenen aan). In een kwartier was ik klaar, een hele krat zal een half uur kosten.
Het resultaat was verbluffend, zonder weken waren de flesjes vrijwel allemaal brandschoon. Een enkel flesje had nog wat aanslag midden op de bodem. Volgende keer iets langer laten inweken.

Dit bleef achter in het spoelapparaat:

Bert
BB

ik als beginnend brouwer spoel mijn flesjes na het drinken gelijk uit, kook mijn flesjes ± 15 min uit in mijn brouwpan als ik een keer tijd heb en haal ze erna uit met hittebestendige handschoenen, vervolgens spoel ik ze even met oxi na en dan met water voor ik ga bottelen, als ik jullie zo lees is dit "lichtelijk" overdreven?

ik heb nu 1 lekker bier gebrouwen en 2 zure bieren (misschien te snel geproefd, nu ongeveer 5 weken na bottelen en 7.5 na brouwen) die ga ik nog even lekker laten staan en dan nogmaals proberen, maar hierdoor ben ik wel erg bang geworden voor infecties...


Niels B.

Citaat van: BB op 12-01-2014  18:24 uik als beginnend brouwer spoel mijn flesjes na het drinken gelijk uit, kook mijn flesjes ± 15 min uit in mijn brouwpan als ik een keer tijd heb en haal ze erna uit met hittebestendige handschoenen, vervolgens spoel ik ze even met oxi na en dan met water voor ik ga bottelen, als ik jullie zo lees is dit "lichtelijk" overdreven?

ik heb nu 1 lekker bier gebrouwen en 2 zure bieren (misschien te snel geproefd, nu ongeveer 5 weken na bottelen en 7.5 na brouwen) die ga ik nog even lekker laten staan en dan nogmaals proberen, maar hierdoor ben ik wel erg bang geworden voor infecties...

Als iedere fles in je batch zuur is zou ik eerder zoeken naar een infectie in een ander deel van je brouwproces.

HuygenMeester

Citaat van: Superbeun op 12-01-2014  12:34 uIk heb even een foto gemaakt van een flesje waarbij ik last had van biersteen.
Althans ik denk dat dat het is.


Ja die ken ik. Daarom doe ik zulke flesjes altijd in de statiegeldmachine. Er komen altijd wel nieuwe flesjes binnen om de zaak up-to-date te houden. ::)
Overigens vind ik de discussie soms wel wat overdreven: niemand zit te wachten op geïnfecteerd bier en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor schoonmaken.  :brouwen:
Zelf gelukkig nooit een geïnfecteerd bier gehad : drinken - spoelen - op de kop in krat - weken in desinfecteermiddel en met heet water naspoelen - bottelen.
 :degroeten:
HuygenMeester

EvdBroek

Citaat van: BB op 12-01-2014  18:24 uik heb nu 1 lekker bier gebrouwen en 2 zure bieren (misschien te snel geproefd, nu ongeveer 5weken na bottelen en 7.5 na brouwen) die ga ik nog even lekker laten staan en dan nogmaals proberen, maar hierdoor ben ik wel erg bang geworden voor infecties...
In principe is bier niet zuur, tenzij het een geuze is... dus is er wel ergens iets fout gegaan tijdens het brouwen. Het bier heeft dus inderdaad, zoals Niels ook zegt, een infectie opgelopen

Superbeun

Citaat van: cow op 12-01-2014  15:40 uKan je ook aangeven waarvan je de verticale uitstroompijpjes gemaakt hebt?

Deze zijn van PVC-U 12 mm buis.
De einddop is voor bierflesjes te groot en heb ik verkleind met een 20 mm gatzaag, deze heeft een inwendige diameter van 16,5 mm.
Het sproeigaatje heb ik op 2 mm gemaakt.

Superbeun

Citaat van: waaslandwolf op 12-01-2014  06:58 uMooi apparaat! Ik heb hetzelfde in gedachten, alleen zou ik een bak zoeken waar een krat in past en zou ik het buizenwerk zo maken dat je het omgekeerd in de 24 flesjes kan zetten zonder ze uit het krat te halen. Dat spaart weer een hoop handeling uit, met als gratis bonus dat je ook het krat schoon spoelt.
Zo had ik het in eerste instantie ook willen maken.
Ik gebruik alleen meerdere soorten flessen (steinies, euroflessen en champagneflessen) en dan kom je met de maat niet uit, bredere flessen passen dan niet meer.

Superbeun

Citaat van: Albertus op 12-01-2014  16:30 uDeze draad werkt inspirerend!
Al jaren krijg ik steeds meer aanslag van biersteen in mijn flesjes. Het is een redelijk hard laagje, voornamelijk op de boden, dat zich ook mechanisch moeilijk laat verwijderen.
Na het lezen van deze draad ben ik vandaag als proef een half kratje flesjes gaan schoonmaken. Eerst met Chemipro Acid daarna met Chemipro Caustic, het schijnt dat biersteen zich het beste laat verwijderen door eerst met een zuur en daarna met een loog te werken.

Bert
Mooi voorbeeld Bert, komt een hoop uit zeg.

luftie

Nog maar een keer dan.
Blaas je met zoveel druk en liters per uur de flesjes niet kapot?


EBC

Citaat van: Superbeun op 12-01-2014  12:34 uIk heb even een foto gemaakt van een flesje waarbij ik last had van biersteen.
Althans ik denk dat dat het is.Dit is geen biersteen, het zijn restjes bier. Gewoon het gevolg van onvoldoende reinigen. Het zijn dezelfde vellen die ontstaan binnenin een platenkoeler, zoals in een andere draad beschreven. Het kan met een alkalische reiniging worden verwijderd.

Biersteen is een witte aanslag, het lijkt op kalk. Een zure reiniging verwijdert het.

Superbeun

Citaat van: luftie op 12-01-2014  23:30 uNog maar een keer dan;
Blaas je met zoveel druk en liters per uur de flesjes niet kapot?
Dat moet nog blijken, ik heb hem nog niet getest  :weetniet:
De hoeveelheid komt neer op 2 liter per minuut per flesje.
Ik denk dat dat wel goed komt.

Over ongeveer een week is hij klaar, ik post dan een filmpje ervan in dit topic.

luftie

Citaat van: Superbeun op 13-01-2014  18:19 uDat moet nog blijken, ik heb hem nog niet getest  :weetniet:
De hoeveelheid komt neer op 2 liter per minuut per flesje.
Ik denk dat dat wel goed komt.

Over ongeveer een week is hij klaar, ik post dan een filmpje ervan in dit topic.

Ja graag

Jacques

Citaat van: EBC op 13-01-2014  07:21 uDit is geen biersteen, het zijn restjes bier. Gewoon het gevolg van onvoldoende reinigen. Het zijn dezelfde vellen die ontstaan binnenin een platenkoeler, zoals in een andere draad beschreven. Het kan met een alkalische reiniging worden verwijderd.

Biersteen is een witte aanslag, het lijkt op kalk. Een zure reiniging verwijdert het.

Dat is wel biersteen. Of beter gezegd is een een complex bestaande uit een organische verbinding met biersteen. Deze aanslag laat zich niet volledig verwijderen met een alkalisch middel. Er blijft dan vaak een witte aanslag in de fles achter. Wanneer je dergelijke flessen behandeld met een zuur ben je die aanslag ook kwijt.

EvdBroek

Citaat van: Jacques op 14-01-2014  17:03 uWanneer je dergelijke flessen behandeld met een zuur ben je die aanslag ook kwijt.

Als je de flessen schoon maakt met een vaatwastablet gaat dit dan ook weg?

zeebrew

Citaat van: Jacques op 14-01-2014  17:03 uDat is wel biersteen. Of beter gezegd is een een complex bestaande uit een organische verbinding met biersteen. Deze aanslag laat zich niet volledig verwijderen met een alkalisch middel. Er blijft dan vaak een witte aanslag in de fles achter. Wanneer je dergelijke flessen behandeld met een zuur ben je die aanslag ook kwijt.
Is het wegbrengen van dergelijke flessen niet eenvoudiger?

Jacques

Citaat van: EvdBroek op 14-01-2014  19:31 uAls je de flessen schoon maakt met een vaatwastablet gaat dit dan ook weg?
Een vaatwastablet is ook een basisch reinigingsmiddel. Dat werkt goed op organische verontreinigingen maar niet op anorganische verontreiniging.


Citaat van: zeebrew op 14-01-2014  20:55 uIs het wegbrengen van dergelijke flessen niet eenvoudiger?

Niet als je bedenkt dat vervangende flessen weer ontdaan moeten worden van etiketten. Daarnaast koop ik niet zo vaak bier dat gebotteld is in Nederlandse standaardflessen. Als ik flessen ga halen bij de slijter dan zit er veel rommel in. Daar heb je veel meer werk aan.

EBC

Citaat van: Jacques op 14-01-2014  17:03 uDat is wel biersteen. Of beter gezegd is een een complex bestaande uit een organische verbinding met biersteen. Deze aanslag laat zich niet volledig verwijderen met een alkalisch middel. Er blijft dan vaak een witte aanslag in de fles achter. Wanneer je dergelijke flessen behandeld met een zuur ben je die aanslag ook kwijt.

Ik ben het niet met je eens. Biersteen is een heel ander soort aanslag dan deze vellen.

Die laatste witte aanslag waarover je spreekt, dat is biersteen. Maar die vellen niet. Die zijn gewoon bier. Net zoals in je koeler.

Jacques

Citaat van: EBC op 14-01-2014  22:41 uIk ben het niet met je eens. Biersteen is een heel ander soort aanslag dan deze vellen.

Die laatste witte aanslag waarover je spreekt, dat is biersteen. Maar die vellen niet. Die zijn gewoon bier. Net zoals in je koeler.

Bier is vloeibaar en het zit aan de wanden. Het is dus geen bezinksel. En het gaat niet weg met alleen een alkalisch middel. Het is: biersteen...
In een koeler zit een eiwitaanslag.

EBC

Jacques, ik ga niet in discussie, maar je hebt ongelijk.

hansHalberstadt

Ik vind de flessenwasser zeker een goed initiatief, maar voor mij te veel werk om zoies te bouwen, maar als ik hem had zou ik hem zeker gebruiken.
Ik spoel 1 x per jaar met loog, net zoals william en dan de desinfectiestap met stoom.

 Maakt niet uit wat er nog inzit, maar het is in ieder geval steriel. en de flesjes goed omspoelen en op zijn kop wegzetten scheelt al heel veel schoonmaakwerk.
HansH

dennisbier

Een bak met schoonmaakazijn en de flessen een nacht erin laten staan, dan zal biersteen wel oplossen.
Omspoelen en een NaOH reiniging op 80 graden. Alles schoon.
Ik heb nog geen biersteen in flessen gezien, maar ik ga ze ook niet bij de slijter halen.

dennisbier

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  17:09 uGoed schoonmaken van (gebruikte) flessen is geen overbodige handeling! Ik had verwacht dat jij dat zo langzaam aan wel zou weten.

Waarom denk je dat flessenspoelmachines in grote brouwerijen meerdere baden hebben? Ik heb de onderstaande foto al meer laten zien. Dit is een foto van een bad met Chemipro Caustic waarin ik flessen heb ondergedompeld die eerder door mij 3 keer gespoeld zijn met water.Die flesjes waren anders dan jij beweerd dus echt niet schoon!
Dit zijn eiwitten , toch?  Wat is dat bruine goedje?

RobW

Ik heb zo'n blaster in de wasbak in de schuur staan waarmee ik de flessen reinig na het drinken. De stevige straal spoelt zelfs de meest hardnekkige plakgist in seconden uit de fles. Ze zien er dan ook mooi schoon uit na het spoelen. Ik zet ze weg op zo'n flessentoren van Brouwmarkt. Het verbaast me telkens weer dat als ik de flessen onderdompel in de oxi voor het bottelen dat er altijd weer flessen zijn waaruit de substantie komt zoals te zien op Jacques zijn foto. Dat onderdompelen gaat overigens best rap in een witte specie kuip van de bouwmarkt. Na het leeg laten lopen van het flesje met oxi zet ik ze nog even een tel op de blaster en laat ze uitlekken op een flessentoren die ook even in de oxi heeft gelegen. Die ruim 3 kratten fessen heb ik dan ruim binnen het half uur gereinigd.

Oscar

Citaat van: Jacques op 14-01-2014  22:31 uAls ik flessen ga halen bij de slijter dan zit er veel rommel in.

Dat is je eigen keuze... moet je maar goed bier kopen!  ;D Als ik flessen haal zit er lekker bier in... ;D ;D ;D

Biker

Citaat van: Oscar op 15-01-2014  01:09 uDat is je eigen keuze... moet je maar goed bier kopen! ;D Als ik flessen haal zit er lekker bier in.... ;D ;D ;D

Ja, Brand zwaar blond bijvoorbeeld  ;)   :proost:

Superbeun

Vandaag heb ik de eerste test gedaan met de flessenwasser.
Ik had er de eerste keer een plastic krat overheen gezet maar die werd gelijk weggeblazen door de waterstralen (krat stuk  :-\).
De waterstralen zijn goed krachtig.
Gelukkig zijn 30 flesjes wat zwaarder, deze bleven wel staan.

Als beloofd even een actie filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=WSFFQi7WAfo

Oscar

Ik mis altijd de presentatie en wat uitleg in zo'n filmpje... je mag er best wel bij praten hoor.:)  Dat maakt zo'n filmpje meteen een stuk aantrekkelijker. ;)

EvilWoutertje

Ziet er goed uit!
Kan ik bij je bestellen?  :)

Superbeun

Citaat van: Oscar op 15-01-2014  18:09 uIk mis altijd de presentatie en wat uitleg in zo'n filmpje....je mag er best wel bij praten hoor... :)  dat maakt zo'n filmpje meteen een stuk aantrekkelijker  ;)
Het is natuurlijk niet zo'n topkwaliteit als Brouwtv  :biersmile:

RB

Mooie flessenspoeler heb je gemaakt, Wat een vindingrijkheid :groots:. Echt top. Welke materialen heb je allemaal gebruikt? Wil ook zoiets in elkaar fabrieken weet alleen niet waarvan en welke materialen bestand zijn tegen welk schoonmaakmiddel, Ik kan me voorstellen dat niet alle pvc soorten tegen agressieve schoonmaakmiddelen kunnen.

mickey
Dit is een Grundfos drukpomp met een rvs 316 pomphuis, goed voor 10bar en 3500 liter per uur.


Kun u mij eens vertellen welke type pomp het is ?

RobW

Citaat van: Superbeun op 15-01-2014  16:17 uVandaag heb ik de eerste test gedaan met de flessenwasser.
Ik had er de eerste keer een plastic krat overheen gezet maar die werd gelijk weggeblazen door de waterstralen (krat stuk  :-\).
De waterstralen zijn goed krachtig.
Gelukkig zijn 30 flesjes wat zwaarder, deze bleven wel staan.

Als beloofd even een actie filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=WSFFQi7WAfo

Als ze zo niet schoon zijn weet ik het ook niet meer. Mooi hoor!

