Westmalle gist

Gestart door HuygenMeester, 06-02-2010 18:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HuygenMeester

Ik heb ooit gehoord dat je Westmalle gist kunt kopen aan de kloosterpoort. :weetniet:
Klopt dat ??? En wanneer kan dat dan, want ik kan me voorstellen dat ze niet elk moment voor een zakje gist gestoord willen worden. :groots:
Auke

korek

Lijkt me sterk, maar mogelijk!

Henielma

Je kan het ook kopen in de supermarkt. In de vorm van een flesje Westmalle. Op de bodem zit een laagje gist.

HuygenMeester

Dat kan natuurlijk, maar ik begreep dat er zakjes Westmalle, net als van Wyeast, te koop waren.
Ik heb al op internet gestruind maar daar word ik niet wijzer van; mijn hoop is op jullie gesteld.

Hopmans

Het lijkt me ook een beetje sterk, tenzij je goed bent in het overtuigen van personen.
Ik zou het gewoon proberen met het opkweken van een flesje.

Hier een stukje uit mijn stoomcursus:

Eindelijk zijn we aangekomen bij het leukste gedeelte: Het brouwen.
Of toch nog niet?
Een week voor het brouwen gaan we al voorbereidingen treffen door een starter te maken.
Men kan ook heel makkelijk doen door een korrelgist te gebruiken op de brouwdag zelf, maar dat geeft "speelgoedbier".
Het beste is gelijk de vuurproef door een biertje op te kweken, en daarbij kan men al spelen met gist zonder gelijk te brouwen.
De makkelijkste manier om aan gist te komen is in de supermarkt .
Daar kan men een bier kopen met gistdepot.
Dit is levende gist, en is dus weer op te kweken!
De supermarkt is beter als de gemiddelde slijter omdat de omloopsnelheid in een supermarkt hoog ligt, daarbij is het er lekker koel.
De makkelijkste/betrouwbaarste gist om op te kweken is een Westmalle dubbel of tripel.
Deze schuimt wel erg veel, en men heeft dus zeker 50% headspace (ruimte boven het wort) nodig.
Duvel en La Chouffe zijn ook goed op te kweken.

Zorg dat het gistdepot van de fles goed gezakt is.
U kunt de fles dus het beste een paar dagen rechtopzetten in de schuur
indien het gist door vervoer door de hele fles gedwarreld is.

Meestal is het een gezellige hapening wanneer men zo'n fles opentrekt.
Men heeft dan geen zin om hete wort te maken en af te koelen.
Voor de eerste lift off gebruik ik dan zelf een pakje appelsap met
een rietje die je kan buigen. Dit appelsap is steriel (logisch, anders
zouden de pakjes knallen in de supermarkt).

U schenkt de fles uit dusdanig dat er nog depot in de fles zit.
U spuit er vervolgens een paar cm appelsap in.
U neemt een watje, en maakt deze sterriel door een beetje spiritus
of wodka. Hiermee maakt u het randje van de fles schoon.
Vervolgens pakt u een tweede watje, en deze maakt u ook vochtig
met de alcohol, en deze propt u in de fles.
Vervolgens zwenkt u de fles voor de beluchting..
Het beste kunt u nu de fles hoog in een warme ruimte wegzetten.
Nu kunt u rustig van het bier gaan genieten.

De volgende dag zwenkt u de fles zo nu en dan als de fles in uw
gezichtsveld komt. De fles is nu uw troetelkindje.
Na 2-6 dagen komt de geest in de baby.
Leven!
Lift off!
Er komt een frisse koolzuurlucht door het watje, en er staat een laagje
schuim op het wort.

Nu gaat u 250 gram wortpoeder in 2,5 liter kokend water in een grote pan
oplossen, en 10 minuten koken.
Eventueel 20gr yeastvit en/of 4 druppeltjes olijf olie erbij doen.
Vervolgens laat u de spoelbak vollopen met koud water.
Hier laat u de de pan met hete wort in afkoelen (af en toe bewegen).
Ondertussen heeft u de thermometer, trechter en de garde al in een
emmer met heet sulfietwater gedaan.
Als het wort ongeveer de kamertemperatuur heeft aangenomen, dan
haalt u even flink de garde erdoorheen.
De pan staat dan ondertussen op een droge theedoek naast de spoelbak.
Vervolgens trechter in de fles, en de zaak verdubbelen naar ong. 0,5ltr.
De rest van het wort doet u in een 2ltr fles in de koelkast.
Weer het alc. watje erin propen, en weer warm wegzetten.

De volgende dag herhaalt u dit ritueel, en verdubbelt u naar een liter, en
de dag daarop naar twee liter.
U hoeft nu niet meer met wortpoeder aan de slag, want u hebt het
wort nog over van de eerste verdubbeling.
Wel weer opnieuw koken en afkoelen natuurlijk, anders loopt u grote kans op een geinfecteerd bier.

U kunt ook gelijk naar twee liter, maar met het verdubbelprincipe krijgt
u toch een wat robustere en stabielere starter.

Let op dat u absoluut schoon werkt.
Goed uw handen wassen, desnoods met wat spiritus.
Geen katten, kinderen en vrouwen in de keuken bij het verdubbelen.
Ramen en deuren dicht. Aanrechtblad moet schoon zijn.

Nu kan de starter gebruikt worden.
Mocht de starter een paar dagen te vroeg klaar zijn, dan kan deze worden bewaard in de koelkast.
Over de wattenprop doet men dan een stukje aluminiumfolie ter bescherming.


HuygenMeester

Zo dat is snel een aantal antwoorden.
Toch fijn zo'n forum.
Maar ik blijf erbij dat je gist aan de poort kunt kopen. Ik ben lid van de
O.B.E.R. ( onderafdeling) van Zythos. Daar is een lid, brouwer bij Westmalle. Uit die hoek heb ik dit
idee dat er gist te koop is. Inmiddels heb ik begrepen dat het enkel op donderdags mogelijk is.
Ik hoor graag van anderen en als ik uitsluitsel krijg( geen enge ziekte) meld ik jullie wat er mogelijk is.

Oscar

Citaat van: HuygenMeester op 06-02-2010  19:14 uDat kan natuurlijk, maar ik begreep dat er zakjes Westmalle, net als van Wyeast, te koop waren.

Zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,247.0.html   :)

jelle

Citaat van: HuygenMeester op 06-02-2010  20:04 uZo dat is snel een aantal antwoorden.
Toch fijn zo'n forum.
Maar ik blijf erbij dat je gist aan de poort kunt kopen. Ik ben lid van de
O.B.E.R. ( onderafdeling) van Zythos. Daar is een lid, brouwer bij Westmalle. Uit die hoek heb ik dit
idee dat er gist te koop is. Inmiddels heb ik begrepen dat het enkel op donderdags mogelijk is.
Ik hoor graag van anderen en als ik uitsluitsel krijg( geen enge ziekte) meld ik jullie wat er mogelijk is.
Dan vraag je het Peter toch nog een keer ;)

EBC

Ik heb van een aantal (brouwende) leden van De Limburgse Biervrienden ook begrepen dat zij regelmatig verse gist van Westmalle verdelen.

Joran

Citaat van: Hopmans op 06-02-2010  19:33 uHet... bescherming.

Fijne uitleg. Dit ga ik zeker eens proberen. Eerst om eens te kijken of ik het depot uit een flesje Westmalle aan de gang krijg. Als dat lukt ga ik met dat opschalen in de weer. Deze week eens proberen.

jelle

Citaat van: Joran op 08-02-2010  09:12 uFijne uitleg. Dit ga ik zeker eens proberen. Eerst om eens te kijken of ik het depot uit een flesje Westmalle aan de gang krijg. Als dat lukt ga ik met dat opschalen in de weer. Deze week eens proberen.
Ik kweek meestal de dubbel op, die gaat als een speer.
Uit betrouwbare bron heb ik dat Westmalle maar een gistsoort heeft.

Groet Jelle

Joran

Maar ik vind de Tripel lekkerder :)

Misschien toch maar een dubbel. Ben meestal meer liefhebber van Blond en Tripel bieren, maar zo met die winter neig ik plots meer naar donker gekleurd bier  :)

Hopmans

Citaat van: Joran op 08-02-2010  11:42 uMisschien toch maar een dubbel. Ben meestal meer liefhebber van Blond en Tripel bieren,
maar zo met die winter neig ik plots meer naar donker gekleurd bier  :)
Dat heb ik meestal ook.
Het heeft voor en nadelen:
Bij een zwaar bier is de gist meestal uitgeput, zodat de boel niet goed op wil starten in theorie,
maar bij een zwaar bier is ook weer meer restsuiker aanwezig, zodat de gist er heel lang op kan teren.
Ideaal is een biertje van 6-8% in mijn beleving.
De dubbel is dus perfect om op te kweken.

