Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jamil's recept voor de ESB  (gelezen 110500 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Jamil's recept voor de ESB
« Gepost op: 21-01-2010 20:04 u »
Hier is ie dan. Graag vertrouwelijk behandelen (zie ook bijlage)



Fullers ESB
A ProMash Recipe Report
BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

08-C  English Pale Ale, Extra Special/Strong Bitter
Min OG:  1.048   Max OG:  1.072
Min IBU:    30   Max IBU:    60
Min Clr:    12   Max Clr:    35  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          22.71    Wort Size (L):     22.71
Total Grain (kg):         6.14
Anticipated OG:          1.060    Plato:             14.67
Anticipated EBC:          20.6
Anticipated IBU:          34.7
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------
Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   29.31    L
Pre-Boil Gravity:      1.046    SG          11.50  Plato

Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Rager

Additional Utilization Used For Plug Hops:         2 %
Additional Utilization Used For Pellet Hops:      10 %


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 95.0     5.83 kg.  Pale Malt(2-row)              Great Britain  1.038      8
  5.0     0.31 kg.  Crystal 75L                   Great Britian  1.034    148

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 19.00 g.     Wye Target                        Pellet  11.00  28.9  60 min.
 15.00 g.     Wye Challenger                    Pellet   7.50   2.6  3 min.
 15.00 g.     Wye Northdown                     Pellet   8.50   2.9  3 min.
  3.00 g.     Goldings - E.K.                   Pellet   4.75   0.3  3 min.
 21.00 g.     Goldings - E.K.                   Pellet   4.75   0.0  Dry Hop


Yeast
-----
White Labs WLP002 English Ale


Water Profile
-------------
Profile:           London
Profile known for: Sweet Stout

Calcium(Ca):          90.0 ppm
Magnesium(Mg):         4.0 ppm
Sodium(Na):           24.0 ppm
Sulfate(SO4):         58.0 ppm
Chloride(Cl):         18.0 ppm
biCarbonate(HCO3):   123.0 ppm

pH: 8.33


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Single Step

Grain kg:     6.14
Water Qts:   17.60 - Before Additional Infusions
Water L:     16.66 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 2.71 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :  64  Time:  60
Mash-out Rest Temp :          64  Time:   0
Sparge Temp :                 76  Time:  60


Total Mash Volume L: 20.76 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.



Notes

-----
London tap water Burtonized with CaSO4
start ferment at 17C
raise to 20C
over 10 hours
when at 1/2 OG chill back to 17C and hold until 1/4 to 1/5 OG
chill to 6C and hold 2 days
raise to 10C and hold at least 2 weeks
hold at -1C for 1 week to chill proof
Should finish around 1.010


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #1 Gepost op: 21-01-2010 20:08 u »
HAHAHAHA!!!
Dat is gewoon ONS recept!
:D


Oja, Geert gefeliciteerd met je promotie! ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #2 Gepost op: 21-01-2010 20:12 u »
Daarom zei ik al: niet te veel verrassingen.
Was het niet Siris die met dit recept was gekomen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #3 Gepost op: 21-01-2010 20:14 u »
Dat is gewoon ONS recept!

Nou, dan mag die geheimzinnigheid ook wel meteen opgeheven worden.... :)

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #4 Gepost op: 21-01-2010 20:15 u »
Dat zit er inderdaad niet ver naast  :). Is die White Labs gist gegarandeerd dezelfde als de Wyeast versie? Wel jammer dat dat afwijkt.

Maarruuhhh... hoe zit dat met Geerts' promotie? Mis ik iets?

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #5 Gepost op: 21-01-2010 20:19 u »
Nou, dan mag die geheimzinnigheid ook wel meteen opgeheven worden.... :)

Nee, natuurlijk niet! De geheimzinnigheid zal net een stimulans zijn om mee te willen doen...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #6 Gepost op: 21-01-2010 20:21 u »
Maarruuhhh... hoe zit dat met Geerts' promotie? Mis ik iets?

Geert heb ik als projectleider beheerder gemaakt van dit board. Ik weet alleen niet of zijn rechten goed staan. Dat kan ik niet controleren omdat ik niet kan inloggen onder zijn account.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #7 Gepost op: 21-01-2010 21:02 u »
Mooi!
Daar moeten we wel wat mee kunnen.

Dat zit er inderdaad niet ver naast  :). Is die White Labs gist gegarandeerd dezelfde als de Wyeast versie? Wel jammer dat dat afwijkt.
Nee, maar Fullers heeft een eigen stam. Dus het is zowel niet de White Labs als de Wyeast.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #8 Gepost op: 21-01-2010 21:04 u »
Nee, maar Fullers heeft een eigen stam. Dus het is zowel niet de White Labs als de Wyeast.
Vanwaar deze wijsheid? Ook andere brouwerijen ontkennen vaak dat hun gist in een bepaalde verpakking te koop is.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #9 Gepost op: 21-01-2010 21:05 u »
Inderdaad ik dacht juist dat het algemeen bekend was dat de 1968 London ESB de Fullers gist is.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #10 Gepost op: 21-01-2010 21:08 u »
Anyway, ik heb de mijne opgekweekt. Dat is vast de versie die Wyeast cq Whitelabs verkoopt. Het koekerige etc komt allemaal overeen. We zullen het merken. Ik brouw een ESB met de opkweek en wellicht nog een met de Wyeast. Die ruil ik wel met Robin. Time will tell.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #11 Gepost op: 21-01-2010 21:08 u »
Hoe oud is Fullers en hoe oud is Wyeast/White Labs.
Mijn punt is eigenlijk alleen maar: White Labs vs Wyeast is niet een bewuste keuze van Jamil.