Jacques

Citaat van: EBC op 14-01-2014  22:41 uIk ben het niet met je eens. Biersteen is een heel ander soort aanslag dan deze vellen.

Die laatste witte aanslag waarover je spreekt, dat is biersteen. Maar die vellen niet. Die zijn gewoon bier. Net zoals in je koeler.

Die witte aanslag zie je nadat je het grootste gedeelte van de bruine aanslag verwijderd hebt met een alkalisch middel. In feite is de bruine aanslag een mengel van een organische en anorganische verontreiniging. Strikt gesproken is alleen de anorganische verontreiniging biersteen. Maar de verontreiniging zit bijna altijd ingekapseld in de organische verontreiniging. Vandaar ook dat je moet werken met een alkalisch en een zuurreiniger om dit te verwijderen.

Jacques

Citaat van: Oscar op 15-01-2014  01:09 uDat is je eigen keuze... moet je maar goed bier kopen!  ;D Als ik flessen haal zit er lekker bier in... ;D ;D ;D

Ik brouw zo veel lekker bier dat ik maar weinig bier koop.

Citaat van: Biker op 15-01-2014  01:25 uJa, Brand zwaar blond bijvoorbeeld  ;)   :proost:

Dat is een recent succes. Daar houd ik inderdaad flessen aan over. Maar ik ben wel kritisch. Ik wil alleen onbeschadigde flessen zonder witte randen in gebruik hebben.

Jacques

Citaat van: dennisbier op 15-01-2014  00:48 uDit zijn eiwitten , toch?  Wat is dat bruine goedje?

Dat bruine goedje zijn de vellen 'biersteen' die vrijkomen uit de flessen. Die bruine sliertjes komen altijd vrij. Maar soms blijft er een laagje achter in de fles. Dat laagje kun je verwijderen met een zuurreiniger.

Superbeun

Citaat van: RB op 15-01-2014  21:01 uMooie flessenspoeler heb je gemaakt, Wat een vindingrijkheid :groots:. Echt top. Welke materialen heb je allemaal gebruikt? Wil ook zoiets in elkaar fabrieken weet alleen niet waarvan en welke materialen bestand zijn tegen welk schoonmaakmiddel, Ik kan me voorstellen dat niet alle pvc soorten tegen agressieve schoonmaakmiddelen kunnen.
In principe zijn alle pvc soorten wel bestand tegen de reinigingsmiddelen die wij gebruiken, we spoelen het immers na gebruik ook weg door onze pvc afvoerleidingen.
Wel heb je verschil in gewone pvc (gebruikt voor afvoeren), en drukbuis pvc (geschikt voor drukleidingen max. 60°Cen is voedselveilig).
Deze laatste gebruik je natuurlijk voor de flessenwasser.
Met alle soorten fittingen die er te krijgen zijn kun je er van alles mee maken.
Ik heb de mijne hier gekocht: http://www.pvcvoordeel.nl/pvc-drukleiding/

Superbeun

Citaat van: mickey op 15-01-2014  23:01 uDit is een Grundfos drukpomp met een rvs 316 pomphuis, goed voor 10bar en 3500 liter per uur.


Kun u mij eens vertellen welke type pomp het is ?
Deze pomp heb ik gekocht omdat hij voldeed aan de specificaties waar ik naar zocht, en de prijs natuurlijk, € 35 incl. verzendkosten via Marktplaats.
Voor de flessenwasser zou je ook een andere pomp kunnen nemen.
Iedere pomp met een debiet van 2400-3500 liter per uur, en een opvoerhoogte van minimaal 8 meter zou prima zijn, e.e.a. afhankelijk van het aantal sproeibuisjes wat je gaat maken natuurlijk.
Let wel op de opvoerhoogte, hieraan kun je zien of een pomp krachtig genoeg is om druk op te bouwen.
Bedenk van tevoren ook hoe warm je wilt gaan schoonmaken, sommige pompen (de meeste dompelpompen b.v.) kunnen maar tot 35 °C vloeistof pompen.

Dit zijn de specificaties van de pomp die ik heb: http://www.yeniiletisim.com.tr/content/products/teknik/1030.pdfRobinB

8 m opvoerhoogte is toch maar 0,8 bar overdruk?
En de jouwe doet 10 bar? :o

Muldermans

Ik vind het echt een mooi bouwwerk! Ik spoel mijn flessen tegenwoordig gewoon in de vaatwasser ( :pan: dit moet mijn vriendin niet lezen...)
Brandschoon na een kort programma met Sun poeder

RobinB

Zonder aanpassingen aan de vaatwasser?
Zijn ze dan wel aan de binnenkant ook schoon?

wilbertd

Leuk filmpje, en ik ga dit idee zo enorm pikken :)

mickey

Zeer mooi gemaakt Superbeun.
Misschien even een lastige vraag, maar zou u het zien zitten om een lijst te maken van alle gebruikte materialen die u gebruikt heeft voor uw flessenspoelbak en de juiste kunststof bak (ik vermoed binnenmaat 55 x 36 cm)zonder de pomp en slangen.
Want ik denk dat er wel meer mensen zullen zijn die dit willen namaken. Ik zeker

Superbeun

Citaat van: RobinB op 16-01-2014  22:12 u8m opvoerhoogte is toch maar 0,8 bar overdruk?
En de jouwe doet 10 bar?? :o
Ik heb het over minimaal 8 meter, meer is beter natuurlijk.
In het begin van dit topic heb ik een link gepost van de man van wie ik het idee heb, deze gebruikt een dompelpomp met een opvoerhoogte van 8 meter, werkt prima zoals je in zijn filmpje kan zien.
Mijn pomp is misschien een beetje te krachtig maar ik kon er goedkoop aankomen.
De volle 10 bar werkdruk zal hij niet gebruiken maar het geeft wel een hele krachtige straal.


EvdBroek

Citaat van: RobinB op 16-01-2014  22:29 uZonder aanpassingen aan de vaatwasser?
Zijn ze dan wel aan de binnenkant ook schoon?
Dat doe ik ook altijd, gewoon in de vaatwasser op 70 graden. De flessen worden brandschoon, van binnen en van buiten.
Ik gebruik hier dan wel flesjes voor die ik na het leegschenken direct 3x gespoeld heb onder de kraan.
Ze gaan er dus al behoorlijk schoon de vaatwasser in

Jukkie

Citaat van: mickey op 16-01-2014  22:47 uMisschien even een lastige vraag, maar zou u het zien zitten om een lijst te maken van alle gebruikte materialen die u gebruikt heeft voor uw flessenspoelbak en de juiste kunststof bak

Misschien heb je hier iets aan:  http://www.homebrewtalk.com/f51/malfets-bottle-washer-lazy-homebrewers-381452/

Superbeun

Citaat van: mickey op 16-01-2014  22:47 uZeer mooi gemaakt Superbeun.
Misschien even een lastige vraag, maar zou u het zien zitten om een lijst te maken van alle gebruikte materialen die u gebruikt heeft voor uw flessenspoelbak en de juiste kunststof bak (ik vermoed binnenmaat 55 x 36 cm)zonder de pomp en slangen.
Want ik denk dat er wel meer mensen zullen zijn die dit willen namaken. Ik zeker
Beetje moeilijk om te vertellen wat je precies zou moeten kopen.
Als ik hem opnieuw zou moeten bouwen zou ik een paar dingen toch anders doen.
B.v. de verticale pijpjes heb ik gemaakt van 12mm PVC, nu bleek de einddop hiervan veel te dik en paste niet in een bierflesje.
Ik heb deze met een gatzaag kleiner moeten maken.
Dit ging niet helemaal goed bij 2 buisjes, de gatzaag liep vast en tordeerde het buisje.
Ik heb deze opnieuw moeten maken door hem uit te boren en te verlijmen, dit was geen leuk klusje.
Beter is het dus om de verticale buisjes 10mm te maken.

Ik heb de overige leidingen van 25mm PVC gemaakt, dit zou je natuurlijk ook van b.v. 20mm kunnen maken.
Beste is om voor jezelf gewoon een ontwerp te maken, ik geef hier slechts een idee van wat mogelijk is.

Wat je nodig hebt voor alleen het frame met verticale buisjes:

- Buis 25mm
- Buis 10mm
- 30x t-stuk 25x20x25
- 6x t-stuk 25x25x25
- 30 stuk verloopring van 20 naar 10mm
- 1x kruisstuk 25x25x25x25
- 4x bocht 90° 25x25
- 30x einddop 10mm (hier boor je een gaatje in van 1,5-2mm)

De doos bestaat uit:

- De doos 600x400x315: https://shopnl.engels.eu/Websolutions/default.aspx?wsmt=wsitemdetail&itemcode=3-302G-0&unitcode=1%20STK&cpl=1

- Vakverdeling https://shopnl.engels.eu/Websolutions/default.aspx?wsmt=wsitemdetail&itemcode=E%2040%20S&unitcode=1%20STK&cpl=1

- Oplegdeksel voor het maken van een ophanging voor de flessen (zie foto hieronder), hiervoor heb ik een gatzaag van 54mm gebruikt en de randen afgezaagd zodat hij in de doos past :
https://shopnl.engels.eu/Websolutions/default.aspx?wsmt=wsitemdetail&itemcode=3-213-0&unitcode=1%20STK&cpl=1Superbeun

O, nog vergeten: pvc reiniger en lijm, heel veel lijm.
Ik heb een pot van 250 ml opgemaakt   :biersmile:

Huupke

Heb je een slang tussen de pomp en de bak gebruikt? En hoe warm is het water dat je gebruikt?

Superbeun

Citaat van: Huupke op 18-01-2014  11:34 uHeb je een slang tussen de pomp en de bak gebruikt? En hoe warm is het water dat je gebruikt?
De pomp is inderdaad met een slang aan de bak verbonden (zie het filmpje eerder in dit topic).
Water kan maximaal tot 60 graden.

EvilWoutertje

Ik zit er serieus over na te denken om dit ook te gaan maken!
Je informatie, tips en lijst van onderdelen zijn erg behulpzaam.
Wel vraag ik me nog af: hoe heb je de doorvoer van de buis door de kist waterdicht gemaakt?

Superbeun

Deze is niet waterdicht.
Hoeft ook niet want ik heb het frame hoger in het krat geplaatst met wat buis en buisklemmen.
Het spoelwater blijft er dan onder.
Voor het spatten zet je er gewoon een plankje tegenaan.EvilWoutertje

Aha, bedankt!
Het water wordt via de onderkant aangezogen zie ik, hoe heb je dat waterdicht gemaakt?  ^-^

hansHalberstadt

Mooi principe.
Als ik zoiets zou bouwen dan zou het wel tegen 1% natronloog van 80 ºC moeten kunnen. Ik zou dan denken aan de pomp van een vaatwasser. 
waar koop je zulk spul, niet bij de bouwmarkt, ook de pomp niet.
Wat zijn de geschatte bouwkosten?
HansH

mickey

Citaat van: hansHalberstadt op 19-01-2014  08:58 uMooi principe.
Als ik zoiets zou bouwen dan zou het wel tegen 1% natronloog van 80 ºC moeten kunnen. Ik zou dan denken aan de pomp van een vaatwasser. 
waar koop je zulk spul, niet bij de bouwmarkt, ook de pomp niet.
Wat zijn de geschatte bouwkosten?
HansH

Dit staat eerder vermeld in dit topic !

mickey

Hallo Superbeun

Ik heb inmiddels contact gehad met PVC VOORDEEL, jammer dat ze voorlopig geen 10 mm pijp kunnen leveren.
Deze week een bestelling geplaatst , achteraf telefonisch moeten aan passen van 10 naar 12 mm.
Maar geen probleem, de 12 mm kapjes er op lijmen en dan effe op de draaibank op maat draaien.


Superbeun

Citaat van: EvilWoutertje op 18-01-2014  17:07 uAha, bedankt!
Het water wordt via de onderkant aangezogen zie ik, hoe heb je dat waterdicht gemaakt?  ^-^
Het krat komt op een rvs spoelbak te staan waar het water inloopt.

Superbeun

Citaat van: mickey op 23-01-2014  14:34 uHallo Superbeun

Ik heb inmiddels contact gehad met PVC VOORDEEL , jammer dat ze voorlopig geen 10 mm pijp kunnen leveren.
Deze week een bestelling geplaatst, achteraf telefonisch moeten aan passen van 10 naar 12 mm.
Maar geen probleem, de 12 mm kapjes er op lijmen en dan effe op de draaibank op maat draaien.
Succes!  :biersmile:

mickey

Citaat van: hansHalberstadt op 19-01-2014  08:58 uMooi principe.
Als ik zoiets zou bouwen dan zou het wel tegen 1% natronloog van 80 ºC moeten kunnen. Ik zou dan denken aan de pomp van een vaatwasser. 
waar koop je zulk spul, niet bij de bouwmarkt, ook de pomp niet.
Wat zijn de geschatte bouwkosten?
HansH

Dit is de pomp die je nodig heb.

http://pumpwarehouse.com.au/prod89.htm

wilbertd

Maar voor de prijs van die pomp koop je een automatische spoelmachine  ;D

mickey

Citaat van: wilbertd op 27-01-2014  16:30 uMaar voor de prijs van die pomp koop je een automatische spoelmachine  ;D

Ik vind het ook aan de dure kant.

hansHalberstadt


mickey


harry

Citaat van: Superbeun op 16-01-2014  12:09 uDit zijn de specificaties van de pomp die ik heb: http://www.yeniiletisim.com.tr/content/products/teknik/1030.pdf

Deze pomp kan 10 bar druk hebben. Dat wil zeggen voordat deze kapot gaat. De opvoerhoogte is 32 meter( engels head), en deze 32 meter is bij een debiet van 0 M3/h. En het maximale debiet is bij een tegendruk van 0 meter opvoerhoogte. En de lijn die deze twee punten verbind is een kromme lijn en heet: Pompgrafiek. En al naar gelang de weerstand van wat je rond de pomp bouwt krijg je een debiet en druk die tussen deze uitersten ligt.

Zo kun je dus de weerstand vergroten met een kogelkraan zodat de waterstraal iets minder krachtig word en je ook plastic flessen kunt spoelen.

ThomasM

Ik was onlangs bij de hanos geweest in Eindhoven. Veel plastic bakken van 5-20 euro ongeveer:


Pethee

Wij spoelen na het leegdrinken direct het flesje enkele keren door, door het half te vullen (liefst met warm water) en flink te schudden. Dan op zijn kop opruimen en vlak voor het vullen weer even op de bekende spoelbakken (http://www.Brouwmarkt.nl/flessenspoelapparaat-avvinatore-tafelmodel-p-600.html) met daarin Starsan (in Engeland te koop) Tot nu toe geen problemen ondervonden. Mochten flesjes toch verontreinigen, dan terug naar de winkel.

Nieuwe flesje bekomen wij door een lekker biertje te kopen van een brouwerij die alleen met nieuwe flessen werkt (dat zijn er veel, dan hoeven ze geen dure flessenspoelmachine te onderhouden). Dus keus genoeg.

