Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe lang hergisten op de fles?  (gelezen 29406 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #25 Gepost op: 23-10-2012 21:03 u »
De manometer vond ik bij de bouwmarkt bij de CV onderdelen. Zorg dat je een dopje van kunststof hebt en niet van porselein. De truc is nu een verbinding naar de zijkant van de dop te krijgen zonder dat hij gaat lekken. Je kunt daarom niet eenvoudig van boven naar beneden boren omdat daar het gat van de beugel tussenzit. Daarom boor je twee gaatjes. Een van onder recht omhoog tot net onder het gat van de beugel. Het tweede gat boor je vanuit de rand van de dop. Goed mikken want de twee gaatjes moeten elkaar raken zodat er een verbinding naar buiten komt. Het gat aan de zijkant boor je wat op zodat de manometer wat extra steun heeft. Ten slotte lijm je de manometer aan de dop met twee componentenlijm. Ik heb er voor de extra stevigheid een beugeltje bijgemaakt.

Het pad van de gaten:





Het dopje is een broedplaats voor alles wat slecht is voor bier. Schoonmaken lukt niet en omdat de gaatjes zo klein zijn kun je het niet eens steriliseren. De inhoud van het flesje drink ik daarom niet op. Een lage druk betekend altijd dat de hergisting nog niet helemaal klaar is. Een hoge druk kan duiden op een infectie omdat dan extra suikers worden omgezet die de gist heeft laten staan.

Als je bottelgist gebruikt, kun je dat het beste in het bottelvat toevoegen. Het toevoegen van de gist in het lagervat is niet handig. Je wilt de gist door het bier mengen. Als je in het lagervat roert, breng je alles wat neergeslagen is ook weer in het bier.
Het bottelsuiker kun je ook in het bottelvat doen. Voordeel is dat je nauwkeurig kan bepalen hoeveel suiker je per flesje toevoegt. Voorbeeld: 15 liter bier met 7 gram per liter is 105 gram dat je eenvoudig kunt afwegen. Het is wel van belang dat de suiker goed verdeeld is. Anders krijgt het ene flesje meer suiker dan het andere en dat kan tot ploffers leiden. Je kunt de bottelsuiker ook direct in het flesje doen. Daarvoor gebruik je een maatschepje. voor 15 liter bier heb je 45 flesjes nodig. 105 gram verdeelt over 45 flesjes is 2,33 gram per flesje. Dat is veel lastiger af te wegen. Je schept 10 of 20 schepjes en weegt  dat. Daaruit kun je dan het gewicht per schepje uitrekenen. Het blijft een inschatting.

Je kunt een andere gist gebruiken dan dat je bij de hoofdvergisting gedaan hebt. Maar... Er is een kans dat deze andere gist nog suiker uit het wort die bij de hoofdvergisting zijn overgebleven, kan omzetten. Je krijgt dan extra CO2 vorming. En dat kan ook tot spannende taferelen leiden.



Vandaar mijn vraag:


Ik ben heel erg benieuwd of je truc gelukt is! Wat voor gist heb je precies gebruikt?


Met de drukmeter kan ik wel een vinger aan de pols houden. Loopt de druk hoog op, dan probeer ik nog een flesje of wat. Staat daar ook zo'n druk op, tja. Das dan jammer. Veiligheidsbril op, lange mouwen en alles wegspoelen maar.  :'(


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #26 Gepost op: 23-10-2012 22:26 u »
Als je bottelgist gebruikt, hoeveel dan? En is dat dan gist in het vat gieten, suiker en in fles?

Zo min mogelijk! Hoe meer gist er in een flesje zit des te meer negatieve neveneffecten je hebt (zwavelsmaak, broodsmaak, vleessmaak en verminderde schuimhoudbaarheid).
Je kunt een korreltje gedroogde gist per flesje toevoegen. Of een 1 gram per 10 liter die je eerst hebt laten hydrateren (voor een betere vermenging) en daarna vermengt met het bier.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #27 Gepost op: 23-10-2012 22:49 u »
Hmmm ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad met de hergisting op fles ( max gebrouwen SG 1096 )

Ik bottel meestal tussen de 3 en 4 weken ( eigenlijk nooit na 4 weken meestal eerder 3 ), heb een speciaal lepeltje voor suiker per fles welke neerkomt op 8 g/l.

