Koolzuur, druk en lengte bierleidingen

Gestart door Adrie, 30-09-2008 16:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 6 gasten bekijken dit topic.

Adrie

Ik zou het eerst maar eens proberen. Overal wordt gezegd dat het gebruikte model een richtlijn is en zeker geen raketwetenschap. Het maakt nogal uit wat voor materiaal je precies gebruikt voor de leidingen. Je kunt dus het best met een te lange leiding beginnen en deze dan als dat nodig is steeds een klein beetje inkorten. En natuurlijk kun je ook dan je fust wat hoger zetten. Of koelen tot 10 graden en de druk wat opvoeren. Bij een wat hogere temperatuur heb je dan dezelfde koolzuurconcentratie in je bier.

Albertus

Citaat van: Adrie op 10-02-2009  14:55 uHet is inderdaad een 22. Kan ik die pijpsleutel een dezer dagen komen halen, Bert?

Je bent welkom. Bel even op om te kijken of ik thuis ben.
Neem die gekartelde moer ook mee, kunnen we even kijken war daarop past.

Bert

René K

Zal het maar gewoon proberen dan ja. Wil het eerst gaan proberen met 2 meter slang. Aangezien HansHalberstadt ook zegt dat iets langer geen kwaad kan. Je tapt dan rustiger.
CiteerDe binnendiameter is van groot belang voor de benodigde lengte. Dat betekent dat een wat langere leiding niet zo erg is, (tapt alleen wat langzamer) maar een te korte leiding tov de dikte is wel erg, want dan tap je alleen maar schuim omdat het dan veel te snel stroomt.



Adrie

Met hulp van Albertus en René begint het ergens op te lijken.  :groots: Bert heeft mij voorzien van een sleutel waarmee ik de koppelingen los kon maken en René heeft mij een rvs buisje opgestuurd om de twee maten slangen op elkaar aan te sluiten. Ik had van Bert ook een rvs buisje gekregen, maar die was net te dik. Het is gelukt om drie van de vijf fusten van Jelle luchtdicht te krijgen. Voor eentje moet ik nieuwe rubbers bestellen voor bij de bier uit en CO2 in buisjes en een fust is bij een koppeling zodanig gedeukt dat de koppeling er niet meer goed op wil. Van dit fust is ook het ontluchtingsventiel in het deksel lek. Jelle heeft toegezegd dit fust te ruilen. :groots:

Het is me wel duidelijk geworden dat het noodzakelijk is om de fusten goed te testen op lekken, want een klein lek merk je niet zo snel op. Ik heb ze dus in bad ondergedompeld en zo kwam ik er achter dat bij oude rubbers soms een heel klein lekje kan zitten. Zo'n lekje kost je op den duur wel een CO2 vulling van je fles (of, als je er een bier in bewaart, levert je een plat, wellicht geïnfecteerd bier op).

De tapinstallatie komt (voorlopig ?) in de kelder. Aangezien de kelder opslagruimte is die we sinds de verhuizing hebben volgegooid, heb ik gistermiddag vrij genomen om de boel eens flink op te ruimen en uit te mesten. Wat een ruimte is er nu! Ik heb in een schap twee gaten geboord waar de tapzuilen op komen en de vaten staan op de grond. Een groot deel van het jaar is het in de kelder koel genoeg om zonder extra koeling te kunnen tappen. Ik wil er nog een geïsoleerde kast omheen maken met een oude, kleine vriezer, zodat ik in de zomer kan koelen. Deze kast moet groot genoeg zijn om ook nog wat flessen en extra fusten in te kunnen zetten.

Vanavond clubavond, morgenavond mijn Märzen en Rauchbier op fust zetten en donderdagavond de rest van de installatie in elkaar knutselen. Dan nog anderhalve week tot twee weken wachten tot de bieren koolzuurverzadigd zijn en dan eindelijk tappen!

Oscar

Citaat van: Adrie op 17-02-2009  08:58 uEen groot deel van het jaar is het in de kelder koel genoeg om zonder extra koeling te kunnen tappen!