Feit is dat de gist van een Dubbel dezelfde is als van de tripel.
Je kan ze dus allebei opkweken.


Joran

Dan ga ik twee flesjes dubbel kopen. Is er eigenlijk een lijst hier op het forum van bieren (goed verkrijgbaar in NL) welke opgekweekt kunnen worden?

jelle

Citaat van: Joran op 08-02-2010  13:02 uDan ga ik twee flesjes dubbel kopen. Is er eigenlijk een lijst hier op het forum van bieren (goed verkrijgbaar in NL) welke opgekweekt kunnen worden?
Is er wel ergens maar het veranderd ook nog wel eens.
En wat erg belangrijk is, VERS BIER,
Zelf een paar maanden geleden een flesje karmeliet niet kunnen opkweken, maar een maand geleden een gehaald en die ging heel erg goed.
Beide flesjes op agarplaat rijnstrijken, en wort in de fles en regelmatig schudden.
Ik doe wel vaker 2 methoden om de gist uit de fles op te kweken.
Met een reinstrijk kun je 1 of 2 koloniën in een 100 ml wort opstarten en heb je mits goed steriel gewerkt een zuivere starter.
De methode met een beetje wort of appelsap in de fles is een paar dagen sneller.

Groet Jelle

Joran

En mijn middelen zijn nog wat beperkt. Dus ik ga voorlopig eerst eens met Hopmans methode aan de gang. Daarna kan ik dat altijd nog uitbreiden.

Hopmans

Reinstrijken gaat simpelweg nog te ver voor een beginner.
Je moet ongelofelijk schoon kunnen werken.
Het beste is om een cursus te volgen bij een gilde voor dit soort shit.
Dan krijg je gelijk mooie spullen mee naar huis.
TwortWat heeft een goede cursus.


Joran

Laat ik nou lid zijn van 't Wort Wat :)

Misschien maar eens aanmelden voor die cursus. Ik geloof dat ie binnenkort weer start. Ben jij lid van 't Wort Wat Hopmans?

Hopmans

Ik was lid.
Ik ben niet zo'n gilde-mens.
De fora zie ik meer als handige online-gildes.
Je kan dan in discussie met een potje bier naast je PC zonder dat je nog hoeft te rijden.
Als een gilde zich bevind in je woonplaats, dan scheelt dit al heel veel.
Hoofddorp was me net effe te ver.


Joran

Ik ben lid geworden, omdat ik vorig jaar de bierbrouw cursus heb gevolgd. En wilde daar dit jaar mee stoppen, maar ik blijf het krantje maar ontvangen. Toen dacht ik, wat is nou 30 euro voor een jaar. En wie weet ga ik nog eens naar een clubavond, voor mij ook te ver: Alkmaar -> Hoofddorp.

Maar wil wel die gistcursus gaan doen. Lijkt me handig.

Adrie

Waarom beginnen jullie niet een nieuwe club in Noord-Noord-Holland?

Hopmans

Dat hebben we min of meer al gedaan met het NHC.
Niets officieels of zo, maar dat ligt ook niet in onze aard.

Maar ook met dit clubje zie je dat iedereen het stervens druk heeft.
De frequentie van de bijeenkomsten nemen ook wat af.

Als er iets komt in NH, dan moet iemand anders het oppakken.
Ikzelf heb daar geen zin in, en ik ga me natuurlijk bezighouden met het commerciele avontuur.

Ik merk wel dat mensen elkaar vaker willen zien dan alleen maar op B-Day (St.Maarten).

Tja, ik weet het ff niet.


Kleine_Schriek

Citaat van: Hopmans op 06-02-2010  19:33 uHet lijkt me ook een beetje sterk, tenzij je goed bent in het overtuigen van personen.
Ik zou het gewoon proberen met het opkweken van een flesje.

Hier een stukje uit mijn stoomcursus:

Eindelijk zijn we aangekomen bij het leukste gedeelte: Het brouwen.
Of toch nog niet?
Een week voor het brouwen gaan we al voorbereidingen treffen door een starter te maken.
Men kan ook heel makkelijk doen door een korrelgist te gebruiken op de brouwdag zelf, maar dat geeft "speelgoedbier".
Het beste is gelijk de vuurproef door een biertje op te kweken, en daarbij kan men al spelen met gist zonder gelijk te brouwen.
De makkelijkste manier om aan gist te komen is in de supermarkt .
Daar kan men een bier kopen met gistdepot.
Dit is levende gist, en is dus weer op te kweken!
De supermarkt is beter als de gemiddelde slijter omdat de omloopsnelheid in een supermarkt hoog ligt, daarbij is het er lekker koel.
De makkelijkste/betrouwbaarste gist om op te kweken is een Westmalle dubbel of tripel.
Deze schuimt wel erg veel, en men heeft dus zeker 50% headspace (ruimte boven het wort) nodig.
Duvel en La Chouffe zijn ook goed op te kweken.

Zorg dat het gistdepot van de fles goed gezakt is.
U kunt de fles dus het beste een paar dagen rechtopzetten in de schuur
indien het gist door vervoer door de hele fles gedwarreld is.

Meestal is het een gezellige hapening wanneer men zo'n fles opentrekt.
Men heeft dan geen zin om hete wort te maken en af te koelen.
Voor de eerste lift off gebruik ik dan zelf een pakje appelsap met
een rietje die je kan buigen. Dit appelsap is steriel (logisch, anders
zouden de pakjes knallen in de supermarkt).

U schenkt de fles uit dusdanig dat er nog depot in de fles zit.
U spuit er vervolgens een paar cm appelsap in.
U neemt een watje, en maakt deze sterriel door een beetje spiritus
of wodka. Hiermee maakt u het randje van de fles schoon.
Vervolgens pakt u een tweede watje, en deze maakt u ook vochtig
met de alcohol, en deze propt u in de fles.
Vervolgens zwenkt u de fles voor de beluchting..
Het beste kunt u nu de fles hoog in een warme ruimte wegzetten.
Nu kunt u rustig van het bier gaan genieten.

De volgende dag zwenkt u de fles zo nu en dan als de fles in uw
gezichtsveld komt. De fles is nu uw troetelkindje.
Na 2-6 dagen komt de geest in de baby.
Leven!
Lift off!
Er komt een frisse koolzuurlucht door het watje, en er staat een laagje
schuim op het wort.

Nu gaat u 250 gram wortpoeder in 2,5 liter kokend water in een grote pan
oplossen, en 10 minuten koken.
Eventueel 20gr yeastvit en/of 4 druppeltjes olijf olie erbij doen.
Vervolgens laat u de spoelbak vollopen met koud water.
Hier laat u de de pan met hete wort in afkoelen (af en toe bewegen).
Ondertussen heeft u de thermometer, trechter en de garde al in een
emmer met heet sulfietwater gedaan.
Als het wort ongeveer de kamertemperatuur heeft aangenomen, dan
haalt u even flink de garde erdoorheen.
De pan staat dan ondertussen op een droge theedoek naast de spoelbak.
Vervolgens trechter in de fles, en de zaak verdubbelen naar ong. 0,5ltr.
De rest van het wort doet u in een 2ltr fles in de koelkast.
Weer het alc. watje erin propen, en weer warm wegzetten.

De volgende dag herhaalt u dit ritueel, en verdubbelt u naar een liter, en
de dag daarop naar twee liter.
U hoeft nu niet meer met wortpoeder aan de slag, want u hebt het
wort nog over van de eerste verdubbeling.
Wel weer opnieuw koken en afkoelen natuurlijk, anders loopt u grote kans op een geinfecteerd bier.

U kunt ook gelijk naar twee liter, maar met het verdubbelprincipe krijgt
u toch een wat robustere en stabielere starter.

Let op dat u absoluut schoon werkt.
Goed uw handen wassen, desnoods met wat spiritus.
Geen katten, kinderen en vrouwen in de keuken bij het verdubbelen.
Ramen en deuren dicht. Aanrechtblad moet schoon zijn.

Nu kan de starter gebruikt worden.
Mocht de starter een paar dagen te vroeg klaar zijn, dan kan deze worden bewaard in de koelkast.
Over de wattenprop doet men dan een stukje aluminiumfolie ter bescherming.


