Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ruilbieren Weizenfestijn  (gelezen 15942 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #25 Gepost op: 25-04-2009 09:42 u »
JW: ik ben het met je eens als we er vanuitgaan dat de Weihenstephan ht voorbeeld van een Weizen is. Als er ook andere soorten binnen de stijl vallen die een heel ander karakter hebben zou deze referentie een verkeerd beeld kunnen geven.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #26 Gepost op: 25-04-2009 09:44 u »
En dat ben ik weer met jou eens  :D. Maar ik vind dat te verdedigen.

Gisteravond een Erdinger op - dat is toch eigenlijk ook een niveau minder..... De Hopfenweisse was geniaal  :proost:. Die paar Fat Tire Snake Dog IPA's van de tap trouwens ook   :proost: :proost:

Nu koffie  :ziek:

 :degroeten: JW.

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.172
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #27 Gepost op: 25-04-2009 09:50 u »
...De Hopfenweisse was geniaal  :proost:....

Laatst ook zo'n Hopfenweisse gedronken in Maastricht bij ' Pothuiske. Op zich een leuk bier, de hoppige geur was inderdaad geniaal, maar het smaakte naar zeep. De combinatie van de hoeveelheid hop met het de weizensmaakjes is niet ok.  :duimonder:

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.172
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #28 Gepost op: 25-04-2009 09:58 u »
Jullie neigen al weer erg naar hokjesgeest en verafgoding  ;).

Wat betekent de term referentie? Is dat 'de hoogste klasse' of  'een goed voorbeeld van stijl'. Ik neem aan het laatste.

Alle commercieel verkrijgbare Weizens zijn referenties. Dat je de ene lekkerder vindt dan de ander, maakt het nog niet d referentie. Als Weihenstephan zo veel beter is, dan is het een klasse apart en daarmee geen referentie.

Neem nou Tripel. Over het algemeen wordt Westmalle gezien als de referentie. Maar bijna geen enkele andere tripel smaakt ernaar. Eigenlijk is Westmalle dus helemaal geen goede referentie.

Een Rolls Royce is ook dan ook geen referentie auto, daarvoor moet je meer aan een Volkswagen Golf of Opel Astra denken.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #29 Gepost op: 25-04-2009 10:36 u »
Je kunt heel lang over termen praten, maar uiteindelijk gaat het hierom: ik vind Weihenstephan heel lekker, en wil het nabrouwen. Als andere mensen het daar niet mee eens zijn, moeten ze dat zeggen en kiezen we in overleg wat anders. Ik heb echt he-le-maal geen zin in een een stijl/referentie discussie. Te vaak gedaan. En met het weizenfestijn kunnen we zelf de regels maken!

Jullie neigen al weer erg naar hokjesgeest en verafgoding  ;).

Je kent me, he!  :D

De combinatie van de hoeveelheid hop met het de weizensmaakjes is niet ok.  :duimonder:

Dat ben ik dus niet met je eens. Ik vind die combi van hop met weizen, waarvan ik altijd gedacht heb dat die heel slecht was, enorm goed uitgevallen. Totaal anders dan ander bier dat ik ken. En dat vind ik dan dus (uiteraard met een knipoog) geniaal bier.

 :degroeten: JW.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #30 Gepost op: 25-04-2009 13:01 u »
De Weistephaner als 5e bier bij de proefsessie was voor mij een eye-opener. Heel fijn dat die er bij was naar mijn idee. Daarom weet ik dat ik er nog lang niet ben met mijn weizen.

Helaas viel daarnaast veel van de zelfgebrouwen weizens in het niet. Maar toch wil ik liever een lekkere weizen met smaak nabrouwen dan bijvoorbeeld een Erdinger die ik al vaker gedronken heb maar wat ik weinig smaak vind hebben.

