ONK 09 B3 Fruitlambiek - Theo Verschoor

Gestart door TVERSCH, 09-06-2009 15:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TVERSCH

Het bier is gebrouwen als 30 liter waarvan ±20 liter met 24 gram eiken snippers en 150 gram kandijsiroop (180 ebc)
na de hoofvergisting in een fles is gegaan, en de resterende hoeveelheid met een blik Brewferm Noordkrieken  in een
fles - 15 ltr - 4 maanden op ±15º heeft gestaan.

De ingezonden Vlaams Bruin kwam niet verder dan slechts 58 punten met de opmerking dat het bier een verkeerd zuur heeft en de indruk bestaat dat het geïnfecteerd is en per ongeluk op een Vlaams Bruin lijkt.

Gebruikte ingrediënten: voor 30 ltr

4400 gr Palemout 7 ebc
3900 gr Münichmout 15 ebc
  600 gr Cara Crystal 120 ebc
  300 gr Special B  350 ebc
  900 gr Tarwevlokken

HOP:

Crystal 3,5% pellets          28 gram na 5 min. koken
EK Goldings 4,8%  pellets   30 gram na 5 min.
Saaz  3,8% pellets            6  gram na 5 min
Crystal 3,5% pellets          30 gram laatste 30 min.

Maischen ± 18 ltr 52º 5 min. + 6 ml melkzuur pH 5,2
             + 12 ltr = 67º 45 min.pH 5,5
in 30 min opwarmen tot 75º C spoelen met 12 ltr/80º

90 minuten koken
afkoelen met koelspiraal
hoofdvergisting bij  17/18ºC

Gist:Wyeast Roeselare 3783 XL - giststarter gemaakt.

Na 10 dagen batch gesplitst in 20 ltr "Vlaams Bruin" en 10 ltr met blik Krieken + sap als Fruitlambiek

Opmerking keurmeester: Zuur is iets te nadrukkelijk aanwezig. Mist iets van complexiteit v/d Geuze
Verder een Prima Bier!

Theo Verschoor


Adrie

Ha Theo,

Toch jammer dat het nét niet is gelukt om 4e te worden. Jammer, volgend jaar beter.  ;D

Welke gist heb je gebruikt?

MO

Ja grapjas, hou je het nu bewust spannend door de gist weg te laten?

TVERSCH

Sorry,

Ik dacht dat ik dat al in het begin vermeld had.
Is aangepast.
Mijn volgende poging ga ik proberen met Morellen, misschien dat de complexe smaak dan wel aanwezig is omdat er in die zure krengen wel een pit zit. Maar het resultaat met zo'n blik is echt niet verkeerd!!

Ik zal volgende keer beter mijn best doen A3.
Maar met de Vlaams Bruin heb ik denk ik mijn laagste score sinds 2001 behaald.
Ook de rest van de inzendingen waren niet best maar kan ik mij wel vinden in het commentaar van de keurmeester.
Jammer van de Vienna, die 71 pnt kreeg in de vrije klasse met de opmerking dat ik hem beter als Pale Ale in kan sturen, terwijl het een ondergister is. Met die 8 punten verlies qua originaliteit toch een mooi resultaat.
 :degroeten:

JWVG

Ik hoor toch wel heel veel positieve geluiden over (bieren gebrouwen met) de Roeselare gist. Tijd om die ook eens in mijn brouwplanning te gaan zetten. Is die alleen een paar maanden per jaar verkrijgbaar?

 :degroeten: JW.

René K

Citaat van: JWVG op 09-06-2009  21:11 uIk hoor toch wel heel veel positieve geluiden over (bieren gebrouwen met) de Roeselare gist. Tijd om die ook eens in mijn brouwplanning te gaan zetten. Is die alleen een paar maanden per jaar verkrijgbaar?

Volgens mij is deze blend tijdelijk verkrijgbaar inderdaad.

RobinB


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.