Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Cannabis bier
« Laatste bericht door knifeman Gepost op Vandaag om 01:18 »
Pm is niet om geheimzinnig te doen maar het rzcept dat ik heb komt uit een boek en dat smijt ik niet per foto online uit respect voor de auteur ;) maar ik zal het wel manueel posten hoor
2
Discussie over recepten / Re: Het Sahti experiment
« Laatste bericht door knifeman Gepost op Vandaag om 00:21 »
Zo, het zit erop voor vandaag. Het brouwproces is goed verlopen, het beoogde eind SG van 1.097 is niet gehaald, kom maar op 1.086, brouwrendement is te laag tegenwoordig omwille van slijt schrootmolen.

De batch is in twee gesplits:

- 'traditional Sahti': 10l is volgens raw ale principe niet gekookt (we gepasteuriseerd want 15 min op 80 graden gehouden) en staat nu af te koelen in de ijskast alvorens morgenochtend de broodgist toe te voegen. Ik verwacht dat deze kort maar krachtig zal gisten en een licht zoetachtige kruidnagelsmaak gaat ontwikkelen, die goed kan samengaan met 'den' en jeneverbes smaakjes. Mss zelfs een licht zuurtje, al denk ik dat je dat eerder zal krijgen met de vaste bakkersgisten (ipv korrelgisten)... we shall see...

- New Age Sahti: De andere 10l is 15 min kort gekookt met een kleine hopgift van Hallertau en Goldings teneinde te stereliseren, en opzij gezet met de Mangrove Jack M21 Belgian Wit gist. Ik vermoed dat dit een meer fruitige variant wordt door de gist en hopgiften en mss wel eerder richting een kerstachtig iets kan evolueren.

Tijd om te gaan slapen, ik hou jullie op de hoogte :)

3
Grondstoffen / Re: Is Chemipro San de nieuwe Star San?
« Laatste bericht door Mark0411 Gepost op Vandaag om 00:04 »
Nog niet gekocht, maar ga hem wel ontvangen.

Ik kreeg namelijk onderstaande mail:


u heeft bij ons nog de:
Star San HB Five Star 236 ml NL-FR  a 13.50 Euro in backorder staan, helaas is deze niet meer leverbaar. Als vergelijkbaar alternatief kunnen we u de Chemipro san  zonder bijbetaling leveren. https://www.brouwstore.nl/chemipro-san-250-ml
Wilt u ons aub laten of u hiermee akkoord gaat , we kunnen het bedrag ook terugboeken. Excuses voor het ongemak.
4
Discussie over recepten / Re: Sterke Blonde
« Laatste bericht door lier Gepost op Gisteren om 23:56 »
Ik zou de grapefruit rasp van max 1 grapefruit bij de drooghop toevoegen ipv tijdens koken
5
Grondstoffen / Is Chemipro San de nieuwe Star San?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:46 »
Ik zie dat Brouwland een nieuw product heeft: Chemipro San.
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/stabiliseren-reinigen/reinigingsmiddelen/d/chemipro-san-1-l

Het lijkt er een beetje op dat het gaat om Star San onder een nieuwe naam.
https://www.Brouwland.com/content/docs/004/004%20Materiaalreiniging/MSDS_Chemipro%C2%AE%20San_NL_1.02.pdf

Heeft iemand dit product al gekocht?
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: water ontkalken
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 23:27 »
Hmmm denk dat het voor de installatie van Oscar niet op de tiende gram aankomt.  :brouwen: ^-^

De meesten hier zijn hobbyisten en brouwen batches van pak hem beet 10 tot 50 liter. En daarvoor is een huishoudweegschaal met een nauwkeurigheid van 1 of 2 gram dus onvoldoende nauwkeurig.

Ik heb laatst een weegschaaltje gekocht met een nauwkeurigheid van 0.01 gram voor 6 of 7 hele euro's. Kun je niet voor prutsen.
Als je professioneel brouwt en in hectoliters denkt dan wordt het inderdaad een ander verhaal, en is een huishoudweegschaal nauwkeurig genoeg.
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: water ontkalken
« Laatste bericht door Erwin Warners Gepost op Gisteren om 23:13 »
Bij het afwegen het afwegen van brouwzouten hoef je niet exact milligrammen afwegen maar wel tiende van grammen. Een huis-, tuin- en keukenweegschaal die op grammen weegt is onvoldoende nauwkeurig.

Hmmm denk dat het voor de installatie van Oscar niet op de tiende gram aankomt.  :brouwen: ^-^
8
Brouwproces / Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 23:08 »
Ik sluit niet uit dat er geen koolzuur komt in het bier.
Er is begonnen bij 1132, eind SG 1052. Het berekende alcoholgehalte is 10,8% vol alc. De US-05 gist zou niet meer alcohol aan kunnen dan 11%...

Dat zou me ook niet verbazen, maar ik zou er ook niet gerust op zijn dat dit qua druk niet uit de hand loopt. Bottelen met 1.052, ik weet het niet...

Ik denk eerlijk gezegd dat een begin SG van ver boven 1.100 gewoon vragen om allerlei problemen is. Maar goed, ieder zijn ding.... :weetniet:
9
Discussie over recepten / Re: Pils recept
« Laatste bericht door Erwin Warners Gepost op Gisteren om 23:05 »
Doel is inderdaad gewoon een mooie pils zonder toeters en bellen aangezien het ook mijn eerste pilsbrouwsel wordt. Dus laten we eerst maar even de basis doen. In mijn opinie moet een pils ook niet te gek worden anders gaan we voorbij aan de stijl. We hebben nog zo veel bierstijlen waarbij we volop kunnen experimenteren.

Eerste brouwsel en dan gelijk pils gewaagd.
Succes

Ik lees niet goed zie ik nu eerste pils brouwsel.
10
Grondstoffen / Re: Winterbier met chocolademout en sinasappelschil
« Laatste bericht door Erwin Warners Gepost op Gisteren om 23:03 »
5 minuten voor einde kook is gebruikelijk.
En gezien je vorige bericht zou ik er wat meer in doen. En dan nog ben ik bang dat je er relatief weinig van gaat merken.

Ok bedankt voor de info we gaan het proberen met iets meer.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10