We moeten gewoon nog een stap maken naar mijn idee. En dat gaat ons lukken al duurt het nog 4 jaar.  :leren:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #31 Gepost op: 25-04-2009 16:37 u »
Ik heb hier de W43 en W44 van Herman (Henielma) voor me.

bier           W43            W44
Uiterlijk:licht gelig, dof licht gelig dof
schuim: dikker en stabieler schuim dan W44 trekt weg na 2 min.
Geur: tarwe,lijkt wel appelmoes, esterig, neigt naar banaanweeig, tarwe, bananig, esterig
Smaak:een erge solvent smaak, esterig, droog, geen banaan of kruidnagel te onderscheiden  veel minder esterig, kruidnagel, misschien iets banaan
Oordeel: niet zo lekker bier, ik vermoed dat dit bier bij een hogere temp. is vergist? best een goede Weizen, mist wel banaan en misschien wat zoet


Ik zal even zoeken wat hier het verschil was.







Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #32 Gepost op: 25-04-2009 16:41 u »
Fijn dat je ze naast elkaar hebt geproefd. De vergistingstemperatuur was van beide bieren 17 C.

Ik ben het helemaal eens met je oordeel.

De W43 is de eenstapsmaischuitvoering en de W44 is de meerstapsmaisch. Een duidelijk verschil.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #33 Gepost op: 25-04-2009 16:48 u »
Wel maf dat die eenstapsmaisch dan meer esters geeft. Is dit de WB-06 die gewoon niet zo denderend is?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #34 Gepost op: 25-04-2009 19:06 u »
Ik heb verder geen ervaring met deze gist. De gist voor beide brouwsels van 13 liter komt uit 1 zakje. In ieder geval is het dus dezelfde gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #35 Gepost op: 25-04-2009 22:53 u »
Wel maf dat die eenstapsmaisch dan meer esters geeft. Is dit de WB-06 die gewoon niet zo denderend is?

Wat bedoel je precies met esterig?
Banaan (isoamyl-acetaat) is ook een ester (Zuur + Alcohol), Appelig dacht ik ook (ethyl-ester?)

Of bedoel je oplosmiddel-achtig?

Wat zou kunnen is dat door het verschillende substraat (door de verschillende maischschema's) de verhoudingen van bepaalde esters en andere smaakstoffen (4VG bijvoorbeeld) anders is.
Hierdoor kunnen sommige smaken meer of minder naar voren komen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #36 Gepost op: 25-04-2009 22:56 u »
Ik bedoelde velpon/oplosmiddelachtig.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #37 Gepost op: 25-04-2009 23:03 u »
Aha, wel handig te weten, aangezien ik esterig meer/vooral met banaan en dergelijke smaken associeer.
Maar ehtyl-acetaat is ook een ester, dus oplosmiddel kan ook, maar wel handiger het beestje bij zijn naam (oplosmiddel voldoet ;) ) te noemen ;D

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #38 Gepost op: 26-04-2009 00:08 u »
Ik zit nu aan de Weizen van Oscar. Wyeast - 40/10 52/15 62/35 72/25 78/5 - 19C vergisting

Uiterlijk: dof geel, weinig schuim.
Geur: Weeig, tarwe, banaan. Zoetig. Esterig (ethyl-acetaat)
Smaak:  bananig, iets kruidnagel, tarwe.
Nasmaak: droog en kruidig, tarwe.
Oordeel: De geur is echt goed, in de smaak zitten de meest belangrijke smaakcomponenten, maar het bier is wel droog. Komt een eind in de richting, misschien alleen het maischschema aanpassen en de vergistingtemperatuur een graadje lager.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #39 Gepost op: 26-04-2009 00:35 u »
Ik zit nu aan een Tripel van William:

