Maken van etiketten

Gestart door Gio, 25-12-2004 19:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gio

Geweldig mooie kunstwerken heb ik gezien in dit onderwerp
Schaft me veel inzicht in hoe jullie je eindresultaat belonen.
 :groots:

Ook ik maak wel eens een etiket. Maar hou het meestal eenvoudig met wat gefreubel met behulp van plakken en knippen in Word.
Echter het lukt me niet om zulke mooie plaatjes te maken als wat ik hier allemaal zie.
Toch merk ik dat het ' anders'  drinkt als je een flesje met een mooi etiket naast je glas hebt staan.

Daarom wat vraagjes om dit ook te leren. ::)

- Wat voor programma's gebruiken jullie om etiketten te tekenen?
- Zijn deze programma ook te gebruiken door niet CAT-tekenaars of desktoppublicers etc..
- Wat voor maten houd je aan voor een etiket?
- Hoe worden de etiketten gedrukt of geprint?
- Op gewoon papier of iets specials?
- Hoe kun je makkelijk in een keer meerdere etiketten printen?
- Hoe worden ze bevestigd om ze later weer makkelijk te verwijderen (melk, Pritt, stickers etc..)?

Wellicht een onderwerp van het brouwproces, waar we nog veel over kunnen leren cq uitwisselen.

gr Gio

Hopmans

Hoi Gio,

Wat voor programma's gebruiken jullie om etiketten te tekenen?
Om een etiket te tekenen gebruik ik zelf gewoon paintbrush.

zijn deze programma ook te gebruiken door niet CAT-tekenaars of desktoppublicers etc.
In principe is paintbrush het makkelijkste programma. Andere pixel-programma's heb ik niet 
zoveel kaas van gegeten, omdat ik zelf een vectorische achtergrond heb. Dan zit er gewoon totaal geen logica in dat soort programma's  :laugh:
   
 
Wat voor maten houd je aan voor een etiket ?
78mm x 90mm komt overeen met 369 x 425 pixels

Hoe worden de etiketten gedrukt of geprint?
Het kan zelfs op gewoon printpapier. Hoe ik het doe is wel lastig. Nu gebruik ik dus wel AutoCAD.
Ik importeer 24 etiketjes op een A1-formaat, en plot deze uit op een grote plotter.


Op gewoon papier of iets specials?
Gewoon papier is wel goed, alhoewel het nog wel eens verkleurd als mijn bier staat te rijpen in
mijn vochtige schuur.


hoe kun je makkelijk in een keer meerdere etiketten printen?
AutoCAD in mijn geval. Met dure plotter.

hoe worden ze bevestigd om ze later weer makkelijk te verwijderen (melk, Pritt, stickers etc..)?
Ik zelf gebruik pritt. Dit plakt goed, en is weer makkelijk te verwijderen met heet water.

Kortom: een tekening maken is redelijk goed te doen in bijvoorbeeld Paintbrush wat standaard op iedere computer is geïnstalleerd.
Massa printwerk is moeilijker. misschien inderdaad een bitmapbestand aanleveren bij een drukker of een kopieerwinkel. Alhoewel ik niet weet wat dit kost.
Of meerdere etiketjes op een A4-tje.

Groetjes,

Hoppie

Eduard

Hallo Gio en andere etikettenontwerpers!


- SOFTWARE

Meestal Adobe Photoshop, soms in combinatie met Paint. Er schijnen speciale programma's op het Internet te zijn speciaal voor het maken van etiketten, maar een werkende versie heb ik nog niet gevonden. Ik heb niet bepaald veel kennis van Photoshop, maar gaandeweg ontdek je vanzelf hoe dat werkt, en anders kun je vast zo'n tutorial doorwerken om eraan gewend te raken. Ik zou ook iedereen aanraden om eens wat lettertypes (fonts) te downloaden van het Internet. Met Kazaa heb ik ooit eens een heleboel lettertypes gevonden waarmee je heel mooi een eigen sfeer aan het etiket kunt geven. Gotische letters voor Duits bier, sierlijke letters voor feestetiketten, etc, etc. In Word kun je gemakkelijk door de fonts heenscrollen om te zien welke past bij je etiket.



