Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nagisten of lageren  (gelezen 3218 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline janneman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Die het bier niet kent, drinkt het niet.
Nagisten of lageren
« Gepost op: 13-01-2013 20:22 u »
Hoi allemaal,
Heb mijn brouwsel in de nagisting staan. Mijn vraag is nu kun je na de nagisting ook het brouwsel lageren op deze momenteel lagere temperaturen of is dit te veel van het goede?
groetjes jan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: na- gisten of lageren
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2013 20:25 u »
Als het bier volledig is uitgegist kun je lageren, het bier zal dan sneller helder worden.

Offline janneman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Die het bier niet kent, drinkt het niet.
Re: na- gisten of lageren
« Reactie #3 Gepost op: 13-01-2013 20:38 u »
Hoor nu niets meer door het waterslot zie alleen een dikke drab onderin de mandfles liggen
en het bier ziet er nog behoorlijk troebel uit.
Heb gisteren overgeheveld vanuit het gistingsvat denk zelf dat de gisting al voorbij was.
Kan ik nu het brouwsel op 0 tot -1 graad gaan lageren en hoe lang?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: na- gisten of lageren
« Reactie #4 Gepost op: 13-01-2013 21:14 u »
Hoor nu niets meer door het waterslot zie alleen een dikke drab onderin de mandfles liggen
en het bier ziet er nog behoorlijk troebel uit.
Heb gisteren overgeheveld vanuit het gistingsvat denk zelf dat de gisting al voorbij was.
Kan ik nu het brouwsel op 0 tot -1 graad gaan lageren en hoe lang?

Op welke temperatuur staat nu het bier?

Het beste is het bier nog een tijd te laten staan voordat je de temperatuur verlaagd. Dat geeft het bier de gelegenheid om helemaal uit te gisten. Veel hobbybrouwers verhogen zelfs na de hoofdgisting een paar dagen met 2 tot 3 ºC. Nog een week laten staan op de temperatuur van de hoofdgisting en daarna kun je de temperatuur gaan verlagen om de gist en eiwitten uit te laten zakken. Er zijn overigens leden van dit forum die het nut van het lageren niet zien zitten. Hun verhaal is dat het bier toch wel helder wordt. Dit laatste is inderdaad meestal het geval. Zelf voer ik wel vaak een korte koude lagering (3 tot 7 dagen) uit om zo veel gist te laten uitzakken. Mijn ervaring is dat je met wat minder gist in je bierflesje je een iets lekkerder bier krijgt. Nadeel is wel dat de hergisting op de fles wat langer duurt.

Offline janneman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Die het bier niet kent, drinkt het niet.
Re: Nagisten of lageren
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2013 21:38 u »
De mandfles staat nu op een temperatuur van 22 graden, ligt reeds bezinksel op de bodem.
groetjes jan(beginnende brouwer 2 de )

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.677
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nagisten of lageren
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2013 22:30 u »
De mandfles staat nu op een temperatuur van 22 graden, ligt reeds bezinksel op de bodem.

Dat er al bezinksel onder in de mandfles ligt zegt niet zo veel. Als je het bier nog een tijdje laat staan ligt er meer gist (en eiwitten) op de bodem. Die laag klinkt overigens wel in.

Je kunt de huidige temperatuur nog een week aanhouden. Bij 22 ºC zal het bier in die tijd volledig uitgegist zijn. Daarna kun je het desgewenst koud wegzetten.