Ideaal zeg, had je dan niet beter die tapzuilen in de keuken kunnen bevestigen met slangen naar de kelder toe? Nu moet je telkens de kelder in voor een overheerlijk tapbier.... ::)

Adrie

Citaat van: Oscar op 17-02-2009  12:21 uIdeaal zeg, had je dan niet beter die tapzuilen in de keuken kunnen bevestigen met slangen naar de kelder toe? Nu moet je telkens de kelder in voor een overheerlijk tapbier.... ::)

Nee, daarvoor is de afstand veel te groot. Je hebt dan een dikkere leiding nodig, waardoor er veel te veel bier in de leiding staat. Ik wil niet hebben dat ik elke keer als ik een bier tap een glas moet weggooien. Dan loop ik liever even naar de kelder. Kleine moeite.

Oscar

Dat is ook wel weet waar... of je moet in je vloer gaan boren.... :pan:  :D

Adrie

Zoals elders gemeld zitten de eerste twee bieren in hun fustjes. Vanavond heb ik met behulp van rvs pijpjes van René de slangen aan elkaar geknutseld en de tapstangen gemonteerd. Ik moet alleen nog even ergens slangenklemmen van 8 mm halen om de slangen op de fustkoppelingen te zetten. Het lijkt me niet verstandig om dat zonder slangenklemmen te doen. Morgen ook even een middeltje halen om de tapstangen op te poetsen tot zij glimmen en dan is de boel tapklaar. Eindelijk!  :hoera:

René K

Gefeliciteerd Adrie! Eindelijk maar toch zeggen we dan. Vanavond ook weer een fustje volgemaakt met 9 liter Weizen. Kwartiertje werk en kraakhelder na een maand lageren (gist hebben we toch niet meer nodig). Nu heb ik drie volle fusten in de tapkoelkast.
Gisteren een fustje leeggetapt met vrienden. Het is echt een kick om zelf te tappen.

Direct daarna even een fust met water aansluiten om de slangen door te spoelen en klaar ben je!

Adrie

Afgelopen avonden en vanmiddag ben ik lekker aan het knutselen (en poetsen en poetsen en poetsen) geweest om de tapinstallatie klaar te krijgen. Ooit heb ik uit een tot sloop gedoemde hoerentent de tapstangen en het tapblad kunnen halen en die komen nu, na al die jaren, eindelijk eens van pas.





Volgende week zijn de bieren hopelijk op druk en dan tappen maar!

Overigens maak ik onder het tapblad nog een geïsoleerde kast die ik ga koelen met een kleine vriezer, zodat ik ook in de zomer bier heb van een graad of 10.

René K

Mooie installatie Adrie! Dat ziet er professioneel uit.
Veel plezier ermee, maar dat zal wel lukken. Enne als ik eens in de buurt ben kom ik zeker langs!

Adrie

Je bent van harte welkom, René!

Tot mijn schrik zag ik, toen ik de druk wat terugschroefde trouwens dat er bier in de koolzuurleiding kwam!  :rundum: Gauw alles uitgespoeld, hopelijk is er geen kwaad aangericht. Maar ik begrijp nu wel het nut van een terugslagvoorkomer. Wellicht is het toch aan te bevelen om het fust niet helemaal te vullen, maar tot net onder het pijpje van de koolzuuringang.

Oscar

Citaat van: Adrie op 21-02-2009  16:51 uOoit heb ik uit een tot sloop gedoemde hoerentent de tapstangen en het tapblad kunnen halen

Wannneer wordt het hoerenbier gebrouwen?  :D :D Binnen mijn gilde is al een brouwer die slettenbier maakt.

William

Citaat van: Oscar op 22-02-2009  01:16 uWannneer wordt het hoerenbier gebrouwen?  :D :D Binnen mijn gilde is al een brouwer die slettenbier maakt.

Laat me gokken: een één of ander slap aftreksel :o

JWVG

Citaat van: JWVG op 18-01-2009  10:57 uHee, gedraag jij je een beetje? Die arme A3 voor sukkel uitmaken  ;). In een e-mail van Candirect raadden ze me al aan om 5/8 inch aansluitingen erbij te kopen. Maar volgens mij was dat juist voor de uitgang naar de koeling. Kan het zijn dat je aan beide kanten gewoon 5/8 inch nodig hebt, en verder helemaal niets? Oh oh, als dat toch waar kon zijn  :dansen:

 :degroeten: JW.