- MATEN

De etiketten maak ik vaak op redelijk groot formaat (scherp en groot) en vervolgens plaats ik ze voor NL-pijpjes in een nieuw, wit document wat horizontaal 3 x zoveel pixels bevat als het enkele etiket op zich. De hoogte van dit witte document is ongeveer 150% de breedtemaat. Meet anders eens een A4-tje op om de verhouding te checken. De hoogte van het etiket kies ik dusdanig dat er precies een mooi aantal etiketten op één A4 past, dit komt vaak neer op een A4 van 3 etiketten breed en 4 etiketten hoog. In Photoshop heb je de mogelijkheid om vóór het printen de afbeelding te bekijken. Daar is ook een aanvinkhokje voor 'fit to page' of zoiets, waardoor het hele document ineens netjes op een A4-papier past.


-HOE DRUKKEN OF PRINTEN

De psd-documenten van Adobe Photoshop, dus zo'n document van 3 etiketten breed en 4 etiketten hoog, brand ik op een CD-romschijf die ik meeneem naar een kopiëerwinkel. Daar print ik dan het benodigde aantal bladen uit, meestal 6. Op deze manier zien de etiketten er beter uit, vanwege de professionele apparatuur, en de inkt is watervast, dit in tegenstelling tot de inkt van onze printer thuis. Zo krijg je bij het drinken geen last van inktvlekken op je (vochtige) handen. Het papier waarop de etiketten worden gedrukt is doorgaans het normale kleurenprinterpapier. Als je de dikte kunt kiezen, kies dan gewoon het dunste papier, deze krult dan minder gemakkelijk van de fles los.

- HOE BEVESTIGEN

Hierover heb ik verschillende verhalen gelezen. Zelf heb ik alleen houtlijm met een kwastje gebruikt en later de Pritt-stift. Houtlijm werkt prima, maar het etiket gaat wel een beetje bobbelen bij het aanbrengen ervan. Het laat redelijk gemakkelijk los als het flesje een tijdje in water wordt geweekt. Pritt-stiften werken wat sneller en gemakkelijker en het papier gaat er niet van bobbelen. Ik strijk de rand van het etiket en een plekje ergens in het midden met de stift in en plak dan het etiket op de fles. Om het etiket er netjes op te krijgen zoek ik dan altijd het 'lijntje' op die in de lengte over de fles heen gaat. Dit is de naad waar de mal van de twee flessenhelften samenkomt. Tegen deze lijn plak ik dan het etiket, wat er dan mooi recht op komt. Let er ook op dat de hoogte gelijk is bij de flesjes. Pritt houdt goed, maar alleen als je de flessen binnenshuis opslaat. Flessen die bij mij op het balkon op consumptie wachtten raakten wel eens hun etiket kwijt.


- VERDER

Om inspiratie op te doen en om mooie motiefjes te kopieren kijk ik regelmatig op websites waarop bieretiketten tentoongesteld staan. Zie bijvoorbeeld http://www.beerlabels.com/ , http://www.beerlabels.dk/ , http://www.privatseite.com/bier.htm , http://members.fortunecity.co.uk/kristofdevos/breweriesaz.html , http://webserv.nhl.nl/~dijkk/teksten/startpagina_1.htm
De etiketten die leuk zijn om te parodieren of die leuke motieven of andere dingen bevatten sla ik op mijn harddisk op en gebruik/verander ik naar believen. Ouderwetse etiketten zijn vaak gemakkelijker aan te passen omdat deze qua grafische weergave eenvoudiger zijn.

Als je plaatjes wilt gebruiken is het mijns inziens verstandig om vereenvoudigde weergaven van voorstellingen te gebruiken. Een foto is vaak vierkant of heeft een storende achtergrond, en is in verkleinde vorm vaak amper herkenbaar. Als je een foto van een bepaald persoon op je etiket wilt, maak liever even speciaal nog een foto met een digitale camera met een witte muur o.i.d. op de achtergrond zodat het gezicht gemakkelijk te isoleren en te bewerken is.


Onderhand heb ik redelijk wat motieven van bieretiketten, zoals zegels, hop- en graanfiguren etc. verzameld. Ik zal eens kijken of ik deze kleine bestanden aan het forum kan toevoegen, indien Jacques het hiermee eens is. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe anderen etiketten maken. Ik ben vooral geïnteresseerd in software waarmee je letters en teksten gemakkelijk in bogen kunt aanbrengen, zoals bijvoorbeeld in de rand van een Heineken-etiket.

Groeten uit opnieuw besneeuwd Oslo

Eduard  samenvol

Huub Krekels

Hallo medebrouwers,

Ik lees dat veel brouwers etiketten plakken met gebruik van een Pritstift. De lijm hiervan is echter niet zo gemakkelijk te verwijderen. De beste manier om je etiketten op je flesjes te plakken is gewoon een oud huismiddeltje. (lach niet) gewoon volle melk! Giet op een bord een beetje melk, leg het etiket er even op en plak het op het flesje. Succes verzekerd. Als je de etiketjes los wilt weken. Even in lauw water. KLAAR.!    :lessmile:


 :degroeten:

Huub.

Eduard

Onderhand de plaatjes even opgezocht. Ze zijn niet zo klein als ik dacht, dus daarom heb ik ze maar op mijn eigen webplaats gezet. Dit is het adres: http://home.student.utwente.nl/e.mollenkamp/bier/Icoontjes/

Hieronder staan de plaatjes in .jpg-formaat. Als je de plaatjes in .tif wilt hebben kun je op bovenstaand webadres de .tif-bestanden downloaden. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, misschien wel aardig om een etiketje mee op te fleuren.



roco

Ik gebruik ook altijd een Prittstift om de etiketten te plakken en ik heb nooit problemen om ze te verwijderen.

Gewoon alleen op de rand lichtjes inlijmen en strak trekken, niet helemaal instrijken.

groeten :degroeten:

roco

Jacques

Persoonlijk ben ik niet zo'n etikettenmaker. Slechts een enkele keer maak ik er een, en dan alleen voor flessen die ik weggeef. Zo'n gedoe etiketten ontwerpen, printen, snijden, zorgvuldig opplakken en dan ook nog later weer verwijderen.
Maar iedereen zijn hobby. Sommigen onder ons zijn echte grafische kunstenaars  :groots: .

Als ik dan eens een etiket plak op een fles gebruik ik houtlijm. Deze lijm is zeer krachtig (in ieder geval krachtiger dan Pritt) en laat zich goed verwijderen als het etiket goed nat gemaakt is. Lijmresten kun je makkelijk van de fles borstelen.
Het voordeel van deze lijm is ook dat je nog even kunt schuiven met het etiket als je deze net op de fles geplakt hebt.

 :degroeten: Jacques

Adrianus Tripel

Hallo knippers en plakkers,

Ik gebruik voor mijn etiketten Coreldraw. Hier zitten ook ontelbare lettertypes bij. Rond printen is geen probleem. Groot voordeel is ook dat je in lagen kan werken. Bv. de basis op laag 1. De afbeeldingen op laag 2 en de soort op laag 3.

In mijn geval heb ik de etiketten door een bevriend drukker met 6 op een vel laten drukken. Met mijn laserprintertje print ik alleen de soort, botteldatum en alcohol %-age erop. Basisetiket is dus altijd hetzelfde. Voordeel is wel dat ze watervast zijn.

Plakken doe ik met behangplaksel. Omdat ik mijn flessen eerst in de soda zet voordat ik ze steriel kook, vallen de etiketten er van zelf af. :bijdrage_forum:

Groeten
Ad

Johannes

Etikettenmakers,

Voor het die nog wat inspiratie op willen doen: www.bierlabel-encyclopedie.tk hier staan echt ongelofelijk veel brouwerijen met hun verschillende bieren en etiketten.

Ook voor niet etikettenmakers interessant.

:degroeten:

Johannes

wim

Dit is een mooe thread hoor.
Als nu de kwaliteit van mijn cadeaubieretiketten (das een mooie voor galgje) niet omhoog gaat dan weet ik het niet meer.