Voor de mensen die geen manometer truucjes willen, vul een petflesje af en hou deze in de gaten in het begin kun je deze zonder moeite indrukken(knijpen) zodra er hergisting is en dus druk opbouw zal dat bijna niet meer lukken :proost:

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #28 Gepost op: 26-10-2012 15:14 u »
Zo min mogelijk! Hoe meer gist er in een flesje zit des te meer negatieve neveneffecten je hebt (zwavelsmaak, broodsmaak, vleessmaak en verminderde schuimhoudbaarheid).
Je kunt een korreltje gedroogde gist per flesje toevoegen. Of een 1 gram per 10 liter die je eerst hebt laten hydrateren (voor een betere vermenging) en daarna vermengt met het bier.

Is het dan een idee om voor gisting op fles een lagergist te gebruiken? Zal het bier dan sneller hergisten op fles als ik het niet meteen warmer kan wegzetten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #29 Gepost op: 26-10-2012 15:41 u »
Is het dan een idee om voor gisting op fles een lagergist te gebruiken? Zal het bier dan sneller hergisten op fles als ik het niet meteen warmer kan wegzetten?

Nee. Ondergist vergist niet zo snel door de lagere temperatuur waarbij deze gebruikt wordt.
Als je andere gist gaat gebruiken bestaat er een kans dat die gist iets verder doorvergist dan de gist die bij de hoofdgisting is gebruikt. Het gevolg kan zijn det er te veel druk op je flessen komt. Professionele brouwers gebruiken wel eens twee gisten maar die kennen hun gist een stuk beter dan wij.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #30 Gepost op: 26-10-2012 16:49 u »
Nee. Ondergist vergist niet zo snel door de lagere temperatuur waarbij deze gebruikt wordt.
Als je andere gist gaat gebruiken bestaat er een kans dat die gist iets verder doorvergist dan de gist die bij de hoofdgisting is gebruikt. Het gevolg kan zijn det er te veel druk op je flessen komt. Professionele brouwers gebruiken wel eens twee gisten maar die kennen hun gist een stuk beter dan wij.

Dus als het al nodig is om gist toe te voegen gebruik ik best gist zoals die van de hoofdgisting?
Maar hoe doe je dat dan als je vloeibare gist hebt gebruikt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #31 Gepost op: 26-10-2012 17:21 u »
Dus als het al nodig is om gist toe te voegen gebruik ik best gist zoals die van de hoofdgisting?
Maar hoe doe je dat dan als je vloeibare gist hebt gebruikt?

In de praktijk blijkt dat je nooit verse gist hoeft toe te voegen als je de nagsting/lagering niet langer maakt dan 4 weken.

In het geval je toch verse gist wilt toevoegen kun je wat van de gist onder het bier opkweken. Even hevelen met een slangetje om aan de gist komen en verder een giststarter maken. Als de starter te snel klaar is kun je die in de koelkast bewaren.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #32 Gepost op: 27-10-2012 09:22 u »
Ik denk dat de hoeveelheid alcohol een belangrijk bijkomend criterium is. boven een bepaald percentage (ca 7vol% ?) kan de gist zich niet meer vermenigvuldigen, dus als er dan te weinig actieve gist in je fles zit duurt het ontzettend lang. Als je geen verse gist toevoegt ben je ook afhankelijk van andere eigenschappen van de gist, bijvoorbeeld of hij blijft zweven of snel neerstaat etc. en dat bepaalt samen met de duur van de nagisting voorafgaand aan het bottelen of er voldoende gist is bij overhevelen. Verse gist toevoegen voorkomt al die afhankelijkheden en maakt het resultaat naar mijn mening voorspelbaarder.
Zoals al eerder gezegd heb ik 1 keer geen verse gist toegevoegd bij een bier van 9 vol% alcohol en 5 weken nagisting, en dat ging mis.
HansH

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #33 Gepost op: 27-10-2012 11:41 u »
Ik denk dat de hoeveelheid alcohol een belangrijk bijkomend criterium is. boven een bepaald percentage (ca 7vol% ?) kan de gist zich niet meer vermenigvuldigen, dus als er dan te weinig actieve gist in je fles zit duurt het ontzettend lang. Als je geen verse gist toevoegt ben je ook afhankelijk van andere eigenschappen van de gist, bijvoorbeeld of hij blijft zweven of snel neerstaat etc. en dat bepaalt samen met de duur van de nagisting voorafgaand aan het bottelen of er voldoende gist is bij overhevelen. Verse gist toevoegen voorkomt al die afhankelijkheden en maakt het resultaat naar mijn mening voorspelbaarder.
Zoals al eerder gezegd heb ik 1 keer geen verse gist toegevoegd bij een bier van 9 vol% alcohol en 5 weken nagisting, en dat ging mis.
HansH
Duvel tripel hop gebrouwen, 9% alcohol en 5 weken gelagerd.
Na 5 weken slechts licht zuchtje bij openen fles, zo 30 l, komt dit nog goed?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #34 Gepost op: 27-10-2012 11:56 u »
Duvel tripel hop gebrouwen, 9% alcohol en 5 weken gelagerd.
Na 5 weken slechts licht zuchtje bij openen fles, zo 30 l, komt dit nog goed?

Geduld, geduld en geduld.

Maar waarom lager je zo lang? Dat is echt niet nodig. Het bier hoeft niet kraakhelder te zijn als je bottelt.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #35 Gepost op: 27-10-2012 12:29 u »
Geduld, geduld en geduld.

Maar waarom lager je zo lang? Dat is echt niet nodig. Het bier hoeft niet kraakhelder te zijn als je bottelt.

Vooral uit tijdsgebrek.

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #36 Gepost op: 27-10-2012 15:01 u »
Geduld, geduld en geduld.


Het metertje staat sinds een week na de botteling stil en beweegt nu met de omgevingstemperatuur mee ophoog of omlaag. Nu ongeveer drie weken dus. Als er nu nog maar iets gebeurde, dan had ik nog wel vertrouwen in.
Ik heb inmiddels een zakje Bioferm Champ gekocht. Op de verpakking staat dat je de gist 15 minuten in warm water moet weken voor dat je het toevoegt. Ik denk dat ik dat ga doen. Met een klein pipetje krijgt elk flesje een druppel. Daarna terug de gistkast in. Die staat op 28 ºC. Eens zien wat er dan gebeurt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #37 Gepost op: 27-10-2012 15:07 u »
Iets meer geduld kan geen kwaad. Bij mij duurde het wel eens 8 weken voordat er koolzuur op de fles zat.
Wat warmer wegzetten en met de flessen op hun kop schudden helpt.

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #38 Gepost op: 27-10-2012 20:30 u »
Dat heb ik allemaal al gedaan. Ik heb mijn bierkoelkast omgebouwd tot gistkast en een week op 28 ºC gehouden. Ook heb ik de flesjes meerdere malen geschud. Bij het bottelen viel me op dat het bier al heel helder was. Samen met het hoge alcoholpercentage denk ik dat de gist de geest gegeven heeft...
Ik maak er een experiment van en voorzie de helft inclusief de manometerfles van extra gist. De andere helft laat ik een nog paar weken extra rusten. Voordeel is ook dat als de nieuwe gist bommen van de flesjes maakt, ik de helft verlies en niet gelijk alles.  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #39 Gepost op: 27-10-2012 22:32 u »
Zo snel geeft de gist niet de pijp aan Maarten. Als dat her geval was zou je nooit gist kunnen opkweken uit een flesje.

Ik zou het nog een week of 4 tijd geven. Alles openen en extra gist geven kan altijd nog.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #40 Gepost op: 30-10-2012 18:59 u »
Iets meer geduld kan geen kwaad. Bij mij duurde het wel eens 8 weken voordat er koolzuur op de fles zat.
Wat warmer wegzetten en met de flessen op hun kop schudden helpt.

