OBBK 2012 D2 - Barley Wine - Wim van Vossen

Gestart door Jacques, 10-10-2012 22:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Van Wim Vossen kreeg ik per mail het volgende recept. Dank hiervoor.



Brouwers
Wim van Vossen
Hans Adriaanse gastbrouwer

Brouwnummer 003
Datum 04-03-2011
Biertype Barley Wine
Hoeveelheid 40 liter
EBU 55
EBC 
 
IngrediĆ«nten Hoeveelheid gram Soort                   EBC
             13000            Pilsmout                   3
              3600            Munchener                  5
                40            Chocolademout           1000
               100            Zwarte mout             1400
               145            Zwarte mout ontbitterd  1200
 
                40            Hellertau Perle  7,8%
               100            Challenger       6,5%

              1200            Gele basterdsuiker 

                 8            Suiker p/l voor nagisting 

   
Gist         soort   Start       Temperatuur graden
Wyeast 1728  Klapzak 19-02-2011  22        kamer
 2 (Moutextract)     23-02-2011  24,5      warmhoudkast
 2 (Moutextract)     27-02-2011  24,5      warmhoudkast
 2 (Moutextract)     03-03-2011  24,5      warmhoudkast
   
   
Maischen  Temperatuur  graden    Minuten
          53                     15
          63                     20
          73                     45
   
   
Maischwater  Hoeveelheid  liter 
             50 
Aangezuurd   Begin pH   Eind pH
             7          5
Spoelwater   Hoeveelheid  liter  Temperatuur graden
             20                  85
Koken        Hoeveelheid gram    Hop                      Minuten
             40                  Hallertau Perle korrels  80
             100                 Challenger korrels       10
   
   
   
Kooktijd     Minuten
             80
Hoofdgisting Datum        SG     Temperatuur graden
             04-03-2011   1100   20
             10-03-2011   1020  20
   
   
Lageren    van          tot           Temperatuur graden
            18-03-2011  29-03-2011    6


Bottelen    Datum       SG       Alcohol %
            29-03-2011  1019     11,4


Opmerkingen Gele basterd suiker 10 min voor einde kooktijd toevoegen.


Jacques

Citaat van: Broutenaar op 08-11-2019  00:51 uDit lijkt me een leuk recept om te gaan proberen Jacques!

De vraag die  bij me opkomt, of eigenlijk de vragen: (aan eenieder die dit leest)

Wat doe ik na de hoofdvergisting? Overhevelen in een ander vat of het hele spul gewoon kouder zetten ?

Alvast bedankt!

Hoe lang moet het op de fles blijven staan en bij welke temperatuur?

Het recept is niet van mij maar van Wim die zo vriendelijk was om het aan mij te mailen.


Voor wat betreft vraag of het beste kunt overhevelen of niet is al heel veel discussie geweest op dit forum. De meningen zijn hierover verdeeld.

Mijn persoonlijke mening is dat zeker bij zo'n zwaar bier dat je vergist met veel gist het beste kunt overhevelen. Hierdoor voorkom je een autolysesmaak en ook dat je bier minder last heeft van een lagere schuimhoudbaarheid en body door het vrijkomen van enzymen uit de gist.

Het lastige is dat je het moment van overhevelen goed moet timen.
Hevel niet over als de vergisting zo goed als geheel is afgelopen. Beter is het over te hevelen als je merkt dat de vergisting duidelijk minder heftig is. Er mag dan nog redelijk veel activiteit zijn. Als de vergisting geheel is afgelopen voordat je overgeheveld hebt kun je het overhevelen beter achterwege laten in verband met het oxidatie gevaar.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.