:degroeten:

Wim

Johannes

Door de vele mogelijkheden van Photoshop lijkt het ontzettend moeilijk om er mee te werken, vandaag heb ik het voor het eerst echt uitgeprobeerd (staat al 5 jaar op mijn pc) en het blijkt reuze mee te vallen. Al prutsende leert men

 :bijdrage_forum:

Johannes

wim

Ja zo zal het met mij dan ook wel gaan.
ik gebruik het alleen om delen uit een foto te knippen.

:degroeten:

Wim

Eduard

Hallo mede-etiketontwerpers!

Ik heb een tip die ik jullie allen niet wil onthouden, deze is als volgt:

Voornamelijk als je een etiket wilt parodiëren is het leuk als je hetzelfde lettertype als dat op het originele etiket kunt gebruiken. Als je weinig lettertypes hebt op je pc past er vaak geen één goed, en heb je er teveel dan is het veel werk om het meest passende lettertype te vinden.

Nu heb ik de volgende website gevonden: WhatTheFont. Deze website herkent lettertypes en daartoe moet je de letters uit een bestaand, te parodiëren logo of bieretiket m.b.v. bijvoorbeeld MSPaint achter elkaar zetten in een klein .bmp-bestandje. Dit bestandje kun je dan 'uploaden' op bovengenoemde site. Let erop dat dit bestandje zo schoon mogelijk is, zonder delen van plaatjes of kleurveranderingen.

Vervolgens probeert de site alle losse letters stuk voor stuk te herkennen en als de site het mis heeft kun je de letters aanpassen. Als alle letters overeenkomen kun je gaan 'search'-en.

Daarna laat WhatTheFont de lettertypes zien die het meest overeenkomen met die van het originele logo.

Nu kun je twee dingen doen:

1) Kijken of je het betreffende lettertype al in je computer hebt en deze toepassen in je etiketontwerpprogramma.
2) De benodigde lettertypes letter voor letter van de WhatTheFont-site halen. Dit gaat als volgt:

- Kies het meest passende lettertype en klik erop
- Klik ergens op de 'Character Mini-map'
- Klik op een letter die je wilt gaan gebruiken
- Van de vier grote letters die nu volgen kies je de juiste (rechtsonder): rechtsklik op de letter en sla deze op op je computer
- Vervolgens kun je in Gimp, Photoshop of iets anders de letters weer als losse plaatjes binnenhalen en deze stuk voor stuk naar je doelplaatje kopiëren. Het verdient daarbij de aanbeveling om met één van de letters uit te zoeken of alle letters met een bepaalde factor moeten worden vergroot of verkleind zodat de letters bij het logo/etiket passen.
- Het kan zijn dat de letters niet de juiste kleur hebben, dit kun je voor of na het plaatsen in je etiket aanpassen door vlakken op te vullen o.i.d.



Het lijkt allemaal wat omslachtig, en als stap 2 wordt gekozen is dat het ook wel een beetje. Maar als je er een beetje handigheid in krijgt is het snel gedaan, en vaak gaat het toch niet om meer dan zo'n 10 verschillende letters. Succes gegarandeerd!


SanderZ

Goeie tip!
Wat je bij stap 2 ook kunt doen is naar één van de "Available versions of this font" gaan. Daar kun je dan een eigen tekst intypen.

Arjan

Hi,

Ik heb laatst met Inkscape (http://inkscape.org) een paar etiketten gemaakt. Dit bevalt erg goed. Ik ben zelf niet zo'n tekentallent, maar dankzij de help functie van het programma kon ik toch snel een mooi etiket (met afgewonde hoekjes, a la Guinness) in elkaar zetten.

Een leuk feature is dat je een tekst kan koppelen aan een "path" (lijn of curve). Op deze manier kan je tekst mooi rond laten lopen. Ook kan je de aftand tussen te karakters aanpassen.

Inkscape is een vector teken programma, dus altijd scherpe etiketten.

gr.

Arjan

Eduard

Ik heb Arjans link even bekeken en daar staan ook een paar leuke voorbeeldjes van wat je met tekst kunt doen. Dat ziet er inderdaad zeer bruikbaar uit! :)

Klik op het plaatje voor een vergroting (verschijnt in nieuw venster):









Overigens is dit een open source pakket waarvoor niet hoeft te worden betaald. En voor onze A3 (en andere geïnteresseerden): dit programma is er ook voor Linux!

Adrie

Citaat van: Eduard op 31-10-2005  14:06 uEn voor onze A3 (en andere geïnteresseerden): dit programma is er ook voor Linux!

Beter opletten, Edje:

Citaat van: Adrie op 20-09-2005  14:16 uHmmm, voor CorelDraw is wel een alternatief: Inkscape. Er is ook een windows versie, dus wie een mooi, gratis pakket wil hebben voor vectortekeningen: sla je slag.

Eduard

Ja zeg... ik mis ook wel eens een post!

Maar blij dat je het al ontdekt had ;). En wellicht een oogopener voor de medeonwetenden, haha


Adrie

Het is trouwens met de nieuwe versie van Wine gelukt om Coreldraw 9 te draaien onder linux  :hoera: (voor de ingewijden: ik gebruik Kubuntu Breezy, maar ik vermoed dat het op meer distributies werkt). Dat is goed nieuws, want ik kon mijn logo's en etiketten niet goed in een linux tekenpakket importeren. Ik had al van alles geprobeerd, maar niets werkte bevredigend. Nu kan ik eindelijk weer aan de slag met nieuwe etiketten (als het over een maand of twee weer rustiger wordt op het werk, tenminste).  :P

Adrie

We zijn bijna twee jaar verder. Inkcape (http://www.inkscape.org) is uitgegroeid tot een volwassen pakket met zeer veel mogelijkheden. Ik gebruik dit nu in combinatie met Gimp (http://www.gimp.org/) en ik kan nu zelfs beter uit de voeten dan vroeger met CorelDraw. Er zijn ook een Inkscape- en Gimpversies voor Windows en de Mac.

Als je clipart wilt gebruiken en geen gezeur met copyrights, kijk dan eens op de Open Clipart Library (http://openclipart.org/). Hier kun je veel vectortekeningen vinden die je voor je etiketten kunt gebruiken (en aanpassen als dat nodig is).

Hier een voorbeeld (het nieuwe logo van De Vier Broeders):



Aan een nieuw logo voor Het Witte Paard wordt gewerkt...



Oscar

Mooi logo...doet mij een beetje denken aan South park  :D :D

Jacques

Ziet er prima uit Adrie! Heel leuk de verschillende gezichten.

Nerro

Overigens is het misschien bruikbare informatie om te vermelden dat A0, A1, A2, A3 en A4 allemaal de breedte:lengte verhouding 1:wortel(2) hebben. Dat komt in de praktijk uit op 1:1,414

wilko

Citaat van: Nerro op 08-02-2009  13:53 uOverigens is het misschien bruikbare informatie om te vermelden dat A0, A1, A2, A3 en A4 allemaal de breedte:lengte verhouding 1:wortel(2) hebben. Dat komt in de praktijk uit op 1:1,414

En dat aan A0 exact 2x een A1 is, een A1 2x een A2 etc.  Heel handig.

Wilko

Adrie

Citaat van: Adrie op 24-09-2007  16:07 uWe zijn bijna twee jaar verder. Inkcape (http://www.inkscape.org) is uitgegroeid tot een volwassen pakket met zeer veel mogelijkheden. Ik gebruik dit nu in combinatie met Gimp (http://www.gimp.org/) en ik kan nu zelfs beter uit de voeten dan vroeger met CorelDraw. Er zijn ook een Inkscape- en Gimpversies voor Windows en de Mac.

Als je clipart wilt gebruiken en geen gezeur met copyrights, kijk dan eens op de Open Clipart Library (http://openclipart.org/). Hier kun je veel vectortekeningen vinden die je voor je etiketten kunt gebruiken (en aanpassen als dat nodig is).

Behalve een open clipart bibliotheek wordt er nu ook hard gewerkt aan een open foto bibliotheek: http://www.openstockphotography.org/. Er staat nog niet vreselijk veel in, maar wie weet vind je iets bruikbaars.

Ook is er op flickr een open source fotocollectie: http://www.flickr.com/groups/83823859@N00/ en HIER kun je ook veel vinden.

En er zijn er vast nog wel meer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.