Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | |
Naam recept | Geen Idee |
Brouwdatum | 16-9-2018 |
Bierstijl | Overige bieren |
Volume | 24,0 l |
Begin SG | 1,053 SG |
Berekende kleur (Morey) | 16 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 32 IBU |
Brouwzaalrendement | 71,5 % |
Kooktijd | 70 min. |
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
29,23 l | Water uit Hellevoetsluis |
100,00 g | Ca(OH)2 |
2,00 g | CaSO4 |
6,60 ml | Melkzuur |
13,64 l | Spoelwater |
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
---|---|---|---|---|---|
63 mg/l | 7 mg/l | 43 mg/l | 124 mg/l | 63 mg/l | 93 mg/l |
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|---|---|---|---|
3,00 kg | BEST Pilsen Malt | Best Malz | 3 EBC | 49,3 % |
1,28 kg | WhiteSwaen Dark tarwemout | De Swaen | 15 EBC | 21,1 % |
1,00 kg | BEST Red X® | Best Malz | 32 EBC | 16,4 % |
0,50 kg | Gemoute haver | Thomas Fawcett and Sons | 4 EBC | 8,2 % |
0,30 kg | Cara-pils | Weyermann | 4 EBC | 4,9 % |
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|---|---|---|---|
63,0 °C | 1 min. | 45 min. | 3,6 l/kg | |
72,0 °C | 1 min. | 25 min. | 3,6 l/kg | |
78 | 78,0 °C | 1 min. | 3 min. | 3,6 l/kg |
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|---|---|---|---|---|
40,0 g | Saaz | pellets | 4,0% | 60 min. | 16,6 IBU |
50,0 g | Hallertau Mittelfrüh | bellen | 3,0% | 20 min. | 8,5 IBU |
30,0 g | Sladek | pellets | 3,5% | 20 min. | 6,6 IBU |
Bij de gist is de Bulldog Belgian Trappix toegevoegd en de M29 French Saison.
(Omdat ik die allebei nog had liggen)
Geen idee hoe je deze bierstijl zou kunnen noemen.
Gelet op de gisten die je hebt geënt vermoed ik dat de vergisting heel snel gestart is (Bulldog Belgian Trappix) en dat deze nog lang zal zal duren (M29 French Saison).
Geen idee hoe je deze bierstijl zou kunnen noemen.Inderdaad, de Trappix alleen had misschien beter geweest (de vergisting is best wel heftig) dan zou ik wel een beetje onder-enten en daar ben ik niet zo van. 80% van de brouwsessies gebruik ik dan ook vloeibare gisten met een starter. Ik had die trappix en die Mittelfruh gehad bij Noordt laatst, niks mee doen is helemaal zonde.
Gelet op de gisten die je hebt geënt vermoed ik dat de vergisting heel snel gestart is (Bulldog Belgian Trappix) en dat deze nog lang zal zal duren (M29 French Saison).
Gaat de m 29 lang door? Ik heb vorige week een saison gebrouwen met deze gist. Vandaag overgeheveld voor de nagisting. Begin SG 1.065 vandaag 1.006. In het recept zat geen suiker alleen mouten en ongemoute granen.
Ja. Deze gist gaat lang door. Het is een saison gist die tot de Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus behoort. Dat zijn gisten die enzymen uitstoten die dextrinen buiten de gistcel afbreken waarna de afbraakproducten opgenomen en vergist kunnen worden door gist. Dat proces duurt wat langer en heeft als gevolg dat je een zeer laag eind SG behaalt.
Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36466.msg565498.html#msg565498 voor de lijst van gisten die tot var Diastaticus behoren.
Ja. Deze gist gaat lang door. Het is een saison gist die tot de Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus behoort. Dat zijn gisten die enzymen uitstoten die dextrinen buiten de gistcel afbreken waarna de afbraakproducten opgenomen en vergist kunnen worden door gist. Dat proces duurt wat langer en heeft als gevolg dat je een zeer laag eind SG behaalt.
Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36466.msg565498.html#msg565498 voor de lijst van gisten die tot var Diastaticus behoren.