Vruchten / Fruit

Gestart door Jacques, 03-10-2004 21:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Bieren waaraan vruchten/fruit zijn toegevoegd zoals kersen, aardbeien, banaan, appels, abricozen, vliesbes, dadels, vijgen, krenten en rozijnen.

Edwin

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Edwin
Bron van het recept:    Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,645.0.html

Naam brouwsel:     'n Ooievaar
Biertype:    Vrucht/fruit   
Begin SG:    1066
Eind SG:    1008
Kleur (berekend):    12,8 EBC
Berekende bitterheid:   19,5 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1950 gram 76,9 %    Pilsmout      3 EBC     
230 gram     9,2 %    Tarwemout    4 EBC
90 gram   3,4 %   Carared      50 EBC
270 gram   10,5 %   Rietsuiker                   7 EBC     

Water
9 L maischwater
6 L spoelwater

Maischschema
1 min   52 gr C
45 min   60 gr C
30 min   70 gr C
5 min   75 gr C

Hop
5 gram   Hallentau Herzbrucker    3,2 % alfa   Bloemen     kooktijd 70 min
5 gram   East Kent Goldings    6,5 % alfa   Bloemen     kooktijd 30 min

Kruiden of andere toevoegingen
200 gram   gedroogde en goed gereinigde abrikozen       Toevoegen bij lagering
4 gram       Iers mos                      kooktijd 10 min
4 gram       Koriander                  kooktijd 10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   70 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Belgian Abbey (1214)       vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij   22 gr C
lagering       30  dagen bij 18 gr C

Bijzonderheden: De abrikozen pas bij lagering (dus na de hoofdgisting) toevoegen. Ze dienen goed gewassen en in 'kwartjes' gesneden aan het jongbier te worden toegevoegd.

Edwin

Jacques

Van Manus van Bommel ontving ik per mail zijn winnende recept.



Recept Kastanjebier 10 liter.

2,5 kg. Pilsmout.
300 g Cara 50 EBC
250 g Rietsuiker.
625 g Kastanjes.
Kleur: 20 EBC

Hop 18gr. Styrian Goldings 6%. Toegevoegd begin koken.
Berekende bitterheid: 27 EBU.

Maischwater: 10 liter.
Spoelwater: 5 liter.

Kooktijd: 90 minuten.

Het bijzondere van dit bier is dat de kastanjes, gestoomd en in kleine stukjes gehakt, toe worden gevoegd tijdens het maischen. Het gaat hier om schoongemaakte tamme kastanjes. Bij het koken zijn geen kastanjes toegevoegd.
 
Maischschema.

52 ºC   63 ºC   73 ºC   78 ºC
10 min.   60 min.   30 min.   1 min.
         

Gist: korrelgist US 56.

Begin SG: 1075. Ik heb het idee dat het SG, 5 tot 10 punten verhoogd is door het gebruik van de kastanjes.
Eind SG: 1016

Vergisting bij 20 graden. Een week hoofdgisting. Daarna overgezet op mandfles, 2 weken warm en 2 weken koud. Daarna bottelen met 8 gram bottelsuiker.


3de prijs bij het Bergskampioenschap in oktober 2008.
1ste prijs bij het ONK 2009

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.