Voor de duidelijkheid: ook ik ben er van overtuigd dat zowel Wyeast 1968 als WLP 002 dezelfde giststammen zijn als die van Fullers.

Laat de discussie vooral niet daarover gaan.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #12 Gepost op: 21-01-2010 21:10 u »
In hoeverre moeten we nu ons schema gaan aanpassen. De moutstort wordt een beetje anders net zoals het maischschema maar ik denk dat we nog steeds dezelfde variaties aan kunnen houden.

De vergisting met oplopende temperatuur lijkt wel specifiek. Echt iets voor de TControl mensen :D .

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #13 Gepost op: 21-01-2010 21:13 u »
Even de BrouwVisie versie  :)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptESB, Forum Project
Brouwdatum21-1-2010
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.61 liter
Maischdikte3.00 l/kilo
Maischwater21,8 liter
Spoelwater15,8 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur33 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout95,0 %6902 gram6 EBC
Karamelmout 150 EBC5,0 %363 gram150 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target11,0 %28 gram60 min.28 EBU
Challenger7,5 %23 gram3 min.2 EBU
Northdown8,5 %20 gram3 min.2 EBU
East Kent Golding4,8 %3 gram3 min.0 EBU
East Kent Golding5,5 %25 gramKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1968 London ESB Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
164C60 minuten3,0 l/kg


En de XML


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #14 Gepost op: 21-01-2010 21:16 u »
start ferment at 17C
raise to 20C
over 10 hours
when at 1/2 begin SG chill back to 17C and hold until 1/4 to 1/5 begin SG
chill to 6C and hold 2 days
raise to 10C and hold at least 2 weeks
hold at -1C for 1 week to chill proof
Should finish around 1.010

Inderdaad net iets voor Tcontrol V044. Zeker nu een schatting van het huidige SG te zien is op het scherm. Alleen nog even zorgen dat de factor L/puls juist is. Eigenlijk kan je niet zonder Tcontrol met koolzuurflowmeting.  :P

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #15 Gepost op: 21-01-2010 21:21 u »
In hoeverre moeten we nu ons schema gaan aanpassen. De moutstort wordt een beetje anders.

Moutstort is toch identiek?
Volgens mij is de crystal van TF ook in die EBC-range.

De hopvariaties kunnen mijns inziens blijven staan alleen een kleine tijdscorrectie van de giften:
Variant A1: Challenger&Northdown&EKG  3 minuten, Target&EKG dryhop
Variant B1: Challenger&EKG  3 minuten, Target&EKG dryhop
Variant A2: Challenger&Northdown&EKG  3 minuten, EKG dryhop
Variant B2: Challenger&EKG  3 minuten, EKG dryhop

In de hoeveelheidsverhoudingen zoals in het recept van Jamil?

[edit]
Wel relatief jammer dat ik nu weet geen exacte kloon te brouwen...  :clownsmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #16 Gepost op: 21-01-2010 21:24 u »
Eigenlijk kan je niet zonder Tcontrol met koolzuurflowmeting.  :P

Daar wordt aan gewerkt. ::)

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #17 Gepost op: 21-01-2010 21:30 u »
De wel/niet northdown variant lijkt me nog steeds heel interessant. En eigenlijk de dryhopvariant ook.

Ik vraag me alleen even af wat me met die vergisting moeten doen, want ik denk dat de meesten niet in 10 uur 3 graden kunnen stijgen. Alleen de T-controllers.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #18 Gepost op: 21-01-2010 21:34 u »
Eigenlijk hadden we het dus best al wel goed opgezet!

Voor de vergisting zou 17C, 21 C en een oplopend schema interessant zijn. Ik zou eventueel mijn watervariant kunnen inruilen voor een constante temperatuur en een oplopende temperatuur. Ik weet niet hoe vriend JW hierover denkt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #19 Gepost op: 21-01-2010 21:36 u »
Eigenlijk hadden we het dus best al wel goed opgezet!

Voor de vergisting zou 17C, 21 C en een oplopend schema interessant zijn. Ik zou eventueel mijn watervariant kunnen inruilen voor een constante temperatuur en een oplopende temperatuur. Ik weet niet hoe vriend JW hierover denkt.

Eerder een variant met 17C, 21 C en een schema zoals Jamil voorstelt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #20 Gepost op: 21-01-2010 21:38 u »
Voor de vergisting zou 17C, 21 C en een oplopend schema interessant zijn. Ik zou eventueel mijn watervariant kunnen inruilen voor een constante temperatuur en een oplopende temperatuur. Ik weet niet hoe vriend JW hierover denkt.

Eerder een variant met 17C, 21 C en een schema zoals Jamil voorstelt.

Ik denk dat we hetzelfde bedoelen: drie verschillende T-varianten.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #21 Gepost op: 21-01-2010 21:44 u »
Zou leuk zijn als er enkelen zijn die het "Jamil-schema" kunnen doen.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #22 Gepost op: 21-01-2010 21:47 u »
Uiteraard wil ik graag het Jamil vergistingsschema toepassen met Tcontrol.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #23 Gepost op: 21-01-2010 21:50 u »
Ik wil het wel proberen "met de hand".

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jamil's recept voor de ESB
« Reactie #24 Gepost op: 21-01-2010 21:58 u »
17 C wordt lastig, kan met 2 hopvarianten nl niet gecontrolleerd vergisten. Het grootste deel vd tijd zal het ca 16 C zijn, 'savonds 19 C.
Komt ook wel in de buurt van die 17 C toch?
in ieder geval as good as it gets :)

Tags: