Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischdikte  (gelezen 17990 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
Maischdikte
« Gepost op: 04-01-2012 18:24 u »
Beste brouwers,

Ik ben momenteel wat recepten aan het opstellen die ik de komende tijd wil gaan brouwen na mijn eerste (tot zo ver) geslaagde poging in december.
Nu kom ik in verschillende recepten allemaal verschillende maischdiktes tegen. Ik heb de zoekfunctie en tags van dit forum geprobeerd maar nog geen bevredigende antwoorden gevonden. Ook in het boek van Adrie (verander water in bier) vind ik eigenlijk geen informatie over de maischdikte (wel een schat aan andere informatie waarvan ik niet eens wist dat ik er naar zou moeten vragen :) ). Wie kan mij vertellen hoe het zit? Wanneer kies ik welke dikte?

Alvast bedankt

Groet,

Joost


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maischdikte
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2012 18:58 u »
Wie kan mij vertellen hoe het zit? Wanneer kies ik welke dikte?

Je maischdikte is helemaal niet zo heel belangrijk, behalve dan dat een dunne maisch wat makkelijker roert, en wat minder volume in neemt en dus sneller opwarmt. Een te dikke maisch roert dus lastiger (harder werken, spierballen nodig) en zal meer kans op aanbranden geven. Een dikte van 3,5 liter/kilo is comfortabel roeren, maar afhankelijk van je installatie kan het zijn dat je bij een zwaar bier, omwille van je volume, nood gedwongen bent om dikker te maischen. Geen probleem, je bier zal er niet veel anders door worden. Als je meer wilt spoelen zul je dus dikker moeten maischen, wil je minder spoelen kun je dunner maischen. Dus aan jou de keuze.

Dat Adrie dit vergeten is zeg..... >:D >:D  (zal ie bewust gedaan hebben.... ;))

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Maischdikte
« Reactie #2 Gepost op: 04-01-2012 19:02 u »
De dikte van het beslag heeft invloed op de body van het bier. Als je beslag dik (1 kg mout op 2-2,5 liter water) is, wordt de body van je bier voller. Naarmate je beslag dunner is, wordt de body van je bier minder vol.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.887
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Maischdikte
« Reactie #3 Gepost op: 04-01-2012 19:04 u »
Spoelen en niet spoelen is niet het enige aspect dat hier speelt, er speelt wel iets meer dan Oscar suggereert. Dun maischen zorgt bijv. voor een hogere eindvergistingsgraad dan dik gemaischte bieren. Mede om deze reden wordt voor zoete (vaak donkere) bieren wel bewust dikker gemaischt en voor blonde bieren dunner gemaischt.

Ik ben het met Oscar eens dat de verschillen niet enorm zijn. Ik maisch meestal tussen de 3,5 en 4,5 liter per kg met een voorkeur voor de laatste. Echter als de inhoud van mijn maischvat dit niet aankan ivm de omvang van het brouwsel, dan zak ik terug en spoel ik iets meer.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Maischdikte
« Reactie #4 Gepost op: 04-01-2012 20:42 u »
Als je meer water toevoegd wordt volgens BrouwVisie de maischdikte hoger!!!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Maischdikte
« Reactie #5 Gepost op: 04-01-2012 21:07 u »
Als je meer water toevoegd wordt volgens BrouwVisie de maischdikte hoger!!!

Als in méér liter/kg?
Dat klopt dan inderdaad... ;)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Maischdikte
« Reactie #6 Gepost op: 04-01-2012 21:10 u »
Als in méér liter/kg?
Dat klopt dan inderdaad... ;)
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Maischdikte
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2012 21:16 u »
Klopt, maar een dikkere maisch heeft minder liters per kg mout.
Dus als je meer maischwater gebruikt bij dezelfde hoeveelheid mout, wordt de maisch dunner (méér L/kg = maischdikte getal hoger)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maischdikte
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2012 21:16 u »
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren

Dat klopt ,maar een dikkere maisch houdt in een lager getalletje.. :D  is net als de pH een lager getalletje betekend een hogere zuurgraad.. ;)

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
Re: Maischdikte
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2012 21:17 u »
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren

Maischdikte is uitgedrukt in liters water per kilo mout. Hoe hoger het getal in BrouwVisie hoe dunner het beslag.

Verder bedankt voor de tips. Ik zal zo rond de 4 - 4.5 L/kg aanhouden. Mijn maischpan (70 L) is groot genoeg voor mijn brouwsels van 20 L met een wat dunner beslag.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
Re: Maischdikte
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2012 21:20 u »
Dat klopt ,maar een dikkere maisch houdt in een lager getalletje.. :D  is net als de pH een lager getalletje betekend een hogere zuurgraad.. ;)
Klopt, maar een dikkere maisch heeft minder liters per kg mout.
Dus als je meer maischwater gebruikt bij dezelfde hoeveelheid mout, wordt de maisch dunner ( méér L/kg)

Tegelijk 3x hetzelfde antwoord, blij dat ik dat stuk al begrepen heb :D

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Maischdikte
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2012 21:40 u »
Ja helder, zelfs ik begrijp het nu ;)

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: Maischdikte
« Reactie #12 Gepost op: 16-06-2012 22:58 u »
Dun maischen zorgt bijv. voor een hogere eindvergistingsgraad dan dik gemaischte bieren. Mede om deze reden wordt voor zoete (vaak donkere) bieren wel bewust dikker gemaischt en voor blonde bieren dunner gemaischt.
Kan iemand dit verder onderbouwen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischdikte
« Reactie #13 Gepost op: 16-06-2012 23:16 u »
Kan iemand dit verder onderbouwen?

