Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Affligem Blond  (gelezen 20568 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #25 Gepost op: 07-09-2003 09:34 u »
Gisteren gebrouwen, geen Affligem dus maar een Chimay-Blond †;D. Recept nog iets aangepast: 1 kg Munich ipv 0,8 en op het laatst nog Iers Mos toegevoegd. Er staat nu 27 lt wort van 1056 in het vat, dat gisterenavond al aktief was. Hij staat nu volop te pruttelen op 25 graden. Wel een beetje warm, maar het vat is ongeÔsoleerd, dus afwachten maar.

Groeten,

Henk †:proost2:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Affligem Blond
« Reactie #26 Gepost op: 07-09-2003 16:01 u »
25C voor een Chimay gist - dat kon wel eens bananarama worden  ;D

JW

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #27 Gepost op: 13-09-2003 00:08 u »
Bleek bij controle dat mijn nieuwe thermometer alweer kapot is, geeft een paar graden te hoog aan. Dus qua gistingstemperatuur valt het waarschijnlijk mee. Vanavond gelagerd, de gisting was nog niet ten einde, er dreef nog een mooie laag schuim op het bier. SG was gedaald tot 1010, zal nog wel een paar puntjes zakken. Smaak was goed, beetje zoet en lekker bitter.

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Affligem Blond
« Reactie #28 Gepost op: 13-09-2003 00:31 u »
Hoi Henk,

Die Chimay gist gaat wel aardig diep heb ik gemerkt. Overigens heb ik succes met het opkweken van de Affligem gist, dit naar aanleiding van jouw berichten.

Herman

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #29 Gepost op: 13-09-2003 00:32 u »
Hoi Herman,

Waar heb jij deze bieren gekocht, en van welk bier heb je hem opgekweekt?

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Affligem Blond
« Reactie #30 Gepost op: 13-09-2003 00:42 u »
In Grunn'n bie van Erp, Kromme Elleboog. Affligem Tripel met een t.h.t. 21-05-2005. Ik moet overigens nog zien hoe actief hij wordt, ik heb hem zondag jl (nu dus 5 dagen geleden) opgestart.

Herman

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #31 Gepost op: 21-09-2003 23:37 u »
Vanavond gebotteld. SG was gezakt tot 1006, jongbier smaakte lekker fris en mooi droog en bitter. Voor dit bier heb ik dextrose gebruikt voor de nagisting.

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #32 Gepost op: 30-09-2003 22:42 u »
Nagisting is prima gelukt. Na een week het eerste biertje geproefd, mooie schuimkraag, nog een beetje weinig koolzuur. Inderdaad een behoorlijk droog bier met een mooie smaak. De koriander is duidelijk te proeven. †:groots:

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #33 Gepost op: 18-11-2003 23:08 u »
Even een update:

Ik vind het bier te droog! Suiker toevoegen bij een bier van deze zwaarte doe ik niet weer, want het zorgt voor te weinig smaak. De schuimhoudbaarheid bij mijn laatste bieren is zeer matig. Op de laatste gildeavond had ik het hierover met Herman en die suggereerde dat het aan het wel of niet verwijderen van de koude trub zou kunnen liggen. Inderdaad koel ik al een tijdje mijn bier voordat het in het gistvat wordt geheveld, waardoor de eiwitten die tijdens het koelen neerslaan niet meegaan. Hebben meerdere mensen hiermee ervaring? Misschien iets voor een nieuwe thread?

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Affligem Blond
« Reactie #34 Gepost op: 20-11-2003 20:23 u »
Henk,

Volgens mij zijn de eiwitten die neerslaan tijdens het koelen 'grote' eiwitten die uit oplossing gaan zodra de temperatuur daalt. ik denk dat ze ook uitvlokken bij de koelmethode die Herman gebruikt, alleen zullen ze dan naar de bodem van het gistingsvat zakken.

Waarschijnlijk ten overvloede maar hierhttp://www.hobbybrouwen.nl/artikel/schuimpr.html †een artikel van Jacques over schuimhoudbaarheid.

:degroeten:

Johannes

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #35 Gepost op: 28-01-2004 20:46 u »
Inmiddels is ie dus wel gebrouwen met een opgekweekte Afflichem gist en hop uit de tuin van mijn buurman. Een goed gelukt bier wat inmiddels ongeveer 1 week geleden is gebotteld. Geen suiker meer toegevoegd, wel koriander. Sinds het gebruik van een tegenstroomkoeler (dus koude trub in het gistvat) en een grotere giststarter is de schuimhoudbaarheid aanzienlijk verbeterd.

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Affligem Blond
« Reactie #36 Gepost op: 28-01-2004 20:59 u »
Hoe zwaar is 'ie? Nog andere hop gebruikt, of gewoon geproefd tijdens het brouwen?

