Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Paul d. op 16-04-2019 15:38 u

Titel: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 16-04-2019 15:38 u
Beste brouwers
Ik zat te spelen met de gedachte om een nieuwe tripel samen te stellen (9-15 EBC).
Het liefst met een wat droog-hoppige smaak. Nu vroeg ik me af welke verhoudingen mout en welke soorten hop ik het best kan gebruiken.
In de voorraad heb ik Mosaic, Saaz, Hallertauer traditional en Styrian Golding hop. Ik zat te denken om meerdere van deze hop soorten dan niet allemaal te gebruiken kan dit? En wat doet dit met de smaak?
Voor de mout heb ik meer soorten op voorraad (pilsmout, aroma 50, tarwemout, tarwevlokken, zuurmout) omdat ik vooral niet te zoet wil gaan met de smaak dacht ik een beetje aroma 50 en merendeel pilsmout en zuurmout. wat vinden jullie hiervan?
Alvast bedankt voor de moeite!!
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Fractus op 16-04-2019 16:24 u
Hoi Paul,

Als je een droog bier wilt, is het handig om een hoge suikerstort te hebben (20-30% is niet uitzonderlijk voor een tripel), en een gist te kiezen met een hoge vergistingsgraad. Dit zorgt er allebei voor dat je weinig onvergistte suikers in je bier overhoudt, en dus wordt het een droog bier.

Wat betreft hoppig, hier hangt het erg af van de smaak die je zoekt. Zoek je frisse, citrusachtige smaken, ga dan voor Amerikaanse hop (bijvoorbeeld Mosaic). Zoek je wat meer een kruidig karakter, ga dan voor ťťn van die andere drie. Hop geeft vooral bitterheid als je het lang kookt, en vooral aroma als je het kort kookt. Zorg dus dat je redelijk wat hop toevoegt zo'n 5 tot 10 minuten voor einde kook, dit geeft lekker veel hopsmaak.

Verder is het een kwestie van proberen, mijn ervaring is dat een zelfgebrouwen bier eigenlijk altijd erg lekker is! Een recept maken is geen exacte wetenschap ;)
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 16-04-2019 16:54 u
In de voorraad heb ik mozaic, Saaz, hallertauer traditional en styrian golding hop. Ik zat te denken om meerdere van deze hop soorten dan niet allemaal te gebruiken kan dit? En wat doet dit met de smaak?

....

Voor de mout heb ik meer soorten op voorraad (pilsmout, aroma 50, tarwemout, tarwevlokken, zuurmout) omdat ik vooral niet te zoet wil gaan met de smaak dacht ik een beetje aroma 50 en merendeel pilsmout en zuurmout.

Ik heb momenteel ook een tripel staan gisten, beetje geÔnspireerd op wat ik van Westmalle weet, maar geen regelrechte kloon.
Daarin pilsmout, beetje palemout, 15% suiker. (In Westmalle zit volgens mij geen palemout, alleen pilsener en suiker.)
Hop: aroma Saaz en bitterhop Fuggle

(Fuggle is identiek aan Styrian Golding, de zelfde plant maar als ie in Engeland groeit heet ie Fuggle en als ie in Oostenrijk of Slovenie groeit Styrian Golding, door verschil in klimaat en grondsoort zouden er toch toch kleine smaakverschillen kunnen zijn, zegt men.)

Als gist heb ik T-58 genomen. Maar ik vermoed dat ie met M-31 of M-41 droger zou worden. (Als dit brouwsel goed blijkt te smaken ga ik hetzelfde recept ook nog een keer brouwen met de M41 gist.)
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 18:04 u
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker. De hoeveelheid suiker hangt af van de vergistingsgraad van de gebruikte gist.
Bij bv T-58 mag je wel 20 tot 25% suiker gebruiken maar bij M-31 levert dit een te droog bier op.
Dan gaat het meer richting Sterke Blonde.
Zelf gebruik ik bij de M-31 geen suiker in de stort omdat het een diastaticus is. Deze gist breekt het wort verder af tot meer vergistbare suikers met als gevolg een lager eind SG.

De bitterhopgift zou ik met de Hallertau en Styrian doen tot 35ibu en bij vlamuit/einde koken 1 tot 2 gram per liter Mosaic geven.

Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 16-04-2019 18:18 u
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker.