Een etiket van een lekker biertje is zo verwijderd door hem even te laten weken in warm water. Met een schuursponsje zijn eventuele lijmresten snel verwijderd.

Peter

smaalle

Ik heb net 8 kratten lege flessen gespoeld met chemipro caustic. de flessen lijken op het eerste oog schoon. Maar ik spoel alle te bottelen flessen nog een of twee keer uit met oxi en schoon water. De volgende spoeling wordt er een van Star San om te proberen. Flessen reinigen is natuurlijk wel belangrijk. Maar als de flessen droog zijn en blijven kan er niks in groeien.

evertharmeling

Ik ga hier ook eens mee aan de slag! Dank voor de inspiratie en tips!

Wat betreft de 10mm verticale pijp dit is natuurlijk ook bij andere firma's te bestellen. Zoals hier http://www.pvconline.nl/product/PVC+Drukbuis+industrie+PN20/subcategorie/PVC+Drukbuis/categorie/PVC+Druk/ en de rest bij pvcbuis.com / pvcvoordeel.nl qua prijs voor 90 graden bochten zijn zij gunstiger. Ik moet nog even in totaal berekenen of dit voordelig is qua verzendkosten.

Ik vraag me alleen af wat het slimst is qua druk. Meteen bij binnenkomst in bak verlopen naar zegge zo direct mogelijk naar 10mm of eerst naar een 20mm circuit en vervolgens met T-verloopstukken verlopen naar de verticale buizen. Zou dat uitmaken voor de druk? Mijn gevoel zou toch zeggen om zo laat mogelijk naar de kleinste diameter te gaan...

EDIT:
Zie wel dat werken met buizen van 10mm ook niet makkelijk gaat aangezien pvconline 50 euro verzendkosten rekent, en daarnaast de inzetverloopsokken maar tot 12mm gaan, de lijmkappen zijn er dan wel weer in 10mm.

Uitgaande van een circuit van 25mm en verticale buizen van 12mm (via http://www.pvcvoordeel.nl/)
Circuit
 4 x PVC KNIE 25 x 25mm 90° PN 16
 5 x PVC T-STUK 25 x 25 x 25mm 90° PN 16
 1 x PVC DRUKBUIS 25 x 1,9mm Lengte = 4m PN16 GLAD
 1 x PVC KRUISSTUK 25 x 25 x 25 x 25mm PN 16
 1 x PVC KOPPELING 25mm x 3/4'' Binnendraad PN 16
Spuitmonden
 2 x PVC DRUKBUIS 12 x 1,0mm Lengte = 4m PN16 GLAD
30 x PVC LIJMKAP 12mm PN 16
30 x PVC T-STUK 25 x 16 x 25mm 90° PN 16
30 x PVC INZETVERLOOPSOK 16/12 x 10mm PN 16
 1 x PVC DRUKLIJM UNI-100 250 CC

Subtotaal: € 85,31
Verzendkosten: € 15,00
Totaal: € 100,31

De bak zoals superbeun hem ook heeft icm deksel (via https://shopnl.engels.eu)
1 x 3-209G-0 Rako 600x400x425 standaard (ben voor de hogere variant gegaan)
1 x 3-213-1 S Scharnierdeksel 600x400 snap
1 x E 40 S Inzet 40 vaks 600x400 bak boven

Totaal: € 45,44 (gratis verzending)

PP

Dag superbeun,

Ik heb je u-tube filmpje bekeken en heb de hele discussie nog eens nagelezen.
Compliment, strak ontwerp, mooi gebouwd.

M.b.t. het gebruik wil ik je een aantal reacties ter overweging geven:

1. de pomp die je gebruikt heeft een zeer krachtige straal. Tijdens het gebruik moeten alle plekken bezet zijn met een lege fles om een waterballet te voorkomen.
2. ik mis een noodstop.
3. indien warm / heet water wordt gebruikt i.p.v. koud water, eventueel onder toevoeging van chemicaliën (loog), wordt de straal minder onschuldig. Een veiligheidsbril voorkomt erger.
4. het is mij niet duidelijk of de pomp regelbaar is. Door een by-pass aan te brengen is de vloeistofstroom / druk te regelen en naar wens op te voeren of af te bouwen.

Groet, Paul

Superbeun

Citaat van: evertharmeling op 27-07-2014  13:44 uZie wel dat werken met buizen van 10mm ook niet makkelijk gaat aangezien pvconline 50 euro verzendkosten rekent, en daarnaast de inzetverloopsokken maar tot 12mm gaan, de lijmkappen zijn er dan wel weer in 10mm.

Het is inderdaad een beetje puzzelen om e.e.a. in elkaar te krijgen.
Als je  zoekt op internet vind je wel wat winkels die minder verzendkosten rekenen voor de 10 mm buis.
Je zou eens bij deze kunnen kijken: http://www.aquariaveldhuis.nl/index.php?productID=1102


Superbeun

Citaat van: PP op 02-08-2014  21:36 uDag superbeun,

Ik heb je u-tube filmpje bekeken en heb de hele discussie nog eens nagelezen.
Compliment, strak ontwerp, mooi gebouwd.

M.b.t. het gebruik wil ik je een aantal reacties ter overweging geven:

1. de pomp die je gebruikt heeft een zeer krachtige straal. Tijdens het gebruik moeten alle plekken bezet zijn met een lege fles om een waterballet te voorkomen.
2. ik mis een noodstop.
3. indien warm / heet water wordt gebruikt i.p.v. koud water, eventueel onder toevoeging van chemicaliën (loog), wordt de straal minder onschuldig. Een veiligheidsbril voorkomt erger.
4. het is mij niet duidelijk of de pomp regelbaar is. Door een by-pass aan te brengen is de vloeistofstroom / druk te regelen en naar wens op te voeren of af te bouwen.

Groet, Paul

De flessenwasser heeft in de tussentijd weer de nodige veranderingen ondergaan.
Aan/uit schakelaar, verwarmingselement met STC-1000 om het spoelwater op temperatuur te houden.
Hij is nagenoeg klaar.
Als ik binnenkort tijd heb zal ik nog een filmpje posten om e.e.a. te laten zien.

dennisbier

Citaat van: Superbeun op 11-01-2014  18:15 uHoe iemand zijn flessen schoonmaakt is natuurlijk ieder voor zich, maar bij mij gebeurt het grondig.
Ik sta niet een hele dag te brouwen om het bier in mijn flesjes zuur te laten worden.
Zo is het maar net!

Maar wanneer je een onbeschadigde glazen fles omspoeld, direct na consumptie ontbreekt een voedingsbodem voor verdere bacteriegroei.
Het is het meest vervelende karwei van het bierbrouwen en dat is wel heel mooi als je dat kan automatiseren.
Op jouw manier heb je een professionele flessenspoelmachine nagebootst. Vuiligheid spoelt meteen weg en ben je kwijt.
Als een fles niet vervuild is heb je ook maar heel weinig desinfectant nodig om je fles steriel te maken voor het afvullen.
En dan weet je ook dat  het goed is. (wat je uitdeelt)  ;)

mickey

Aan Superbeun.


Welke schoonmaak producten gebruik jij in je flessenspoelmachine?
Chemipro Caustic ? als het echt vuil is ?

Superbeun

Citaat van: mickey op 03-10-2014  11:55 uAan Superbeun.


Welke schoonmaak producten gebruik jij in je flessenspoelmachine?
Chemipro Caustic ? als het echt vuil is ?
Hallo Mickey,

Ik gebruik meestal Chemipro oxi, dit vind ik het makkelijkst in gebruik, het reinigt en desinfecteert in een keer.
Voor periodiek onderhoud gebruik ik Sun vaatwaspoeder zonder glansmiddel, dit reinigt goed, ik heb sindsdien geen last van biersteen meer.
Star San gaat niet zo goed,ik heb dit 1 keer geprobeerd maar het resultaat was 1 groot schuimbad  :-\
Voor alleen desinfectie gebruik ik Chemipro acid, dit schuimt veel minder dan Star San.

dennisbier

Citaat van: Jacques op 11-01-2014  18:38 uMet alleen spoelen reinig je niet de flessen!

In de flessen komt een aanslag: biersteen. In dat biersteen kunnen micro-organismen verstoppen. De bruine slierten die je op de foto ziet is biersteen dat vrijgekomen is. Bij flesjes die net zijn uitgeschonken herken je de biersteenafzetting aan een waas dat aan de wand zit. Een dergelijke afzetting heb ik al bij heel veel zelfgebrouwen bieren gezien. En ik ben zeker niet de enige die er last van heeft. In ruilflesjes zie ik het ook regelmatig.

Spoelen na het uitschenken is een goede praktijk. Het voorkomt dat er veel schimmels gaan groeien in een fles. Ik doe dat ook altijd. Scheelt echt heel veel bij het schoonmaken. Maar spoelen is geen schoonmaken. Nogmaals zie foto.
Ik ben het hier helemaal mee eens.

Alleen zit bij een hobbybrouwer, die eens een verkeerd flesje treft, er geen gevolg aan het risico vast.
Wij brouwers controleren vaak nog visueel een flesje of alle flesjes. Dat kan een grote brouwer/fabrikant niet meer doen.

Bij glazen flesjes is de reiniging met loog bijna overal standaard. En de temperatuur, concentratie loog en contact tijd geborgd.
Daarna volgt een desinfectiestap, wat een lage concentratie kan zijn, juist omdat de loog alle verontreinigingen weghaald.

Ik gebruik nu 75-80% ethanol gedenatureerd. Ik spoel na met kraanwater.

Eric v B

Na (ongeveer) hoeveel keer gebruiken van een flesje, wordt biersteen een probleem (zichtbaar)? Ontstaat biersteen door alle bieren?

mickey

Zo mijn flessenspoeler is ook bijna klaar, alleen nog een verwarmingselement.

Met veiligheidschakelaar.


Flinke pomp en een filter er tussen.


Bypass kraan.


20 flessen per keer.


mickey

Ik krijg de foto's niet verdraaid.

seed7

Citaat van: mickey op 11-10-2014  14:34 uIk krijg de foto's niet verdraaid.

Waarschijnlijk heb je alleen in de metadata van het plaatje, of zels alleen maar in de database van je software, gezet dat het "portait" weergegeven moet worden en het plaatje niet fysiek geroteerd. Probeer Irfanview.

Ingo

Jacques

Citaat van: Eric v B op 11-10-2014  11:39 uNa (ongeveer) hoeveel keer gebruiken van een flesje, wordt biersteen een probleem (zichtbaar)? Ontstaat biersteen door alle bieren?

Is lastig te zeggen. Ligt ook aan de hoeveelheid eiwitten en calciumionen in je bier.
Overigens is het een kwestie van tijd en minder afhankelijk van keren gebruik.

dennisbier

Eiwitten, hopharsen, olien, calcium, magnesium, diverse andere neerslag.
Ik denk dat bieren met meer hardheid, donkere bieren meer kans maken.
Daarnaast misschien ook wat men gebruikt voor aanzuringsmiddel.
Hoeveel gist er mee op de fles gaat of dat het compleet helder gefilterd is.
Dat soort dingen.

Kijk in het hoofdgistingsvat.
Zit dat vol met zooi, die er moeilijk af gaat, dan denk ik aan een goede kans op restmateriaal in je flesje.


Jacques

Als je wat meer calciumzouten in je wort hebt slaat de calciumoxalaat (de anorganische stof de verantwoord is voor biersteen) eerder neer.

Zie bijvoorbeeld http://www.rpi.edu/dept/chem-eng/Biotech-Environ/beer/water2.htm
en deze link.

Superbeun

Citaat van: mickey op 11-10-2014  14:30 uZo mijn flessenspoeler is ook bijna klaar, alleen nog een verwarmingselement.

Dat ziet er mooi uit Mickey, goed idee zeg om er een filter tussen te plaatsen zo houd je je spoelwater mooi schoon.
Ik gebruik zelf een korffilter in de bak zelf.
Je zou onderin het pomphuis nog een kogelkraan kunnen monteren, het boutje kan je er zo uit schroeven.
Bij mijn pomp is dit 3/8, zo kan je het hele systeem inclusief pomphuis makkelijk leeg laten lopen.mickey

Citaat van: Superbeun op 11-10-2014  23:51 uDat ziet er mooi uit Mickey, goed idee zeg om er een filter tussen te plaatsen zo houd je je spoelwater mooi schoon.
Ik gebruik zelf een korffilter in de bak zelf.
Je zou onderin het pomphuis nog een kogelkraan kunnen monteren, het boutje kan je er zo uit schroeven.
Bij mijn pomp is dit 3/8, zo kan je het hele systeem inclusief pomphuis makkelijk leeg laten lopen.Dat moet inderdaad ook nog gebeuren , heb het wel al klaar liggen. :proost2:

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 11-10-2014  23:31 uAls je wat meer calciumzouten in je wort hebt slaat de calciumoxalaat (de anorganische stof de verantwoord is voor biersteen) eerder neer.
Klopt. Ik had vaak aanslag in de flesjes (zie je als je er met een zaklantaarn inschijnt door de flesopening) die er alleen met 1% natronloog van 80 ºC of meer uit te krijgen was. Na toevoeging van calciumchloride geen aanslag meer in de flesjes.

HansH

ZwartGoud

Ook ik heb me gewaagd aan een flessenwasser, geïnspireerd door Superbeun en Maarten Nijhof.
Ik wilde alleen wel dat ik een heel krat direct op de spoeler kon zetten, zonder losse flesjes over te zetten.
Daarvoor ben ik een stuk hobbyglas te lijf gegaan, en het resultaat werkt zeer goed! Ik kan het plaatje vastzetten waardoor ik een krat zonder problemen ondersteboven kan houden, en dus ook op de flessenwasser kan zetten.De spoelmachine heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een paar kunststof waterleidingen, vastgelijmd met koppelstukjes, en 24 gaatjes geboord, op de juiste plek. Verder heb ik een paar pvc buisjes in een curver kratje gelijmd die het bierkrat op de plaats houden.Verder heb ik met de pomp wel mazzel gehad. Dit is een tuinpomp van de Aldi. Het was het laatste exemplaar, en daarom voor de helft van de prijs? Rare logica, maar ik ben er blij mee. De pomp heeft een flink vermogen, als ik hem aanzet zonder krat bier op de wasser is het hele plafond drijfnat  ;DIn actie ziet het er dus zo uit:Het werkt super goed. Ik heb een test gedraaid met vieze flesjes met schimmel e.d. zonder schoonmaakmiddel, dus alleen lauw water. Na 1 minuut waren de bodems schoon gespoten.

Ik ben er erg blij mee, dit gaat me een hoop werk schelen :)

Groet!
JJ

Maartennijhof

Zo zie je maar weer: er zijn meerdere wegen die naar een flessenwasser leiden. Pas wel op met de temperatuur van je water. Die pomp kan officieel maar tot 35 dacht ik.

ZwartGoud

Ja, klopt. Maar dat moet wel lukken denk ik. Eerder dompelde ik mijn flessen in een bak water van ong. 40  ºC met oxi, en toen werden ze ook schoon  :)

NewLine

Mooi, zo lijkt het ineens een doenbaar project.

