Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoe lang slurry bewaren?

Gestart door Hoppenbrouwers, 10-05-2013 19:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Ik heb zo'n 6 á 7 weken geleden 1.3 l dikke W34/70 slurrry opgevangen van een brouwsel. Deze ligt sindsdien in de koelkast. Ik vraag me af hoe lang ik deze nog kan bewaren op deze manier voordat hij slecht en onbruikbaar wordt.

Henielma

Een jaar maar wel een eetlepel slurry gebruiken en daar een starter mee maken. Niet de hele slurry in het gistvat kieperen.

RobinB

Had je deze al gezien?
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=571

Na zo'n bewaarperiode moet je er wel een starter van maken. Ook moet je rekening houden met mogelijke bacteriele contaminaties die nog wel groeien op koelkast temperatuur.
Verder kan het best. :)

dennisbier

Ha, ik zat ook met die vraag. Na 2 maanden is die gist nog springlevend. Dat merk je wel als je een giststarter maakt.
Ik had het zelf niet verwacht, maar elke keer een pak Wyeast kopen hoeft dus niet meer.
Heb me er wat meer spulletjes voor aangeschaft om er mee te werken.

Oscar

Citaat van: dennisbier op 11-05-2013  00:42 uIk had het zelf niet verwacht, maar elke keer een pak Wyeast kopen hoeft dus niet meer.

Ik gebruik tegenwoordig een gist 3x achter elkaar, telkens de slurry van het vorig brouwsel (alleen de 1e keer dus een starter maken) bevalt prima.... :brouwen:

bertarna

Citaat van: Oscar op 11-05-2013  02:07 uIk gebruik tegenwoordig een gist 3x achter elkaar, telkens de slurry van het vorig brouwsel (alleen de 1e keer dus een starter maken) bevalt prima.... :brouwen:

En vaker herbruiken mogelijk?
Ik heb nu 3 x de slurry van belgian ardennes herbruikt, eerste 2 bieren waren erg lekker, 3de is nu klein weekje aan het hergisten op fles.
Slurry heb ik 2 glazen bokalen van halve liter mee gevuld en in frigo gezet in de hoop deze nog wel paar keer te kunnen gebruiken.

Jacques

Citaat van: bertarna op 11-05-2013  10:25 uEn vaker herbruiken mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk. Er zijn genoeg kleine professioenele brouwerijen die hun (boven)gist heel wat keren hergebruiken voordat ze opnieuw opkweken.

Hoppenbrouwers

Ik ben pas bij een brouwerij geweest die zegt dat hij een paar jaar geleden nog bepaalde bovengisten 100 keer hergebruikte. Een kwestie van schoon werken.

Het is me nu dus duidelijk dat je die oude gist niet zo kan enten maar dus altijd op moet kweken. Maakt het nog verschil of het boven of ondergist is in het opkweken (met name temperatuur)?

Jacques

Citaat van: Hoppenbrouwers op 11-05-2013  12:13 uMaakt het nog verschil of het boven of ondergist is in het opkweken (met name temperatuur)?

Ondergist wordt in de regel veel minder vaak hergebruikt dan bovengist.
Heeft te maken met het feit dat ondergist kennelijk wat eerder muteert. Of dit temperatuur gerelateerd is weet ik niet.

RobinB

Mutaties zijn voor hobbybrouwers geen issue, contaminanten wel. :)

dennisbier

En als de gist dan vervelende afwijkingen geeft?

Nou heb ik uit de eerste brouw een hele reeks spuiten gemaakt, dus die blijven wel een tijdje goed.
Dan kun je hieruit telkens opnieuw een starter maken en hier weer 4 slurries uit maken o.i.d.

orangeloo

Ik zit nu net aan een pale ale, gebrouwen op1-4-'13 met een gistslurry (3655 belgian Schelde ale) die sinds 2-11-'11 in de koelkast staat.
Opnieuw opgekweekt met een giststarter. 18-4-'13 gebotteld dus nog jong maar wel al heel lekker. Over een maandje ga ik hem eens drinken naast een "echte" koninck. Ik denk dat hij hem redelijk gaat benaderen.

Zo zie je maar gist 17 maanden bewaard in de koelkast met goede resultaten. :brouwen:

Hoppenbrouwers

Citaat van: orangeloo op 14-05-2013  22:40 uIk zit nu net aan een pale ale, gebrouwen op1-4-'13 met een gistslurry (3655 belgian Schelde ale) die sinds 2-11-'11 in de koelkast staat.
Opnieuw opgekweekt met een giststarter. 18-4-'13 gebotteld dus nog jong maar wel al heel lekker. Over een maandje ga ik hem eens drinken naast een "echte" koninck. Ik denk dat hij hem redelijk gaart benaderen.

Zo zie je maar gist 17 maanden bewaard in de koelkast met goede resultaten. :brouwen:
Wow, dat is wel heel netjes! Ik ben benieuwd of dat ook zo kan met ondergisten.

DenMaarten

Citaat van: orangeloo op 14-05-2013  22:40 uZo zie je maar gist 17 maanden bewaard in de koelkast met goede resultaten. :brouwen:

Da's niet mis! En ik wil moeilijk gaan doen met schuine buizen die iedere 4 maanden vervangen moeten worden... kan ik beter de slurry in de koelkast bewaren, scheelt erg veel tijd en is langer houdbaar. Of zie ik iets over het hoofd  :nut:

orangeloo

Citaat van: DenMaarten op 15-05-2013  06:42 uDa's niet mis! En ik wil moeilijk gaan doen met schuine buizen die iedere 4 maanden vervangen moeten worden... kan ik beter de slurry in de koelkast bewaren, scheelt erg veel tijd en is langer houdbaar. Of zie ik iets over het hoofd  :nut:

Citaat van: RobinB op 13-05-2013  18:27 uMutaties zijn voor hobbybrouwers geen issue, contaminanten wel. :)
Citaat van: RobinB op 10-05-2013  22:37 uOok moet je rekening houden met mogelijke bacteriele contaminaties die nog wel groeien op koelkast temperatuur.
Verder kan het best. :)

Adbrouwt

Citaat van: DenMaarten op 15-05-2013  06:42 uDa's niet mis! En ik wil moeilijk gaan doen met schuine buizen die iedere 4 maanden vervangen moeten worden... kan ik beter de slurry in de koelkast bewaren, scheelt erg veel tijd en is langer houdbaar. Of zie ik iets over het hoofd  :nut:
Om gisten lang te bewaren kun je ze beter invriezen met glycerol. Maar als je graag kweekt kun je de schuine buizen regelmatig doorzetten, maar bij iedere handeling heb je weer een risico op contaminatie van je schuine buis met micro organismen.

RobinB

Schuine buis is voor mij sowieso een gepasseerd station. Veel te arbeidsintensief.
Lange termijn opslag doe ik in de vriezer met glycerol, relatief korte termijn als slurry in de koelkast. :)

dennis

Wat zijn de ervaringen met opkweken van gist (met glycerol) uit de vriezer?
Ik heb er geen goede ervaringen mee, zou de huis-tuin-en-keuken-vriezert teveel fluctuaties in temperatuur hebben en daardoor minder levensvatbaarheid gisten?

RobinB

Tot nog toe waren mijn ervaringen goed t/m 2 jaar invriezen. Heb echter de afgelopen 2 jaar niks meer opgekweekt uit de vriezer, dus hoop dat alles het nog doet. :)

Adbrouwt

Citaat van: dennis op 15-05-2013  10:12 uWat zijn de ervaringen met opkweken van gist (met glycerol) uit de vriezer?
Ik heb er geen goede ervaringen mee, zou de huis-tuin-en-keuken-vriezert teveel fluctuaties in temperatuur hebben en daardoor minder levensvatbaarheid gisten?
Moet toegeven dat thuis geen glycerol stocks maak. Op mijn werk ga ik voor bacterien altijd op 50% glycerol zitten voor een huis tuin en keuken vriezer en 20% voor -70 vriezer. En klein beginnen voor de eerste kweek maximaal 5 ml met 100 ul glycerol stock. Maar neem niet graag mijn werk mee naar huis dus geen ervaringen thuis.

PietO

Citaat van: RobinB op 15-05-2013  11:26 uTot nog toe waren mijn ervaringen goed t/m 2 jaar invriezen. Heb echter de afgelopen 2 jaar niks meer opgekweekt uit de vriezer, dus hoop dat alles het nog doet. :)

Hier 5-6 jaar in de vriezer m.b.v. Cryo-vials (sommige na 5 jaar niet meer op te kweken, andere meer dan 6 jaar). Zie andere draad voor details.

dennisbier

CiteerLange termijn opslag doe ik in de vriezer met glycerol, relatief korte termijn als slurry in de koelkast. :)
Ik volg je voorbeeld.
Tot nog toe continueer ik 4 mengsels met de slurry.
De spuitjes zijn gemaakt en heb ik nog niet gebruikt. Zijn van begin dit jaar dus kan er nog niks over zeggen.
Dit is de laatste ondergister dit jaar, 't wordt mij wat te warm en kan de temperatuur niet beheersen.
Komend najaar mogen ze zich dan bewijzen.
Ik heb wel een magneetroerder en kan steriel beluchten, heb gistvoeding en moutextract, dus ik ben redelijk goed voorzien.
 :biersmile:

Henielma

Ik heb betere ervaringen met het bewaren van slurrie in de koelkast dan met het bewaren van wat gist in spuitjes. Bij mij ging het opstarten van die spuitjes vaak niet.

dennisbier

Ik ga dat volgend jaar wel merken.

stoffel2

Op mijn vorige werk (als laborant) bewaarde ik altijd mijn gistculturen in 1/1 verhouding met glycerol bij -20°.
Jàààren houdbaar!

