Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het speelgoed van Wesley (Oranjeboombiertje)

Gestart door Tsjerk, 10-10-2009 00:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tsjerk

Dit is een gesplitste draad. Zie hier voor de oorspronkelijke draad.



Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  00:16 uDeze moet ik toch ook maar eens showen want het is toch een beetje mijn trots ;D


De brouwzaal, met links de brouwketel en rechts de klaringskuip.


De gistkelder met gist en lagertanks.


De afvulmachine.


Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  00:16 uDeze moet ik toch ook maar eens showen want het is toch een beetje mijn trots ;D

Knappe tent voor een hobbybrouwer.  :o

oranjeboombiertje


Sjakie

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  00:39 uTja, ik mag er mee spelen zeg maar ;)

Wat kost een kaartje voor deze speeltuin?  ;D

Super mooie installatie.

RobinB

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  00:16 uDe gistkelder met gist en lagertanks.

Geen CCT's?
Pompen jullie dan over van de ene tank naar de andere?

oranjeboombiertje

Inderdaad geen ckt's. Geloof me er zijn maar weinig kleine brouwerijen die daar echt mee werken. Ook Heineken vergist in liggende tanks (lageren in ckt's). Ik druk het bier met CO2 over naar de volgende tank, er komt geen pomp aan te pas.

Helaas geen kaartjes voor de speeltuin, gratis entree ;D Het bier aan de bar kost wel geld ;)

RobinB

Maar de uitgang van de tanks zit onder het diepste punt.
Gaat er dan niet veel gist mee de lagertanks in?
En hoe krijg je daar het bier van de gist af?

Wel grappig, die "Brouwland"-temperatuurstickers ;D

BuBS

CiteerGeloof me er zijn maar weinig kleine brouwerijen die daar echt mee werken
Nou ik wel hoor,  5 stuks.

Gr Kees

oranjeboombiertje

Kom op Kees, jouw installatie is niet gemiddeld in de kleine brouwerij wereld.

Gist blijft aan de wanden kleven, als je thuis een vat leeg heveld komt toch ook niet alle gist mee?

Die Brouwland stickers heeft mijn voorganger op op geplakt en krijg ik er niet vanaf, het werkt niet en is erg lelijk.

Oscar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  22:29 uKom op Kees, jouw installatie is niet gemiddeld in de kleine brouwerij wereld.



Klein brouwerijtje.. brouwt alleen voor zichzelf... 5 CCT's  :)  ( http://www.ervekots.nl/ )

oranjeboombiertje

Er zijn ook steeds meer brouwerijen die er mee werken maar het is nog niet de standaard. Het is ook niet alsof je het nodig hebt, je kan prima bier maken zonder. Het werkt alleen iets makkelijker, dat is alles.

Het lijkt wel alsof iedereen denkt dat ckt's de heilige graal van het vergisten zijn maar zo is het nou ook weer niet.

Hopmans

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  23:03 uHet werkt alleen iets makkelijker, dat is alles.
Het lijkt wel alsof iedereen denkt dat ckt's de heilige graal van het vergisten zijn maar zo is het nou ook weer niet.
Hier heb je in mijn opinie gelijk in.
Heineken is ooit bezig geweest met vertikale tanks, maar met die hoeveelheden (hoge kolommen) vond de
gist dat niet zo prettig.
Gist is gevoelig voor druk.


Oscar

Citaat van: Hopmans op 10-10-2009  23:15 uGist is gevoelig voor druk.

Klopt..en toch heeft Grolsch (en wellicht andere grote brouwerijen) flinke kolommen (25-30 meter) voor hun gistend/lagerend bier. Ze zullen een reden hebben voor die keuze... :denken:

Wild Chocolate

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  22:29 uDie Brouwland stickers heeft mijn voorganger op op geplakt en krijg ik er niet vanaf, het werkt niet en is erg lelijk.

Stickers verwijderen gaat normaalgesproken heel goed door ze met een föhn warm te maken. Dat wordt ook gebruikt om stickers van autolak te verwijderen.

Groet,

Remco

Hopmans


RobinB

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-10-2009  23:03 uHet lijkt wel alsof iedereen denkt dat ckt's de heilige graal van het vergisten zijn maar zo is het nou ook weer niet.

Hahaha!
Zei hij terwijl hij een hobbyCCT-tje van Edgar overgenomen heeft ;)  :clownsmile:

Hopmans

Citaat van: RobinB op 10-10-2009  23:39 uHahaha!
Zei hij terwijl hij een hobbyCCT-tje van Edgar overgenomen heeft ;)  :clownsmile:
Rustig aan Robin.
Je weet hoe men over grappen en grollen denkt...
 ;)

Hopmans

CiteerKlopt..en toch heeft Grolsch (en wellicht andere grote brouwerijen) flinke kolommen (25-30 meter) voor hun gistend/lagerend bier. Ze zullen een reden hebben voor die keuze...
Simpel: Andere giststam.

De ene gist is de andere niet.

Zelfs de grote jongens zijn afhankelijk van moeder natuur.

 :biersmile:

oranjeboombiertje

Heineken heeft bewust gekozen voor liggende gisttanks, meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

Zelf vind ik de liggende tanks ook geen probleem.

Dat ik thuis een ckt heb staan is omdat ik rvs wou hebben, het is een grappig systeem. Het voordeel van een ckt is dat je geen oxidatie krijgt maar daar heb ik ook geen last van want ik vul de tanks op met CO2 voordat ik bier overdruk. Dat argument gaat dus niet meer op en daarom mis ik het niet.

RobinB

Ja OK, maar welgeteld is 30m "maar" 3Bar...
Euroflesjes kunnen tot 6Bar en knappen ook makkelijk door de gist!

Gist is vrij ongevoelig voor druk.

Hopmans

Mmm, in een Heineken-flesje zit helemaal geen gist meer.
Die vlieger gaat niet op.

Eigenlijk drink je dood bier.
Een trapist leeft, en een Heineken is morsdood.


oranjeboombiertje

Citaat van: RobinB op 10-10-2009  23:57 uGist is vrij ongevoelig voor druk.

Er zijn mensen die daar anders over denken.

Oscar

Citaat van: Hopmans op 11-10-2009  00:06 uEen trapist leeft, en een Heineken is mors dood.

Tsja freddy is niet meer.. ;D  Bij bier (Het produkt zonder gist) kun je niet spreken van leven of dood. De gist leeft en zorgt voor een verandering van het produkt. Zonder gist zal het produkt of constant blijven of door invloed van buitenaf in kwaliteit afnemen...

Hopmans


Oscar

Dat is weer wat anders...maar we dwalen af....

Mooie installatie Wesley..'t word tijd dat we met het forum eens langs komen  :)

RobinB

Citaat van: Oranjeboombiertje op 11-10-2009  00:07 uEr zijn mensen die daar anders over denken.
Wijdt vooral uit over dit onderwerp en evt links naar artikelen graag in het daarvoor bestemde draadje ;)
Ik weet dat esterprofielen veranderen onder druk, maar dat de gist er niet tegen kan is geenszins het geval.

oranjeboombiertje

Juist Robin, de esterprofielen (oftewel smaak) veranderd. De gist zelf kan het wel hebben ja.

Ik kan niet teveel uitwijden omdat ik niet weet of de Heineken het zo leuk vind dat ik alles van hun hier vertel en mijn stage moet zelfs nog beginnen ;)

Oscar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 11-10-2009  01:06 uomdat ik niet weet of de Heineken het zo leuk vind dat ik alles van hun hier vertel en mijn stage moet zelfs nog beginnen ;)

Ik zou het er niet op wagen.... ;)  Je wilt niet weten wie er allemaal meelezen.. :)

oranjeboombiertje

Citaat van: Oscar op 11-10-2009  00:19 uMooie installatie Wesley..'t word tijd dat we met het forum eens langs komen  :)

Altijd welkom hè. Op zondagen ben ik aan het brouwen, dan kan je een lekker biertje komen drinken onder het genot van de heerlijke brouwgeuren ;D

oranjeboombiertje

Citaat van: Oscar op 11-10-2009  01:11 uIk zou het er niet op wagen.... ;)  Je wilt niet weten wie er allemaal meelezen.. :)

Dat niet alleen, als iets mij in vertrouwen verteld wordt ga ik het niet op internet "publiceren"

Oscar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 11-10-2009  01:13 uals iets mij in vertrouwen verteld wordt ga ik het niet op internet "publiceren"

Lijkt mij logisch... 't zou je niet in dank worden afgenomen... :)

JWVG

Citaat van: Oranjeboombiertje op 11-10-2009  01:13 uDat niet alleen, als iets mij in vertrouwen verteld wordt ga ik het niet op internet "publiceren"

'Insinueer' het dan voor de zekerheid ook maar niet. Daar hebben wij niets aan. Wij amateurs modderen wel voort met wetenschappelijke publicaties en informatie die mensen WEL vrij willen geven  ;). Als de informatie niet beschikbaar is, is het verder niet relevant voor de discussie.

Wel mooie installatie, trouwens  :duimop:. Ik zoek al een tijdje een excuus om eens in de buurt te komen. Wil graag eens wat drinken (en eten) bij jullie.

 :degroeten: JW.

oranjeboombiertje

Het ging er in dit geval alleen om te laten weten dat Heineken ook met liggende tanks werkt, het hoe en waarom mogen jullie zelf uitzoeken ;)

RobinB

Dat zal dus zeker voor een (groot?) deel op resultaten uit de (brouw-) wetenschap rusten?
Aangezien dat al gepubliceerd is, maar in een woud van informatie, kan je dat natuurlijk wel noemen. Dat is immers al gepubliceerd!

We zullen nooit vragen om bedrijfsgeheimen ;)

William

Ik vermoed dat door de hoge druk onder in de tank de druk zo hoog is dat de pH daar onderin veel lager is als gevolg van opgelost CO2. Als je in staat zou zijn om voldoende convectie van onder naar boven te veroorzaken zou dat niet zo'n probleem zijn maar blijkbaar lukt dat niet met een temperatuurgradient over zo'n hoogte.

Hopmans

Zelfs ik wist dat Heineken liggende tanks gebruiken, dus zo geheim zal het niet zijn denk ik.
Heineken gist kan niet tegen hoge druk.
Of is dit wel geheim?
 :verbergen:

Oscar

Citaat van: Hopmans op 11-10-2009  22:50 uHeineken gist kan niet tegen hoge druk.
Of is dit wel geheim?

Nu niet meer...

oranjeboombiertje

De gist vergist wel onder druk maar anders.

JWVG

Citaat van: Oranjeboombiertje op 11-10-2009  22:58 uDe gist vergist wel onder druk maar anders.

Sociale druk?  ???

(Wesley, ik zit te plagen. Negeer mij maar).

William

Moeten we nu ook vergisten in een afgesloten vat met een overdrukventiel ;)

Oscar

Citaat van: William op 12-10-2009  08:24 ueen overdrukventiel ;)

Dat heet toch een waterslot... ;D

RobinB

Iedereen aan de BeerSphere! :D

Maar ff zonder dollen, ik kan me voorstellen dat je wel interessante brouw/gist gerelateerde wetenschappelijke artikelen onder je neus krijgt. (Of op zijn minst protocollen die daar naar verwijzen, zie de referenties)
Die artikelen / links ernaar kan je mijns inziens zonder problemen plaatsen op het forum, omdat het al "open" is (als in: "geen bedrijfsgeheim").

oranjeboombiertje

Mijn stage bij Heineken is nog niet begonnen dus ik heb nog geen artikelen of iets dergelijks onder mijn neus gehad. Ik heb alleen een gesprek gehad met het hoofd van de kwaliteitsdienst, die heeft het een en ander verteld.

RoodeLeeuwVenlo

Wesley,

Wat zijn nu de voordelen van deze installatie? Wat valt je tegen en zou je verandert willen hebben?
Wie heeft 'm gebouwd? Wat kost zo iets? Hoeveel (hecto) liter brouw je er mee? Is er verschil tussen zwaar en licht bier?
Filter je nu tussen het overhevelen van gist naar lager tank?

Louis

oranjeboombiertje

De installatie is ontworpen door Herm Hegger (brouwerij De Hemel, Nijmegen). Een nadeel is dat er te weinig hoogteverschil is tussen de klaringskuip en de brouwketel, maar er valt mee te werken.

Geen idee wat het kost (veel geld, dat wel).

Ik brouw ongeveer 7-8 hectoliter/week.

Ik filter het bier niet, het wordt vanzelf helder.

Oscar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 13-10-2009  17:57 uIk filter het bier niet, het wordt vanzelf helder.

Hopmans...ff lezen !!  ;D ;D ;D ;D

Hopmans


William

Citaat van: Oranjeboombiertje op 12-10-2009  14:42 uMijn stage bij Heineken is nog niet begonnen dus ik heb nog geen artikelen of iets dergelijks onder mijn neus gehad. Ik heb alleen een gesprek gehad met het hoofd van de kwaliteitsdienst, die heeft het een en ander verteld.

Wordt het een QA stage? Voor constante produktkwaliteit heel belangrijk maar voor de gemiddelde hobbybrouwer een ver van mijn bed show. Ik begrijp dit kwaliteitsmensen nooit zo goed. Maar ja, ik ben een R&D'er.  :pan:

oranjeboombiertje

QA?

Ik heb nog geen idee wat mijn opdracht wordt, het kan zijn het ontwikkelen van nieuwe bieren. Ze hebben een aantal bieren in het buitenland die ze ook in Nederland willen introduceren, het is altijd een uitdaging om dat hier hetzelfde te krijgen, dat zou een opdracht kunnen zijn.

Ook het verbeteren van het rendement van de brouwerij is een mogelijke opdracht (verliezen beperken). De precieze opdracht wordt tijdens de stage pas gekozen.

Wat betreft kwaliteitsmensen ben ik het met je eens, rare lui. Dat vind ik overigens ook gelden voor R&D mensen (food designers en zo). De procestechnologen kan ik toch het beste mee overweg ;D

William

Citaat van: Oranjeboombiertje op 13-10-2009  23:15 uQA?

De procestechnologen kan ik toch het beste mee overweg ;D

QA - quality assurance
Procestechnologie is een typisch mannending in de levensmiddelentechnologie. De vrouwen zijn meer van de productontwikkeling. Dus als je nog een vrouw zoekt...

oranjeboombiertje

Dat had ik ook al door, alle vrouwen in mijn klas gaan of voor de gezondheidskant of productontwikkeling.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.