Daar zijn de meningen over verdeeld...  :biersmile:
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 19:12 u
Daar zijn de meningen over verdeeld...  :biersmile:

Mwah de keurmeesters waren het met me eens in ieder geval.  ;)

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37509.0.html

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28845.0.html
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 16-04-2019 19:16 u

Als je een droog bier wilt, is het handig om een hoge suikerstort te hebben (20-30% is niet uitzonderlijk voor een tripel), en een gist te kiezen met een hoge vergistingsgraad. Dit zorgt er allebei voor dat je weinig onvergistte suikers in je bier overhoudt, en dus wordt het een droog bier.

Bedoel je hiermee dat als ik bijv 5kg mout heb dat ik dan ongeveer 1250 gram suiker aan het wort toevoeg? (25%)
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 16-04-2019 19:29 u
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker. De hoeveelheid suiker hangt af van de vergistingsgraad van de gebruikte gist.
Bij bv T-58 mag je wel 20 tot 25% suiker gebruiken maar bij M-31 levert dit een te droog bier op.
Dan gaat het meer richting Sterke Blonde.
Zelf gebruik ik bij de M-31 geen suiker in de stort omdat het een diastaticus is. Deze gist breekt het wort verder af tot meer vergistbare suikers met als gevolg een lager eind SG.

De bitterhopgift zou ik met de Hallertau en Styrian doen tot 35ibu en bij vlamuit/einde koken 1 tot 2 gram per liter Mosaic geven.

Ik ben tot nu toe van mening dat ik 3.3 kg pilsmout gebruik, 0.4 kg zuurmout ("dit is praktisch pilsmout") en 0.2 kg aroma 50 voor de zoete touch maar niet te veel. En zoals al vaak is aangegeven gebruik ik de M 31.

ik ben van plan om alle drie de hopsoorten toe te voegen, maar twijfel over hoeveel en welke als eerste of laatste. ik zoek naar een beetje kruidig citrusachtig met een rijk aroma (maar ook niet zoals bij een IPA) de hopsoorten die ik heb zijn Mosaic, Hallertau (pellets) Saaz, Styrian Goldings en
 mosaic.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: BrouwMout.nl op 16-04-2019 19:51 u
De Hallertau als bitterhop.
De Saaz op 10 minuten en de Mosaic bij vlamuit.

Dan krijg je kruidig / fruitig.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 20:34 u
Ik ben tot nu toe van mening dat ik 3.3 kg pilsmout gebruik, 0.4 kg zuurmout ("dit is praktisch pilsmout") en 0.2 kg aroma 50 voor de zoete touch maar niet te veel. En zoals al vaak is aangegeven gebruik ik de M 31.

ik ben van plan om alle drie de hopsoorten toe te voegen, maar twijfel over hoeveel en welke als eerste of laatste. ik zoek naar een beetje kruidig citrus-achtig met een rijk aroma (maar ook niet zoals bij een IPA) de hopsoorten die ik heb zijn mosaic, halertau (pellets) Saaz en mosaic.

Deze stort kan prima natuurlijk maar met de m-31 zou ik zelf niet te veel suiker gebruiken. 10% maximaal liefst nog minder maar het is jouw bier.;)
Startsg rond de 1075 eind SG onder de 1010.
Bitterhop Hallertau, eventueel de Saaz als aromahop  (laatste 10 minuten) en Mosaic 2 gram per liter bij vlam uit. Mikken op iets van 35-40Ibu voor een hoppige/bittere Tripel.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 16-04-2019 20:51 u
Mwah de keurmeesters waren het met me eens in ieder geval. 

Misschien toch bijvoorbeeld  'brew like a monk'  van Stan Hieronymus eens doorkijken dan... :weetniet:
Genoeg uitstekende tripels waar niet alleen pilsener mout en suiker in zit.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: tdp op 16-04-2019 21:07 u
De kracht zit hem vaak in de eenvoud, wat Oxhead eigenlijk ook aangeeft. Je moet jezelf gewoon de vraag stellen wat mout X, Y, Z toevoegt aan jou uiteindelijke bier. In sommige bieren is een bepaalde gelaagdheid zeer gewenst, in sommige (waaronder naar mijn mening ook een tripel), niet.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 21:30 u
Misschien toch bijvoorbeeld  'brew like a monk'  van Stan Hieronymus eens doorkijken dan..... :weetniet:
Genoeg uitstekende tripels waar niet alleen pilsener mout en suiker in zit.

Kijk eens op blz 72 Westmalle recept, pilsmout en suiker. Op blz 111 Bink tripel, pilsmout en suiker. Op blz 189 Golden Monkey tripel, pilsmout en suiker.
Er hoeft geen handje tarwe of cara in een tripelstort te zitten om het beter te maken.
Less is more.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 16-04-2019 22:09 u
Hier een voorbeeld van een mooi kloonrecept, van Tripel Karmeliet:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Het is een kwestie van smaak, ideeŽn en opvattingen, en niet van 'goed' of 'slecht'.
Dat is wat ik probeer duidelijk te maken.

 :degroeten:
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 22:33 u
Hier een voorbeeld van een mooi kloonrecept, van tripel karmeliet:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Het is een kwestie van smaak, ideeŽn en opvattingen, en niet van 'goed' of 'slecht'.
Dat is wat ik probeer duidelijk te maken.

 :degroeten:
`

De topicstarter is op zoek naar een drooghoppige tripel, dat is Tripel Karmeliet zeker niet. Dus stuur je hem de andere (niet de goede in deze) kant op.



Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 16-04-2019 23:05 u
Citaat
De topicstarter is op zoek naar een drooghoppige tripel, dat is Tripel Karmeliet zeker niet. Dus stuur je hem de andere (niet de goede in deze) kant op.

Ik denk dat hij bedoeld dat het een kwestie van smaak is welke mout je wil hebben en dat er geen regel voor bestaat.

Nu vraag ik me af of ik de Saaz ook als bitterhop kan gebruiken (ongeveer 45 min koken) en dan de styrian goldings (ongeveer 20 min koken) eventueel samen met de Hallertau (20 min koken) en als laatste de Mosaic (vlamuit en even laten dobberen??)
Of denken jullie hier anders over? Andere samenstelling of welke hoeveelheden?
Ook denk ik om 100 gram bruine kandijsuiker toe te voegen voor een andere smaak is dit wat?
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 23:17 u
Tripel Karmeliet is een tripel die het verst van drooghoppig afstaat. Natuurlijk kan je allerlei soorten mout en graan aan je stort toevoegen. Maar of het dan een goede tripel zal worden  :weetniet: Mijn ervaring is anders.
Probeer en leer.
Succes  :brouwen:
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Jacques op 16-04-2019 23:26 u
Tripel Karmeliet is een tripel die het verst van drooghoppig afstaat.

Tripel Karmeliet en ook Leffe Tripel zijn tripels die in feite niets anders zijn dan sterke witbieren...

Bij de oorspronkelijke tripel van Westmalle worden geen andere granen gebruikt dan gerst en ook geen kruiden. Dit neemt echter niet weg dat de twee door mij genoemde 'tripels' populair zijn.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Oxhead op 16-04-2019 23:55 u
Tripel Karmeliet en ook Leffe Tripel zijn tripels die in feite niets anders zijn dan sterke witbieren...


En daar is dus niks drooghoppigs aan. ;)
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 17-04-2019 11:24 u
Na wat geprobeerd te hebben op BrouwHulp en geluisterd te hebben naar het advies, ben ik gekomen tot het volgende recept.
Iemand zei dat de bitterhop richting de 30-40 IBU moet maar hij geeft nu al aan dat deze bitter is, en ik wil ook niet te bitter gaan.
ook leek me de regel van 2 gram mosaic bij vlamuit net iets te veel. of zou ik me er geen zorgen over moeten maken en het gewoon doen?
Graag hoor ik jullie mening.
 https://myalbum.com/album/3ksM0JlR7Sji
(gist is de M 31)
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Fractus op 17-04-2019 13:15 u
Recept ziet er prima uit hoor!

Als je wat minder bitter wilt en toch veel hoparoma's, kun je een deel van de Saaz verplaatsen naar de 10 minuten, bijvoorbeeld 25g Saaz op 50min en 15g Saaz op 10 min. Dit zorgt ook voor een lagere bitterheid.

