BitterBoompje (Een Ordinary Bitter)

Gestart door Albertus, 15-06-2009 15:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

Tijdens de Afterparty van het ONK 2009, heb ik met een aantal forumleden mijn BitterBoompje, een Ordinary Bitter, geruild.
Hieronder het recept.

Bert


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Bitter Boompje
Biertype: Bitter


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ==========
Gepland volume: 40 liter
Geplande begindichtheid: 1038 g/l
Gemeten begindichtheid: 1041 g/l
Gemeten einddichtheid: 1012 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 70,7%
Brouwzaalrendement: 90,2%
Geplande kleur (Morey): 17 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 32 IBU


==== Maischen ===============================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                          EBC      kg       %
Palemout 7  Maris Otter                    8    5,005    84,0
Aromamout (Amber 50)                   49    0,298     5,0
CaraMunich (Cara 120)                  123    0,417     7,0
Tarwemout licht                              4    0,238     4,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden                          
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type              
Inmaischen              55      67         0       14    Infusie   32 liter      
Eénstapsmaisch        67      67         0       60    Directe verwarming            
Uitmaischen             78      78        12        5    Directe verwarming              


==== Filteren en spoelen ====================================

Spoelwater:             18,91 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00°C
Filtertijd:             0:20


==== Koken, hop en kruiden ===================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min) IBU
East Kent Golding          4,8            60,0           90        20,0
East Kent Golding          4,8            30,0           60        9,3
East Kent Golding          4,8            20,0           10        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1041
Volume na koelen:      38 liter


==== Vergisting ======================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          London Ale III Slurry
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0,3 liter (afgegoten)
Dichtheid giststarter:   1010 g/l
Starter belucht:         8 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding:             YeastVit
Hoeveelheid gistvoeding: 4,0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 4 dagen bij 20°C, SG bij hevelen 1013.
Secundaire vergisting 5 dagen bij 20°C, SG bij bottelen 1012.


==== Bottelen ========================================================

Botteldatum: 16-2-2009
Bottelen met 6,6 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 4,1vol.%

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.