Adbrouwt

Citaat van: stoffel2 op 04-06-2013  19:10 uOp mijn vorige werk (als laborant) bewaarde ik altijd mijn gistculturen in 1/1 verhouding met glycerol bij -20°.
Jàààren houdbaar!
50% of 20% glycerol ?

stoffel2

Citaat van: Adbrouwt op 04-06-2013  20:54 u50% of 20% glycerol ?
Ik maakte mijn culturen steeds met 30% glycerol als ik mij niet vergis. Ik zou mijn notities nog eens moeten nakijken. Het is nu wel al een paar jaar terug dus vergeef me als mijn geheugen me in de steek laat ;-)

RobinB

1:1 invriezen met 30% glycerol geeft een eindconcentratie van ca. 15% glycerol. De meeste recepten van invriesmedia die ik ken variëren tussen de 10-20% glycerol eindconcentratie.
Het komt dus niet op een procentje, als je in deze orde van grootte zit, gaat het wel goed. :)

stoffel2

Kijk, dan laat mijn geheugen me nog niet in de steek!  ^-^
Heb nu reeds 8 jaar het labo achter me gelaten. Verontrustend hoe veel je vergeet!

ciesvandekwis

Begin dit jaar met Westmalle-slurry gebrouwen die 6 maand in koelkast zat. Gewoon lepeltje met wat appelsap en wort terug opgekweekt op de roerder, ging zeer vlotjes. Wel regelmatig ruiken dat er geen verdachte geurtjes aan zitten en tuurlijk altijd ruim op tijd beginnen, zodat je nog een plan B hebt als het mis zou lopen.

dennisbier

Zolang er geen beschadiging is aan de gistcellen is het percentage wel goed.
Het komt blijkbaar niet zo nauw.
De snelheid van invriezen lijkt me ook wel net zo belangrijk.

Hoppenbrouwers

Maakt het verschil als je een oude onder of bovengistende slurry op gaat kweken wat betreft temperatuur? Of maakt het qua snelheid, opbouw van nieuwe cellen etc. geen verschil?

RobinB

Op kamertemperatuur gaan ze sneller dan op "ondergist temperatuur". Het is verder niet schadelijk noch slecht of zo.
Ik adviseer dan ook kamertemp voor beide.

LAM

Even een topic van 8 jaar geleden aanwakkeren. Ik heb een aardige ton bier staan te vergisten en daar ligt een aardige laag slurry onderin. Ik vind het zonde om dit zomaar weg te gooien. Ik verwacht uiterlijk met een maand of twee weer deze gist nodig te hebben. Wat is het gevaar als ik van de slurry geen starter maak en (de juiste hoeveelheid) gewoon in het vergistingsvat doe?

Groetjes LAM

Oscar

Citaat van: LAM op 07-04-2021  15:49 uWat is het gevaar als ik van de slurry geen starter maak en (de juiste hoeveelheid) gewoon in het vergistingsvat doe?

Als je hem goed bewaard niet veel... Gewoon proberen, daar leer je het meest van... ;)

hansHalberstadt

In ieder geval in de koelkast bewaren. Als je de hele slurry gebruikt na een maand of 2 dan zijn veel cellen dood en leveren dan mogelijk wat bijsmaakjes op (autolyse). En de gist is niet zo vitaal, dus loop je kans op vastlopende gisting zeker bij zwaar bier. Wat ik wel eens doe is zo'n gist goed mengen met steriele appelsap en dan gelijk de koelkast in. Dan gaat de gist op een heel zacht pitje verder in de koelkast en blijft langer leven. (Wel het dopje los/vast zodat de druk weg kan.)
Beste is echter om alleen een beetje slurry te bewaren en daar na 2 maanden een giststarter mee te maken.

Redbadd

https://dekoperentsjettel.nl/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/2019/03/gist-bewaren-tip-and-trick-Fonsmei2017.pdf

Hier reinigen ze de slurry met cola vanwege de pH van frisdrank om bacterie groei tegen te gaan, bacterien te doden.

Jacques

Citaat van: Redbadd op 10-04-2021  14:42 uhttps://dekoperentsjettel.nl/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/2019/03/gist-bewaren-tip-and-trick-Fonsmei2017.pdf

Hier reinigen ze de slurry met cola vanwege de pH van frisdrank om bacterie groei tegen te gaan, bacterien te doden.

