Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Jacques op 12-10-2006 23:08 u

Titel: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 12-10-2006 23:08 u
Gisteren kreeg ik per e-mail het recept van Louis Smeding.



Eerste prijs ONK  klasse E  Westmalle kloon.
Louis Smeding



Recept voor 10 liter

Mout
2400 gram pilsmout 3,5 EBC
  85 gram chocolademout  800 EBC
 115 gram kristalsuiker

Hop
8 gram  Styrian Goldings
9 gram  Saaz
6 gram  Tettnang

Gist
Wyeast Belgium abbdey 1214


Maischschema
temp.   rusttijd
55 C    meteen gaan verwarmen om naar 62 C te gaan
62 C    60,0 minuten
67 C    10,0 minuten
73 C    10,0 minuten
78 C    10,0 minuten

Maischwater 8,5 liter
Spoelwater 8 liter


Begin SG 1066  (16,0 P)
Eind SG 1016 (4,2 P)

Beluchting wort 20 minuten

Bottelsuiker 7,5 gram per liter
Alcohol gebotteld bier 7,2 % vol alc.

Kleur 55 EBC
Bitterheid 20,5 EBU

Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Herman op 12-10-2006 23:24 u
Tjonge, weer Chimay gist.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Adrie op 13-10-2006 09:01 u
Ik sta paf. Zou de Chimay gist dezelfde zijn als de Westmalle?  ;D
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 13-10-2006 09:15 u
Misschien is dit een bevestiging van mijn stelling dat gist wel belangrijk is, maar niet zo allesbepalend zoals sommigen hier wel eens denken.

Alles is belangrijk. Ik goede moutkeuze met de juiste verhoudingen tussen de verschillend moutsoorten is minstens even belangrijk is een goede keuze voor wat betreft de gist.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Adrie op 13-10-2006 09:18 u
Bij sommige gistsoorten kan ik me dat voorstellen. Maar de Chimay en de Westmalle zijn allebei zo karakteristiek, dat een verwisseling in de smaak en geur moet opvallen.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 13-10-2006 09:46 u
Dat zal zeker opvallen als je hetzelfde wort onder dezelfde omstandigheden vergist. In dat geval zal het wort dat vergist is met de Westmalle zeker een betere imitatie opleveren.
Een wort gemaakt van de verkeerde mout- en hopsamenstelling maar wel met de Westmalle gist levert echter geen betere kloon op. Zo belangrijk is de gist nu ook niet.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: EBC op 13-10-2006 10:09 u
De twee recepten voor de Westmalle Dubbels wijken behoorlijk van elkaar af...

Ik vraag me af of ze berhaupt wel op Westmalle Dubbel lijken. Ik ben benieuwd hoe ze het in een blindproeverij zouden doen. Zou iemand ze als Westmalle herkennen?
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 13-10-2006 10:26 u
De twee recepten voor de Westmalle Dubbels wijken behoorlijk van elkaar af...

Het zijn volgens mij drie recepten.

Bij het ONK gaat het er om wie een zo goed mogelijke kloon gebrouwen heeft. De prijswinnaars hebben verschillende wegen bewandeld om hun doel te bereiken.

En ja, natuurlijk smaken ze niet exact als een Westmalle Dubbel. Het zijn klonen. Het echte spul komt maar van n brouwerij.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Caspar op 13-10-2006 11:04 u
De recepten maken behoorlijk wat reacties los... volgens mij zijn er echter weinig forummers die een Westmalle kloon ingestuurd hebben.

Ik ga volgend jaar zeker een L'Achouffe insturen, hopelijk doen er meer forummers mee... kunnen wij het beter ;D?? We'll see  :weetbeter:

 :pan:
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Drents Hopbier op 13-10-2006 16:36 u
Dat zal zeker opvallen als je hetzelfde wort onder dezelfde omstandigheden vergist.  Zo belangrijk is de gist nu ook niet.
Over de gist en de grondstoffen ben ik het met je eens.

Hopbier
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Orangeloo op 23-07-2011 01:02 u
Ik was op zoek naar een simpel recept voor een Dubbel ,dus dit leek mij wel eens mooi om te proberen.
Wat zouden de kooktijden zijn van deze hop?

Hop
8 gram  Styrian Goldings
9 gram  Saaz
6 gram  Tettnang
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Oscar op 23-07-2011 01:13 u
Wat zouden de kooktijden zijn van deze hop??

Dat weet niemand (alleen louis smeding) Maar voer het recept in in de door jou gebruikte software en past de hop stort naar eigen inzicht aan. Indien je er onzeker over bent stel je het recept in een nieuw topic ter discussie  :)
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Orangeloo op 23-07-2011 01:17 u
Goed idee,
Ik wilde ook een andere gist gaan gebruiken ( de Abbey II) Omdat ik daar nog een slurry van heb staan.
En de Tettnang hop heb ik volgens mij ook niet. Dus het wordt toch niet een kopie van dit recept.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Oscar op 23-07-2011 11:04 u
Dus het wordt toch niet een kopie van dit recept.

Goed zo, hoe meer eigen inbreng hoe beter!
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: RobinB op 24-07-2011 13:04 u
Met de abbeyII wordt het meer een Rochefort-achtige dubbel.
Ook wel lekker, maar iets om rekening mee te houden.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Orangeloo op 24-07-2011 13:55 u
Ja is bekend maar toch bedankt voor de tip. :)
De slurry die ik heb staan is ook van een Rochefort 10 kloon.

Ik was trouwens nog op zoek naar info over de verschillende Wyeast gisten.
Ik lees namelijk geregeld "dat is de Rochefort gist of de Westmalle gist".
Maar ik lees dat niet bij de info van Wyeast of Brouwland of....
Ik zoek dus zoiets als:
Wyeast 1214 Belgian Abbey            Chimay gist
Wyeast 1762 Belgian Abbey II         Rochefort gist
Wyeast 3655                                  Koninck gist

Misschien iets voor een nieuwe topic :weetniet:
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: RobinB op 24-07-2011 14:10 u
Misschien iets voor een nieuwe topic :weetniet:

Dat bestaat natuurlijk allang! ;)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11634.msg144867.html#msg144867 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11634.msg144867.html#msg144867)

Wie zoekt, zal vinden...
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Orangeloo op 24-07-2011 15:46 u
Ah er waren meer pagina's,
niet gezien :nut:
Pagina 3 was wat ik zocht inderdaad.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: gert-jan op 12-11-2011 09:28 u

Hop
8 gram  Styrian Goldings
9 gram  Saaz
6 gram  Tettnang


Al eerder gevraagd hier en ook nu door een beginner heeft er iemand richtlijnen voor het koken van deze hoppen ik kom zelf niet verder dan goldings 90 minuten,15 minuten voor de Saaz, Tettnang ook 15 minuten ???  dit is puur een gok. Saaz heb ik eerder gebruikt was toen 15 minuten vandaar.

Alvast bedankt voor de reactie.

Gert-Jan
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 12-11-2011 12:12 u
Het zijn alle drie aromahoppen. (Bij de trappisten van Westmalle gebruikt men bij voorkeur alleen aromahoppen.)

Je kunt 60 tot 70% van alle drie de hoppen kunnen gebruiken voor de bittergift en 30% voor de aromagift.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: gert-jan op 12-11-2011 13:03 u
Het zijn alle drie aromahoppen. (Bij de trappisten van Westmalle gebruikt men bij voorkeur alleen aromahoppen.)

Je kunt 60 tot 70% van alle drie de hoppen kunnen gebruiken voor de bittergift en 30% voor de aromagift.

@ Jacques,

iets andere setup

5 gr. Styria golding, 5 gr. Saaz, 6 gr. Tettnang 15 minuten koken

3 gr. stryria goldings, 4 gr. Saaz, 3 gr. Tettnang. 90minuten koken

Dan zou dit beter moeten gaan. Voor zover ik weet is lang koken voor de bitterheid (omzetten bepaalde stoffen)
kort koken aroma.

Ik hoor het wel als ik mis zit.

Gert-Jan
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 12-11-2011 15:10 u
Nee, je zit niet verkeerd. Een aromahop kun je ook gebruiken voor een bittergift.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: gert-jan op 12-11-2011 19:13 u
Jacques, maakt gebruik van een  Wyeast Belgium abbdey 1214 Deze ga ik vervangen door een Wyeast Belgian strong ale 1388, Waarom ! 1214 vergist bij een temp van 20-24 C de 1388 bij 18-27 C. Gezien ik momenteel vergist bij ongeveer 19 C en een gebrek aan een warmte kast. Mochten jullie het niet eens met mij zijn dan hoor ik dit graag.

Gert-Jan
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: Jacques op 12-11-2011 20:13 u
Jacques, maakt gebruik van een  Wyeast Belgium abbdey 1214 Deze ga ik vervangen door een Wyeast Belgian strong ale 1388, Waarom ! 1214 vergist bij een temp van 20-24 C de 1388 bij 18-27 C. Gezien ik momenteel vergist bij ongeveer 19 C en een gebrek aan een warmtekast. Mochten jullie het niet eens met mij zijn dan hoor ik dit graag.

Gert-Jan

Even voor de duidelijkheid. Dit recept is niet van mij maar van Louis Smeding!

Als het gaat om de smaak van het bier moet je niet zo zeer kijken naar de vergistingstemperatuur maar naar de gistingsproducten die een gist geeft.

Bij dit recept is de Chimay gist gebruikt terwijl meer voor de hand ligt de Westmalle gist te gebruiken. Deze gist is de Wyeast 3787. Die gist is heel goed te gebruiken bij 19 C.
Titel: Re: ONK 06 E1 - Westmalle Dubbel - Louis Smeding
Bericht door: gert-jan op 12-11-2011 20:30 u
Even voor de duidelijkheid. Dit recept is niet van mij maar van Louis Smeding!

Als het gaat om de smaak van het bier moet je niet zo zeer kijken naar de vergistingstemperatuur maar naar de gistingsproducten die een gist geeft.

Bij dit recept is de Chimay gist gebruikt terwijl meer voor de hand ligt de Westmalle gist te gebruiken. Deze gist is de Wyeast 3787. Die gist is heel goed te gebruiken bij 19 C.

Oke. Ik moet het ook van de info hebben die ik lees. Maar dat is goed te weten dan zal ik daar rekening mee houden.

gj