Verder zie ik dat je een erg hoge vergistingsgraad hebt op het moment, welk gist ga je gebruiken? Het wordt in ieder geval een droog biertje nu, dus dat zit wel snor!
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: BrouwMout.nl op 17-04-2019 14:23 u
Nu vraag ik me af of ik de Saaz ook als bitterhop kan gebruiken.
Dat kan zeker maar waarschijnlijk heeft de Saaz een laag alfazuurgehalte en zul je dus erg veel hop moeten toevoegen om aan je IBU's te komen.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Hay op 17-04-2019 15:09 u
Wat is het nut van die zuurmout?
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 17-04-2019 18:27 u
Wat is het nut van die zuurmout?

Om zonder zuur toevoegingen toch een iets lagere pH waarde te krijgen, ook heb ik het schroten (klam) vandaag gedaan en een dag later ga ik maischen deze tip heb ik gekregen van een microbrouwer.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 17-04-2019 19:08 u
Voor het maischschema heb ik me laten inspireren door debierbrouwer.nl namelijk:

40min---> 62 graden
30min ---> 72 graden
3min --->  78 graden

En de kooktijd doe ik 60 min om niet te donker bier te krijgen.
Lijkt dit jullie iets?
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 17-04-2019 20:55 u
voor het maishschema heb ik me laten inspireren door debierbrouwer.nl namelijk:

40min---> 62 graden
30min ---> 72 graden
3min --->  78 graden

en de kooktijd doe ik 60 min om niet te donker bier te krijgen
lijkt dit jullie iets ?

maischschema lijkt me goed, koken zou ik iets langer doen, 70 of 80 minuten.

Misschien handig om ook eens naar wat andere tripel recepten te kijken die hier op het forum en elders te vinden zijn, en de overeenkomsten en verschillen daartussen. Kun je veel van leren en ideeŽn van opdoen.

Het is allemaal niet een kwestie van goed of fout, zwart of wit, het moet zus of het moet zo. Vele wegen leiden naar ehh..., naar een tripel.
B.v. ik schrijf 'koken zou ik iets langer doen'. Dat moet je niet interpreteren als '60 minuten is te weinig, dan wordt je bier ondrinkbaar'. Er zijn er ook die 90 minuten koken.
Vergelijk het met eten koken: als twee mensen allebei nassi koken, doen ze dat op verschillende manieren en verschillende ingredienten, krijg je verschillende nassi's en misschien vind ik uiteindelijk nassi A lekkerder en jij nassi B. Zo is het met bier brouwen ook.

En experimenteer. bv gebruik nu de verschillende mouten zoals je die in je recept hebt staan, en probeer een volgende tripel met alleen pilsener mout, waar we gisteren zo'n discussie over hadden, en kijk wat het verschil is. Of kook nu 60 minuten en de volgende keer 80 minuten.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: PDGRRR op 18-04-2019 09:59 u
Als gist heb ik T-58 genomen. Maar ik vermoed dat ie met M-31 of M-41 droger zou worden. (Als dit brouwsel goed blijkt te smaken ga ik hetzelfde recept ook nog een keer brouwen met de M41 gist.)

Recent heb ik de M41 gebruikt voor een Westmalle Tripel-kloon waar ik de suikerstort achterwege heb gelaten (na hier gelezen te hebben dat deze gist ťrg ver doorgist), ging in 2 weken van 1054 naar 1005. Over een week gaat het eerste flesje open, erg benieuwd naar.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 18-04-2019 13:00 u
Recent heb ik de M41 gebruikt voor een Westmalle Tripel-kloon waar ik de suikerstort achterwege heb gelaten (na hier gelezen te hebben dat deze gist ťrg ver doorgist), ging in 2 weken van 1054 naar 1005. Over een week gaat het eerste flesje open, erg benieuwd naar.

Inderdaad ver doorgegist. Maar desondanks heb je wel een aanzienlijk lager alcohol percentage dan een Westmalle tripel tgv het lage begin SG, ongeveer 6,5% + bottelsuiker, ongeveer 7%. Westmalle tripel is dacht ik 9 of 9,5%.

Mijn tripel ging onlangs van 1080 naar 1016 met de T-58.

Heb je de suiker weggelaten, en de hoeveelheid mout niet verhoogd?