Heeft te maken met inhibitie van enzymen. In een dik beslag heb je meer inhibitie.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: Maischdikte
« Reactie #14 Gepost op: 16-06-2012 23:50 u »
Huh?



inhibitie:   remming
inhibitie:   ontbreken van respons van een zintuig of een deel van dat zintuig, ondanks een stimulus met een hogere intensiteit dan de drempelwaarde
inhibitie:   geremdheid, remming, verhindering

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Maischdikte
« Reactie #15 Gepost op: 16-06-2012 23:58 u »
Zoals ik het zie: enzymen werken vooral op zetmelen als de zetmelen in het water zitten. Er is een evenwicht tussen de zetmelen die nog in de korrel zitten en zetmelen die in het water zitten. Als er meer water aanwezig gaan de zetmelen gemakkelijker naar de waterfase en zullen ze gemakkelijker worden omgezet in suikers. De enzymen kunnen er gemakkelijker bij en worden minder geremd (inhibitie)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischdikte
« Reactie #16 Gepost op: 17-06-2012 00:13 u »
Even een link over de invloed van maischdikte en inhibitie.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Maischdikte
« Reactie #17 Gepost op: 17-06-2012 10:38 u »
Bedankt voor de link Jacques. Ik brouw nogal eens laag-alcoholische bieren en dit artikel geeft daarvoor goede tips.

Bert

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.394
  • drink gezond
Re: Maischdikte
« Reactie #18 Gepost op: 17-06-2012 12:17 u »
Voordelen dunne maisch:
makkelijk roeren
minder spoelen
hoger rendement
 Ik doe 5 l/kg.
Osmotische processen spelen hier ook een belangrijke rol.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Maischdikte
« Reactie #19 Gepost op: 17-06-2012 13:26 u »
Voordelen dunne maisch:
makkelijk roeren
minder spoelen
hoger rendement
 Ik doe 5 l/kg.
Osmotische processen spelen hier ook een belangrijke rol.

En volgens het artikel een lagere vergistingsgraad, wat belangrijk is voor alcoholarme bieren.

Bert

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.225
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Maischdikte
« Reactie #20 Gepost op: 02-09-2012 23:03 u »
Even een link over de invloed van maischdikte en inhibitie.

Mag ik op basis hiervan de conclusie trekken dat hoe beter ik de temperatuur in de maischketel onder controle heb, in absolute zin en qua verdeling (ook tijdens opwarmen), hoe dunner ik kan maischen? Of is dat net wat te kort door de bocht?

s7.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischdikte
« Reactie #21 Gepost op: 02-09-2012 23:14 u »
Mag ik op basis hiervan de conclusie trekken dat hoe beter ik de temperatuur in de maischketel onder controle heb, in absolute zin en qua verdeling (ook tijdens opwarmen), hoe dunner ik kan maischen?

Nee. Bij een heel dun beslag komen de enzymen en het substraat elkaar niet zo snel tegen. De afbraak wordt daardoor vertraagd. Er is dus ergens een optimum dat zo rond de 4 à 4,5 liter per kg ligt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.225
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Maischdikte
« Reactie #22 Gepost op: 02-09-2012 23:19 u »
Nee. Bij een heel dun beslag komen de enzymen en het substraat elkaar niet zo snel tegen. De afbraak wordt daardoor vertraagd. Er is dus ergens een optimum dat zo rond de 4 à 4,5 liter per kg ligt.

Ok, duidelijk.

Ik las ergens dat je schreef dat je helemaal niet meer spoelt, hoe doe je dat dan zonder heel dun te maischen? "Dikker" maischen en bij/na koken aanvullen met water? ... of alleen maar zware bieren?

s7.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischdikte
« Reactie #23 Gepost op: 02-09-2012 23:30 u »
Ik las ergens dat je schreef dat je helemaal niet meer spoelt, hoe doe je dat dan zonder heel dun te maischen? "Dikker" maischen en bij/na koken aanvullen met water? ... of alleen maar zware bieren?

Ik heb inderdaad een tijd niet gespoeld. In die tijd verdunde ik vaak het wort met wat water tijdens het koken.

Inmiddels spoel ik weer. Zij het met wat minder water dan gebruikelijk. Ik doe dit vooral om net iets meer looistoffen uit de mout te krijgen voor een iets pittigere smaak. Daarnaast heb je een wat beter rendement.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Maischdikte
« Reactie #24 Gepost op: 19-12-2013 20:26 u »
Ik zou graag nog even willen inhaken op dit oude gesprek.

Ik ben een Barley Wine aan het plannen, een recept van 't Wort Wat. http://www.twortwat.nl/recepten?id=150

Nu brouw ik bij voorkeur 20 liter per brouwsel en beschik ik over twee (1 maisch en 1 kook) weckpannen van 27 liter per stuk.

Aangezien het een volmout recept is met een begin SG van 1091 g/l kom ik een beetje laag uit met de maischdikte. Op dit moment kom ik uit op een dikte van 1.8 l/kg. Nu is eigenlijk de vraag,k kan dit of is dit te hoog gegrepen en kan ik beter een kleinere batch maken?

Als ik hem schaal op 15 liter kan ik hem op 2.5 kg/l maischen.

De vraag is eigenlijk, is het mogelijk om op 1,7 l/kg te maischen of krijg ik dan pudding en krijg ik dat niet meer gefilterd of geroerd? Ik hou er al rekening mee dat ik een lager rendement ga krijgen dan ik normaal heb.

Een andere mogelijkheid misschien is om te werken met slechts een deel palemout volmout en tijdens het koken nog wat moutextract toe te voegen?

(Hum, ik zag net de prijs van extract, ik was nog niet helemaal van plan om voor 30 euro aan extract er in te doen.)

Gaarne advies :)

db

Tags: maischen