Bedankt voor de mooie spoedcursus. Ga ik ook een keer doen  ;D In ieder geval het gedeelte van het leegdrinken van dat flesje...of twee... :biersmile:

Oscar

Citaat van: Kleine_Schriek op 24-02-2010  22:07 uIn ieder geval het gedeelte van het leegdrinken van dat flesje...of twee... :biersmile:

Ik vermoed dat je daar al redelijk ervaren in bent... :proost:

Kleine_Schriek

Citaat van: Oscar op 24-02-2010  22:12 uIk vermoed dat je daar al redelijk ervaren in bent... :proost:
Yep! :proost:

Dagobert1966

Westmalle Tripel heeft tegenwoordig toch geen gistdepot meer de fles?

jooprules

Jawel hoor, althans in de dubbel zeker. Pas nog met succes opgekweekt.

hansHalberstadt

Dubbel en tripel geprobeerd. Dubbel lukte niet, tripel wel. Maar kan ook te maken hebben met de botteldatum. Beste is om zo vers mogelijk flesje te nemen. Helemaal uitschenken tot je alleen nog een wit laagje op de bodem ziet, maar geen bier meer hebt want dat restje biet met veel alcohol remt het opkweken. Dan 2 ml steriele wort 1040 toevoegen of 2 ml gepasteuriseerde appelsap uit een pakje (schaal eerst uitkoken en randjes van het pakje sprayen met 70% alcohol eerst) voor toevoegen eerst randje van de fles sprayen met 70% alcohol. Dan zwenken en wegzetten met bijvoorbeeld stukje alufolie over de dop (ook weer eerst afprayen met alcohol) na een week moet het dan gisten en kun je 200 ml appelsap of steriele wort toevoegen om het verder op te kweken.

Snelbier

Dubbel 2 jaar geleden voor het laatst opgekweekt, ging makkelijk.
Tripel vorige maand gedronken, minimaal droesem in de fles. Maar nog wel gist-rest.
Verse Dubbel lijkt de beste kanshebber.

Flesje schuin paar dagen in koeling zetten, gist verzamelt dan in een hoekje.  Zo houd je meer gist over bij uitschenken.

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 02-07-2024  19:41 uWestmalle Tripel heeft tegenwoordig toch geen gistdepot meer de fles?

Om het effect van autolyse te beperken zit er in de betere commerciële bieren met hergisting op de fles steeds minder gistdepot.
Maar je hebt niet veel gistcellen nodig. Wel duurt het opkweken langer en is het heel belangrijk zo hygiënisch mogelijk te werken.

Snelbier

Citaat van: Jacques op 03-07-2024  15:40 uOm het effect van autolyse te beperken zit er in de betere commerciële bieren met hergisting op de fles steeds minder gistdepot.
Maar je hebt niet veel gistcellen nodig. Wel duurt het opkweken langer en is het heel belangrijk zo hygiënisch mogelijk te werken.
Helemaal mee eens.
Mijn toevoeging voor hobbykwekers: starten met WEINIG wort of appelsap.
Met meer gist tov voedingsbodem slaat de gist véél sneller aan.
Minder kans op vreemde bacters, en minder stress bij de brouwer die al 2 dagen naar een ballonnetje zit te kijken  :weetbeter:
Proost, Snelbier

brouwerwaldonk

Citaat van: Snelbier op 03-07-2024  17:33 uHelemaal mee eens.
Mijn toevoeging voor hobbykwekers: starten met WEINIG wort of appelsap.
Met meer gist tov voedingsbodem slaat de gist véél sneller aan.
Minder kans op vreemde bacters, en minder stress bij de brouwer die al 2 dagen naar een ballonnetje zit te kijken  :weetbeter:
Proost, Snelbier
Minder kans op vreemde bacters
Mijn advies het wort vooraf verhitten in de hoge drukpan, alle beestjes dood.

hansHalberstadt

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-07-2024  09:10 uMinder kans op vreemde bacters
Mijn advies het wort vooraf verhitten in de hoge drukpan, alle beestjes dood.
Klopt. Dat doe ik ook zo met wort waar ik steriel mee wil werken. Voor opkweken van 100 levende cellen uit een bodempje gist in de fles wil je niet het risico hebben op 1 levende melkzuur of ander beestje. En moet je het dus ook niet in aanraking laten komen met de bovenkant van de fles.

Dagobert1966

Lukt het opkweken van gist uit een Westmalle Tripel nog steeds?
Ik zie geen bezinksel meer in de fles, of is het echt maar heeeeeeel weinig nog?

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 12-01-2025  22:48 uLukt het opkweken van gist uit een Westmalle Tripel nog steeds?
Ik zie geen bezinksel meer in de fles, of is het echt maar heeeeeeel weinig nog?

Het is al langer dat er steeds minder gist zit in bieren met hergisting op de fles. Levende gist in een gebotteld bier is niet de heilige graal zoals in he verleden gedacht wordt.

Mijn advies is de tijd te nemen voor het opkweken van de gist en de uiterste hygiëne in acht te nemen.

Dagobert1966

Citaat van: Jacques op 12-01-2025  23:20 uHet is al langer dat er steeds minder gist zit in bieren met hergisting op de fles. Levende gist in een gebotteld bier is niet de heilige graal zoals in he verleden gedacht wordt.
Wat bedoel je daar precies mee? Wat is dan nu de nieuwe heilige graal om toch de originele WM Tripel gist te verkrijgen?

Citaat van: Jacques op 12-01-2025  23:20 uMijn advies is de tijd te nemen voor het opkweken van de gist en de uiterste hygiëne in acht te nemen.
Ik ben een beginnend brouwer en zou het opkweken van gist voor het eerst proberen .. ik heb ook geen magneet roerder oid. Lijkt mij dus best ingewikkeld te worden?

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 12-01-2025  23:52 u.. Ik ben een beginnend brouwer en zou het opkweken van gist voor het eerst proberen .. ik heb ook geen magneet roerder oid. Lijkt mij dus best ingewikkeld te worden?
Magneetroerder is geen noodzaak.  Je kan zelf de gistfles regelmatig schudden, beetje ellebogen-stoom.
Erlenmeyer-glas ook niet noodzakelijk. Starten in een schone jampot.
Opschalen doe ik in een 2L snoep-pot. Kan je ook schuin zetten, bezinkt de slurry goed.
Soms een laatst opschaling in plastic 5L gist-emmer..

Belangrijkste is dat je schoon werkt, vooral bij eerste opkweek.  Werkwijze is daar on-afhankelijk van apparatuur die je gebruikt.
Hier 1 van de vele draadjes over gist opkweken: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=583392
Succes, Snelbier

hansHalberstadt

Punt is vooral dat je zeker moet weten dat de hoofdgist in het flesje zit. Er lijkt echter een trend waarbij steeds meer brouwerijen overschakelen op specifieke bottelgist, dus dan heb je niet meer de originele gist. Westmalle heeft dacht ik nog wel de originele gist.

EvdBroek

Citaat van: Dagobert1966 op 12-01-2025  22:48 uLukt het opkweken van gist uit een Westmalle Tripel nog steeds?
Ik zie geen bezinksel meer in de fles, of is het echt maar heeeeeeel weinig nog?

Ook niet als je het flesje een paar weken rechtop en koud zet?
Meestal zie je dan toch wel een dun laagje ontstaan.

Simonsj

Omgaande de tripel hier wat informatie die verhelderend kunnen zijn van de website van WM zelf.

Ongepasteuriseerd, dus de gebruikte gist wordt niet kapot gemaakt... Als je "de moeder" van alle tripels brouwr en het altijd met de originele gist hebt gebotteld voor hergisting op fles, waarom zou je dat stukje dan veranderen? Het is misschien een simpele aanname  maar, wat zou het toevoegen voor een abdij zonder commercieel belang om te veranderen naar een bottelgist?

Gisting
Hoge gisting met hergisting
in de fles

Hop
6 Europese bloemenhop variëteiten

Ongepasteuriseerd
Verpakkingen
Flessen van 33cl, 75cl, 3l

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 12-01-2025  22:48 uLukt het opkweken van gist uit een Westmalle Tripel nog steeds?
Ik zie geen bezinksel meer in de fles, of is het echt maar heeeeeeel weinig nog?
HEEeeeel weinig, maar is er nog wel..
Schenk een Westmalle uit tot de laatste druppel, en je ziet een troebel tornadootje in je glas.
Zelfde zie je bij Duvel, maar dat is bottelgist, niet de echte.
Als je voorzichtig schenkt blijft er een waasje op de bodem, dat is alle gist..
Bij de Dubbel lijkt er iets meer gist in te zitten, kweekt ook makkelijker op.
Mijn ervaringen 2024, géén garantie voor de toekomst.