Laat maar eens weten hoe hij smaakt, kan met 7% ook best lekker zijn natuurlijk. Ben benieuwd!
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 18-04-2019 19:49 u
Vandaag was de brouwdag
Op zich was alles goed, alleen de sg-waarde was iets te laag ipv 1070 was het 1058.
Wel heb ik ipv 1.25 kg 1kg suiker gedaan.
Kan het iets te maken hebben met het schroten en wat heeft dit voor invloed op het bier?
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: PDGRRR op 18-04-2019 20:12 u
Inderdaad ver doorgegist. Maar desondanks heb je wel een aanzienlijk lager alcohol percentage dan een WM tripel tgv het lage begin SG, ongeveer 6,5% + bottelsuiker, ongeveer 7%. WM tripel is dacht ik 9 of 9,5%.

Heb je de suiker weggelaten, en de hoeveelheid mout niet verhoogd?

Laat maar eens weten hoe hij smaakt, kan met 7% ook best lekker zijn natuurlijk. Ben benieuwd!

Mijn doel was 'n Belgisch blondje van circa 6,5% met die M41 omdat ik die toch al had liggen. In mijn bookmarks stond het recept voor een Westmalle Tripel-kloon (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg547537) dat ik als uitgangspunt wilde gaan gebruiken en toen ik hier in een ander topic las dat iemand adviseerde om bij een blondje met M41 de suikerstort terug te schroeven vanwege de te verwachten hoge vergistingsgraad heb ik in BrouwVisie simpelweg de suiker achterwege gelaten waardoor ik (toevallig) op een SG van rond de 1055 uit kwam.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: middelaersch op 18-04-2019 20:36 u
Vandaag was de brouwdag
Op zich was alles goed, alleen de sg-waarde was iets te laag ipv 1070 was het 1058.
Wel heb ik ipv 1.25 kg 1kg suiker gedaan.
Kan het iets te maken hebben met het schroten en wat heeft dit voor invloed op het bier ?

Als je minder suiker toevoegt wordt je sg lager. Met brouwsoftware, b.v. BrouwHulp kun je dit eenvoudig uitrekenen.

Als je te grof schroot kan je sg ook lager worden. Maar let op: als je te fijn schroot dan kun je weer andere problemen krijgen.
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: Jacques op 18-04-2019 21:21 u
Mijn doel was 'n Belgisch blondje van circa 6,5% met die M41 omdat ik die toch al had liggen. In mijn bookmarks stond het recept voor een Westmalle Tripel-kloon (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg547537) dat ik als uitgangspunt wilde gaan gebruiken en toen ik hier in een ander topic las dat iemand adviseerde om bij een blondje met M41 de suikerstort terug te schroeven vanwege de te verwachten hoge vergistingsgraad heb ik in BrouwVisie simpelweg de suiker achterwege gelaten waardoor ik (toevallig) op een SG van rond de 1055 uit kwam.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Door een var diastaticus gist te gebruiken kun je zorgen voor een hoger alcoholgehalte zonder toevoeging van suiker. Dat geldt voor een tripel, waar dit topic over gaat, en ook voor een blond of een andere bierstijl.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Paul d. op 18-04-2019 23:55 u
Vandaag was de brouwdag
De sg-waarde was ipv 1070 maar 1058 wat voor invloed gaat dit hebben?
Ik heb wel maar 1 kg suiker ipv 1.2 kg toegevoegd.
Titel: Re: Nieuw tripel recept
Bericht door: Jacques op 18-04-2019 23:56 u
Vandaag was de brouwdag
De sg-waarde was ipv 1070 maar 1058 wat voor invloed gaat dit hebben?
Ik heb wel maar 1 kg suiker ipv 1.2 kg toegevoegd.

Minder alcohol en minder smaak...
Titel: Re: nieuw tripel recept
Bericht door: PDGRRR op 24-04-2019 17:20 u
Laat maar eens weten hoe hij smaakt, kan met 7% ook best lekker zijn natuurlijk. Ben benieuwd!

Vandaag eerste flesje opengetrokken, is een lekker biertje geworden, "panelleden" vonden dat 'ie gemakkelijk wegdronk. Enigszins droog, mooie bitter (had ik al wel verwacht aan de hand van het recept) en een heel licht zuurtje op de achtergrond. Met een beetje fantasie schurkt 'ie tegen een saison aan. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat 'ie geworden was als ik de Westmalle-gist gebruikt had (ook zonder de suikerstort). Wellicht is dat weer een volgend experiment.