Tja, gisteren bij de bioscoop langs geweest waar het feestje was, en die 5/8 inch aansluiting voor het bier en 3/4 inch voor het CO2 die Candirect aanraden pasten dus.... niet  >:(. Beiden waren te groot, en het bier had een soort conische aansluiting. En het feestje is a.s. vrijdag al  :huilen:. Maar er is nog hoop - de CO2 kan ik gewoon met mijn eigen fles doen, en de barman beweerde nog een paar verloopstukjes te hebben waarmee de bieraansluiting zou moeten kunnen. Het wordt allemaal wel kort dag.... Als het niet lukt, dan maar een after-party met mijn vaatjes in het nabijgelegen park  :nut:

 :degroeten: JW.

Adrie

Zaterdagavond was de primeur van het tappen! Ik had de Märzen en het Rauchbier op fust en met z'n vijven hebben we ons best gedaan om de fusten een stukkie leger te krijgen. De heren hebben zich de bieren goed laten smaken en daar gaat het natuurlijk om.  :proost2: Maar de Märzen en het Rauchbier zijn dan ook goed gelukt, als zeg ik het zelf.

Het tappen gaat uitstekend: 2 meter bierslang van 4 mm bleek precies goed met een tapdruk van 1,2 bar. In het bier zat de juiste hoeveelheid koolzuur en tappen ging zonder een overmaat aan schuim (behalve misschien bij de eerste paar glazen). Het bier lijkt inderdaad veel zachter van de tap dan van de fles, met fijnere bubbels en een heel fijne schuimkraag. Het was eigenlijk net als in de kroeg. Zeker natuurlijk met van die prachtige tapstangen en een profi tapkraan. Kortom: weer een stapje hoger op de ladder van de optimale bierbeleving. En niet meer te hoeven bottelen en na uitschenken flessen te hoeven omspoelen waarna het aanrecht weer halfvol met flessen staat, zijn ook zeker pluspunten.

Helaas merkte ik zondagochtend dat de koolzuurfles alweer bijna leeg is. Eerst dacht ik aan een lek, maar toen ben ik eens gaan rekenen en het zou heel goed kunnen dat de fles gewoon zonder lekken leeg is gegaan (bij een laatste check met het hele systeem bleek er geen lek te zijn). 2 kg koolzuurgas is ongeveer 26 fustjes vol (op 1,2 bar). Een bier satureren met koolzuur op 2,5 volumes kost al bijna 50 liter koolzuur, dus 2 bieren en je bent al 100 liter verder. Ik heb behoorlijk wat gas verspild met het zoeken naar lekken. Als je geen gekke dingen doet en andere verliezen hebt, is een 2 kg fles genoeg om 12 bieren te satureren en te tappen. Eigenlijk is een 2 kilo fles gewoon te klein, merk ik nu.  :-\

Nu begint dus de volgende queeste: op zoek naar een plek (dichtbij huis!) om de gasfles bij te laten vullen.

Liemingbrouwer

Citaat van: Adrie op 02-03-2009  09:59 uEigenlijk is een 2 kilo fles gewoon te klein, merk ik nu.  :-\

Nu begint dus de volgende queeste: op zoek naar een plek (dichtbij huis!) om de gasfles bij te laten vullen.

Adrie, ik dacht toch dat ik voor u een CO2 fles meegebracht had naar Oss twee jaar geleden. (Gratis nog wel!) En nu merk ik dat je ze niet gebruikt!
Dat is toch een grote fles (10 L?), en als je een kleintje kunt laten vullen kun je ook een grote laten vullen niet?

Adrie

Ha Liem,

Jouw fles bleek toch veel te groot (lang, eigenlijk) voor het doel dat ik ermee had. Ik zou niet weten waar ik dat ding netjes in of tussen zou kunnen stoppen. Sorry.

Adrie

Nou, een belrondje met diverse bedrijven leert dat bijvullen alleen toegestaan is bij gespecialiseerde bedrijven. Slijterijen leveren leenflessen (statiegeld betalen en inwisselen), aquariumwinkels sturen de fles op en dan ben je hem een week kwijt. De dichtstbijzijnde aquariumwinkel die dat doet zit in Arnhem. In Dieren zit een gespecialiseerd gassenbedrijf (Linde Gas). Dichterbij zit niets. Je kunt je gasfles (ook als partikulier) inleveren en dan een werkdag of vijf later weer gevuld ophalen. Helaas kun je er niet bijblijven en wachten.  :(

Ik ga vanmiddag waarschijnlijk nog even bij de slijterij langs om te kijken wat hij aan gasflessen heeft (kon hij door de telefoon niet goed uitleggen). Dan toch maar overstappen op retourflessen, denk ik, als hij tenminste iets geschikts heeft. Voor het gemak. Misschien dat ik mijn eigen fles nog eens laat bijvullen en als reservefles houd.

