Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Starter maken met moutsiroop  (gelezen 6392 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Starter maken met moutsiroop
« Gepost op: 15-02-2013 11:42 u »
Even een vraagje.
Wil een starter maken met een Wyeast pakje en gebruik daarvoor bio moutsiroop van Horizon (SG 1036).
Ik doe dit omdat ik geen ingevroren wort meer in de diepvries had liggen.
Heb het al eens eerder gedaan met deze moutstroop en met matige resultaten, maar ik weet dat toen aan de geringe hoeveelheid gist wat in het flesje zat waar ik de gist uit gebruikte.
Maar de smackpack van nu is echt vers, en bolde ook op.
Heeft iemand hier ook ervaring mee?

Groetjes, Toon.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #1 Gepost op: 15-02-2013 11:45 u »
Ik maak tegenwoordig starters van rijststroop. Dat werkt net zo goed als wanneer ik moutextractpoeder gebruik. Moutsiroop moet ook zeker kunnen. Maar je moet uiteraard wel wat gistvoeding toevoegen.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #2 Gepost op: 15-02-2013 12:13 u »
Hallo Adrie,
Had er inderdaad nog geen gistvoeding bijgedaan, maar dat kan in dit geval nog geen invloed hebben, want er is nog geen gistingsactiviteit.
Maandagavond gesmackt, gisterenmorgen bij het moutsiroopmengsel gedaan, en nog geen leven...
Wilde met weer eens met een verse gist beginnen, maar moet als het morgen nog niks is wellicht maar weer opkweken uit een flesje. Jammer.

Groet, Toon

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #3 Gepost op: 15-02-2013 15:29 u »
Toon, ik gebruik deze stroop ook voor starters. Na het oplossen in heet water zie je na enige tijd een enorme eiwitbreuk ontstaan. Ik gebruik alleen de heldere vloeistof, koffiefilter in een trechtertje en overschenken in de erlenmeyer. Dan ff koken en na koelen gist er bij. Ik heb nooit vergistingsproblemen ondervonden bij deze werkwijze.


Is de starter niet gewoon uitvergist?

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #4 Gepost op: 15-02-2013 16:41 u »
Hallo Herman,

Had eerst de startervloeistof gekookt en 2x gedecandeerd i.v.m. de vele vlokken die ik zag ronddansen in mijn kolf.
Vervolgens weer gesteriliseerd en na afkoeling de opgebolde smackpack bijgedaan. Moet ik er wel bijzeggen dat de smackpack bol stond maar niet echt heel erg veel druk had (stond niet op knappen wat ik wel eens gehad heb).
Verder staat de boel bij 20-22 C.
We zullen nog even wachten...

Groetjes, Toon.

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #5 Gepost op: 15-02-2013 18:23 u »
Een ander makkelijk alternatief voor startermedium is Malta drank, te koop bij de tropische winkels, zoals deze
http://tokohoiyunrotterdam.wordpress.com/tag/supermalt-non-alcoholic-malt-drink/
Dit is feitelijk gebottelde wort.
Je zal het wel moeten koken, om de koolzuur eruit te halen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #6 Gepost op: 15-02-2013 18:37 u »
Ik heb ooit supermalt gebruikt, het SG is vrij hoog (1070?). Je moet het dus nog wat aanlengen om op 1040 te komen. Op een magneetroerder is het CO2 er ook zo uit... ;)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #7 Gepost op: 15-02-2013 20:48 u »
Ik maak tegenwoordig starters van rijststroop. Dat werkt net zo goed als wanneer ik moutextractpoeder gebruik.
Waar koop je dat? En hoe maak jij daarmee je giststarter?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #8 Gepost op: 15-02-2013 20:57 u »
Maltosestroop is ook te koop bij Toko's, is ook gebaseerd op rijst.

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #9 Gepost op: 15-02-2013 20:58 u »
Dit zijn potjes maltose stroop:
http://www.diytrade.com/china/pd/7316160/maltose_syrup_Brix85.html

Dat wordt gemaakt van rijst.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #10 Gepost op: 15-02-2013 21:36 u »
Maltosestroop is ook te koop bij Toko's, is ook gebaseerd op rijst.
Hoeveel gebruik je dan? Verdunnen in water, koken, afkoelen en gist toevoegen?

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #11 Gepost op: 15-02-2013 21:53 u »
Ik zou deze stroop schatten op 40 ppg, dus 1 pond (454 g) oplossen in 1 gallon (3.8 l) levert 1.040 SG.
Schaal dit terug naar het formaat van je starter.
Inderdaad, oplossen, koken, koelen en enten.

Ik heb afgelopen zomer een paar potjes gekocht en gebruikt, wat me opviel was dat 4 van de 5 potjes een laagje groene schimmel had. Pas dus op!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: starter maken m.b.v. moutsiroop
« Reactie #12 Gepost op: 15-02-2013 21:53 u »
Nog niet gedaan. :)

Maar als het goed is zou erop moeten staan hoeveel suikers per 100 g erin zitten.
Als je op 1 l 100 g suikers hebt, zit je weer op 1040, net als met droog moutextract

Dus bij 80% suiker, 125 g stroop gebruiken. :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Starter maken met moutsiroop
« Reactie #13 Gepost op: 24-02-2013 18:46 u »
Maltosestroop is ook te koop bij Toko's, is ook gebaseerd op rijst.

Laatst twee potjes gehaald, niet duur ca 1,50 (?) voor 400 g.
Totaal aan koolhydraten is 85% en 70% suikers.
Dan zou het dus voor 82% vergistbaar zijn?

Omgerekend naar extractpoeder kost het 4,41 per kilo. Dat is de helft van wat Brouwland ervoor vraagt. :)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Starter maken met moutsiroop
« Reactie #14 Gepost op: 24-02-2013 19:18 u »
Klinkt goed! Maar eens kijken bij de toko hier.

Tags: giststarter