Barley Wine (donker)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Barley Wine


Zwaarte
SG 1088 - 1120     Plato 22 - 30

Bitterheid
30 - 120 EBU

Kleur
40 - 100 EBC

Smaakomschrijving
Geur: vol, mout, zoetig, hoppig, fruitig-kruidig
Smaak: vol, zoet, bitterig, mout,
Mondgevoel: alcoholwarmend, plakkend
Nasmaak: kruidig, bitter tot zeer bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

MO

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontwikkeld OB043
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1715.0/all.html

Naam: Huftertje
Soort: barley wine
SGs: 1107-1025
kleur: 76 EBC
Bitterheid: 43 IBU
Schaal: 10 L

Pilsmout      EBC 3      1.76 kg      36,5%
Munchener      EBC 15   1.76 kg      36,5%
Aromamout      EBC 50   0,29 kg      6,1%
Caramelmout      EBC150    0,29 kg      6,1%
Special B      EBC300    0,29 kg      6,1%
Chocolade mout   EBC800   11.7 g      0,2%
Kristalsuiker         0,41 kg      8,5%

10 L maiswater
4 L spoelwater

maischschema
45 min 60 grC
30 min 70 grC
70 grC filtreren, 78 grC spoelen

90 min hopkoken (pellets)
EK Goldings      13.5 g   90 min    6% a-zuur
Styrian Goldings   13.5 g   90 min   4,7% a-zuur
Styrian Goldings   8.8 g   45 min      
Tettnanger      8.8 g   45 min   4,7% a-zuur
Tettnanger      7.6g   15 min      

Vergisting bij ca 30 grC
Op gistkoek van vorig brouwsel Wyeast 1762 tot 1032
Verder doorvergist met gistkoek vorig brouwsel Cooper's ale tot 1025
Gistkoeken als zodanig gebruikt
Primaire vergisting 4 dagen bij 30 °C
Lageren ca 2 weken met eerste gist en 1 week met tweede gist bij ca 24 °C

Adrie

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Adrie
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel:  Medicinal Compound Barley Wine
Biertype:    Barley Wine
Begin SG:    1097
Eind SG:    1023
Kleur (berekend): 24 EBC, maar door lange kooktijd is dit bier donkerder dan berekend
Berekende bitterheid: 70 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
3850 gram   82,8%   Pale mout   8 EBC
450 gram   9,7%   Münichmout    15 EBC
55 gram   1,2%   Aromamout   50 EBC
295 gram   6,3%   CaraViennemout   50 EBC

Water
12,5 L maischwater
5,2 L spoelwater

Maischschema
10 min   50 gr C
90 min   66 gr C

Hop
6 gram Target    10,5 % alfa   bloemen    First Wort Hop
12,5 gram Target    9,7 % alfa   bloemen   First Wort Hop
13 gram Target    9,7 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
10 gram Fuggle    4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min
10 gram E.K. Goldings    5,5 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min


Kooktijd
Totale kooktijd wort:   120 min

Gist
Naam gist:   DCL US-56       gedroogde gist, 1 zakje (11,5 gram)

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   8   dagen bij   18-22 gr C
lagering    16   dagen bij   18 gr C

Hay Staaks

                                EBC
4.500 pilsmout              3
500 Tarwe Donker         15
500 Munich                  20
500 Aroma                   150
150 Chocolade              800

Bitter hop      30 Gram  Hallertau Perle                     6   %
Aroma Hop     16 Gram  Hallertau Spalt Select           4.5 %
Gist            Safale S04/Appelsientje

Bijzonderheden:
Hopgift bij 70 Graden Celcius, 1 uur koken.
180 Gram kristalsuiker voor nagisting.
                 
Begin SG 1086
gebotteld 1016

Hoeveelheid recept: 20 Liter.        

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

smeerkees

Winterbier, winnaar ONK 2004

recept voor 40 liter.

6400 gram donkere moutextract
1500 gram bruine basterdsuiker
1500 gram donkere honing
160 gram hopbellen, Northernbrewer 9%a
Bestbrouwers gist voor Barleywine

Werkwijze:

Ruime hoeveelheid warm water in een vat gedaan waarin de moutextract, suiker en honing werden opgelost.

120 gram hop 50 minuten gekookt in een ruime hoeveelheid water, hierna nog 40 gram van de hop toegevoegd en het geheel nog eens 10 minuten laten koken. De hop door een doek gezeefd, uitgespoeld en uitgeknepen. De hopthee werd rechtstreeks toegevoegd aan het vat met opgeloste moutextract. De inhoud van de ton met water aangevuld tot 40 liter.

De gehopte wort in kleinere hoeveelheden aan de kook gebracht en daarna kokend in het gistingsvat gestort. In het gistingsvat vv waterslot langzaam af laten koelen, de volgende dag de gist in poedervorm toegevoegd. (geen giststarter gemaakt)

Nadat de hoofdgisting tot stilstand was gekomen het bier overgeheveld en 120 gram kristalsuiker opgelost voor de n.o.f. in een kleine hoeveelheid water, aan de kook gebracht en aan het brouwsel toegevoegd. Goed doorgeroerd en daarna gebotteld.

Cees van Anrooij.
http://httpd.chello.nl/c.vananrooij/



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.


MO

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1715.msg38352.html#msg38352
Naam: Huftertje
Soort: barley wine
Start SG: 1090
Eind SG: 1020
kleur: 77 EBC
Bitterheid: 68 IBU
Schaal: 22 L

Mout
8 kg pilsmout              3 EBC        81%
1 kg Special B            300-400 EBC   10%
0,9 kgKandijsiroop         9%

Water
30 L Maischwater      pH 5,8 zonder aanzuren
4 L Spoelwater      

Maischschema
65 min 65 °C
spoelen 75 °C

Hop
Northern Brewer   51 g   9.8%      47 IBU   90 min
Northern Brewer   32 g   9.8%      21 IBU    30 min

Gist
Safbrew T-58, 5 g Fermaid K en 30 min wort belucht

Hoofdvergisting 5 dagen 20-23 °C (eerste dag zeer explosief)
Lagering 19 dagen 16-20 °C

Opmerkingen
Achteraf bleek dit bier niet zo bitter. Er is kennelijk oude hop gebruikt (aangeschaft bij Maasland thuisbrouwerswinkel). De balans is op zich wel goed, maar in de afdronk vind ik persoonlijk de gebrande smaak wat te veel overheersen.
Geen prijs ontvangen op het ONK. Volgens P. van den Hurk (LABO/BKG) heeft dit bier in de 2e ronde 89 punten gekregen maar is alleen de 82 punten uit de eerste ronde verwerkt in de eindscore (het bier zou dan 8e geworden zijn). In de meeste lijsten gepubliceerd na het ONK staat dit bier wel derde met 89 punten.

Oscar


Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptBigfoot achtige
Brouwdatum9-3-2008
BiertypeBarley wine
Aantal liters25
Gewenst begin SG1090 (9,4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.91 liter
Maischdikte2.41 l/kilo
Maischwater23.14 liter
Spoelwater14.22 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur49 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid59 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC40.0 %3844 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC13.0 %1249 gram150 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %481 gram16 EBC
Chocolademout2.0 %192 gram900 EBC
Pale alemout40.0 %3844 gram6 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook11.6 %32 gram90 min.36 EBU
Columbus11.1 %15 gram45 min.14 EBU
Crystal3.5 %64 gram15 min.10 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortFermentis Safale US 56
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C50 minuten2.41 l/kg
272°C40 minuten2.41 l/kg
378°C5 minuten2.41 l/kg

OpmerkingenTijens 1e stap 2 liter water voor temp correctie teogevoegd.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

RobinB

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmarilo Bigfoot
Brouwdatum18-7-2008
BiertypeBarley wine
Aantal liters15
Gewenst begin SG1096 (9,8 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27.71 liter
Maischdikte3.30 l/kilo
Maischwater20.77 liter
Spoelwater5.82 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur44 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid79 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
CaraMunich (Cara 120) - Dingemans10.0 %629 gram162 EBC
Palemout 7 EBC80.0 %5035 gram8 EBC
Carahell10.0 %629 gram22 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)10.0 %40 gramFWH40 EBU
Amarillo8.0 %20 gramFWH16 EBU
Amarillo8.0 %20 gram30 min.9 EBU
Amarillo8.0 %20 gram10 min.0 EBU
Centennial4.0 %20 gramFWH8 EBU
Cascade5.0 %20 gram10 min.0 EBU
Cascade5.0 %20 gram30 min.6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortFermentis Safale US 56
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1500 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten3.30 l/kg

Ik heb in deze versie gecorrigeerd voor (waarschijnlijk?) mijn tegenvallende Centennial, zou je dus ook Cascade voor kunnen gebruiken?



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Jacques

Van Wim Vossen kreeg ik per mail het volgende recept. Dank hiervoor.



Brouwers
Wim van Vossen
Hans Adriaanse gastbrouwer

Brouwnummer 003
Datum 04-03-2011
Biertype Barley Wine
Hoeveelheid 40 liter
EBU 55
EBC 
 
Ingrediënten Hoeveelheid gram Soort                   EBC
             13000            Pilsmout                   3
              3600            Munchener                  5
                40            Chocolademout           1000
               100            Zwarte mout             1400
               145            Zwarte mout ontbitterd  1200
 
                40            Hellertau Perle  7,8%
               100            Challenger       6,5%

              1200            Gele basterdsuiker 

                 8            Suiker p/l voor nagisting 

   
Gist         soort   Start       Temperatuur graden
Wyeast 1728  Klapzak 19-02-2011  22        kamer
 2 (Moutextract)     23-02-2011  24,5      warmhoudkast
 2 (Moutextract)     27-02-2011  24,5      warmhoudkast
 2 (Moutextract)     03-03-2011  24,5      warmhoudkast
   
   
Maischen  Temperatuur  graden    Minuten
          53                     15
          63                     20
          73                     45
   
   
Maischwater  Hoeveelheid  liter 
             50 
Aangezuurd   Begin pH   Eind pH
             7          5
Spoelwater   Hoeveelheid  liter  Temperatuur graden
             20                  85
Koken        Hoeveelheid gram    Hop                      Minuten
             40                  Hallertau Perle korrels  80
             100                 Challenger korrels       10
   
   
   
Kooktijd     Minuten
             80
Hoofdgisting Datum        SG     Temperatuur graden
             04-03-2011   1100   20
             10-03-2011   1020  20
   
   
Lageren    van          tot           Temperatuur graden
            18-03-2011  29-03-2011    6


Bottelen    Datum       SG       Alcohol %
            29-03-2011  1019     11,4


Opmerkingen Gele basterd suiker 10 min voor einde kooktijd toevoegen.




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.