Waar zijn die bacteriën ineens vandaan gekomen...?

Als je een goede vergisting hebt gehad en hygiënisch gewerkt hebt is het wassen van een gistdepot niet nodig.

Redbadd

Geen idee, ik las het en dacht laat ik eens horen wat men hier daar van vindt. Ik neem aan dat het is als extra (voor) zorgmaatregel bedoeld is, voor als men toch niet zo hygiënisch werkt als gedacht.

hansHalberstadt

Citaat van: Redbadd op 11-04-2021  13:30 ulaat ik eens horen wat men hier daar van vindt.
Ik vind het eigenlijk niks. middelen inzetten om bacteriegroei te remmen. Er is maar 1 goede manier van werken en dat is voorkomen. Dan kun je gewoon je gist een half jaar in de koelkast bewaren en daarna gewoon er weer een starter mee maken.

Derp

Mijn intentie is om niet de slurry te oogsten, maar om de starter te groot te maken en daarvan een potje apart te houden in de koelkast. Dit geeft minder kans op besmetting bij het oogsten, je gistcellen hebben dan geen grote vergisting achter de rug in een batch bier maar alleen een vergistinkje met je redelijk zwakke starter van ~1.040 en bovendien heb je dan geen hopresten in je gist van bijvoorbeeld koudhoppen. Las elders op internet dat men dit met succes veel generaties toepast en dat men het potje gist meer dan een half jaar later nog prima gebruikt heeft.

Ik zeg hierboven "intentie" omdat ik het nog niet gedaan heb. :) Zijn nog wat China spulletjes onderweg om een roerder te maken. Kan ook zonder roerder natuurlijk, maar was wat vergeetachtig vorig brouwsel en had geen starter gemaakt.

Even een check: als ik na het maken van de starter het bier in een glas giet en dit ruikt en smaakt normaal, dan is het in principe veilig om te gebruiken toch? Risico is alleen dat ik nog niet alle ongewenste smaken kan herkennen en dat er nooit hele smakelijke biertjes uit een starter komen uiteraard.

Jacques

Citaat van: Redbadd op 11-04-2021  13:30 uGeen idee, ik las het en dacht laat ik eens horen wat men hier daar van vindt. Ik neem aan dat het is als extra (voor) zorgmaatregel bedoeld is, voor als men toch niet zo hygiënisch werkt als gedacht.

Het wassen met een zure oplossing met een pH van 2 kan de gist schaden. Soms is een middel slechter dan de kwaal. Een hele kleine hoeveelheid bacteriën in je gist kan niet zo heel veel kwaad. De gist bedient zich van mechanismen om de ontwikkeling van andere micro-organismen zo veel mogelijk te voorkomen. Ook in korrelgist zit een hele klein percentage andere micro-organismen. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van ons bier.

 

Redbadd

Ik vond het voornamelijk wel interessant dat naar voren was gekomen dat bepaalde medicijnen beter werkten wanneer ingenomen met cola, misschien vandaar ook dat het wordt aangeraden bij diarree.
Als ik naar mijzelf kijk is mijn ervaring dat je het wel heel bont moet maken om een infectie bij het oogsten van gist te krijgen.

Voor mij is het in ieder geval altijd geruststellend wanneer ik op youtube die Duitse brouwgewoontes zie, die doen ook niet overdreven moeilijk over hotside aeration en de boel open te laten. Als je er genoeg gist erbij hebt gegooid komt er niet zomaar iets anders aanwaaien lijkt me dan.

seed7

Citaat van: Derp op 11-04-2021  15:47 u"intentie"

Je intentie werkt prima. Desondanks, als je een mooie schone opkweek hebt, in eppendorfers stoppen met glycerol en invriezen.

Citaat van: Redbadd op 16-04-2021  22:37 uVoor mij is het in ieder geval altijd geruststellend wanneer ik op youtube die Duitse brouwgewoontes zie, die doen ook niet overdreven moeilijk over hotside aeration en de boel open te laten. Als je er genoeg gist erbij hebt gegooid komt er niet zomaar iets anders aanwaaien lijkt me dan.

Pas op. Die Duitser vergisten wel steen koud. Daar doen ze niet aan snel en oplopende gistingstemperaturen. Alles onder de 9 ºC, liever 7, is het motto. Dat remt bacteriën enorm af. Da's iets anders dan een saaizonneke bij 39 ºC,

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

19882

Reacties: 10
Gelezen: 3278

33989

Reacties: 2
Gelezen: 1503

17923

Reacties: 9
Gelezen: 5320

32409

Reacties: 5
Gelezen: 2373

42652

Gestart door orangeloo


Reacties: 72
Gelezen: 6471

14143

Reacties: 33
Gelezen: 12202


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.