ZwartGoud

Tja, in principe is het gewoon een soort veredelde douche, maar dan ondersteboven  :)

Het draait vooral om de goeie pomp. Als je die hebt is de helft gedaan.

NewLine

Ik heb wel enige bezorgdheid naar de voedselgeschiktheid van de box, slangen, pvc stukjes. Zeker bij hogere temperaturen. Of volstaat het om effe na te spoelen met water uit de kraan?

Jacques

Even naspoelen met leidingwater volstaat.

hansHalberstadt

Wat voedselveiligheid vraag ik me wel eens af of het niet erg overdreven wordt tov wat elders al vrijkomt aan stoffen.
 
Toevallig hebben we op het werk net nieuwe vloerbedekking. Daar komt een lucht af die duidelijk aangeeft dat er allerlei stoffen vrijkomen in de lucht die niet voedselveilig zijn. als je die ruikt is er dus al interactie met je lichaam bezig. Vraag mij dus af wat meer negatieve effecten heeft, bier maken via contact met bv hard pvc of weken lang inademen van gassen die uit tapijt in de lucht komen. Wat voor gassen zijn dat?
Als je naar de Action gaat heb je ook zo'n soort "Action"lucht. (En hobbybrouwers gaan nogal eens naar de Action, want de Action maakt blijkbaar veel producten die goed bruikbaar zijn voor hobbybrouwers)

HansH
 

ZwartGoud

Citaat van: Jacques op 17-10-2014  10:40 uEven naspoelen met leidingwater volstaat.

Precies, dat dacht ik ook. Daarom heb ik voor die slang ook een gardenakoppeling gebruikt die ook op mijn kraan past. Als het pompen klaar is, spoel ik nog even 10 sec door met schoon water.

Overigens wordt mijn spoelwater lang niet zo heet, dus met die weekmakers en dergerlijke zal het wel meevallen.

Superbeun

Citaat van: ZwartGoud op 16-10-2014  11:45 uOok ik heb me gewaagd aan een flessenwasser, geïnspireerd door Superbeun en Maarten Nijhof.
Ik wilde alleen wel dat ik een heel krat direct op de spoeler kon zetten, zonder losse flesjes over te zetten.
Daarvoor ben ik een stuk hobbyglas te lijf gegaan, en het resultaat werkt zeer goed! Ik kan het plaatje vastzetten waardoor ik een krat zonder problemen ondersteboven kan houden, en dus ook op de flessenwasser kan zetten.

Weer een flessenwasser erbij  :proost:, ziet er goed uit.
Leuk om te zien dat ieder er weer een eigen variant van maakt.

Tom den Hollander

Nog kant en klare bouwtekeningen voorhanden?

ZwartGoud

Uhm... nee, niet echt. Ik maak dingen gewoon stap voor stap, geen tekeningen of zo.
Wat wel belangrijk is, is dat je de curver unibox classic L gebruikt. Deze heeft een 30 liter inhoud, en een bierkrat past er precies in.
Verder heb ik 15 mm waterleiding gebruikt. En het plaatje wat de flesjes op hun plek houdt is 4 mm dik hobbyglas. Je kunt uiteraard ook iets anders gebruiken, maar het handige van hobbyglas is dat je bij het maken erdoorheen kunt kijken :). Je kunt dus het plaatje op een krat leggen, en precies aftekenen waar de gaten voor de flesjes en het handvat moeten komen :)

 :proost: succes!

Superbeun

Citaat van: ZwartGoud op 18-10-2014  13:30 uUhm... nee, niet echt. Ik maak dingen gewoon stap voor stap, geen tekeningen of zo.
Wat wel belangrijk is, is dat je de curver unibox classic L gebruikt. Deze heeft een 30 liter inhoud, en een bierkrat past er precies in.
Verder heb ik 15 mm waterleiding gebruikt. En het plaatje wat de flesjes op hun plek houdt is 4 mm dik hobbyglas. Je kunt uiteraard ook iets anders gebruiken, maar het handige van hobbyglas is dat je bij het maken erdoorheen kunt kijken :). Je kunt dus het plaatje op een krat leggen, en precies aftekenen waar de gaten voor de flesjes en het handvat moeten komen :)

 :proost: succes!
Wel handig zo'n systeem zonder opstaande sproeipijpjes, dat scheelt een hoop koppelstukken en geld.
Wat ik me wel afvraag is of de sproeistraal geen last heeft van het teruglopende water uit de fles.
Blijft de straal de bodem van de fles raken?

ZwartGoud

Ik heb vandaag een test gedaan met schoonmaakmiddel. Ik kon in alle flesjes schuim zien op de bodem. Ik heb wel de gaatjes een beetje moeten ´stellen´ d.m.v. een klein rond vijltje, dus zorgen dat alle stralen recht omhoog gaan.
´Helaas´ heb ik geen vieze flesjes meer  ;D om nog eens goed te kijken of al het vaste vuil daadwerkelijk weg wordt gespoeld. Dat wordt dus vieze flesjes sparen  :proost:

 :brouwen:

mickey

Citaat van: Superbeun op 18-10-2014  14:51 uWel handig zo'n systeem zonder opstaande sproeipijpjes, dat scheelt een hoop koppelstukken en geld.
Wat ik me wel afvraag is of de sproeistraal geen last heeft van het teruglopende water uit de fles.
Blijft de straal de bodem van de fles raken?

Zeer goeie vraag.

Biertester

Hmmm ik lees..:

CiteerAlleen zit bij een hobbybrouwer, die eens een verkeerd flesje treft, er geen gevolg aan het risico vast.
Wij brouwers controleren vaak nog visueel een flesje of alle flesjes. Dat kan een grote brouwer/fabrikant niet meer doen.
Nou dat gebeurt mooi wel hoor met hele dure machines met camera's, ook infrarood en zo die voor het vullen in en om ieder flesje kijken en detectoren die op rest-stofjes controleren..en dat 50000/uur
Bovendien wordt er alle paar duizend flesjes een testreeks op de transportband gezet met speciale foutjes voor de inspector die er dan uit moeten vallen, met een automatisch protocol dat dit ook gebeurd is om het functioneren van de machines te garanderen.

Mooi apparaat hoor met die pvc buisjes.
oja in die spoelmachines van een brouwerij zit loog en salpeterzuur.Ik las hier iets over zoutzuur... moet je nooit nemen want dat geeft zwarte vlekken op RVS.
De flesjes worden geheel ondergedompeld ( zitten in korfjes) om ook de etiketten eraf te weken.
Dat loog wordt gezeefd en meerdere malen herbruikt. Dat loog wordt in verzameltanks gelaten (in het weekend) en de bezinksels voor herbruik verwijderd, net zoals gist in de gisttanks. De etiketten die er uitgezeefd werden worden kurkdroog geperst voor ze in de afvalbak belanden.

Huupke

Is de sproeistraal recht naar boven? En zo ja, komt deze dan wel in alle hoekjes van de bodem?

ZwartGoud

De straal is niet 100% recht omhoog, maar wel genoeg om de bovenkant te raken. De straal is zo krachtig dat alle hoekjes wel gehaald worden.

WillemU

We zijn nu zelf ook aan onze flessenwasser bezig maar nu stuiten we op een probleem alle denken we toch.
De druk van dat water gaat die niet gewoon rechtdoor en hebben de andere veel minder druk? Water zoekt toch de gemakkelijkste weg en dat is dan toch steeds rechtdoor ? Of wordt de druk zo hoog dat het zijn weg goed vindt naar de rest? [emoji1]

DaDude

Erg leuke flessenwassers en leuk project! Wil zelf ook zoiets maken maar ben aan het twijfelen hoeveel l/uur de pomp aan moet kunnen? Wat denken jullie?

Maarten gebruikt pomp van 3600 L/uur maar lijkt me wat veel of niet? Wat zou minimale debiet/druk moeten zijn om fatsoenlijk 24 flesjes te kunnen spoelen?

Ben op zoek geweest naar een pomp die ik met mijn 5 A 12 / 24 V voeding kan aansturen:

Zag een pomp op Conrad op 24 V:
https://www.conrad.nl/nl/laagspanning-drukwaterpomp-lilie-ls4242-678-lh-24-v-1244414.html (laag debiet en interval)

Of deze op 12 V:
https://www.conrad.nl/nl/shurflo-443136-shurflo-8000-12-v65-lmin-permanente-loop-537618.html (maar deze zal de voeding niet kunnen trekken lijkt me)

Erik Deelissen

Als je zeker wil weten of de flesjes overal geraakt worden aan de binnenzijde kun je overwegen de karnemelk proef te doen.
Alle flesjes omspoelen met karnemelk en daarna in je flessen spoeler.

mickey

Als ik mijn flessen spoel met flessenspoeler geef ik af en toe een draai aan de flessen en het probleem is opgelost .

bert braadslee

Citaat van: Erik Deelissen op 09-04-2015  21:50 uAls je zeker wil weten of de flesjes overal geraakt worden aan de binnenzijde kun je overwegen de karnemelk proef te doen.
Alle flesjes omspoelen met karnemelk en daarna in je flessen spoeler.

En er vervolgens een brouwsel ingieten en wachten tot ie zuur is geworden  ;D

Anton

Citaat van: Erik Deelissen op 09-04-2015  21:50 uAls je zeker wil weten of de flesjes overal geraakt worden aan de binnenzijde kun je overwegen de karnemelk proef te doen.
Alle flesjes omspoelen met karnemelk en daarna in je flessen spoeler.

Wat is de karnemelkproef? :weetniet:

Herman

De proef is dat je dan kunt zien of de spoeler alle karnemelk weg spoelt.

Nick H.

En dan staat er weer een berg leeggoed! Van de flessen die van elders komen weet je al zeker dat die grondig schoongemaakt moeten worden. Een optie is het laten weken en dan nog eens op die avinator spoelen. Ik heb echter wat last van mijn rechter schouder en ik ben rechtshandig. Dan meer weer eens kijken of er iets te vinden is dat het werk verlicht.

Ik had nog een oude dompelpomp liggen en besloot om die in een grote emmer te plaatsen en van een sproeikop te voorzien en een regelaar. En na wat snuffelen in de bouwmarkt heb ik een aansluiting, bolafsluiter en een 10 mm buis. Dat gaan we morgen maar eens netjes in elkaar zetten en testen. Ook heb ik al een voetschakelaar besteld om de bediening eenvoudig te houden. Tot die arriveert maar aan- en uitzetten via een gewone schakelaar. Wellicht ook een idee voor anderen.
Davester

Topidee. Uitgebreid getest inmiddels neem ik aan?

Nick H.

Citaat van: Davester op 15-12-2018  19:56 uTopidee. Uitgebreid getest inmiddels neem ik aan?

Inderdaad, ik heb hem getest... 120 keer!
Ik heb een 30 liter emmer gevuld met 15 liter warm water en PBW reinigingsmiddel. Fles over het 10 mm pijpje, schakelaar aan en spoelen maar. De spoeldruk kon ik regelen met de bolafsluiter. Na spoelen een visuele inspectie tegen een TL-lamp. Enkele flessen moesten toch even weken. Ik ben heel tevreden. Nu komt er nog een voetschakelaar bij.

lexkato

We zijn inmiddels wel een paar jaar verder in dit topic haha.
Ik vroeg mij af of het systeem nog steeds werkt, er aanpassingen zijn gedaan of misschien wel hele nieuwe systemen zijn verzonnen?

Wij zijn opzoek naar een systeem waarbij toch wel grotere hoeveelheden (1000) nieuwe flesjes kunnen wassen zonder gelijk grote investeringen te doen voor een professioneel systeem.
Het systeem van superbeun zou een oplossing kunnen zijn.
Ideeën zijn zeker welkom :)

lier

Mooi gemaakt, ik vind de omgedraaide krat wel een mooie vinding.

Na de zomer ga ik ook maar eens knutselen denk ik

Erik Deelissen


hansHalberstadt

Citaat van: Erik Deelissen op 21-06-2019  22:32 uKijk eens op deze pagina voor inspiratie:
https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1448442998


Mooi idee om een vaatwasser te hergebruiken. Maar 300 euro en de koperprijs die elk jaar weer omhoog gaat maakt dit voor velen toch iets minder aantrekkelijk vrees ik. Een alternatief zou kunnen zijn om het verdeelmechanisme met al die T stukjes te vervangen door 2 platen van dit soort plastic https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90202268/
en die met RVS schroeven op elkaar te schroeven met een stuk aan elkaar gelijmd siiconenslang aan de buitenkant als afstandhouder. Dan heb je een holle ruimte waar het water zich in kan verdelen naar de uitsroom stukken. evt nog wat extra schroeven over de plaat verdeeld, want er komen grote krachten op vanuit de pomp. Dan daar gaten van 12 mm in boren en daar de pijpjes in steken evt wat ovaal maken zodat ze er moeilijk uit gaan. Dan heb je feitelijk hetzelfde, maar dan voor veel minder kosten.   

Weggeman


lier


middelaersch

Citaat van: Weggeman op 28-06-2019  09:32 uIk kwam deze tegen, een redelijk complete kit.

https://www.braumarkt.com/wijn-maken/fastwasher-12-bottle-kit-5013402

https://www.braumarkt.com/wijn-maken/fastwasher-24-bottle-kit-5013403

Ziet er wel heel interessant uit, en voor een redelijke prijs.
Heeft er iemand ervaring met zo'n apparaat? Werkt dit goed?

hansHalberstadt

En kan het tegen loog 3% van 80 graden?

EBC

Citaat van: hansHalberstadt op 28-06-2019  19:32 uEn kan het tegen loog 3% van 80 graden?

3 % ja, 80 °C nee, maar 80 °C is voor loog ook helemaal niet nodig.

Max is rond 40 °C, omdat de pomp niet meer aankan. En dat is weer logisch voor een dompelpomp, die geen koeling heeft.

Sjoerd

Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen

Oscar

Citaat van: EBC op 28-06-2019  19:34 u3 % ja, 80 °C nee, maar 80 °C is voor loog ook helemaal niet nodig.

Maar wel wenselijk... :-)

Citaat van: EBC op 28-06-2019  19:34 uMax is rond 40 °C, omdat de pomp niet meer aankan.

Toch maar eens kijken voor een andere pomp dan... ;)  Mijn pompen kunnen tot bijna 100°C  :brouwen:

EBC

Citaat van: Oscar op 29-06-2019  00:12 uMaar wel wenselijk... :-)

Toch maar eens kijken voor een andere pomp dan... ;)   Mijn pompen kunnen tot bijna 100°C  :brouwen:

Maar nee, loog werkt ook bij kamertemperatuur, gewoon iets langer laten werken.

Jij gebruikt professioneel spul, dit is een hobby forum. Niet overdrijven. En sommige hobbybrouwers brouwen beter bier dan jij  >:D

Oscar

Citaat van: EBC op 29-06-2019  00:37 uEn sommige hobbybrouwers brouwen beter bier dan jij  >:D

 ;D ;D ;D ;D ;D :brouwen: :proost: :biersmile:

hansHalberstadt

Citaat van: EBC op 29-06-2019  00:37 uMaar nee, loog werkt ook bij kamertemperatuur, gewoon iets langer laten werken.

Jij gebruikt professioneel spul, dit is een hobby forum. Niet overdrijven. En sommige hobbybrouwers brouwen beter bier dan jij  >:D
Als je ziet wat menigeen uitgeeft aan apparatuur dan is goede reiniging niet overdreven volgens mij.
Ik gebruik deze pomp https://www.brouwmaatje.nl/voedselveilige-pompen-120-graden/173-chugger-rvs-inlinepomp-tot-120c.html voornamelijk om te pompen bij het koelen en bottelen, maar reinigen kan er ook mee. Eigenlijk snap ik niet waarom die pompen zoveel duurder zijn dan die pompjes die minder temperatuur aankunnen. Maar goed zo'n ding gaat de rest van je leven mee, dus valt dan ook wel weer mee.

lier

Citaat van: hansHalberstadt op 29-06-2019  00:55 uAls je ziet wat menigeen uitgeeft aan apparatuur dan is goede reiniging niet overdreven volgens mij.
Ik gebruik deze pomp https://www.brouwmaatje.nl/voedselveilige-pompen-120-graden/173-chugger-rvs-inlinepomp-tot-120c.html voornamelijk om te pompen bij het koelen en bottelen, maar reinigen kan er ook mee. Eigenlijk snap ik niet waarom die pompen zoveel duurder zijn dan die pompjes die minder temperatuur aankunnen. Maar goed zo'n ding gaat de rest van je leven mee, dus valt dan ook wel weer mee.

Prijsverschil lijkt mij door het verschil in materialen en ander pomp principe, centrifugaalpompen in deze klasse zijn nogal vergevingsgezind wat betreft maatvoering. Ik gok dat jouw pomp een vikingpomp of een variant daarop is waarbij exacte maatvoering veel belangrijker is. Voordeel is wel dat hij redelijk zelf aanzuigend is en van rvs.
Wat je zegt hij gaan een leven mee dus als je het geld over hebt en het kan verkopen aan je vrouw :nut: een goede investering

Jacques

Citaat van: EBC op 29-06-2019  00:37 uMaar nee, loog werkt ook bij kamertemperatuur, gewoon iets langer laten werken.

De werking van een reinigingsmiddel is een combinatie van tijd, temperatuur en concentratie.
Bij temperaturen boven de 40 ºC werkt een loogoplossing effectiever. Daar staat tegenover dat een loogoplossing van 80 ºC een gevaarlijk goedjes is. Een reden voor mij om loog niet te adviseren als reinigingsmiddel voor een hobbybrouwer. 

Nick H.

Wellicht is dit een uitdaging voor onze 3D-printende hobby-brouwende vrienden. In de winteravonden lekker proberen om het wezenlijke onderdeel hieronder, zonder pomp dus, na te maken. Zelf kan ik het helaas niet. En ik denk dat velen net als ik alleen dit onderdeel willen en de rest zelf knutselen.  :degroeten:


hansHalberstadt

Vanmiddag even gekeken naar een tuin vijverpompje wat ik nog had liggen. Zo eentje die geen hoge temperatuur aan kan. Een RVS pijpje erop gemaakt van ca 8 mm inwendig zodat er een flesje omgekeerd opgezet kan worden. Toen een flesje gepakt waar al maanden een hele klont schimmel inzit wat ook aan de wand was geplakt. Goed voorbeeld dus van smerig flesje. Dat flesje op zijn kop over de buis gezet met nog ca 2 cm tussen buis en bodem. 10 minuutjes pompen met natronloog 1.5% 40 ca graden. Flesje helemaal brandschoon, alle aanslag opgelost. Vooral het feit dat het snel stroomt en via de bodem en de wand er weer uitvalt zorgt dat alle aanslag snel oplost met loog. 40 graden 1.5% loog is dus ruim voldoende om flesjes te reinigen. 80 graden en 3% werkt nog beter, maar niet nodig dus zoals ook al eerder opgemerkt was.

Rinus

Citaat van: Nick H. op 29-06-2019  12:22 uWellicht is dit een uitdaging voor onze 3D-printende hobby-brouwende vrienden. In de winteravonden lekker proberen om het wezenlijke onderdeel hieronder, zonder pomp dus, na te maken. Zelf kan ik het helaas niet. En ik denk dat velen net als ik alleen dit onderdeel willen en de rest zelf knutselen.  :degroeten:


Of 2 platen lasersnijden op elkaar schroeven met afstand er tussen, draad tappen om de pijpjes erin te schroeven, pomp erop en klaar. Gelijk aan het huidige ontwerp, maar het kan denk ik niet veel goedkoper dan deze < €100

middelaersch

Citaat van: hansHalberstadt op 30-06-2019  16:31 u40 graden 1.5% loog is dus ruim voldoende om flesjes te reinigen. 80 graden en 3% werkt nog beter, maar niet nodig dus zoals ook al eerder opgemerkt was.

Zou een zo'n blokje voor de vaatwasmachine ook werken, of is dat niet sterk genoeg?

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 30-06-2019  19:03 uZou een zo'n blokje voor de vaatwasmachine ook werken, of is dat niet sterk genoeg?
Zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel werkt, mits je soortgelijke concentratie gebruikt. Wel geprobeerd met oxiaction van de Action. Daarmee krijg ik hardnekking vuil niet weg.

EBC

Homemade versie van voordat de Fastwasher bestond. Speciaal gemaakt voor een Fastrack 24.

Aansluiting met een dompelpomp en gardena.

Werkt prima.


Mark0411

Citaat van: EBC op 30-06-2019  19:45 uHomemade versie van voordat de Fastwasher bestond. Speciaal gemaakt voor een Fastrack 24.

Aansluiting met een dompelpomp en gardena.

Werkt prima.Dat ziet er best netjes uit..:-) Wat was je ongeveer kwijt voor dit projectje? Ik ben zelf ook best te porren voor om een flessenwasser te kopen of te maken. Zelf maken is het mooiste natuurlijk!!

EBC

Citaat van: Mark0411 op 30-06-2019  20:10 uDat ziet er best netjes uit..:-) Wat was je ongeveer kwijt voor dit projectje? Ik ben zelf ook best te porren voor om een flessenwasser te kopen of te maken. Zelf maken is het mooiste natuurlijk!!

Ik weet niet precies wat het gekost heeft. Wat 20 mm buis en koppelstukken bij de Amerikaanse stock. En dat wat nozzletjes. Een euro of 50? En dan een dompelpomp.  Al met al is de Fastwasher echt zo duur niet.
 

Mark0411

Citaat van: lier op 28-06-2019  15:37 uEen dit is nou een briljante tip, ik heb er meteen een besteld :groots:
Ik heb hem gisteren ook besteld (de 12 flessen variant) heb je hem al gebruikt en wat zijn jouw ervaringen?

lier

Citaat van: Mark0411 op 19-07-2019  12:41 uIk heb hem gisteren ook besteld (de 12 flessen variant) heb je hem al gebruikt en wat zijn jouw ervaringen?

Ga er bij Braumarkt niet 123 vanuit dat hij ook geleverd wordt, bij mij in elk geval niet.

Mark0411

Citaat van: lier op 19-07-2019  12:46 uGa er bij Braumarkt niet 123 vanuit dat hij ook geleverd wordt, bij mij in elk geval niet.
Je hebt al bijna een maand geleden besteld! Hebben ze een reden opgegeven?

Cruz12

Ik heb 24 flessen model dik tevreden over schilt me erg gedoe met flessen schoonmaken

Pimmels

Ik heb hem net voor hun verhuizing besteld en kwam 4 dagen later binnen.
Ik spoel nu 5 kratjes in een kwartier!!
Heb er alleen wel een schakelaar bij gekocht.
Steeds de stekker eruit is niet handig!

henkie

Heb hem 14 dagen geleden besteld. Schijnbaar zit hij nog in een verhuiswagen. >:(


lier

Citaat van: Mark0411 op 19-07-2019  13:33 uJe hebt al bijna een maand geleden besteld! Hebben ze een reden opgegeven?

Dat hij op is en dat de nieuwe voorraad nog moet komen via container over zee.

Ik ga mijn bestelling maar cancellen denk ik ze hebben ook al 2x beloofd terug te koppelen wanneer hij er dan wel ongeveer zou zijn maar dat is ook nog niet gebeurd.

Mark0411

Citaat van: lier op 19-07-2019  23:35 uDat hij op is en dat de nieuwe voorraad nog moet komen via container over zee.

Ik ga mijn bestelling maar cancellen denk ik ze hebben ook al 2x belooft terug te koppelen wanneer hij er dan wel ongeveer zou zijn maar dat is ook nog niet gebeurd.
Pfff... Nu staat hij ineens op: "niet op voorraad" terwijl vanochtend en gisteren (en de dagen ervoor) er wel gewoon zou zijn. Ik gok dat ik hem ook niet zomaar binnen ga krijgen.

hansHalberstadt

Citaat van: Mark0411 op 20-07-2019  01:50 uPfff... Nu staat hij ineens op: "niet op voorraad" terwijl vanochtend en gisteren (en de dagen ervoor) er wel gewoon zou zijn. Ik gok dat ik hem ook niet zomaar binnen ga krijgen.
Waarschijnlijk via de winkel uitverkocht en nu pas de site up to date gemaakt. Goed voorbeeld van wat al eerder gemeld was. Hopelijk is dat probleem nu opgelost met internet voorraad op andere plek dan de winkel. 

Mark0411

Citaat van: lier op 19-07-2019  23:35 uDat hij op is en dat de nieuwe voorraad nog moet komen via container over zee.

Ik ga mijn bestelling maar cancellen denk ik ze hebben ook al 2x beloofd terug te koppelen wanneer hij er dan wel ongeveer zou zijn maar dat is ook nog niet gebeurd.
Hij zou weer op voorraad moeten zijn. Ik wacht nog 2 dagen en dan klim ik in de pen.

lier

Je kan beter in de telefoon klimmen, pennen hebben ze daar niet. Gisteren nog gebeld en er is mij verzekerd dat als iets niet op voorraad is ze altijd direct bellen of mailen. Denk dat ze mijn telefoon nummer en email adres niet uit mijn accountgegevens krijgen. Bestelling cancellen lukt ze ook niet, is ook niet op voorraad denk ik.
Ik geef ze nog 1 dag en dan ga ik mijn geld terugvorderen via PayPal

Mark0411

Citaat van: lier op 23-07-2019  16:44 uJe kan beter in de telefoon klimmen, pennen hebben ze daar niet. Gisteren nog gebeld en er is mij verzekerd dat als iets niet op voorraad is ze altijd direct bellen of mailen. Denk dat ze mijn telefoon nummer en email adres niet uit mijn accountgegevens krijgen. Bestelling cancellen lukt ze ook niet, is ook niet op voorraad denk ik.
Ik geef ze nog 1 dag en dan ga ik mijn geld terugvorderen via PayPal
Vandaag een mailtje gehad dat mijn bestelling is verzonden! Dus hopelijk komt het allemaal goed!

Had jij de 12 of 24 flessen versie besteld?

lier

24 flessen versie, order is inmiddels terugbetaald.

Mark0411

Verkeerde levering gehad... Opnieuw gebeld, product zou opnieuw verstuurd worden. Nog niets ontvangen. Morgen weer bellen. Mailen heeft geen nut.

Mark0411

Citaat van: lier op 24-07-2019  21:54 u24 flessen versie, order is inmiddels terugbetaald.
Ik heb mijn flessenwasser eindelijk binnen... Ze zijn weer beschikbaar.

Rinus

Zo te zien passen steinies niet op deze flessenspoeler?
Heeft iemand daar ervaring mee?

Mark0411

Citaat van: Rinus op 23-08-2019  21:30 uZo te zien passen steinies niet op deze flessenspoeler?
Heeft iemand daar ervaring mee?
Die kans zit er dik in. Ik ga deze week even passen en meten. Laat ik je het hier weten.

Rinus

Steinies zijn inderdaad een stuk dikker  ;) ben benieuwd naar je bevindingen, maar als het niet past dan is dit niet echt een oplossing voor mij, ik gebruik zowel Steinie als Vichy, bij Steinies moet ik waarschijnlijk sommige sproeiers afsluiten anders wordt het een water ballet.

Ik ben overigens van plan te gaan spoelen met natronloog en daarna naspoelen met water of een zuur om te neutraliseren. In mijn geval wil je dan zeker geen ongecontroleerde sproeiers in het wilde weg laten spuiten.

Pimmels

Steinies passen makkelijk, er staat een filmpje op mijn Facebook!

Pimmels


Rinus

Citaat van: Pimmels op 24-08-2019  08:08 uSteinies passen makkelijk, er staat een filmpje op   mijn Facebook!
Ik heb het filmpje bekeken en....
Helemaal waar, Steinies passen er op, ik had niet aan de 12 kanaals versie gedacht.
Op de kleinere versie passen ze goed.

Mark0411

Citaat van: Rinus op 24-08-2019  13:44 uIk heb het filmpje bekeken en....
Helemaal waar, Steinies passen er op, ik had niet aan de 12 kanaals versie gedacht.
Op de kleinere versie passen ze goed.
Het past inderdaad! Ik kan niet wachten om hem te gebruiken. Hij kwam laat, dus alles uit het vat zat al op de fles. Op naar de volgende ronde!

lier

En hoe bevalt de fastwasher?

Rinus

Citaat van: lier op 27-08-2019  08:47 uEn hoe bevalt de fastwasher?
Wil ik ook wel weten, daarnaast hoe gaat dat met de metalen schroefjes als je NAOH gaat gebruiken?

Mark0411

Nog geen bottelronde mee gedaan. (Hij was veel te laat)  Maar na de eerste test-run kan ik wel al zeggen dat er wel wat water in het apparaat blijft hangen wat er niet makkelijk uitgaat. Verder pompt het naar mijn mening het vloeistof goed rond.

ppuk

Zie sowieso niet veel real life beoordelingen van het ding. Wel 1 remark op Amazon dat ie snel lekt en veel te veel schuimt.

Ik gebruik zelf meestal oxipro, ben benieuwd of dat goed gaat.

Pimmels

Citaat van: Rinus op 27-08-2019  19:36 uWil ik ook wel weten, daarnaast hoe gaat dat met de metalen schroefjes als je NAOH gaat gebruiken?
Ik heb inmiddels alle schoonmaakmiddelen wel gebruikt en geen last met de schroefjes.
Ik haal het sponsje uit de pomp voor ik begin er zitten geen bladeren en takjes of peuken in mijn flesjes en verder gewoon droog schudden en in de open lucht verder laten drogen.
Niet in de doos terug want dan gaat de zaak schimmelen en ben je weer aan het poetsen!

Rinus

Citaat van: Pimmels op 28-08-2019  13:54 uIk heb inmiddels alle schoonmaakmiddelen wel gebruikt en geen last met de schroefjes.
Ik haal het sponsje uit de pomp voor ik begin er zitten geen bladeren en takjes of peuken in mijn flesjes en verder gewoon droog schudden en in de open lucht verder laten drogen.
Niet in de doos terug want dan gaat de zaak schimmelen en ben je weer aan het poetsen!

Als alles goed gaat krijg ik mijn eerste fastwasher deze week binnen. Hoe te gebruiken?
Ik denk aan een eerst ronde met NaOH, daarna leeg laten lopen, spoelen en of neutraliseren met azijn? Daarna weer spoelen?
Hoe gaan jullie eigenlijk om met deze verschillende fasen?

EBC

Citaat van: Rinus op 19-11-2019  21:33 uAls alles goed gaat krijg ik mijn eerste fastwasher deze week binnen. Hoe te gebruiken?
Ik denk aan een eerst ronde met NaOH, daarna leeg laten lopen, spoelen en of neutraliseren met azijn? Daarna weer spoelen?
Hoe gaan jullie eigenlijk om met deze verschillende fasen?

Enkel Puro Caustic is meer dan voldoende. Daarna naspoelen.

Rinus

Citaat van: EBC op 19-11-2019  23:05 uEnkel Puro Caustic is meer dan voldoende. Daarna naspoelen.
Ik heb de flessenwasser binnen, kwaliteit lijkt redelijk goed.  Het kunststof trekt wel iets krom bij de montage met de RVS schroeven, maar de afdicht o-ring lijkt voldoende aangedrukt te worden.
Ik vraag mij wel af hoeveel gram NaOH korrels ik moet toevoegen per liter water.
Omdat een zuur de NaOH oplossing neutraliseert leek het mij verstandig met azijnzuur te neutraliseren, alleen hoeveel moet ik dan toevoegen? Als ik de flessenspoeler in schoon water met azijn plaats zou het dan weer te zuur worden?

Alleen naspoelen neemt wel een (kleine) hoeveelheid NaOH mee in de schoon water oplossing, zou dat echt wel voldoende zijn? Het zou wel aantrekkelijk zijn om de neutralisatie stap over te slaan.

Jammer dat ik scheikundig onvoldoende kennis heb, zeker als het om exacte berekeningen gaat.

Iemand hier ervaring mee? Of doet iedereen alles naar best effort?

Rinus

Citaat van: Rinus op 22-11-2019  20:12 uIk heb de flessenwasser binnen, kwaliteit lijkt redelijk goed.  Het kunststof trekt wel iets krom bij de montage met de RVS schroeven, maar de afdicht o-ring lijkt voldoende aangedrukt te worden.
Ik vraag mij wel af hoeveel gram NaOH korrels ik moet toevoegen per liter water.
Omdat een zuur de NaOH oplossing neutraliseert leek het mij verstandig met azijnzuur te neutraliseren, alleen hoeveel moet ik dan toevoegen? Als ik de flessenspoeler in schoon water met azijn plaats zou het dan weer te zuur worden?

Alleen naspoelen neemt wel een (kleine) hoeveelheid NaOH mee in de schoon water oplossing, zou dat echt wel voldoende zijn? Het zou wel aantrekkelijk zijn om de neutralisatie stap over te slaan.

Jammer dat ik scheikundig onvoldoende kennis heb, zeker als het om exacte berekeningen gaat.

Iemand hier ervaring mee? Of doet iedereen alles naar best effort?
Hmmm, mijzelf gequote, bijzonder, anyway:
Ik heb de eerste keer met de fastwasher 24 gewerkt, wat mij opviel is dat langs de zijkanten (lange kant) er water uitspuit dus iets dicht er niet goed af, desondanks was er druk genoeg om verder te werken.

Dosering heb ik gewoon geschat en ik gebruikte 10 gram op 10 Liter water van 60 C.
Daarna spoelen in een andere bak met schoon water inclusief 100 mL schoonmaakazijn op 10 L bij 60 C.
Vervolgens gewoon met desinfectie middel vlak voor bottelen zoals gebruikelijk.

De flessen zien er erg schoon uit ook nadat ze gedroogd zijn (rechtopstaand op de vloerverwarming).

Iemand nog feedback op deze doseringen?

lier

Ik zou hem weer openschoven, denk dat je pakking verkeerd geschoten is hij hoort niet te lekker aan de zijkant.

Wat betreft de reiniging, ik houd me aan de voorschriften van de fabrikant.
Volgorde die ik aanhoud:
Reinigen
Sterilliseren
Naspoelen met schoonwater

Jos Duurland

Ik heb het volkomen gehad met die fastwasher. De mondjes spuiten niet evenveel water. Van 1 dompelpompje is de aansluiting afgebroken en de witte kunststof plaat begint bij de schroeven te scheuren. Ik bouw zelf wel wat. Dit is troep.

Kiekeboe

Dit is wat je nodig hebt voor een goede reiniging.

Een curverbox waar je de flesjes een tijdje laat weken in warm water met een vaatwastablet of chemipro caustic.  Dan grondig borstelen met een flessenborstel op een accu boormachine (duurt 5 minuten per krat). Je kan de kratten zelf ook een beurt geven. Dan spoelen en laten uitlekken.  Zo'n flessenborstel kost 2 euro bij Brouwland. Resultaat brandschone flesjes ook als er voordien aangedroogde schimmels en naaktslakken in zaten.Enos

Ik gebruik deze flessenborstels van Ikea werken perfect, ook op de accu boormachine.
En bij deze ff een stukje eraf zagen dan past het precies in de boorkop.
Je komt dan helemaal onder in de flesjes.
En ze kosten maar € 0.79 cent per stuk.

ElmerVDM

Citaat van: Enos op 25-03-2020  15:27 uIk gebruik deze flessenborstels van Ikea werken perfect, ook op de accu boormachine.
En bij deze ff een stukje eraf zagen dan past het precies in de boorkop.
Je komt dan helemaal onder in de flesjes.
En ze kosten maar € 0.79 cent per stuk.

Die gebruikte ik ook. Perfect formaat.

Rinus

Citaat van: Jos Duurland op 25-03-2020  11:56 uIk heb het volkomen gehad met die fastwasher. De mondjes spuiten niet evenveel water. Van 1 dompelpompje is de aansluiting afgebroken en de witte kunststof plaat begint bij de schroeven te scheuren. Ik bouw zelf wel wat. Dit is troep.
Ik ben ondertussen ook helemaal klaar met de fastwasher, laatst heb ik de aansluiting van de pomp succesvol weten te repareren, net hetzelfde als waar Jos last van had.
Vandaag weer flessen willen gaan spoelen; is een van de 2 pompen defect; uit elkaar gehaald, is er een kunststof asje afgebroken wat aan de magneet zit; is niet meer te repareren.
Dus maar 12 flessen tegelijk en de tray dan maar steeds omgedraaid.
Bij het inschakelen van de pomp die nog wel werkt hoor ik een onheilspellend geluid, die houd het ook niet lang meer vol, die is ook afgebroken, dat hoor ik aan het geluid.

Ik ben echt toe aan iets wat wel echt goed werkt, deze fastwasher kan binnenkort naar de stort, helaas!

Dan maar zelf iets maken, ik ben benieuwd of Jos al iets heeft kunnen maken?

middelaersch

Citaat van: Rinus op 14-02-2021  17:34 uIk ben ondertussen ook helemaal klaar met de fastwasher, laatst heb ik de aansluiting van de pomp succesvol weten te repareren, net hetzelfde als waar Jos last van had.
Vandaag weer flessen willen gaan spoelen; is een van de 2 pompen defect; uit elkaar gehaald, is er een kunststof asje afgebroken wat aan de magneet zit; is niet meer te repareren.
Dus maar 12 flessen tegelijk en de tray dan maar steeds omgedraaid.
Bij het inschakelen van de pomp die nog wel werkt hoor ik een onheilspellend geluid, die houd het ook niet lang meer vol, die is ook afgebroken, dat hoor ik aan het geluid.

Ik ben echt toe aan iets wat wel echt goed werkt, deze fastwasher kan binnenkort naar de stort, helaas!

Dan maar zelf iets maken, ik ben benieuwd of Jos al iets heeft kunnen maken?

Ik weet niet hoe lang je dat apparaat hebt, maar er is ook nog zo iets als garantie.

Zo'n ding moet fatsoenlijk werken, dus ik zou zeggen ik wil een nieuwe of mijn geld terug.

Rinus

Citaat van: middelaersch op 14-02-2021  17:44 uIk weet niet hoe lang je dat apparaat hebt, maar er is ook nog zo iets als garantie.

Zo'n ding moet fatsoenlijk werken, dus ik zou zeggen ik wil een nieuwe of mijn geld terug.
Hij is buiten de garantie, ik heb deze al langer dan een jaar, maar ik hoef geen nieuwe meer.
Het is een fantastisch apparaat, maar als het een na het ander defect gaat (en ik niet de enige ben) dan heb ik er totaal geen vertrouwen meer in.
Ok, eerlijk is eerlijk een nieuwe gaat dan wel waarschijnlijk weer een jaar mee.... kost mij dan ~100 Euro per jaar.
En dan dat ik net op het punt stond om een tweede aan te schaffen ivm de snelheid; 2e stap spoelen kon ik dan meteen er achteraan doen...

Nobock

Na het wassen met een vaatwastablet spoel ik altijd na met dit ding op de heetwaterkraan.

Rinus

Citaat van: Rinus op 14-02-2021  20:27 uHij is buiten de garantie, ik heb deze al langer dan een jaar, maar ik hoef geen nieuwe meer.
Het is een fantastisch apparaat, maar als het een na het ander defect gaat (en ik niet de enige ben) dan heb ik er totaal geen vertrouwen meer in.
Ok, eerlijk is eerlijk een nieuwe gaat dan wel waarschijnlijk weer een jaar mee.... kost mij dan ~100 Euro per jaar.
En dan dat ik net op het punt stond om een tweede aan te schaffen ivm de snelheid; 2e stap spoelen kon ik dan meteen er achteraan doen...
Beste allemaal, ik heb een vermoeden waardoor er defecten ontstaan, niet dat ik er gelukkig mee ben maar het is gebaseerd op feiten.
Ik gebruik altijd warm water uit de kraan en dat is ca 60C (!), dit gaat in een kunststof bak van ca 10 Liter, in combinatie met NaOH en in een tweede fase met een azijn oplossing.
Al die chemische goedjes zijn het probleem niet denk ik, maar de te hoge temperatuur wel vrees ik, ik lees namelijk nu dat de pompen maar tot maximaal 40C aan kunnen...
Ik heb inmiddels al 2 defecte pompen; heb er een uit elkaar gehaald en het probleem is duidelijk; het is een afgebroken kunststof deel wat geborgd zit in de "rotor" van de pomp op deze kunststof as zitten 2 nokjes welke in die rotor vallen, maar doordat de as is gebroken slippen ze daar overheen. (heb helaas nu geen foto).
Je hoort dan een ratelend geluid, dat komt omdat het kunststof deel er zover overheen slipt dat de as niet meer meegenomen wordt. Een van mijn pompen is definitief afgeschreven. De tweede pomp hoor je eerst ratelen en na een paar seconden doet hij het, maar ik weet zeker dat ook daar de as gebroken is.

Samengevat; let op de temperatuur van je spoelwater, is dit > 40C dan kan je pomp defect raken!

Ik heb nu 2 nieuwe pompen nodig, maar ik kan zelf geen vervangers vinden, mocht iemand tips hebben dan hoor ik het heel graag.
Voor nu ga ik dan maar een nieuwe set bestellen omdat ik geen ander alternatief heb op dit moment en in de hoop dat ik de eerste kan herstellen...

Ik verneem ook graag jullie ervaringen

lier

Citaat van: Rinus op 02-03-2021  21:17 uBeste allemaal, ik heb een vermoeden waardoor er defecten ontstaan, niet dat ik er gelukkig mee ben maar het is gebaseerd op feiten.
Ik gebruik altijd warm water uit de kraan en dat is ca 60C (!), dit gaat in een kunststof bak van ca 10 Liter, in combinatie met NaOH en in een tweede fase met een azijn oplossing.
Al die chemische goedjes zijn het probleem niet denk ik, maar de te hoge temperatuur wel vrees ik, ik lees namelijk nu dat de pompen maar tot maximaal 40C aan kunnen...
Ik heb inmiddels al 2 defecte pompen; heb er een uit elkaar gehaald en het probleem is duidelijk; het is een afgebroken kunststof deel wat geborgd zit in de "rotor" van de pomp op deze kunststof as zitten 2 nokjes welke in die rotor vallen, maar doordat de as is gebroken slippen ze daar overheen. (heb helaas nu geen foto).
Je hoort dan een ratelend geluid, dat komt omdat het kunststof deel er zover overheen slipt dat de as niet meer meegenomen wordt. Een van mijn pompen is definitief afgeschreven. De tweede pomp hoor je eerst ratelen en na een paar seconden doet hij het, maar ik weet zeker dat ook daar de as gebroken is.

Samengevat; let op de temperatuur van je spoelwater, is dit > 40C dan kan je pomp defect raken!

Ik heb nu 2 nieuwe pompen nodig, maar ik kan zelf geen vervangers vinden, mocht iemand tips hebben dan hoor ik het heel graag.
Voor nu ga ik dan maar een nieuwe set bestellen omdat ik geen ander alternatief heb op dit moment en in de hoop dat ik de eerste kan herstellen...

Ik verneem ook graag jullie ervaringen

Ik zou opzoek gaan naar een verloop met dezelfde draad zodat ik er een andere pomp op aan kon sluiten. En dan liefst 1 die uit de bak zuigt en dan met slangverbinding of zo persend dat ding in.
Ik heb een keer een gebroken aansluiting van de pomp gehad maar was mijn eigen schuld, laten vallen.
Later alsnog de delen aan elkaar kunnen lijmen met een 2 componenten hars.
Al met al vind ik het wassen een stuk prettiger en als ik geen. nieuwe koop als hij er mee op houd, maak ik er een na

Rinus

Citaat van: lier op 02-03-2021  21:29 uIk zou opzoek gaan naar een verloop met dezelfde draad zodat ik er een andere pomp op aan kon sluiten. En dan liefst 1 die uit de bak zuigt en dan met slangverbinding of zo persend dat ding in.
Ik heb een keer een gebroken aansluiting van de pomp gehad maar was mijn eigen schuld, laten vallen.
Later alsnog de delen aan elkaar kunnen lijmen met een 2 componenten hars.
Al met al vind ik het wassen een stuk prettiger en als ik geen. nieuwe koop als hij er mee op houd, maak ik er een na
Ik zit daar nu ook aan te denken, aanzuigen en via een T-stuk naar de 2 banken van 12 sproeiers pompen (ik heb een 24).
Bij was er ook een schroefdraad afgebroken aan een kant (zonder te laten vallen), dit heb ik op kunnen lossen door er een doorvoer moet de juiste schroefdraad in te zetten.. toen van Cranenbroek nog ooit open was kon ik daar van alles uitproberen om het passend te krijgen. Dat past perfect!
Nu dan maar kijken of ik nog iets kan verzinnen met een T stuk en wat slangwerk met een pomp buiten de bak.

dutch peter

Citaat van: Rinus op 02-03-2021  21:36 uNu dan maar kijken of ik nog iets kan verzinnen met een T stuk en wat slangwerk met een pomp buiten de bak.

Ik had nav dit draadje ook al wat lopen zoeken en denk erover een wasmachine pomp te gebruiken - die kan de watertemp. zeker aan - niet duur (+/- € 40,-). misschien een idee?

Heuvinger brouwerij

Citaat van: dutch peter op 03-03-2021  12:30 uIk had nav dit draadje ook al wat lopen zoeken en denk erover een wasmachine pomp te gebruiken - die kan de watertemp. zeker aan - niet duur (+/- € 40,-). misschien een idee?
Die wasmachine pomp moet dan wel voldoene volume en druk (opvoerhoogte) leveren.

dutch peter

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 03-03-2021  12:37 uDie wasmachine pomp moet dan wel voldoene volume en druk (opvoerhoogte) leveren.

Ja, dat is een punt wat al een paar keer is opgemerkt in verschillende posts. Ik sta daar een beetje anders in. Denk dat menig hobbybrouwer z'n flessen gewoon in de week zet en omspoeld onder de kraan - en dat blijkt meestal voldoende. Om er 6 bar druk op te zetten is misschien wat professionele brouwers doen, maar dan is de fles ook in 10 sec klaar. Wij hebben meer tijd en als je zo'n pompje 10 min laat draaien is een fles goed gespoeld - met alle chemicalien die je nog kan toevoegen. Er is ideaal en praktisch.

lier

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 03-03-2021  12:37 uDie wasmachine pomp moet dan wel voldoene volume en druk (opvoerhoogte) leveren.

Dat zal toch wel, je wil ook niet teveel druk anders schieten straks je flessen de lucht in.
Ik ben er wel benieuwd naar of het lukt

Nobock

Een vaatwasmachinepomp levert bakken volume en druk. Kan tegen hoge temperaturen en is voldoende bestand tegen chemicaliën. Defecte vaatwassers staan voor niks op Marktplaats.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: lier op 03-03-2021  16:55 uDat zal toch wel, je wil ook niet teveel druk anders schieten straks je flessen de lucht in.
Je flessen worden met water niet zo maar omhoog geschoten, water gaat in tegenstelling tot lucht onder druk niet expanderen.
Maw bij een volume met water onder druk, valt de druk gelijk weg met het eerste lek.

lier

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 03-03-2021  21:33 uJe flessen worden met water niet zo maar omhoog geschoten, water gaat in tegenstelling tot lucht onder druk niet expanderen.
Maw bij een volume met water onder druk, valt de druk gelijk weg met het eerste lek.

Vertel dat maar niet tegen de brandweer

Heuvinger brouwerij

Ik heb nu het idee van een zelfbouw flessenwasser maar opgegeven.
Ik heb naar de ideëen van bovenstaande berichten een grote plastiek bak besteld https://www.ikea.com/nl/nl/p/sockerbit-bak-met-deksel-wit-80316067/,
alwaar ruim 40 flesje inpassen.
Ik bottel de meeste keren nog geen 60 flessen.
Ook heb ik een flessenborstel https://www.ikea.com/nl/nl/p/medelvag-flessenborstel-wit-40385067/ aangeschaft.
Om de flessen vlot te vullen ga ik mijn bier maisch automaat gebruiken om het water met reinigingsmiddel
op te warmen en met een aangepaste fitting op MP15-r pomp kan ik de staande flessen in de bak vlot vullen.

Rinus

Ik had een wat zwaardere pomp gemonteerd op de 24 fastwasher, met 2 bochten en een T-stuk. Het waterstraaltje kwam maar zo'n 5-10 cm omhoog, geen succes dus.
Kennelijk hebben de 2 pompen die zonder bochten direct inspuiten veel meer kracht... Want als ik die ene pomp direct eronder (zonder bochten) monteer, dan gaat hij zeker 1 meter de lucht in... (dan ook maar op 12 spuitmonden natuurlijk)

Zucht... ik kan geen vervangende pomp vinden, de opdruk is JR-2000T 45W IPX8 er is wat iets te vinden, maar niet direct in Nederland te leveren.

Eventueel een vaatwasser pomp zoeken...


Enos

Citaat van: lier op 21-04-2021  22:08 uWat dacht je van deze: https://www.amazon.nl/Güde-Dompelpomp-Opvoerhoogte-Zwart-Blauw/dp/B00FAMEG4E/ref=sr_1_3?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=dompelpomp&qid=1619035578&sr=8-3

Zou voldoende moeten zijn.
Werkt niet met een dompelpomp, een dompelpomp bouwt geen druk op, dus er zit geen kracht achter de stralen.
Een dompelpomp is gemaakt om zo veel mogelijk water weg te pompen, maar niet om op een tuinsproeier te zetten bijvoorbeeld.
Er zijn wel dompelpompen die dat kunnen maar die zijn voorzien met een extra waaier om druk op te bouwen.
Dit om teleurstelling te voorkomen.

Rinus

Citaat van: Enos op 22-04-2021  19:07 uWerkt niet met een dompelpomp, een dompelpomp bouwt geen druk op, dus er zit geen kracht achter de stralen.
Een dompelpomp is gemaakt om zo veel mogelijk water weg te pompen, maar niet om op een tuinsproeier te zetten bijvoorbeeld.
Er zijn wel dompelpompen die dat kunnen maar die zijn voorzien met een extra waaier om druk op te bouwen.
Dit om teleurstelling te voorkomen.
Ik had de dompelpomp al besteld, maar ook nog een 60 Wat pomp op Ali, de originele is 45 W en heeft ongeveer dezelfde afmetingen, dus vergelijkbaar; https://nl.aliexpress.com/item/4001316715103.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f1d4c4dvZr5w4
De fastwasher kost 100 Euro, de pompjes 20 Euro per stuk, dus ben ik 2 x 20 = 40 Euro kwijt om de oude te redden, een nieuwe set is ook al onderweg. De kratten beginnen hier aardig op te stapelen, moet nodig gespoeld worden.  :huilen:

lier

Citaat van: Enos op 22-04-2021  19:07 uWerkt niet met een dompelpomp, een dompelpomp bouwt geen druk op, dus er zit geen kracht achter de stralen.
Een dompelpomp is gemaakt om zo veel mogelijk water weg te pompen, maar niet om op een tuinsproeier te zetten bijvoorbeeld.
Er zijn wel dompelpompen die dat kunnen maar die zijn voorzien met een extra waaier om druk op te bouwen.
Dit om teleurstelling te voorkomen.

Hoeveel druk wil je hebben dan om je flessen te spoelen?
Een dompelpomp is gewoon een centrifugaal pomp net als de meeste andere pompen dat ook zijn die bij het brouwen gebruikt worden.
De dompelpomp bij Amazon heeft een opvoerhoogte van 5 meter en een capaciteit van 7500 liter per uur, die is makkelijk groot genoeg om 24 flesjes te spoelen.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: lier op 23-04-2021  09:40 uDe dompelpomp bij Amazon heeft een opvoerhoogte van 5 meter en een capaciteit van 7500 liter per uur, die is makkelijk groot genoeg om 24 flesjes te spoelen.
Daarom is het pomp diagram belangrijk.Zodra er druk geleverd moet worden, neemt de volumestroom fors af.

lier

Dat bedoel ik, dus, omgekeerd als je 50 cm hoog moet, kan je dat met 7000 liter per uur doen.
Ik heb net gemeten, bij mijn fastwasher moet je 30 cm omhoog vanaf de zuighoogte pomp tot onderzijde omgekeerd flesje, minus de statische druk van de vloeistof boven de pomp 5cm is nog 25 cm.

Pomp is meer dan voldoende.


Heuvinger brouwerij

Citaat van: lier op 23-04-2021  09:40 uHoeveel druk wil je hebben dan om je flessen te spoelen?
Ik denk dat het de bedoeling is dat het water met kracht en hoge snelheid tegen de flessenbodem aan spuit om al het vuil te verwijderen.
Citaat van: lier op 23-04-2021  12:40 uPomp is meer dan voldoende
Ik las dat Rinus de pomp besteld heeft.
Citaat van: Rinus op 22-04-2021  21:27 uIk had de dompelpomp al besteld
Ik ben dus benieuwd naar zijn ervaringen.

Rinus

De pomp gisterenavond binnen gekregen, vanochtend getest en hij trekt het net;
Er zitten wel 2 bochtjes en een T-stuk onder met een stukje tuinslang naar de pomp uitgang (die is overigens wel 40 mm groot!).
Het resultaat valt wel wat tegen.
Ik verwacht van de 2 losse pompjes een beter resultaat (zoals het origineel ontwerp dus ook is alleen hebben deze pompjes iets meer vermogen.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Rinus op 24-04-2021  10:34 uDe pomp gisterenavond binnen gekregen, vanochtend getest en hij trekt het net;
Dank, voor het delen van jouw ervaringen! :groots:
Citaat van: Rinus op 24-04-2021  10:34 uHet resultaat valt wel wat tegen.
Zou het niet zijn dat als nog 22 flesjes plaatst, dat het fontijntje een stuk hoger wordt?
In het pompdiagram lees ik dat als er volume geleverd wordt, de druk vlot zakt.

Rinus

Gisteren mijn nieuwe fastwasher 24 binnen gekregen, valt op dat deze geen pakkingen meer gebruikt (heb de gebruiksaanwijzing met mijn oude vergeleken en inderdaad deze is bewust weggelaten).
De twee originele pompjes zijn 45 Watt, deze foto zegt wel heel veel..


Rinus

Helaas is er na 3 kratten spoelen al een pompje defect; de straaltjes van de ene helft komen maar ongeveer 10 cm omhoog. Dikke pech dus vrees ik, maar deze keer is het nog wel garantie.

Enos

Citaat van: Rinus op 24-04-2021  10:34 uDe pomp gisterenavond binnen gekregen, vanochtend getest en hij trekt het net;
Er zitten wel 2 bochtjes en een T-stuk onder met een stukje tuinslang naar de pomp uitgang (die is overigens wel 40 mm groot!).
Het resultaat valt wel wat tegen.
Ik verwacht van de 2 losse pompjes een beter resultaat (zoals het origineel ontwerp dus ook is alleen hebben deze pompjes iets meer vermogen.


Zei ik toch werkt niet met een dompelpomp, ik zie dat de straaltje net 2 a 3 cm boven de flesjes uitkomen.
Er zit totaal geen kracht achter om goed te reinigen. Maar misschien denkt Lier er anders over, hij vond de pomp meer als voldoende.

Puck

Citaat van: Enos op 25-04-2021  17:26 uZei ik toch werkt niet met een dompelpomp, ik zie dat de straaltje net 2 a 3 cm boven de flesjes uitkomen.
Er zit totaal geen kracht achter om goed te reinigen. Maar misschien denkt Lier er anders over, hij vond de pomp meer als voldoende.

Het raakt de bodem van flesjes met een schoonmaakoplossing die je een tijd laat staan. Of moeten de flesjes ervan afgeschoten worden? Lijkt mij dat het voldoende werkt met een dompelpomp. Het hangt af van welke middelen je nog verder gebruikt.

Woeka

Citaat van: Rinus op 25-04-2021  15:11 uHelaas is er na 3 kratten spoelen al een pompje defect; de straaltjes van de ene helft komen maar ongeveer 10cm omhoog. Dikke pech dus vrees ik, maar deze keer is het nog wel garantie.

Maar drie kratten ... dat is wel een teleurstellend resultaat. Zo te horen zijn die pompen bagger. Is het kunststof deel ook los te kopen?

Rinus

Citaat van: Woeka op 25-04-2021  19:04 uMaar drie kratten ... dat is wel een teleurstellend resultaat. Zo te horen zijn die pompen bagger. Is het kunststof deel ook los te kopen?
Is wel pech denk ik, want met de oude fastwascher 24 heb ik zeker zo'n 2 jaar gedaan... uiteindelijk wel beide pompjes defect. (heb nu 2 nieuwe besteld met iets meer vermogen).
Ik werd er ook moedeloos van, maar een beter alternatief heb ik nu niet. Dus maar een nieuwe set besteld, die het wel heel kort heeft gedaan...

Vervangende rotor; dat moet ik nog uitzoeken, maar bij een eerste zoek tocht het lijkt er op dat er op Ali wel e.e.a. te koop is, had ik mijn oude pompjes beter niet weg kunnen gooien, beter de rotor vervangen als die los te koop zijn, verder kan er niets aan defect gaan. (is een ingegoten magnetisch veld).
Ik moet de afmetingen nog checken, maar hierbij alvast een voorbeeld van wat er te koop is
https://nl.aliexpress.com/item/32929547253.html?spm=a2g0o.detail.0.0.72e97835n5LUUQ&gps-id=pcDetailCartBuyAlsoBuy&scm=1007.12908.197732.0&scm_id=1007.12908.197732.0&scm-url=1007.12908.197732.0&pvid=44cb9bf1-f31d-448d-8f76-8b47067bef2b&_t=gps-id:pcDetailCartBuyAlsoBuy,scm-url:1007.12908.197732.0,pvid:44cb9bf1-f31d-448d-8f76-8b47067bef2b,tpp_buckets:668%230%23131923%2355_668%230%23131923%2355_668%23888%233325%2312_668%23888%233325%2312_668%232846%238116%232002_668%235811%2327183%2358_668%232717%237559%2340__668%235154%2324273%23402_668%232846%238116%232002_668%235811%2327183%2358_668%232717%237559%2340_668%233164%239976%23294_668%235154%2324273%23402

 

Pimmels

Citaat van: Rinus op 25-04-2021  15:11 uHelaas is er na 3 kratten spoelen al een pompje defect; de straaltjes van de ene helft komen maar ongeveer 10cm omhoog. Dikke pech dus vrees ik, maar deze keer is het nog wel garantie.
Had ik ook  bleek bij demontage van de pomp het keramische asje gebroken...nieuw asje bij aliexpess besteld...probleem opgelost.

Rinus

Citaat van: Pimmels op 25-04-2021  21:35 uHad ik ook  bleek bij demontage van de pomp het keramische asje gebroken...nieuw asje bij aliexpess besteld...probleem opgelost.
Kan je een linkje sturen met de passende rotor? er zijn zoveel soorten en afmetingen te vinden...

Ik had het binnenwerk van een oud pompje nog, welke nog wel heel was. Deze erin gezet en die deed het wel goed. zo kon ik toch verder spoelen met 24 flessen tegelijk.

Aan de nieuwe rotor was niets te zien, echter wel te voelen; als je de magneet op en neer over t.o.v. de rotor beweegt dan merkte ik dat hij aan een kant wat klemt, volgens mij is dat bij opstarten van de pomp het probleem omdat hij dan soms kan blijven "klemmen" (tja het is moeilijk uit te leggen).
Als hij niet goed opstart hoor je een beetje een ratelen / rommelend geluid als hij dan eenmaal start deed hij het wel krachtig...


Pimmels

Citaat van: Rinus op 26-04-2021  09:02 uKan je een linkje sturen met de passende rotor? er zijn zoveel soorten en afmetingen te vinden...

Ik had het binnenwerk van een oud pompje nog, welke nog wel heel was. Deze erin gezet en die deed het wel goed. zo kon ik toch verder spoelen met 24 flessen tegelijk.

Aan de nieuwe rotor was niets te zien, echter wel te voelen; als je de magneet op en neer over t.o.v. de rotor beweegt dan merkte ik dat hij aan een kant wat klemt, volgens mij is dat bij opstarten van de pomp het probleem omdat hij dan soms kan blijven "klemmen" (tja het is moeilijk uit te leggen).
Als hij niet goed opstart hoor je een beetje een ratelen / rommelend geluid als hij dan eenmaal start deed hij het wel krachtig...
Misschien het asje in de rotor gebroken?

Ik heb geen rotor maar een los asje hier besteld:

Tech-Wonderland Aquarium Store
€ 4,42  8%OFF | Waterpomp keramische as voor aquarium dompelpomp accessoires voor Atman JEBAO SUNSUN etc
https://a.aliexpress.com/_mPg8Ui9

Rinus

@Pimmels; het asje was niet gebroken, maar de rotor was t.o.v. de magneet afgebroken.

Update; vandaag de nieuwe "Ali pomp" binnen gekregen; https://nl.aliexpress.com/item/4001316715103.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f1d4c4dvZr5w4
Het is een groot succes! Hij spuit met een stevige straal tegen de bodem van de flesjes, ik denk zelfs dat hij iets meer kracht heeft dan de originele. Voor de liefhebbers kan ik nog een soort gelijke foto maken als vorige keer. Ik heb alleen nu nog maar een nieuw pompje, tweede is al besteld.

lier

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  17:27 u@Pimmels; het asje was niet gebroken, maar de rotor was t.o.v. de magneet afgebroken.

Update; vandaag de nieuwe "Ali pomp" binnen gekregen; https://nl.aliexpress.com/item/4001316715103.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f1d4c4dvZr5w4
Het is een groot succes! Hij spuit met een stevige straal tegen de bodem van de flesjes, ik denk zelfs dat hij iets meer kracht heeft dan de originele. Voor de liefhebbers kan ik nog een soort gelijke foto maken als vorige keer. Ik heb alleen nu nog maar een nieuw pompje, tweede is al besteld.

Welk pompje had je besteld?

Rinus

Citaat van: lier op 29-04-2021  18:12 uWelk pompje had je besteld?
Deze variant: 60W 3000LH

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  17:27 uVoor de liefhebbers kan ik nog een soort gelijke foto maken als vorige keer.
Ja, graag!

lier


thepsych

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  17:27 u@Pimmels; het asje was niet gebroken, maar de rotor was t.o.v. de magneet afgebroken.

Update; vandaag de nieuwe "Ali pomp" binnen gekregen; https://nl.aliexpress.com/item/4001316715103.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f1d4c4dvZr5w4
Het is een groot succes! Hij spuit met een stevige straal tegen de bodem van de flesjes, ik denk zelfs dat hij iets meer kracht heeft dan de originele. Voor de liefhebbers kan ik nog een soort gelijke foto maken als vorige keer. Ik heb alleen nu nog maar een nieuw pompje, tweede is al besteld.

Graag een fotootje als het kan. Zien doet geloven.

Pimmels

Citaat van: Rinus op 29-04-2021  17:27 u@Pimmels; het asje was niet gebroken, maar de rotor was t.o.v. de magneet afgebroken.

Update; vandaag de nieuwe "Ali pomp" binnen gekregen; https://nl.aliexpress.com/item/4001316715103.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2f1d4c4dvZr5w4
Het is een groot succes! Hij spuit met een stevige straal tegen de bodem van de flesjes, ik denk zelfs dat hij iets meer kracht heeft dan de originele. Voor de liefhebbers kan ik nog een soort gelijke foto maken als vorige keer. Ik heb alleen nu nog maar een nieuw pompje, tweede is al besteld.
Goh dat hoor je niet vaak! Knap pompje, niet eens gek duur!👍

thepsych

is er iemand die kan vertellen wat voor soort pomp er in de originele flessenwasser zit? Hoeveel watt en wat voor soort pomp is het. Bedoeld voor aquaria of wat dan ook.  Voor een amateur brouwer is zelf maken leuk om te doen.... Zeker als ik hoor dat de originele versie snel of na twee jaar defect is. Eigenlijk te gek.

Rinus

Citaat van: thepsych op 02-05-2021  16:09 ugraag een fotootje als het kan. Zien doet geloven.
Zoals toegezegd, hierbij een foto van de capaciteit van deze pomp....

Zo te zien komt de straal minder hoog dan bij de originele pomp.
Ik heb de rotor eruit gehaald en vergeleken met de originele, de rotor bladen zijn iets kleiner dus dat zou het verschil kunnen verklaren, het vermogen is wel wat groter, maar het resultaat dus iets minder.
Al met al een prima pompje voor de 20 Euro incl. de verzendkosten.Voor een foto van de gemonteerde pomp (tevens op vervangende schroefdraad die was afgebroken) zie dit topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=42738.new#new


thepsych

ziet er inderdaad goed uit. Bijna als origineel lijkt het. En de prijs is erg goed. je hebt wel de goedkoopste gevonden heb ik de indruk. Nou ook hopen dat de levensduur voldoende is.

Rinus

Citaat van: thepsych op 02-05-2021  18:07 uziet er inderdaad goed uit. Bijna als origineel lijkt het. En de prijs is erg goed. je hebt wel de goedkoopste gevonden heb ik de indruk. Nou ook hopen dat de levensduur voldoende is.
Zoek altijd naar de goedkoopste, de prijzen voor hetzelfde product variëren vaak.
Als hij weer 2 jaar mee gaat hoor je mij niet klagen.
Maar.... heb ondertussen een testje gedaan met de vaatwasser, dat geeft ook wel erg goede resultaten, dus of ik op deze manier door ga is nog maar de vraag.
Als ik het voor elkaar krijg om 4 kratten in de vaatwasser te proppen, dan ben ik denk ik wel om want duurt 1:35 uur maar dan zijn ze ook wel meteen droog en kraak helder.
Als dat lukt dan ga ik al mijn spoel spullen verkopen....

thepsych

Citaat van: Rinus op 02-05-2021  20:29 uZoek altijd naar de goedkoopste, de prijzen voor hetzelfde product variëren vaak.
Als hij weer 2 jaar mee gaat hoor je mij niet klagen.
Maar.... heb ondertussen een testje gedaan met de vaatwasser, dat geeft ook wel erg goede resultaten, dus of ik op deze manier door ga is nog maar de vraag.
Als ik het voor elkaar krijg om 4 kratten in de vaatwasser te proppen, dan ben ik denk ik wel om want duurt 1:35 uur maar dan zijn ze ook wel meteen droog en kraak helder.
Als dat lukt dan ga ik al mijn spoel spullen verkopen....

hoe krijg je een vaatwasser zo ver dat ie de flesjes aan de binnenzijde wast? Of heb ik iets gemist in dit topic

Overigens heb ik dit elders gevonden over de pomp:
Bottling Washing System for FastRack 24. Clean & sanitize Up to 24 bottles at a time without scrubbing of soaking. Fits most 375mL wine and 12oz beer bottles and smaller.
– Foodgrade HDPE / BPA Free Plastics
– 530G (2000L) Per Hour Pump Included
Kit Contents
– 24-Bottle Washer Rack (Foodgrade & BPA Free Plastic)
– 530G (2000 Litre) Per Hour Pump (CE/UL)

Rinus

Citaat van: thepsych op 02-05-2021  20:45 uhoe krijg je een vaatwasser zo ver dat ie de flesjes aan de binnenzijde wast? Of heb ik iets gemist in dit topic
– 530G (2000 Litre) Per Hour Pump (CE/UL)
1. Ik heb op de pinnen waar normaal de borden tussen staan een niet gespoeld flesjes geplaatst, dus compleet met gist bezinksel. Daarnaast na het spoelen met de 12/24 heb ik een aantal flesjes uitgeselecteerd die toch nog aanslag aan de binnen kant vertoonden; ringen rond de hals en doffe aanslag.
Na de vaatwas beurt waren ze 99.999 % perfect schoon, ik was zeer verrast van het resultaat. Kennelijk komt de straal van de sproei arm toch ook aan de binnenkant, hoe dat weet ik niet, maar het is echt zo.
Ook de buitenkant was keurig fris (dat is bij de 12/24 zeker niet het geval)
Vandaar dat ik nog verder wil testen met meer flessen tegelijk, als het succesvol is dan komt er een vaatwasser die alleen voor flessen gebruikt mag worden (dus geen vette borden en pannen).
2. De pomp die ik gekozen heb is 3000L per uur, als de originele 2000L per uur is, dan vrees ik dat de nieuwe pomp de specs niet haalt, ondanks het grotere vermogen (60W vs 45W). Hij voldoet in ieder geval wel.
Of er is een exemplarische afwijking, of de specs kloppen niet, maar dat weet ik binnenkort als de 2e pomp binnen is.


thepsych

2. De pomp die ik gekozen heb is 3000L per uur, als de originele 2000L per uur is, dan vrees ik dat de nieuwe pomp de specs niet haalt, ondanks het grotere vermogen (60W vs 45W). Hij voldoet in ieder geval wel.
Of er is een exemplarische afwijking, of de specs kloppen niet, maar dat weet ik binnenkort als de 2e pomp binnen is.


ik heb gevonden dat de originele pomp 2000liter per uur doet. Dus jou pomp zou zeker moeten voldoen. Echter het gaat er om hoe de pomp omgaat met drukverhoging/weerstand in de buizen denk ik. Als de druk dan meteen zakt dan houdt je geen stroom meer over. Ik zag een zelfbouwversie en daar had iemand een pomp met bijna 3000gallon per uur en daar waren de stralen echt niet veel hoger. Alleen de specs van de pompen in China zijn niet bekend.

ik vermoed dat de spuitopeningen ook niet al te groot moeten zijn om een krachtiger straal te krijgen. Ik lees dat al die aquarium/vijverpompen allemaal rond 50 watt zijn. De hoeveelheid water zal dan ook nooit echt veel kunnen verschillen

Ik blijf eens verder zoeken. En misschien is de vaatwasser een optie!!

hansHalberstadt

Citaat van: thepsych op 02-05-2021  21:18 u2. De pomp die ik gekozen heb is 3000L per uur, als de originele 2000L per uur is, dan vrees ik dat de nieuwe pomp de specs niet haalt,
Bij leveren van druk is de flow minder dan dat maximale van 3000L/uur. die slangetjes vragen wel een bepaalde druk. Je moet dus een pomp hebben die ook wat druk kan leveren. Het is vooral de druk die voor de reiniging zorgt. (Hogedrukreiniger werkt daarom met hele hoge druk)

thepsych

Citaat van: Rinus op 25-04-2021  20:04 uIs wel pech denk ik, want met de oude fastwascher 24 heb ik zeker zo'n 2 jaar gedaan... uiteindelijk wel beide pompjes defect. (heb nu 2 nieuwe besteld met iets meer vermogen).
Ik werd er ook moedeloos van, maar een beter alternatief heb ik nu niet. Dus maar een nieuwe set besteld, die het wel heel kort heeft gedaan...

Vervangende rotor; dat moet ik nog uitzoeken, maar bij een eerste zoek tocht het lijkt er op dat er op Ali wel e.e.a. te koop is, had ik mijn oude pompjes beter niet weg kunnen gooien, beter de rotor vervangen als die los te koop zijn, verder kan er niets aan defect gaan. (is een ingegoten magnetisch veld).
Ik moet de afmetingen nog checken, maar hierbij alvast een voorbeeld van wat er te koop is
https://nl.aliexpress.com/item/32929547253.html?spm=a2g0o.detail.0.0.72e97835n5LUUQ&gps-id=pcDetailCartBuyAlsoBuy&scm=1007.12908.197732.0&scm_id=1007.12908.197732.0&scm-url=1007.12908.197732.0&pvid=44cb9bf1-f31d-448d-8f76-8b47067bef2b&_t=gps-id:pcDetailCartBuyAlsoBuy,scm-url:1007.12908.197732.0,pvid:44cb9bf1-f31d-448d-8f76-8b47067bef2b,tpp_buckets:668%230%23131923%2355_668%230%23131923%2355_668%23888%233325%2312_668%23888%233325%2312_668%232846%238116%232002_668%235811%2327183%2358_668%232717%237559%2340__668%235154%2324273%23402_668%232846%238116%232002_668%235811%2327183%2358_668%232717%237559%2340_668%233164%239976%23294_668%235154%2324273%23402

 

Zelf een fastwasher 24 flesjes gekocht. Al tweemaal een nieuwe pomp: eenmaal rotor los van magnetische deel en eenmaal vermoedelijk een te vast, groot asje waardoor onvoldoende op gang komen. De motor met de kapotte rotor heb ik niet terug hoeven brengen dus ben benieuwd welke rotor daar in zit. iemand een idee, ander moet ik het maar eens gaan meten. maar 5 euro gratis verzenden is wel de moeite waard!

hansHalberstadt

Blijkbaar geven dit soort apparaten toch veel problemen of zijn toch niet handig. Zelf heb ik gemerkt dat het schoonmaken van het flesje gelijk na gebruik veel handiger is. Ik gebruik gewoon een dun waterstraaltje onder hoge druk vanuit de waterleiding. flesje er boven houden en 3 seconden op de bodem spuiten en je spuit alles eruit. geen pomp, geen ingewikkelde constructies. 

Spyro

Citaat van: thepsych op 29-07-2022  18:30 uZelf een fastwasher 24 flesjes gekocht. Al tweemaal een nieuwe pomp: eenmaal rotor los van magnetische deel en eenmaal vermoedelijk een te vast, groot asje waardoor onvoldoende op gang komen. De motor met de kapotte rotor heb ik niet terug hoeven brengen dus ben benieuwd welke rotor daar in zit. iemand een idee, ander moet ik het maar eens gaan meten. maar 5 euro gratis verzenden is wel de moeite waard!
Het probleem met die pompjes is dat het buisje op dat asje waar dat rotortje op staat na een tijdje begint te spannen, om makkelijk te starten laten ze die rotor 1/2 toer los draaien eer het asje die meeneemt en het motortje al een inerte kracht heeft om makkelijk op te starten en kan beginnen te draaien. Gewoon het ankertje eruit nemen en wat wrikken aan het rotorasje tot het terug soepel beweegt, heb het al meerdere keren voor gehad, en dit is het enige wat helpt.

Vergelijkbare Topics (7)

40444

Reacties: 1
Gelezen: 774

7017

Reacties: 15
Gelezen: 4913

29581

Reacties: 18
Gelezen: 7291

26280

Reacties: 107
Gelezen: 45326

16376

Reacties: 19
Gelezen: 9960


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.