Porter (Robust en Baltic)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Porter (Robust en Baltic)


Zwaarte
SG 1062- 1076     Plato 15,5 - 19

Bitterheid
30 - 50 EBU

Kleur
60 - 250 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig, gebrande mout, soms karamelachtig-zoetig-drop
Smaak: moutbitterig, fruitig, moutig, soms houtachtig
Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholwarmend, soms iets metaalachtigs
Nasmaak: complexe karamel, drop, bitterig, zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



10 liter:

2400 Pale Ale mout 7 EBC
320 Cara Munich mout 100 EBC
120 Chocolade mout 800 EBC ontbitterd
28 Zwarte mout 1000 EBC ontbitterd
28 Fuggles bloemen 4,5%
Wyeast 1084 Irish Ale

60 min 66 ºC

90 minuten koken FWH

begin SG 1066
eind SG 1020

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Recept :Porter Robuust.

Voor 10 ltr.

Start/Brouwwater 9 ltr

3,3 kg  palemout 7 EBC
0,4 kg  caramunich 150 EBC
0,1kg  chcolademout 800 EBC
0,1kg  zwarte mout 1200 EBC


Maischen:
52 ºC  10 min
62 ºC  10 min
65 ºC  45 min
73 ºC   5 min
78 ºC   5 min

Spoelen tot SG 1070

Kooktijd :90 min.

Bitterhop Fuggles eigenteelt 20 g 60min.
Aromahop :Goldings (pellets )5%. 12 g

Begin SG:1074   

Gist: Wyeast 1084 Irish Ale.
Worttemperatuur 20 ºC

Eind SG :1016



Opmerking: eigenteelthop blijft een onzekere factor, gekochte hop kan natuurlijk ook.


Succes groet
Joop Bootsman

Joop

Recept :Porter Robuust. 

Voor 10 ltr. 

Start/Brouwwater 9 ltr

3,3 kg  palemout 7 EBC
0,4 kg  caramunich 150 EBC
0,1kg  chcolademout 800 EBC
0,1kg  zwarte mout 1200 EBC


Maischen:
52 ºC  10 min
62 ºC  10 min
65 ºC  45 min
73 ºC   5 min
78 ºC   5 min

Spoelen tot SG 1070

Kooktijd :90 min.

Bitterhop Fuggles eigenteelt 20 g 60min.
Aromahop :Goldings (pellets )5%. 12 g

Begin SG:1074   

Gist: Wyeast 1084 Irish Ale.
Worttemperatuur 20 ºC

Eind SG :1016



Opmerking: eigenteelthop blijft een onzekere factor, gekochte hop kan natuurlijk ook.


Succes groet
Joop Bootsman
   


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Adrie

Gisteren geproefd en goed bevonden, dus maar weer eens een receptje in Rebie plaatsen. Deze rubriek is immers niet alleen bedoeld voor prijswinnaaars, maar voor alle recepten waar je (zeer) tevreden over bent. Ik ben over dit bier zo tevreden vanwege zijn schitterende moutcomplexiteit. Chocola overheerst met een beetje koffie, wat caramel en ook wat mout. De fruitigheid van de Wyeast 1968 London ESB past er heel mooi in. De bitterheid zorgt voor een mooie balans tegen de zoetigheid van dit bier.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP052
Naam receptStoere Kruier
Brouwdatum14-3-2010
BiertypePorter (Robust)
Volume10.0 liter
Gewenst begin SG1065 g/l
Berekende kleur72 EBC (Morey)
Berekende bitterheid34 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement87%
Totaal brouwwater17.8 liter
Beslagdikte3.74 l/kg
Maischwater9.6 liter
Spoelwater8.2 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 7867.11.725
Tarwemout3100.257
Munich mout 15169.70.249
CaraVienne (Cara 50)666.40.165
Chocolademout (Mout roost 900)9004.80.123
Black De-bittered 1400145620.051

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Inmaischen661103.74
Versuikering684653.74

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Northdown8.7Hopbellen6015.429
Fuggle4.5Hopbellen15105
Goldings - E.K.4Hopbellen0100

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1968 London ESB
GistvormSlurry
Volume (l)0.10


Jacques

Van Bram Hoogesteeger heb ik zijn prijswinnend recept per mail ontvangen.





Brouw 122:  Baltic Porter

brouwdatum:   27/11/09            Begin SG   1112 (20 ºC)   
einde gisten:     /12/09 (19 0C)         (jong bier goed beluchten)
bottelen:         22/12/09     (7,3 l)      Eind SG   1030      (Ca. 1020)
lagering:              (19 0C)         (met champgnegist lageren)
Bottelen:      19/02/10    (19 0C)         Eind SG   1020

1ste partijtje 7,3 liter (s.g. 1030) gebotteld 22-12-09  was al op.
2de partijtje 8,5 liter (s.g.1020)  gebotteld op 19-02-10 nagegist met champagnegist.
Gisten en nagisten doe altijd in een schone glazen fles.

15  ltr   plan   62 EBU

4800 g  Pale ale mout 7 EBC   
1000 g  Biscuit 50 EBC   
 680 g  Cara-Amber 60 EBC   
 250 g  Zwarte mout 1200 EBC    
 100 g  Rookmout             
1280 g  Donkere Kandij    150-300  (begin koken toegevoegd)
            
Maischwater    22 l      
Spoelwater         7 l

Maischschema
66 ºC      90 min 
78 ºC        4 min   

Volledige kooktijd    90 min

HOP
Goldings     2,0 %     6 g    laatste 10 min.
Target    8,7 %   42 gr.      Volledige kooktijd
   
Gist
Wyeast    1084 Irisch Ale.

Opmerkingen:   
bottelsuiker 7 g/l   



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.