Herman

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Affligem Blond
« Reactie #37 Gepost op: 28-01-2004 21:29 u »
Hier is het recept:

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR): † † † †22.00
Anticipated OG: † † † † †1.056
Anticipated EBC: † † † † †10.1
Anticipated IBU: † † † † †20.3
Brewhouse Efficiency: † † † 85 %
Wort Boil Time: † † † † † † 60 † †Minutes

Grain/Extract/Sugar

† % † † Amount † † Name † † † † † † † † † † † † †Origin † † † †Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
72.3 † † 3.40 kg. †Pilsener 3 - Dingemans † † † †BelgiŽ † † † † 1.037 † † †3
17.0 † † 0.80 kg. †Munichmout 15 - Dingemans † † BelgiŽ † † † † 1.037 † † 19
10.6 † † 0.50 kg. †Tarwemout - Dingemans † † † † BelgiŽ † † † † 1.038 † † †4

Hops

† Amount † † Name † † † † † † † † † † † † † † †Form † †Alpha †IBU †Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
25.00 g. † † Peizer Hop (Rozendal) † † † † † † Whole † †4.00 † 7.9 †First WH
35.00 g. † † Peizer Hop (Rozendal) † † † † † † Whole † †4.00 †12.3 †60 min.
20.00 g. † † Peizer Hop (Rozendal) † † † † † † Whole † †4.00 † 0.0 †10 min.

Extras

†Amount † † †Name † † † † † † † † † † † † † Type † † †Time
--------------------------------------------------------------------------
†8.00 gm † † Korianderzaad † † † † † † † † †Spice † † 10 Min.(boil)

Yeast
-----

YCKC A73 Affligem - Belgium

Mash Schedule
-------------

Ltr Water Per kg Grain: 3.50

Protein Rest Temp : † † † † † 55 †Time: † 0
Intermediate Rest Temp : † † †60 †Time: †30
Saccharification Rest Temp : †70 †Time: †30
Mash-out Rest Temp : † † † † †78 †Time: † 1


Ik heb de bitterheid inderdaad tijdens het brouwen in de gaten gehouden. Zoals je ziet heb ik van te voren een inschatting gemaakt van het alfazuur %. Dit is goed uitgekomen, want ik denk dat het bier een IBU heeft die dicht in de buurt komt van de ingeschatte waarde. (Trouwens Rozendal is mijn buurman †;D)

Groeten,

Henk †:proost2:

Offline gha

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re:Affligem Blond
« Reactie #38 Gepost op: 01-09-2004 10:13 u »
Hoi Henk,

Hier mijn recept en bevindingen van mijn 1e Afflichem probeersel.
Natuurlijk sta ik open voor suggesties/aanpassingen.

Probeersel1 Afflichem blond 06-05-04
------------------------------------
30 liter

6 kg pilsmout 3 ebc
900 gr munchener 20 ebc
1 kg suiker
Berekend SG 1064

Styrian Goldings 5,25% Alfazuur 44 Gr. totaal meekoken
Czech Saaz       2,6%  Alfazuur 30 Gr 15 Min meekoken

Berekende bitterheid 24,1 IBU

26 ltr startwater
temp 61

gestort bij 61 gedaald naar 59

Opgestookt naar 62        30 min rust
      72 in 18 min  30 min rust
      78 in 15 min  1  min rust

10 liter spoelwater
Spoelen gestopt bij 1018
SG is 1050

1 kg suiker toegevoegd
Saaz 10 min meegekookt
SG is 1064
60 min gekookt

Gist: Afflichem,gekocht bij de Zeeuwse gistbank.

Een heerlijk bier, lekker wollig, mooie body, iets bitterig.
Er zou misschien iets meer hoparoma bij kunnen als je daar van houd.
Probeer eens 15 min voor einde koken wat Saaz toe te voegen.
Tijdens bottelen geproefd, smaak was bitterig en nogal droog.
De bitterigheid is niet storend, die verzacht in de loop van de tijd wel.

Geproefd

07-08-04
---------
De smaak is heerlijk,de body is goed, lekker wollig in de mond, ietsjes
bitterig, volgende keer iets nahoppen, want dit bier mist net iets hoparoma t.o.v. de Afflichem blond.
OPM 22-08-04 Niet waar, aroma is hetzelfde !

22-08-04
---------
Geproefd naast een Afflichem blond:
De body is een ietsje voller,dit is echter niet storend maar zelfs iets
prettiger. Dat hij voller is komt waarschijnlijk omdat er iets meer verdampt is als verwacht, houd het recept dus (nog) hetzelfde.
De Afflichem komt iets dunner over en bevat iets meer koolzuur.
De basissmaak ligt heel dicht naast elkaar, de Afflichem komt dus iets dunner over,verder een heel lekker bier. Wat bitterheid betreft hoeft er niets aan te gebeuren, deze is zo goed als hetzelfde. Als je meer hoparoma wilt kun je iets meer nahoppen maar voor mij hoeft het niet.

Geproefd 24-08-04 (Proefavond met pH,LB,MvdK en JD)
-----------------------------------------------------
mondgevoel:wollig/vettig
Kleur:          Gelijk aan de AB
Basissmaak:  Gelijk aan de AB
Bitterheid:    Gelijk aan de AB
Body:          Iets voller als de AB (vond men prettiger)
Koolzuur:      Iets minder als de AB
Totaalindruk: Bier werd als heel mooi beoordeeld.