Een vriendelijke meneer van groot verhuurbedrijf wist me te vertellen dat laskoolzuur niet voedselveilig is en niet geschikt om mee te tappen (en hoewel hij het kan, weigert hij de fles bij te vullen). Er kunnen allerlei stoffen inzitten die niet gezond zijn (en bovendien smaakafwijkingen kunnen veroorzaken).

JWVG

H3,

bij Woudenberg vertelden ze me iets soortgelijks, en noemden ook dat er alleen in Arnhem een bedrijf zat. De retourflessen lijken echt verreweg de beste optie. Wel superjammer van mijn gloednieuwe candirect cylinder  :'(.

 :degroeten: JW.

Albertus

Citaat van: Adrie op 06-03-2009  12:50 uIn Dieren zit een gespecialiseerd gassenbedrijf (Linde Gas). Dichterbij zit niets. Je kunt je gasfles (ook als partikulier) inleveren en dan een werkdag of vijf later weer gevuld ophalen. Helaas kun je er niet bijblijven en wachten.

Lindegas heette vroeger (jaar geleden?) Hoekloos. Het is een van de grootste gasleveranciers van Nederland.
Ik heb er voor mijn school wel gassen gehaald (inderdaad inleveren en later ophalen).

Bert

Adrie

Het vervelende is alleen dat je er alleen op werkdagen tussen 9 en 17 uur terecht kan. Laat ik dan nou net zelf werken...  :ziek: Ik zal nog eens even nabellen of opsturen ook een optie is.

thibolleke

Citaat van: Adrie op 02-03-2009  09:59 uEen bier satureren met koolzuur op 2,5 volumes kost al bijna 50 liter koolzuur, dus 2 bieren en je bent al 100 liter verder.

Dit is redelijk nieuw voor mij qua hobbybrouwen.
Dus kan je dit even uitleggen hoe het in z'n werk gaat? Vat koud wegzetten, koolzuur fles erop (hoeveel bar?), en laten satureren? Of hoe werkt dat juist. (a la "forced carbonisation")
Ik laat (dat 1 vatje dat ik al getapt heb) mijn vatjes hergisten met wat suiker en sluit de koolzuur fles pas aan bij het tappen.
Dit geeft wel geen super helder bier. Hoe jij het doet lijkt me wel interesant.

René K

Je kan berekenen hoeveel koolzuur je in het bier wilt hebben. De hoeveelheid koolzuur dat oplost in je bier is afhankelijk van de druk en de temperatuur.

Je kunt de fles continu aan het fust laten en je bier op deze manier verzadigen. Dit is de 'set it and forget it' methode. Na ongeveer een week zal je bier verzadigd zijn. De 'forced carbonation' methode gaat veel sneller maar geeft je wel kans op het overcarboniseren van je bier. En je bent het bier flink aan het schudden / rollen waardoor je minder helder kunt tappen. De eerstgenoemde manier heeft in elk geval mijn voorkeur.


Hier staat ook meer geschreven over de methodes.

Adrie

Citaat van: thibolleke op 09-03-2009  20:25 uDit is redelijk nieuw voor mij qua hobbybrouwen.
Dus kan je dit even uitleggen hoe het in z'n werk gaat? Vat koud wegzetten, koolzuur fles erop (hoeveel bar?), en laten satureren? Of hoe werkt dat juist. (a la "forced carbonisation")
Ik laat (dat 1 vatje dat ik al getapt heb) mijn vatjes hergisten met wat suiker en sluit de koolzuur fles pas aan bij het tappen.
Dit geeft wel geen super helder bier. Hoe jij het doet lijkt me wel interesant.

In het eerste bericht van dit artikel vind je een link naar een spreadsheet waarmee je kunt berekenen hoeveel druk je op het vat moet zetten (afhankelijk van de gewenste koolzuurconcentratie in het bier en de temperatuur van het bier in het vat). Meer kun je ook HIER lezen.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.