Dagobert1966

Zoals ik al zei: ik zou het graag eens proberen: dus een laagje in het flesje laten, dan 50ml (?) Wort maken met moutextract (of is appelsap uit pakje net zo goed?) en toevoegen in flesje, flesje afsluiten met zilverpapier en flesje af en toe schudden. Bij goede activatie meer wort (of appelsap) toevoegen en weer schudden
Hoeveel heb ik nodig om 23L wort te laten vergisten? En hoe lang duurt het om zoveel gist te kweken?
( mijn excuus voor de beginnersvragen. Ik geprobeerd veel hier over te lezen maar er worden algemene methoden beschreven, niet concreet met hoeveelheden en zo)

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 12-01-2025  23:52 uWat bedoel je daar precies mee? Wat is dan nu de nieuwe heilige graal om toch de originele WM Tripel gist te verkrijgen?

Ik bedoelde met mijn woorden "Levende gist in een gebotteld bier is niet de heilige graal zoals in het verleden gedacht werd" dat in bieren met hergisting op de fles steeds minder gist zit. Gist in gebotteld bier heeft zo zijn nadelen. Vandaar dat er tegenwoordig niet veel gis meer in de traditionele bieren met hergisting zit.

Dat wil zeker niet zeggen dat je geen gist uit een fles kunt opkweken. Maar je moet wel meer geduld hebben en ook nog hygiënischer werken. Als je maar weinig actieve gistcellen hebt om de opkweek te beginnen hebben ongewenste micro-organismen eerder de overhand.

hansHalberstadt

Citaat van: Dagobert1966 op 13-01-2025  19:34 uZoals ik al zei: ik zou het graag eens proberen:

- Flesje liefst helemaal leeg gieten omdat de resterende alcohol het opkweken remt
- Hals van het flesje afsprayen met 70% alcohol liefst
- Appelsap uit een pakje of steriele wort 1040 heel weinig toevoegen in flesje bv 2 ml. meer is nadelig omdat de gist dan eerst zijn omgeving moet aanpassen en hoe meer omgeving hoe lastiger dat wordt
liefst pakje ook afsprayen met alcohol 70% op de hokpuntjes en hoekpuntjes open knippen met uitgegkookt schaartje.

Dan 2 ml in flesje laten lopen zonder de flesopening ermee aan te raken.
Flesje afdekken met stukje alufolie afgesprayed met alcohol.
Als die 2 ml gist dan 50 ml appelsap erbij en wachten tot dat ook gist.


Jacques


hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 14-01-2025  08:38 uAlles over het opkweken van gist uit een flesje
https://www.hobbybrouwen.nl/site/brouwencyclopedie/gist-opkweken-uit-fles/
Ik zie in dat artikel wel een dingentje waar ik mijn twijfels over heb:

25-50 ml lijkt me veel te veel, immers als er maar weinig gist in je flesje zit kan het gaat over bv maar 10 of 100 levende cellen. Dus zou overeenkomen met een zwembad met wort aanenten met 1 zakje gist. Je kunt dan wel nagaan hoe lang het duurt voordat je kunt zien dat dat gist.
ik doe zelf altijd maar 1-2 ml, maar dan moet je wel alle vloeistof van je oorspronkelijke bier uitschenken dus alleen een bodempje plakkende gist. 

Dagobert1966

Ik ga het proberen met een flesje WM Tripel.
Hoe groot moet de gIststarter zijn (hoeveel gist) voor 23 liter wort met een start SG van rond de 1080?

jooprules

Ik gebruik een starter van 1.5 tot 2 liter voor 15 liter ongeveer. Dus zou voor jou 2.5 tot 3 liter zijn. Weet niet hoe groot je gistvat is? Als dat 30 liter is, zou ik met deze gist niet meer dan 15 liter maken. Je hebt ongeveer 100% headspace nodig....

Dagobert1966

Citaat van: jooprules op 14-01-2025  20:22 uIk gebruik een starter van 1.5 tot 2 liter voor 15 liter ongeveer. Dus zou voor jou 2.5 tot 3 liter zijn. Weet niet hoe groot je gistvat is? Als dat 30 liter is, zou ik met deze gist niet meer dan 15 liter maken. Je hebt ongeveer 100% headspace nodig....
Oei,dat is nog veel.
Ik snap het niet goed denk ik: de gist zakt toch naar de bodem? Dat is toch geen 3 liter?
(Zie ook:).

hansHalberstadt

Citaat van: Dagobert1966 op 14-01-2025  20:47 uOei,dat is nog veel.
Ik snap het niet goed denk ik: de gist zakt toch naar de bodem? Dat is toch geen 3 liter?

Ik denk dat de discussie dan gaat over een starter laten bezinken of in zijn geheel toevoegen?

Dagobert1966

Ah, OK. Ik ga denk ik gewoon eens beginnen.
Morgen ga ik brouwen en zal ik 3 liter wort apart houden om de gist op te kweken.
En dan zie ik wel...

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 14-01-2025  21:26 uik denk dat de discussie dan gaat over een starter laten bezinken of in zijn geheel toevoegen?

En die discussie hebben we al een stuk of zes keer gevoerd. Als iemand 2 liter off-style uitvergist en geoxideert extract wil toevoegen aan 20 liter wort: doe vooral je ding ???

Dagobert1966

Citaat van: Schanulleke op 14-01-2025  21:46 uEn die discussie hebben we al een stuk of zes keer gevoerd. Als iemand 2 liter off-style uitvergist en geoxideert extract wil toevoegen aan 20 liter wort: doe vooral je ding ???

Ik snap wat je zegt en denk ook alleen het bezinksel te gebruiken, maar hoeveel heb je nodig? Dat snap ik nog niet helemaal. Want berekenen? Moet je denk ik wel weten hoeveel gist in het bezinksel actief is ....w

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 14-01-2025  21:46 uEn die discussie hebben we al een stuk of zes keer gevoerd. Als iemand 2 liter off-style uitvergist en geoxideert extract wil toevoegen aan 20 liter wort: doe vooral je ding ???
ik had me niet uitgelaten welke van de 2 het beste is, maar wilde alleen even zeker weten dat het duidelijk was waar het over gaat.  :weetniet:

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 14-01-2025  22:33 uik had me niet uitgelaten welke van de 2 het beste is, maar wilde alleen even zeker weten dat het duidelijk was waar het over gaat.  :weetniet:

Ik weet wat voor mij het beste werkt en jij weet ws voor voor jou het beste werkt. Ik wil alleen maar zeggen dat ik hier geen pogingen meer ga ondernemen om mensen op andere gedachten te brengen.

tdp

Citaat van: Dagobert1966 op 14-01-2025  21:51 uIk snap wat je zegt en denk ook alleen het bezinksel te gebruiken, maar hoeveel heb je nodig? Dat snap ik nog niet helemaal. Want berekenen? Moet je denk ik wel weten hoeveel gist in het bezinksel actief is ....w

De grootte van de giststarter bepaald (deels) de groei van de gist. De gist heeft immers voeding nodig om zich te vermeerderen. Op basis van berekeningen kun je schatten hoeveel liter wort je nodig hebt voor genoeg opgekweekte gistcellen. Stel dat volgens die berekening je genoeg cellen kweekt met 3 liter. Wanneer je starter dan klaar is, kun je er voor kiezen om deze uit te laten zakken en af te gieten, of helemaal toe te voegen. Speel maar eens met deze calculator; http://yeastcalculator.com/. Los van of de berekeningen kloppen, je kunt hierbij wel zien hoe de grootte van de starter samenhangt met het aantal op te kweken cellen.

Toevallig heb ik met de Wyeast 3787 laatst gebrouwen (wat de Westmalle gist is). Deze heb ik, omdat ik aan 1 pakje niet genoeg had, opgekweekt. Eerst 1 liter wort, op de roerder. Deze was uitvergist. In de koelkast gezet om uit te laten zakken en zoveel mogelijk afgegoten. Daarna opgekweekt met 2 liter. Deze 2 liter was net op tijd klaar, en is in mijn geval volledig in het gistvat gegaan. Om aanstaande vrijdag mijn bitter te vergisten, heb ik weer een smackpack geactiveerd, welke vanavond op de roerder gaat (is 3 maand over datum). De kans is groot dat ik deze wel afgiet. Volgens mij is voor beide methodes wel wat te zeggen.

Disclaimer: Ik ben absoluut geen expert qua vloeibare gisten (ben een strijder van het korrelgisten elitekorps).

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 15-01-2025  09:04 uIk weet wat voor mij het beste werkt en jij weet ws voor voor jou het beste werkt. Ik wil alleen maar zeggen dat ik hier geen pogingen meer ga ondernemen om mensen op andere gedachten te brengen.
Precies. Ik gebruik overigens alle methodes zo nu en dan:
-korrelgist
-starter en afgieten
-starter en niet afgieten

Hangt een beetje van de situatie af en bijvoorbeeld hoe snel de starter uitgegroeid is tov de brouwdatum.

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 14-01-2025  21:51 uIk snap wat je zegt en denk ook alleen het bezinksel te gebruiken, maar hoeveel heb je nodig? Dat snap ik nog niet helemaal. Want berekenen? Moet je denk ik wel weten hoeveel gist in het bezinksel actief is .
Zie antwoord van TDP, staat het meeste al in;
Citaat van: tdp op 15-01-2025  09:12 u......
Hoeveel actieve gistcellen in WM-Tripel?  Wie het weet krijgt een piano, zeggen ze bij ons thuis..
Op grond van eigen ervaring schat ik het rond 0,1 miljard cellen. In de WM-Dubbel misschien 0,2m  ;)
Ter vergelijking: een ml (kwart theelepeltje) oude slurry uit je gistvat zou ~1 miljard cellen hebben, 10x zoveel..

Zoals al gezegd: beetje spelen in YeastCalc, maakt alles inzichtelijker.. Is ook mijn favoriet.
- Initial cells op 0,1 (miljard) zetten.
- Inoculation Rate [Millions/ml] geeft cel-dichtheid aan. Hogere rate = meer cellen, start makkelijker/sneller op.  Rond 30% zou 'ideaal' zijn, maar dat gaat niet lukken met depot uit flesje..
Lagere rate (= minder gist in wort) vertraagt de start, of de boel wordt overwoekerd door bacteriën.
Daarom starten met weinig wort of appelsap, voor mij geen discussie nodig.

- Starter-1 volume 20ml of minder. = 0,02L..  Géén gistvoeding, kan groei remmen.  Dat doen we later, als we meer verse celletjes hebben. Die verse jongens/meiden krijgen wél vitamientjes  :D
- Starter-2 max factor 5 omhoog.  Voorzichtig opschalen, inocculationRate hoog houden..
  Note: hier en daar kom ik een opschaalfactor 10 tegen.. Zal soms/vaak goed gaan, alle geluk en lekkere bieren gewenst van mij, maar ik blijf onder de 5  :weetbeter:
- Starter-3 weer factor 5 omhoog, nu 0,5L.
Voor een geschudde starter (zoals ik het doe in 'potten en pannen') zie je nu berekend ~28 miljard cellen..  Is een kwart van een smackpack, daar kunne we wat mee  :groots:
- Speel met het programma, zet bijvoorbeeld de start-celletjes helft lager of 2x zo hoog..
Maakt op eind-celletjes minder uit dan je denkt. Afwijking ~15% of zo, bijna verwaarloosbaar op ons niveau.

Met die berekende 28 miljard celletjes kan je weer verder opkweken, moet goedkomen.
Reken er op dat je eindigt met een volume van ruim 2L.. Dat gaat met Westmalle-gist (of WY-3787 of gelijke) NIET passen in een 3L Erlenmeyer  :degroeten:
Succes, Snelbier.

Dagobert1966

OK, thanks. Ik ga het eens proberen.

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 15-01-2025  17:15 uOK, thanks. Ik ga het eens proberen.
DOEN.  Westmalle-gist (en equivalenten) is bij opkweek vergeeflijk. Komt niet op 1,2,3 graadjes etc..
- 1e stapjes van opkweek zal het naar appelsap ruiken, ook als je opkweekt in wort...
Vanaf stap-3 wordt de geur Mestwallig.  Brouwersgrapje; Westmalle vs mesthoop  :weetniet:
Geuren van rijpe banaan met een natte scheet :pan:  
Succes, Snelbier

Dagobert1966

CiteerGeuren van rijpe banaan met een natte scheet :pan: 
Succes, Snelbier
:beersmiley:

hansHalberstadt

Citaat van: Snelbier op 15-01-2025  16:51 uDat gaat met Westmalle-gist (of WY-3787 of gelijke) NIET passen in een 3L Erlenmeyer  :degroeten:
Succes, Snelbier.
Voordeel is dat je dan wel weet dat je de goede gist hebt.

Dagobert1966

Maakt het wat uit of de Westmalle in de koelkast heeft gestaan? Maakt dat het opkweken lastiger?

seed7

Citaat van: Snelbier op 15-01-2025  16:51 uNote: hier en daar kom ik een opschaalfactor 10 tegen..

Het is lastig, eigenlijk probeer je andersom te rekenen. Het liefst heb je bij de laatste stap een factor 8..10. Van daar uit ga je achteruit tot bij wijze van spreken die ene cel. In het begin inderdaad wat kleinere stapjes, inhet midden stuk kun je wat spelen om op het einde goed uit te komen.

Het optimale moment van opschalen heb je bij een SVG van ~55% - ~60%. De gist is daar nog maximaal actief en eet dan graag door in een volgende batch.

ingo

hansHalberstadt

Citaat van: Dagobert1966 op 16-01-2025  16:40 uMaakt het wat uit of de Westmalle in de koelkast heeft gestaan? Maakt dat het opkweken lastiger?
Koelkast maakt qua temperatuur op zich niet uit. Het gaat meer om de duur. Na een aantal weken gaan er cellen afsterven het hou je dus steeds minder levende cellen over dus moet je meer opschalen.

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 16-01-2025  16:40 uMaakt het wat uit of de Westmalle in de koelkast heeft gestaan? Maakt dat het opkweken lastiger?

Dat is voor het opkweken van de gist alleen gunstig. Door de lagere temperatuur verbruikt een gistcel minder reservestoffen. Hierdoor kun je de gist iets makkelijker opkweken.

Zie ook https://whitelabs.com/public/uploads/ckeditor/603816595a29d1614288473.pdf waarin geadviseerd wordt gist in een koelkast te bewaren voorafgaand aan het opkweken.

Schanulleke

Een flesje Dubbel met afvuldatum 19/11/24 van de Appie. Binnen 24 uur aan de praat.
image.jpg

Jacques

De discussie die is ontstaan naar aanleiding van een verschrijving is verwijderd.

Jacques

Citaat van: Schanulleke op 16-01-2025  22:41 uEen flesje Dubbel met afvuldatum 19/11/24 van de Appie. Binnen 24 uur aan de praat.

Mooi om te zien dat het opkweken van deze gist nog steeds heel eenvoudig kan. Mijn ervaring is dat dit met meeste authentieke trappistenbieren met hergisting op de fles lukt, mits het bier vrij jong is.

Snelbier

Citaat van: Jacques op 18-01-2025  21:38 uMooi om te zien dat het opkweken van deze gist nog steeds heel eenvoudig kan. Mijn ervaring is dat dit met meeste authentieke trappistenbieren met hergisting op de fles lukt, mits het bier niet vrij jong is.
Vers is beter dacht ik?  ;)

Mijn laatste flesse-opkweek duurde overigens bijna 3 dagen tot het aansloeg en bubbelde. Teveel starterwort gebruikt, ~80ml..  Duurt dan echt langer tot gist activiteit laat zien.
Beetje warmte helpt ook, merkte ik in de zomer. Op 28'C gingen alle starters bijna 2x zo snel als op 20'C..
Proost, Snelbier

Jacques

Citaat van: Snelbier op 19-01-2025  07:22 uVers is beter dacht ik? 

Hahaha, dit is het topic van verschrijvingen door diverse leden. Ik bedoelde "mist het bier niet te oud is" of "mits het bier vrij jong is"...

Maar je had het goed begrepen. Goed van je. Een verschrijving is snel gemaakt en met een beetje logisch nadenken is het snel duidelijk dat er een vergissing gemaakt is...  smile

Dagobert1966

Citaat van: Snelbier op 15-01-2025  16:51 uMet die berekende 28 miljard celletjes kan je weer verder opkweken, moet goedkomen.
Reken er op dat je eindigt met een volume van ruim 2L.. Dat gaat met Westmalle-gist (of WY-3787 of gelijke) NIET passen in een 3L Erlenmeyer  :degroeten:
Succes, Snelbier.
Mijn giststarter staat nu lekker te pruttelen op ca. 0,1 L wort met een SG van 1.040. So far so good.
Als ik nu http://yeastcalculator.com/ volg en daarmee speel volgens de getallen van Snelbier, dan kom ik uiteindelijk, met een startervolume van 3,5 L wort uit op ca. de helft van de benodigde cellen.
Ik heb maar 3,5 liter wort van 1.040 staan ....

Ik kan de batch grootte bijstellen van 21L naar 15L, dan lijk ik genoeg gistcellen te hebben.

Een paar newbie vraagjes:
- Moet ik tussen iedere opschaling van wort-volume wachten tot de gisting is afgelopen of is er een andere indicatie voor?
- Hoeveel slurry mag ik eigenlijk verwachten?
- is het verstandig de slurry af te gieten/wassen of kan het zo in het gistvat? (beïnvloedt dat de smaak niet? Het wort is anders)
- De slurry van de 15 l batch kan ik weer gebruiken voor een volgende batch.
  • Hoe lang is deze houdbaar (in koelkast)?
  • Is wassen daarvan aan te raden?

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 22-01-2025  11:56 uMijn giststarter staat nu lekker te pruttelen op ca. 0,1 L wort met een SG van 1.040. So far so good.
Als ik nu http://yeastcalculator.com/ volg en daarmee speel volgens de getallen van Snelbier, dan kom ik uiteindelijk, met een startervolume van 3,5 L wort uit op ca. de helft van de benodigde cellen.
Ik heb maar 3,5 liter wort van 1.040 staan ....

Ik kan de batch grootte bijstellen van 21L naar 15L, dan lijk ik genoeg gistcellen te hebben.

Een paar newbie vraagjes:
- Moet ik tussen iedere opschaling van wort-volume wachten tot de gisting is afgelopen of is er een andere indicatie voor?
- Hoeveel slurry mag ik eigenlijk verwachten?
- is het verstandig de slurry af te gieten/wassen of kan het zo in het gistvat? (beïnvloedt dat de smaak niet? Het wort is anders)
- De slurry van de 15 l batch kan ik weer gebruiken voor een volgende batch.

    Hoe lang is deze houdbaar (in koelkast)?
    Is wassen daarvan aan te raden?
- Opschalen als SG onder ~1020 zakt.  Kleur 'koffie-verkeerd' is ook een indicatie.
NIET uitvergisten.  Je wil verse gistgroei, géén alcohol.  Gist moet fit blijven.
Ik doe gewoonlijk 24 uur per stap, behalve bij 1e kweek..
- Hoeveel slurry na afgieten?  Stelpost is 1,5 miljard cellen per ml.
Voor 300 miljard cellen zou je dus 300:1,5 = 200 ml moeten hebben.
- Afgieten van de starter is een discussie op zich.  Moet niet, mag wel.  Ik heb dat starterwort liever niét in mijn bier.
- Wassen van gist moet je vergeten, vak apart en in dit geval zinloos.
- In koelkast zeker een weekje houdbaar.  Daarna loopt vitaliteit terug, onzeker hoeveel.
Voor slury die je later weer opkweekt geen probleem natuurlijk. Dat kan na 2 maanden bewaren ook.

Als ik je huidige starter in Yestcalc zet met 28 m startcellen...
Stap-1 1L  en stap-2 2,5L dan kom ik op 280 miljard, goed voor bijna 20 L Tripel  :weetniet:
  Wel 'Shaken' aangezet, scheelt een slok..
Ook doorkweken in 2 stappen geeft wat meer cellen dan 1 stap van 3,5 L, probeer maar...
Succes, Snelbier.

Dagobert1966

Citaat van: Snelbier op 22-01-2025  12:35 uAls ik je huidige starter in Yestcalc zet met 28 m startcellen..
Stap-1 1 L  en stap-2 2,5 L dan kom ik op 280 miljard, goed voor bijna 20L Tripel  :weetniet:
  Wel 'Shaken' aangezet, scheelt een slok...
Ook doorkweken in 2 stappen geeft wat meer cellen dan 1 stap van 3,5 L, probeer maar...
Succes, Snelbier.
Thanks Snelbier.
Waarom start jij met 28 m startcellen? In een eerdere post (#57) ga je uit van 0,1 m start cellen. Daar had ik mee gerekend. 

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 22-01-2025  13:38 uThanks Snelbier.
waarom start jij met 28m startcellen? In een eerdere post (#57) ga je uit van 0,1m start cellen. Daar had ik mee gerekend. 
Flesse-slurry stelpost 0,1 m cellen.
Eerste 3 stapjes opkweek geeft ~28 miljard cellen, als je kleine stapjes aanhoudt.
  Eerste stapjes houd ik bewust klein om het de gist makkelijker te maken  :weetniet:
Die 28 m weer doorkweken in 1 of 2 grotere stappen, kom ik op 281 miljard cellen..

Is misschien wat bewerkelijk, 5 stappen en ook nog koelen na stap 3 en op einde.
Duurt totaal bijna 2 weken.  Maar werkt voor mij.
Proost, Snelbier.

Toevoeging:  Spraakverwarring en denkfoutjes??  Met 'je huidige starter' bedoelde ik het opgekweekte flessen-depot naar stap-3 vlgs mijn eerdere berekening.  Zou op 28 miljard celletjes moeten komen..
Eigenlijk 3 starters? Daar praten we langs elkaar, denk ik..

Dagobert1966

Citaat van: Snelbier op 22-01-2025  14:27 uFlesse-slurry stelpost 0,1 m cellen.
Eerste 3 stapjes opkweek geeft ~28 miljard cellen, als je kleine stapjes aanhoudt.
  Eerste stapjes houd ik bewust klein om het de gist makkelijker te maken  :weetniet:
Die 28 m weer doorkweken in 1 of 2 grotere stappen, kom ik op 281 miljard cellen..

Is misschien wat bewerkelijk, 5 stappen en ook nog koelen na stap 3 en op einde.
Duurt totaal bijna 2 weken.  Maar werkt voor mij.
Proost, Snelbier.

Toevoeging:  Spraakverwarring en denkfoutjes??  Met 'je huidige starter' bedoel ik dus het opgekweekte flessen-depot naar stap-3 vlgs mijn eerdere berekening.  Zou op 28 miljard celletjes moeten komen..
Eigenlijk 3 starters? Daar praten we langs elkaar, denk ik..


Thanks. Nu snap ik je!!

Dagobert1966

Mijn WM Tripel gist ben ik nu 5 dagen aan het opkweken.
3 stappen doorlopen met wort uit een vorig brouwsel (SG 1040).
Van 0,1 L naar 0,3 L naar 1,5 L. SG gezakt naar 1020 en toen in de koelkast om te laten uitzakken. Na een dag in de koelkast lijkt dat echter nog niet goed te lukken. Uiteraard laat ik het nog langer in de koelkast staan.
Geur is inderdaad "onaangenaam" zoals Snelbier eerder al omschreef. Ik heb iets van het wort geproefd en daar zitten geen rare smaken aan, dus dat lijkt goed.
Maar hoe nu verder.
1e foto van het oorspronkelijke wort: mooi helder en onderin trub.
WhatsApp Image 2025-01-28 at 21.24.59.jpeg

2e foto is van de huidige situatie na een dag in de koelkast.
WhatsApp Image 2025-01-28 at 21.24.59 (1).jpeg

Zoals je ziet: niet echt helder (ik had een duidelijke scheiding tussen trub, gist en wort verwacht).
Dus: hoe nu verder?
Welk deel moet ik nu verder opkweken en hoe?

Snelbier

Lijkt alsof het nog nagist..  Langer koelen, zoals je al van plan was.
Jongste / fitste cellen zouden het langst blijven zweven, daarom niet te snel afgieten.

Na 2-3 dagen afgieten totdat je gist mee ziet komen. Geen ramp als er wat wort/jongbier bij de slurry blijft.

Slurry gewoon weer doorkweken met vers wort.
Afhankelijk van gewenst aantal cellen kan dat een forse starter worden.  Ik gebruik daar zelf soms een kleine gist-emmer voor.
Succes, Snelbier.

Dagobert1966

OK, thanks Snelbier. Misschien dat ik het dan moet splitsen in 2 flessen.
Is het nog verstandig verder te gaan met wort met een hogere start SG? (bijvoorbeeld 1.060 ipv 1.040?)

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 29-01-2025  17:08 uOK, thanks Snelbier. Misschien dat ik het dan moet splitsen in 2 flessen.
Is het nog verstandig verder te gaan met wort met een hogere start SG? (bijvoorbeeld 1.060 ipv 1.040?)
Hoger start-sg zou gist vermeerdering remmen, volgens literatuur.  Zal niet op een paar puntjes komen, maar 1060 ipv 1040 lijkt me wat veel :weetniet:
Succes, Snelbier

Dagobert1966

Het staat nu 4 dagen in de koelkast, waarvan 3 dagen 2 graden.
Ik zie nog geen shifting in wort, gist en true.
Ik zie alleen wat "rommel" onderin.
Gaat er iets fout?

IMG-20250131-WA0004.jpg
IMG-20250131-WA0005.jpg

Jacques

Nee, er gaat niets mis. Gewoon gaan bottelen.

Dagobert1966

Maar dit was niet om te bottelen. Dit was om gist op te kweken uit een WM Tripel flesje

hansHalberstadt

Citaat van: Dagobert1966 op 31-01-2025  21:51 uMaar dit was niet om te bottelen. Dit was om gist op te kweken uit een WM Tripel flesje
Volgens mij doe je het wel goed. Je kunt gist opkweken bij kamertemperatuur en dan laten bezinken in de koelkast. Dan zakt de gist uit en kun je daarna de vloeistof afgieten en verse wort toevoeren en het opkweekproces herhalen. Als je voldoende gist hebt, kun je het toevoegen aan je brouwsel.

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 31-01-2025  21:51 uMaar dit was niet om te bottelen. Dit was om gist op te kweken uit een Westmalle Tripel flesje

Ik was even op een dwaalspoor gebracht door het bezinken in een koelkast.

Gewoon gebruiken voor een volgende opkweek.

Dagobert1966

Het staat in de koelkast om te laten bezinken. Moet ik dan eerst afgieten? Of gewoon verse wort hierbij gooien?

hansHalberstadt

Beste is afgieten, maar zonder veel gist mee af te gieten. De vloeistof die er nu boven staan bevat immers alcohol wat remt en geen suiker meer, dus heeft alleen maar nadelen als je dat laat zitten.

Dagobert1966

Is het laagje onderin dan de gist?

Schanulleke

Citaat van: Dagobert1966 op 01-02-2025  11:01 uIs het laagje onderin dan de gist?

Ik hoop het wel ;). Dat creme-kleurige onderaan is ws de gist.

Dagobert1966

OK, ik ga het verder proberen.

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 01-02-2025  11:01 uIs het laagje onderin dan de gist?
Citaat van: Schanulleke op 01-02-2025  11:05 uIk hoop het wel ;). Dat creme-kleurige onderaan is ws de gist.
Na afgieten eventueel flesje wegen, dan weet je (na aftrek van lege fles) hoeveel gist slurry je hebt.
Elke gram of ml zou ~1,5 miljard cellen geven.
Geeft een idee van rendement van je starters  ;)
Proost, Snelbier.

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 01-02-2025  10:09 uHet staat in de koelkast om te laten bezinken. Moet ik dan eerst afgieten? Of gewoon verse wort hierbij gooien?

Het bezinken gaat snel als de giststarter is uitgewerkt. Anders gezegd: je hoeft geen dagen uit te trekken voor het bezinken.

Jacques

Citaat van: Dagobert1966 op 01-02-2025  11:01 uIs het laagje onderin dan de gist?

Dat is gist (beige) en trub (donkerder/ groezelig).

Dagobert1966

20250201_142119.jpg

Dit is 110 g - 34 g voor de fles, dus 76 gram slurry.
Deze slurrry nu verdeeld over 2 x 1 L wort.

Dus 76 gram ~ 76 ml slurry is dus ca. 114 miljard cellen?
Dan zou een verdubbeling nu mij ongeveer genoeg moeten geven voor een batch van ca 20 liter? (Start SG 1.070)

Dagobert1966

Ongeloveloijk, het gist als een dolle  :proost:

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 01-02-2025  15:07 u... Dus 76 gram ~ 76 ml slurry is dus ca. 114 miljard cellen?
Dan zou een verdubbeling nu mij ongeveer genoeg moeten geven voor een batch van ca 20 liter? (Start SG 1.070)
Sommetje klopt.  Leuk toch?  Al is het wat werk.
Klopt gewogen cellen ongeveer met je berekening? (Toevoeging: YeastCalc- berekening..).
Proost, Snelbier.

Dagobert1966

Er staat nu een batch van 23 liter met zelf opgekweekt gist uit een flesje Westmalle Tripel te borrelen in mijn gistkast. Ik ben benieuwd.
Vraagje: hij gist nu bij 19 graden. Is dat een goede temperatuur voor deze gist?

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 06-02-2025  10:43 uEr staat nu een batch van 23 liter met zelf opgekweekt gist uit een flesje WM Tripel te borrelen in mijn gistkast. Ik ben benieuwd.
Vraagje: hij gist nu bij 19 graden. Is dat een goede temperatuur voor deze gist?
Je lijkt goed te zitten.  Maar je zal veel antwoorden+meningen krijgen  ;) .
Ligt er ook een beetje aan wat voor bier je maakt, en hoeveel esters je wil.
Hier een link van ons forum: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=579225
Westmalle zou vergisten tot 23'C.  Maar in CCT's, dus deels onder druk.
Wij hobbybrouwers zouden er dan 1-2 graden onder moeten blijven voor zelfde resultaat.
Als de gist eenmaal op gang komt kan de temperatuur snel doorschieten, dus op tijd koelen !.

Volume 23L zie ik.. Hoe groot is je gistvat?
Westmalle is een beruchte schuimer.  Ik krijg nog geen 20L vergist in mijn Speidel-30.  Na 2 dagen spuit de gist er boven uit.  BlowOff is dan de enige oplossing.  Open slang in een pot water.
Succes, Snelbier

Leon058

Die temperatuur is prima, niks mis mee. Iets dergelijks raad Adrie Otte ook aan in het boek Verander Water in Bier. Je bier zal dan wat minder esters geven en wat minder gaan schuimen in het gistvat.
Ik heb meerdere keren deze gist gebruikt, en omdat ik van veel esters houd ben ik gestart op 19 graden en liet ik het oplopen tot 24 graden. De smaak was mij nog steeds aan de brave kant, vergeleken met een Westmalle Tripel. Op het einde van de vergisting een paar graden warmer zetten is aan te raden om alles goed uit te laten gisten.

Deze gist schuimt inderdaad als geen ander. In een vat van 30 liter voor de helft gevuld kwam het nog steeds tot de rand. Dit was steeds met zelf opgekweekte gist. Ik weet niet of de commerciële anders is in dit opzicht.

jooprules

Ik heb sinds vrijdag ook een bier met zelf opgekweekte Westmalle-gist (uit een bijna 2 jaar oude slurry, jaja) in de gistkast staan. Ik ben begonnen op 19 graden en heb de temperatuur na de heftigste vergisting inmiddels verhoogd in een paar stappen naar 21 graden om het uitgisten te bevorderen. Mijn ervaring is dat deze gist meer dan 2 weken nodig heeft om volledig uit te gisten. Ik zou dus minimaal drie weken wachten met bottelen. 

Snelbier

Citaat van: Leon058 op 06-02-2025  15:09 u...
Deze gist schuimt inderdaad als geen ander. In een vat van 30 liter voor de helft gevuld kwam het nog steeds tot de rand. Dit was steeds met zelf opgekweekte gist. Ik weet niet of de commerciële anders is in dit opzicht.
Wyeast-3787 doet precies hetzelfde, lijkt mij afkomstig van Westmalle.
Heb zowel WY3787 als Westmalle in de vriezer. Bij mij GEEN verschil, niet in opkweek, niet in vergisting, en zelfde lekker bier.

Dagobert1966

Citaat van: Leon058 op 06-02-2025  15:09 uDie temperatuur is prima, niks mis mee. Iets dergelijks raad Adrie Otte ook aan in het boek Verander Water in Bier. Je bier zal dan wat minder esters geven en wat minder gaan schuimen in het gistvat.
Ik heb meerdere keren deze gist gebruikt, en omdat ik van veel esters houd ben ik gestart op 19 graden en liet ik het oplopen tot 24 graden. De smaak was mij nog steeds aan de brave kant, vergeleken met een Westmalle Tripel. Op het einde van de vergisting een paar graden warmer zetten is aan te raden om alles goed uit te laten gisten.

Deze gist schuimt inderdaad als geen ander. In een vat van 30 liter voor de helft gevuld kwam het nog steeds tot de rand. Dit was steeds met zelf opgekweekte gist. Ik weet niet of de commerciële anders is in dit opzicht.

Thanks for the heads-up.
Ik heb even snel een blow-off gemaakt. Het staat nu weer lekker te blazen.
Ik ben erg benieuwd wat het gaat worden!
20250206_160742.jpg

Dagobert1966

Citaat van: Leon058 op 06-02-2025  15:09 uDie temperatuur is prima, niks mis mee. Iets dergelijks raad Adrie Otte ook aan in het boek Verander Water in Bier. Je bier zal dan wat minder esters geven en wat minder gaan schuimen in het gistvat.
Ik heb meerdere keren deze gist gebruikt, en omdat ik van veel esters houd ben ik gestart op 19 graden en liet ik het oplopen tot 24 graden. De smaak was mij nog steeds aan de brave kant, vergeleken met een Westmalle Tripel. Op het einde van de vergisting een paar graden warmer zetten is aan te raden om alles goed uit te laten gisten.

Deze gist schuimt inderdaad als geen ander. In een vat van 30 liter voor de helft gevuld kwam het nog steeds tot de rand. Dit was steeds met zelf opgekweekte gist. Ik weet niet of de commerciële anders is in dit opzicht.
Ik wil graag dat die bananen toon in in deze Tripel naar voren komt. Is een hogere temperatuur in het begin dan aan te raden? Of over een dag of 3 langzaam (1 graad per dag) te verhogen naar 23 graden?

Leon058

Citaat van: Dagobert1966 op 06-02-2025  16:23 uIk wil graag dat die bananen toon in in deze Tripel naar voren komt. Is een hogere temperatuur in het begin dan aan te raden? Of over een dag of 3 langzaam (1 graad per dag) te verhogen naar 23 graden?

Hogere temperatuur is aan te raden. Vooral aan het begin van de vergisting worden veel smaakstoffen gemaakt dus dan zou je kunnen overwegen direct wat hoger te beginnen. Ik weet dat het bier al gebrouwen is, maar suiker in het recept (kristalsuiker) bevordert ook banaanaroma's. Dat zou voornamelijk door de vergisting van glucose zijn (sacharose = glucose en fructose aan elkaar) Ik gebruik voor dit soort recepten rustig 20% suiker in de stort en heb daar goede ervaringen mee.

hansHalberstadt

ik heb altijd begrepen dat het juist beter de temperatuur op kunt voeren na een paar dagen gisting als je meer maakstoffen wilt. vraag is wat voor stoffen je dan aan het begin krijgt. blijkbaar zijn dat dan meer de stoffen die je niet wilt. Maar wel goed denk ik om dat beter te snappen wat er dan chemisch gebeurt.     

Dagobert1966

Nu 2,5 dagen behoorlijk gegist (niet overgeschuimd). SG gezakt van 1.074 naar 1.033 en staat nog steeds lekker te pruttelen.
Smaak is ook al niet verkeerd .. so far so good smile

Dagobert1966

Ik heb de temperatuur nu verhoogd (na 2,5 dagen) van 19 naar 20 graden.

Dagobert1966

Op 5-02 startSG 1.074
Vergisting verliep al goed na 1 dag.
Gisting gestart met 19 graden
Op 8-02 gemeten SG 1.049 (met refractometer), berekende SG 1.032, smaak al erg interessant
Temp verhoogd naar 20 graden.
Op 10-02 gemeten SG 1.036 (met refractometer),berekende SG 1.012. smaak erg interessant vergisting gaat nog steeds
Temp verhoogd naar 22 graden
Gemeten SG op 13-02 1.033 (met refractometer),berekende SG 1.008, smaak erg interessant vergisting lijkt gestopt.
Temp. Verhoogt naar 23 graden.
Ik wacht nog een paar dagen en zal de SG nog eens meten. Als die dan onveranderd is ga ik bottelen.

Snelbier

Mijn mening: laat het lekker een kleine 3 weken in gistvat..
Westmalle (en andere gebruikers van hun gist) laten het jongbier Na 1 week warme gisting nog 2 weken koeler staan.. Zal een reden voor zijn  ;)
Gist is NIET klaar als SG niet meer daalt. Ruimt de week erna nog afvalstofjes op, gist en eiwit zakt uit, etc..
Geduld is een schone zaak. Mag je hier letterlijk nemen.
Proost, Snelbier.

Dagobert1966

OK, goede tip.
Zal ik dan de temperatuur nu verlagen naar 18 graden
Als ik het dan nog een week laat staan, is het daarna dan nodig om bottelgist te gebruiken? of zal de hergisting op fles ook wel zonder gaan?
En kan ik daarna de gist bewaren voor een volgende batch?

Snelbier

Citaat van: Dagobert1966 op 16-02-2025  13:32 uOK, goede tip.
Zal ik dan de temperatuur nu verlagen naar 18 graden
Als ik het dan nog een week laat staan, is het daarna dan nodig om bottelgist te gebruiken? of zal de hergisting op fles ook wel zonder gaan?
En kan ik daarna de gist bewaren voor een volgende batch?
Temperatuur pas verlagen als het bier echt is uitvergist. Zou best kunnen dat het al zo ver is.

Bottelgist in dit geval NIET nodig.  Kan 2-3 weken duren voordat het gebottelde bier op druk is, maar er zit echt nog genoeg gist in  :weetbeter:

Je kan wat slurry bewaren voor volgende batch. En dan weer opkweken vanaf '0'.
Houd er wel rekening mee dat je dat niet te vaak kan doen.  De gist zal na elke batch wat 'muteren' én steeds meer risico op ongewenste bijvangst van andere organismes..
Zie dit recente topic voor bewaren van slurry: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,47584.msg699431.html#msg699431

Mijn ervaringen met slurry bewaren:
1e.  Slurry uit gistvat.  Jampotje met bodem slurry, afgevuld met water (om zuurstof buiten te sluiten) in de koelkast.  Blijft zeker 2 maanden bruikbaar.
2e. Mijn favoriet..  Beetje jongbier op dag-1 uit gistvat scheppen, jampotje (200ml) gevuld. In koelkast zetten, eerste dagen deksel wat los houden ivm mogelijke vergisting+druk.
De slurry (na uitzakken) bevat kakelverse gistcellen, en nog niét gemuteerd, want hebben nauwelijks vergist..
Prima bottelgist (indien nodig), mits binnen 1 maand gebruikt. Half thee-lepeltje op 20L jongbier is meer dan voldoende.
Als je het prutje langer laat staan daalt vitaliteit, en moet je het opnieuw opkweken.
 En dan nog heb je on-gemuteerde gist die direct aanslaat bij opkweken. Na een paar uur, niét na dagen.
Proost, Snelbier

Toevoegingen:  Bericht aangepast vlak na posten, excuses.  Lange werkdag gehad..
+ Bottelgist?  Neem op 1e dag van vergisting een potje jongbier uit het gistvat, en je hebt de beste gist-celletjes die je kan wensen.
Kleine moeite, en weggooien kan altijd nog.

hansHalberstadt

Citaat van: Snelbier op 16-02-2025  23:28 uTemperatuur pas verlagen als het bier echt is uitvergist.
Met temperatuur verlagen loop je wel het risico op lucht aan zuigen, omdat bij lagere temperatuur meer koolzuur gaat oplossen. Dat gaat wel vrij langzaam over meerdere dagen.
In bijgaande rekensheet kun je zien hoeveel koolzuur er bij welke temperatuur oplost. bottelsuiker.xlsx
Groene velden zijn invulvelden. Blauwe velden kun je beter niet aankomen.

hansHalberstadt

Hier zie je een voorbeeldje. Als je wilt coldcrashen bij 10 °C dan moet je de hoofdgisting doen bij minimaal 0.37 BAR als de temperatuur 20 °C is. Dan krijg je 0.23% koolzuur opgelost en dat lever bij 10 °C precies 0 BAR dus geen zuurstof aanzuigen van buiten.
62a598d0-ebf0-4bec-856f-00e270696afd.jpg
als je gist bij 20 graden zonder druk en je koelt dan af naar 10 graden coldcrash dan krijg je als de gist niets meer doet 0,27 BAR onderdruk.

db3eef31-c9fe-49af-9386-9acb4ca93271.jpg

Dus dan moet je koolzuur toevoeren of zorgen dat de gist blijft gisten en de koolzuur levert. Ander ga je lucht aanzuigen via het waterslot.


hansHalberstadt

Zie dit topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=672066
Voor mensen die er meer over willen lezen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.