Uiterlijk: helder, oranje, heel veel vrijkomend koolzuur. Dik schuim, romig, glasplakkend.
Geur:  een heerlijke 'Belgische' geur, lijkt een beetje op een Augustijn. Fruitig. Hogere alcoholen, iets oplosmiddel.
Smaak: in de smaak komen de hogere alcoholen niet zo terug. Een milde fruitigheid gecombineerd met een Duits-aandoende hoppigheid, wat kruidig, maar ook licht citrus. De bitterheid bouwt op. Bij de eerste slok proefde ik een moutigheid die een beetje koekjes/biscuit-achtig vind smaken.
Body: redelijk dun, niet heel droog.
Nasmaak: lang bitter en hoppig.
Oordeel: Een hele goede tripel, die lijkt op een Augustijn. De hogere alcoholen in de geur ben ik geen fan van, maar dit heb ik bij een aantal commerciele Belgische bieren ook geproefd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #40 Gepost op: 26-04-2009 00:44 u »
De Kruisheren/(Grunn) Augustijn?
Of zijn er meerdere? (vast wel)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #41 Gepost op: 26-04-2009 00:49 u »
Grunn heeft Augustinus bieren, ik bedoel de het bier Augustijn van Van Steenberge.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #42 Gepost op: 26-04-2009 00:52 u »
Ah! klopt!
Al die monniken ook... ;D

Zit er in die Augustijn niet enorm veel metaalsmaak?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #43 Gepost op: 26-04-2009 01:03 u »
Nasmaak: lang bitter en hoppig.
Oordeel: Een hele goede tripel, die lijkt op een Augustijn. De hogere alcoholen in de geur ben ik geen fan van, maar dit heb ik bij een aantal commerciele Belgische bieren ook geproefd.

Bedankt voor de notities Gerb. Zelf ben ik er iets minder tevreden over en dan met name de bitterheid die ik na verloop van tijd te sterk vind. De eerste paar slokken van dit bier vind ik perfect, daarna is het een beetje werken. Het gaat om Westmalle Tripel kloonpoging

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #44 Gepost op: 26-04-2009 01:08 u »
Ik ben goed op gang, nu even het Jacques Havermout bier (S-33):

Uiterlijk: dof , oranje, geel, inzakkend schuim.
Geur:  fruitig, kruidig, roggebrood.
Smaak: fruitig, granig, parfummig, iets vanille?, limoen?
Oordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is. Ik denk dat hier best wel een zuurtje tegenover zou mogen staan.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #45 Gepost op: 26-04-2009 01:10 u »
Bedankt voor de notities Gerb. Zelf ben ik er iets minder tevreden over en dan met name de bitterheid die ik na verloop van tijd te sterk vind. De eerste paar slokken van dit bier vind ik perfect, daarna is het een beetje werken. Het gaat om Westmalle Tripel kloonpoging

Ik vond de bitterheid eigenlijk wel goed, het was meer het gistprofiel wat mij niet zo beviel.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #46 Gepost op: 26-04-2009 16:30 u »
De Weizen van Stefan:  Wyeast 3068 -  45/10 52/15 60/30 70/30 78/10 - 15-21

Uiterlijk: oranje, dof weinig schuim.
Geur: weeig, tarwe, banaan, weinig kruidnagel.
Smaak: gistig, weeig van tarwe, weinig banaan, iets kruidnagel.
Nasmaak: weeig, minder droog dan die van Oscar, die toch bijna hetzelfde heeft gedaan, maar beter de temperatuur onder controle. Beide bieren hebben niet veel banaankruidnagelsmaak, welke je wel zou verwachten met de maischschema's.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #47 Gepost op: 26-04-2009 16:32 u »
Oordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is. Ik denk dat hier best wel een zuurtje tegenover zou mogen staan.


Ik zie dat ik hier misschien wat onsubtiel gezegd heb dat het geen goed bier was. Ik bedoelde dat de havermout, ondanks het grote aandeel in de stort, het bier toch gewoon een drinkbaar en "echt" bier is geworden. Ok, nog niet heel duidelijk, maar het was niet negatief bedoeld, Jacques.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #48 Gepost op: 26-04-2009 16:51 u »
Beide bieren hebben niet veel banaansmaak, welke je wel zou verwachten met de maischschema's.

?
Vergis je je niet met kruidnagel?
Voor banaan lijkt me de gisting temperatuur veel meer van belang. Hoe het maischschema dat zou beinvloeden...?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #49 Gepost op: 26-04-2009 17:54 u »
Kruidnagel inderdaad, sorry ik was aan het brouwen en drinken tegelijk.

Tags: