Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Brouwers op 30-09-2017 21:12 u

Titel: OBBK 2017 V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
Bericht door: Brouwers op 30-09-2017 21:12 u
Hier het recept waarmee ik een 3e plaats heb gehaald bij het OBBK in de vrij klasse. De basis was een bier was een weizen. Deze heb ik middels een decoctie maisch gebrouwen en open vergist (aluminiumfolie over waterslot gat). Vanwege de verbouwingen in mijn nieuwe huis stond de gistkast buiten onder een afdak. Op de dag van het bottelen vond ik 2 fruitvliegen drijvend in een verzuurde weizen (melkzuur). Het bier smaakte verder best prima, alleen de melkzuur en de weizen waren niet lekker genoeg om er 20 liter van te drinken. Daarom de boel opgesplitst. De ene helft 2 kg bramen aan toegevoegd en de andere helft 1 kg braam en 1 kg framboos. De laatste had ik ingestuurd.

Score was 84 puntent met commentaar dat hij zeker in de smaak zal vallen bij de dames.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0026-1
Naam receptframbozen braam Weizen
Brouwdatum08-04-2017
BiertypeWeizen
Volume22,7
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,05 lGedemineraliseerd water
1,05 gCaCl2
1,36 gCaSO4
4,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l28 mg/l70 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,650 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC67,3 %
0,800 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC32,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen38,0 °C2 min.90 min.4,5 l/kg
Eiwitrust53,0 °C60 min.15 min.4,5 l/kg
Beta-amylaserust65,0 °C15 min.45 min.4,5 l/kg
Uitmaischen75,0 °C30 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%60 min.9,6 IBU
5,5 gHallertau Mittelfrühpellets3,1%20 min.2,4 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1000,00 gBraamandersnagisting/lagering
1000,00 gFramboosandersnagisting/lagering
1,00 gfruitvliegandersnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
0,700 l starterW68 ()weizengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Start nagisting17-04-2017
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C
Alcoholgehalte6,5 vol.%


Titel: Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
Bericht door: Mario72 op 30-09-2017 22:22 u
Heb je de fruitvliegjes nog speciaal behandeld?😁
Titel: Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
Bericht door: Jacques op 30-09-2017 22:41 u
Bedankt voor het delen van dit recept. Zo kun je geluk hebben bij een ongeluk.
Titel: Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
Bericht door: RGeraads op 01-10-2017 00:49 u
Probeer deze maar eens te reproduceren! ;) Gefeliciteerd met je prijs!
Titel: Re: OBBK V3 - Frambozen Braam Berliner weizen - Gijs Brouwers
Bericht door: Biertje1985 op 20-12-2017 14:08 u
Geweldig, er zitten vliegen en en toch maar even proeven.
Lactoinfectie  8)

Sterker nog mee aan de slag en inzenden. en dan nog een goed resultaat halen ook. Gefeliciteerd
 :proost: