OBBK 2013 D2 Baltic Porter

Gestart door Paide, 25-09-2013 10:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Paide

Hierbij het recept waarmee ik de 2e plaats haalde op het OBBK 2013 in klasse D met 88 punten:

Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier! Moutsmaken mooi in balans met de bitterheid. Gebrand, maar niet te, hint van drop/zoethout. Dit bier zou ik zeker kopen in de winkel.

Dit recept is het basisrecept van de mokka-porter waar ik op het ONK 2013 de 2e plaats mee haalde in de vrije klasse.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkbaltic porter
Naam receptBaltische Porter
Brouwdatum07-06-2013
BiertypePorter (Baltisch)
Volume10.00 l
Begin SG1.069 SG
Berekende kleur (Morey)64 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
10.00 lWater uit Son en Breugel7.57 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l6 mg/l12 mg/l209 mg/l5 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.61 kgPale Ale moutDingemans7 EBC45.5 %
1.32 kgMünchenermoutDingemans15 EBC37.5 %
0.17 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4.9 %
0.11 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC3.1 %
0.09 kgSpecial BDingemans350 EBC2.6 %
0.07 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC2.0 %
0.15 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4.4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66.0 °C1 min.60 min.3.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9.6 gMagnumbellen14.6%70 min.32.1 IBU
11.9 gSaazbellen3.4%25 min.6.2 IBU
4.8 gPerlepellets8.9%25 min.7.2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
150.0 mlMunich Lager (2308)ondergist


fransfilius

Kooktijd 70 minuten, wist niet dat dat ook kon :-)

RGeraads

Citaat van: fransfilius op 25-09-2013  11:56 uKooktijd 70 minuten, wist niet dat dat ook kon :-)

Kooktijd is meestal tussen de 60 en 90 minuten. Hoe langer je kookt, hoe meer de stof DMS uit het bier verwijdert wordt. In Amerika wordt veelal een kooktijd toegepast van rond de 60 minuten. Bij een Duvel pak je ook een kooktijd van 60 minuten, aangezien de Sterke Blonde een bierstijl is waar best DMS in mag voorkomen. Ook de karamelisatie neemt toe naarmate je een langere kooktijd aanhoudt.

Jacques

Peter,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Je hebt bijzonder goed gescoord! 3 prijzen bij één wedstrijd komt niet zo vaak voor.

Herman

Dit is een heel mooi bier (ik heb het gekeurd), de collega keurmeesters waren het hier mee eens... Leuk om nu het bijbehorende recept te lezen. Mij viel tijdens het proeven wel een wat zoutige smaak op, niet storend maar mijn smaakdrempel voor zout is laag (weet ik uit ervaring).

Gezien je eerdere prijs is dit recept zeker een blijvertje, het zal vast nabrouwers krijgen!

Lindenman

Bij welke temperatuur is dit bier vergist? En zou dit bier ook goed gaan met de w34/70 gist?  :degroeten:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.