Gerrit...;-)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Affligem Blond
« Reactie #39 Gepost op: 01-09-2004 10:43 u »
Gerrit,
bedankt voor je prachtige verslag over je ervaringen om de Affligem blond na te brouwen. Ik ben blij dat je dit met het forum wilt delen. Dat zouden misschien meer mensen moeten doen...

Nog een vraagje: wat was je eind SG? Voor minder body zouden we minder munchener kunnnen gebruiken, of munchener voor aromamout EBC 50 kunnen vervangen.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Affligem Blond
« Reactie #40 Gepost op: 01-09-2004 10:59 u »
Of een grotere suikerstorting :proost:

Dus in plaats van 1 kg (12,5%) bijvoorbeeld verhogen naar een storting van 15%.

Edwin

Offline gha

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re:Affligem Blond
« Reactie #41 Gepost op: 01-09-2004 12:48 u »
Hallo Henk,

Ik ben op dit moment van mening dat er (nog) niets aan het recept veranderd moet worden tot ik een volgend brouwsel gemaakt heb. Zoals ik in het verslag schreef heb ik iets te weinig spoelwater gebruikt waardoor het eindtotaal wort iets te weinig was. Er is dus iets te veel ingedampt waardoor de body iets voller werd. Dit is echter te weinig om direct iets aan het recept te veranderen.
De opmerking van Herman is hier dus ook mee beantwoord.
O ja, het eind sg was 1012 en ben dus uitgekomen op een alc.percentage van 6,89%. De orginele AB is 6,8.

Wat ambermout toevoegen betreft, dit had ik ook al gedaan maar hierdoor werd de smaak veel te moutig en is daarom niet aan te bevelen. :'(

Tot slot: Ikzelf ben over dit bier zeer te spreken en ga het binnenkort zeker weer brouwen aangezien de doorloopsnelheid hoog is.
Gerrit... :lekkerbier:

Offline gha

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re:Affligem Blond
« Reactie #42 Gepost op: 01-09-2004 12:49 u »
Sorry, het was niet Herman maar Edwin.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Affligem Blond
« Reactie #43 Gepost op: 01-09-2004 13:13 u »
Ha Gerrit :proost:

Geeft niet!
Hoeveel liter was je wort te veel ingedampt? Je zou dan natuurlijk ook een hoger begin SG moeten hebben (en ook een hoger eind-SG hoewel 1012 niet verkeerd lijkt).

Edwin

Offline gha

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re:Affligem Blond
« Reactie #44 Gepost op: 01-09-2004 13:40 u »
Hoi Edwin,

Ik denk dat ik zo'n 1,5 a 2 liter te weing had. Meestal spoel ik door tot ik ongeveer 32 liter heb (Mijn brouwsels zijn 30 ltr.) maar in dit geval hield ik na het koken +/- 29 wort over. Dit kan net genoeg zijn voor een iets vollere smaak zonder dat er direct veel veranderd aan het sg.

Gerrit... ;)

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Affligem Blond
« Reactie #45 Gepost op: 01-09-2004 20:25 u »
Hoi Gerrit,

Bedankt voor jouw reactie. In welk deel van het land woon jij eigenlijk, ik zou jouw blonde graag eens proeven.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline gha

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re:Affligem Blond
« Reactie #46 Gepost op: 02-09-2004 08:26 u »
Hallo Henk,

Ik woon in het midden van het land, da's nogal een eindje bij jou uit de buurt vrees ik.
Wel ben ik van plan om 16 Oktober naar de Open Thuisbrouwersdag te gaan bij de Maasland brouwerij. misschien is dat een kans?

Gerrit... ;)

Offline marcel125

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
Re:Affligem Blond
« Reactie #47 Gepost op: 02-09-2004 09:54 u »
Gerrit, wat is jouw ervaring met die gist van de gistbank ??
en met welke temparatuur heb jij vergist ??

ik heb namelijk voor mijn vader een paar (Brewferm) blikken triple
gemaakt maar deze gist is niet vooruit te timmeren
ook bij hoge temparatuur niet

ik heb afgelopen weekend ook een blondje gebrouwen maar ik dorst
het niet aan om die affligem gist te gebruiken en heb dus maar
safale04 gebruikt

is deze gist zo enorm traag of zal het aan die blikken liggen

Marcel

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Affligem Blond
« Reactie #48 Gepost op: 02-09-2004 10:00 u »
Ha MArcel :proost:

Had je problemen met die Safale-gist of met de bijgeleverde gist bij de blikken? Die laatste gisten zijn naar mijn mening inderdaad niet van al te beste kwaliteit (in het verleden ook nogal wat problemen mee gehad). Die Safale zorgt in het algemeen toch voor weinig problemen. Hoe oud was die gist trouwens?

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Affligem Blond
« Reactie #49 Gepost op: 02-09-2004 10:00 u »
Het zou wel eens oude gist kunnen zijn die bij de blikken is geleverd. Ik vermoed dat je met verse Safale een stuk verder komt.

Tags: blond