3 dagen in de warmte en elke dag schudden, koolzuur in mijn bier :groots:

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #41 Gepost op: 30-10-2012 20:31 u »
Bij mij normaal ook. Deze keer dus niet.
Vandaag de temperatuur van 28 ºC terug naar 20 ºC gebracht. Een maand op zo'n hoge temperatuur lijkt me ook niet goed. 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #42 Gepost op: 09-11-2012 12:49 u »
Het betreffende bier van 9 vol% is bij mij na een jaar nog niet op druk gekomen, terwijl ik zeker weet dat ik voldoende bottelsuiker heb toegevoegd. De resterende gistcellen zijn dus gewoon niet meer actief of dood.
HansH

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #43 Gepost op: 09-11-2012 23:47 u »
Het betreffende bier van 9 vol% is bij mij na een jaar nog niet op druk gekomen, terwijl ik zeker weet dat ik voldoende bottelsuiker heb toegevoegd.

Flessen openen, in een fust doen en satureren... dan maar tappen  :biersmile:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #44 Gepost op: 10-11-2012 12:22 u »
Flessen openen, in een fust doen en satureren... dan maar tappen  :biersmile:
Gelukkig heb ik het meeste bier al direct in fusten gebotteld. Na satureren was inderdaad nodig. De flesjes zijn nu op.
Volgende keer voor mij altijd verse gist toevoegen bij bottelen
HansH

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #45 Gepost op: 10-11-2012 13:33 u »
Volgende keer voor mij altijd verse gist toevoegen bij bottelen

Dit zal een uitzonderingsgeval zijn. Ik heb nog nooit extra gist hoeven toe te voegen bij het bottelen. Ook niet bij bieren van 9-10%

 :)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #46 Gepost op: 10-11-2012 14:17 u »
Ik heb in het verleden toch ook een 4tal keer gehad dat zwaardere bieren niet op druk kwamen. Ook na 6 maanden warm staan en schudden.
Dit is wel volgens mij giststam afhankelijk (alcoholtolerantie, plakgist enz.)
S-04 bijvoorbeeld is zo'n plakgist waar ik met zwaarder bieren problemen had.
Maar een saison of Westmallegist nooit.
 :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #47 Gepost op: 10-11-2012 16:36 u »
Deels stamafhankelijk, qua alcohol tolerantie, ook afhankelijk van de algehele conditie van je gist. Zorg goed voor je gist en je gist zorgt goed voor jou! :)

Plakgist is geen probleem.

Offline Glorfindel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #48 Gepost op: 03-12-2012 21:40 u »
Ik maak er een experiment van en voorzie de helft inclusief de manometerfles van extra gist. De andere helft laat ik een nog paar weken extra rusten. Voordeel is ook dat als de nieuwe gist bommen van de flesjes maakt, ik de helft verlies en niet gelijk alles.  :)

We zijn inmiddels een maand verder. Tijd voor een update:
De flesjes zonder nieuwe gist zijn nog steeds niet op druk. Er komt slechts een heel klein pufje als ik het flesje openmaak. De flesjes met nieuwe gist hebben wel druk. De manometerfles geeft nu 2,6 Bar aan. Nu maar hopen dat de nieuwe gist ook van ophouden weet en niet doorkruipt naar de 4 Bar. Binnenkort haal ik alle flesjes uit de verwarmingskast en zet de koeler weg. De manometerfles komt in de woonkamer, dat houdt het spannend.

De flesjes zonder druk laat ik zo. Het bier is ook met druk toch nog erg zoet. Wellicht door het hoge eind SG. Zo af en toe eentje is best lekker. Het is niet erg bitter, dus ik denk dat het een prima bier is om een heel lekker stoofpotje van te maken. En daar heb ik geen druk voor nodig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe lang hergisten op de fles?
« Reactie #49 Gepost op: 03-12-2012 22:31 u »
Als je een klein pufje hebt komt het denk ik nog goed. Duurt alleen veel langer.