Ouderwets Bitter

Gestart door Homme, 09-11-2009 19:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Homme

Een poging om een bier te brouwen zoals ze dat in Hoogeveen in 1807 nog deden. Ze noemden het een bitter, dus doe ik dat ook. Volgens de huidige biertype aanduiding valt hij misschien moeilijker te plaatsen, maar dat zij zo.

Het resultaat is 12 liter dikbier en 8 liter dunbier.

Mout:
4500 gram pilsmout 3 ebc
250 gram tarwe

Water:
18 liter maisch water
10 liter spoelwater (max. 16 liter)

Maischen:
10 minuten inmaischen met 6 liter 'bloedwarm water' (35 graden)
aanvullen met 12 liter 'zingend water': 80 graden Celsius
resultaat: 72 graden, 1 nacht rust
na 1 nacht: temp. 45 graden

Hier volgt een splitsing van de maisch

a. dikbier:

filteren en 50 minuten koken met
Hop:
     30 gram Saaz (alfazuur 6)
     15 gram Hallertau overjarig (alfazuur 5,5 % geweest...)
12 liter wort
begin SG 1074
eind SG: 1010
bitterheid ca.: 38 EBU

Gist: algemene korrelgist, starter gemaakt (1/2 liter).
Hoofdgisting 4 dagen bij 18 graden
lagering 6 maanden bij 14 graden en later door zomerwarmte 18 graden...


b. dunbier:

maisch spoelen tot SG 1020 = 10 liter in dit geval
3/4 uur koken met afgekookte hop uit het dikbier
begin SG 1027
eind SG 998
1/2 l. giststarter van een algemene korrelgist
theoretisch EBU: 70 ! (maar deels uitgetrokken)

Gist: algemene korrelgist, starter gemaakt.
Hoofdgisting 4 dagen bij 18 graden
lagering 1 week bij 14 graden

Ik had er geen dik en dun bier van hoeven maken. Een mengsel van gemiddelde sterkte had ook gekund.
Het dun bier is licht met iets van een witbier karakter. Toch nog steeds licht bitter.
Het dikbier gaan we 21 december proeven. Zie hiervoor de agenda.

Een voorschotje?: stevig, wat zoet en een zuurtje (mogelijk door de gebruikte maischmethode en de lange duur ervan.

En dan: wie weet hoe het verval in  bitterheid is van overjarige hop?  :weetniet:

Opmerkingen etc. zijn van harte welkom!
 :leren:


Twonky

Citaat van: Homme op 09-11-2009  19:34 uEen poging om een bier te brouwen zoals ze dat in Hoogeveen in 1807 nog deden. Ze noemden het een bitter, dus doe ik dat ook.

En is het nog wat geworden?
Ik zat laats ook te denken om een dik & dun bvier te maken....

Zwaai
 :degroeten:

Homme

Citaat van: Twonky op 13-12-2009  18:30 uEn is het nog wat geworden?
Jazeker, het dunbier is zo goed als op. Het bevatte 2,5% alc. Qua smaak leek het wel iets op een lightbier; voor zijn doel helemaal niet verkeerd: een lichte dorstlesser.
Het dikbier heeft 4 maanden in een mandfles gerijpt. Het is een lichtgekleurd volbier met iets zoet, iets friszuurs en een duidelijk aanwezig bitter.
Dit "Olt Bitter" kan geproefd worden op het Midwinterevent in Museum De 5000 Morgen in Hoogeveen op maandagavond 21 december. Zie hiervoor ook de poster die hier is te downloaden: http://dieluydenvanthoogeveene.nl/pdf/midwinterevent_poster_2009_staand_web.pdf

Op het midwinterevent kan overigens ook het zoetbier, "Broen Weyte", geproefd worden dat in samenwerking met "De Wortketel" werd gebrouwen op 21 november.
Zie voor dit recept ook: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13853.0.html

Graag tot 21 december! :degroeten:


Twonky

Klinkt wel goed Homme!

Eens kijken of we langs Hogeveen kunnen komen ;-)
Wie weet...

Zwaai
 :degroeten:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.