Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Algemene vragen hobbybrouwen => Topic gestart door: Basje42 op 16-06-2017 19:47 u

Titel: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 16-06-2017 19:47 u
Hallo collega's,

Ik heb een aantal weken geleden een tripel gebrouwen met een brouwpakket van Arsegan.
Ik had zelf de indruk dat dit mijn beste bier tot nu zou worden. goed vergist, SG klopte etc...

Nu moet het na bottelen met suikergift het bier 2 weken warm staan en 4 weken koel.
2 weken zijn nu makkelijk om, en als ik een flesje open valt mij op dat er vrijwel geen koolzuur inzit.
En dat het bier zurig smaakt. Ik meende de befaamde groene appeltjes te proeven.
Het is geen azijnzuur, maar het is m.i. teveel van het zure. En dat voor een tripel.

Stel dat het een infectie betreft, wat ik mij haast niet kan voorstellen...
Kan dat rijmen met het feit dat er ook geen of weinig koolzuur gevormd is?
Of heb ik het brouwen van een tripel onderschat, vanwege het hogere alcoholpercentage.
En daar nog eens suiker bij doen tijdens het bottelen?

Of moet ik meer geduld hebben?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Brouwers op 16-06-2017 20:48 u
Hallo collega's,

Ik heb een aantal weken geleden een tripel gebrouwen met een brouwpakket van Arsegan.
Ik had zelf de indruk dat dit mijn beste bier tot nu zou worden. goed vergist, SG klopte etc...

Nu moet het na bottelen met suikergift het bier 2 weken warm staan en 4 weken koel.
2 weken zijn nu makkelijk om, en als ik een flesje open valt mij op dat er vrijwel geen koolzuur inzit.
En dat het bier zurig smaakt. Ik meende de befaamde groene appeltjes te proeven.
Het is geen azijnzuur, maar het is m.i. teveel van het zure. En dat voor een tripel.

Stel dat het een infectie betreft, wat ik mij haast niet kan voorstellen...
Kan dat rijmen met het feit dat er ook geen of weinig koolzuur gevormd is?
Of heb ik het brouwen van een tripel onderschat, vanwege het hogere alcoholpercentage.
En daar nog eens suiker bij doen tijdens het bottelen?

Of moet ik meer geduld hebben? :)

Groene appeltjes klinkt sls acetaldehyde, een teken dat he meer geduld moet hebben. Acetaldehyde is de voorloper van alcohol.Feit dat je weinig koolzuur hebt geeft aan dat de hergisting nog bezig is.  Zorg dat je flessen op kamertemperatuur staan voor goede hergisting.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 16-06-2017 20:55 u
Hoelang in tijd uitgedrukt kan zo'n hergisting dan duren ?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Brouwers op 16-06-2017 21:12 u
Hoelang in tijd uitgedrukt kan zo'n hergisting dan duren ?
1-6 weken, maar in principe moet het in 1-3 weken wel gedaan zijn. Hangt af van de hoeveelheid gist, vitaliteit, alcoholpercentage/tolerantie, stabiliteit van je vergistingstemperatuur etc...

Hoeveel wort heb je vergist met hoeveel en welke gist? En is dit gecontroleerd vergist?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: stiaanke op 16-06-2017 21:30 u
Suiker toevoegen tijdens het bottelen dient om koolzuur in je bier te krijgen. De suiker wordt omgezet in alcohol en CO2.
Hoeveel suiker per liter heb je toegevoegd en hoe warm heb je dit laten hergisten?
Hoe heb je de suiker toegevoegd?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: joenedu op 16-06-2017 22:37 u
Klein beetje schudden, weekje op kamertemperatuur op de kop in het krat zetten. Komt vast nog goed!
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 16-06-2017 22:46 u
Suiker toevoegen tijdens het bottelen dient om koolzuur in je bier te krijgen. De suiker wordt omgezet in alcohol en CO2.
Hoeveel suiker per liter heb je toegevoegd en hoe warm heb je dit laten hergisten?
Hoe heb je de suiker toegevoegd?

7 gram per liter, opgelost in water etc op kamertemperatuur
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 16-06-2017 22:48 u
1-6 weken, maar in principe moet het in 1-3 weken wel gedaan zijn. Hangt af van de hoeveelheid gist, vitaliteit, alcoholpercentage/tolerantie, stabiliteit van je vergistingstemperatuur etc...

Hoeveel wort heb je vergist met hoeveel en welke gist? En is dit gecontroleerd vergist?
Was 20 liter wort met 11 gram gist. Dat is allemaal wel goed gegaan. Bier smaakte nadat het was uitgegist 1010 niet zuur maar lekker.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: brouwerwaldonk op 17-06-2017 07:38 u
Als het direct na de vergisting niet zuur smaakte en nu wel, duid volgens mij op een infectie. Ik denk dat uw bier steeds zuurder zal smaken.
Zeker weten doe ik het niet, want ik kan niet spreken uit ervaring omdat ik dat nog niet heb voorgehad.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 17-06-2017 09:27 u
Ik weet niet wat je start SG was, maar je hebt weinig gist gebruikt. Als ik uitga van een start SG van 1,080 zou je volgens Mr. Malty 16 gram gist nodig hebben gehad. Dan ga ik uit van een hele verse korrelgist. Als de productiedatum bijvoorbeeld 1 februari was dan raadt Mr. Malty al 18 gram gist aan.

De vergisting zelf is schijnbaar dan nog aardig verlopen, maar door (te) weinig gist toe te voegen is de kans op een slechte hergisting veel groter, omdat de gist al meer uitgeput is. Als je weinig gist gebruikt duurt het vaak ook langer voor de vergisting goed op gang komt wat meer kans geeft op een infectie en het kan ook veroorzaken dat het langer duurt voordat de gist de Acetaldehyde opgegeruimd heeft, wat dus kan resulteren in een groene appeltjes smaak. Maar ik zou inderdaad afwachten. De flesjes inderdaad even schudden en op z'n kop in het krat zetten en een langere tijd goed warm laten staan. Zo'n 22 ļC of zelfs nog iets warmer zou mooi zijn. Pas koud zetten als er voldoende koolzuur in zit! En dan is het afwachten, als het wel een infectie is zal het alleen maar zuurder worden en als het toch de Acetaldehyde is dan zal die smaak minder worden.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: stiaanke op 17-06-2017 10:40 u
Wat is het nut van de flesjes op hun kop in het krat te zetten?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 17-06-2017 10:52 u
Wat is het nut van de flesjes op hun kop in het krat te zetten?


Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit helpt, maar bij verschillende mensen hier op het forum, die een hergisting hadden die maar niet op gang wilde komen bleek dit uiteindelijk de oplossing.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 17-06-2017 12:27 u
Ik weet niet wat je start SG was, maar je hebt weinig gist gebruikt. Als ik uitga van een start SG van 1,080 zou je volgens Mr. Malty 16 gram gist nodig hebben gehad. Dan ga ik uit van een hele verse korrelgist. Als de productiedatum bijvoorbeeld 1 februari was dan raadt Mr. Malty al 18 gram gist aan.

De vergisting zelf is schijnbaar dan nog aardig verlopen, maar door (te) weinig gist toe te voegen is de kans op een slechte hergisting veel groter, omdat de gist al meer uitgeput is. Als je weinig gist gebruikt duurt het vaak ook langer voor de vergisting goed op gang komt wat meer kans geeft op een infectie en het kan ook veroorzaken dat het langer duurt voordat de gist de Acetaldehyde opgegeruimd heeft, wat dus kan resulteren in een groene appeltjes smaak. Maar ik zou inderdaad afwachten. De flesjes inderdaad even schudden en op z'n kop in het krat zetten en een langere tijd goed warm laten staan. Zo'n 22 ļC of zelfs nog iets warmer zou mooi zijn. Pas koud zetten als er voldoende koolzuur in zit! En dan is het afwachten, als het wel een infectie is zal het alleen maar zuurder worden en als het toch de Acetaldehyde is dan zal die smaak minder worden.

Ik heb de gist (US-05 dacht ik). op een magneetroerder vermeerderd.
Die SG punten zijn allemaal goed verlopen, zonder er verder op in te gaan.

Het enige dat ik anders heb gedaan is de flesjes met Starsan ontsmetten i.p.v. met Oxi.
Maar daar kan het toch niet aan liggen lijkt mij.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 17-06-2017 12:58 u
Ik heb de gist (US-05 dacht ik). op een magneetroerder vermeerderd.
Die SG punten zijn allemaal goed verlopen, zonder er verder op in te gaan.

Het enige dat ik anders heb gedaan is de flesjes met Starsan ontsmetten i.p.v. met Oxi.
Maar daar kan het toch niet aan liggen lijkt mij.
Zoek maar eens op een starter maken van korrelgist. Als je het hele zakje in een starter kiepert doet dit vaak meer kwaad dan goed.

Het kan dan wel zijn dat de hoofdgisting goed genoeg is verlopen, maar juist het gebruik van minder vitale gist zal je problemen kunnen geven met de hergisting.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: JanEric op 17-06-2017 13:36 u
Je schrijft: 7 gram per liter, opgelost in water etc op kamertemperatuur. Wat heb je precies gedaan? Het water wel gekookt en af laten koelen? Omdat de zure smaak pas bij of na het bottelen is ontstaan.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 17-06-2017 15:39 u
Je schrijft: 7 gram per liter, opgelost in water etc op kamertemperatuur. Wat heb je precies gedaan? Het water wel gekookt en af laten koelen? Omdat de zure smaak pas bij of na het bottelen is ontstaan.

Koken en afkoelen naar kamertemperatuur
Ik brouw al een aardig tijdje, dus dat is allemaal volgens het boekje (van Adri)  :D
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: stiaanke op 17-06-2017 17:22 u
Hoeveel flesjes heb je al geproefd?
Soms kan ťťn flesje anders zijn dan de rest en heb je toevallig dat ene flesje geproefd.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 21-06-2017 20:26 u
Ik denk dat ik weet hoe de infectie veroorzaakt is.

Ik heb een rvs gistvat met deksel (brewbucket)met een waterslot dat verlengd is d.m.v. een siliconenslang naar buiten de gistkast.
Tijdens het nemen van een monster om het SG tegenvallen via de aftapkraan, heb ik de slang van het waterslot niet losgehaald.
Waardoor er dus "vuil water" naar binnen is geglipt.

Dat is de enige "domme fout" die ik kan beredeneren...
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Jacques op 21-06-2017 22:03 u
Waarom zou dat water "vuil" zijn. In leidingwater zit weinig tot geen voedingstoffen. Als er een dekseltje op je waterslot zit kan er niets invallen. Verder heeft vergistend bier een lage pH, alcohol en koolzuur. Hierdoor is de kans op infecties aanzienlijk kleiner dan bij wort.

Veel waarschijnlijker is het dat bij het opkweken van de gist iets mis gegaan is. De meeste infecties komen via de gist in je bier. Als je toch met een korrelgist vergist kun je beter geen starter maken en meer korrelgist enten. De kans op infecties wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 21-06-2017 23:01 u
Ok dank je.
Dat is weer stof tot nadenken...
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: E van Dijk op 21-06-2017 23:19 u
Wat is het nut van de flesjes op hun kop in het krat te zetten?

Het schijnt te helpen omdat je daarmee het oppervlakte van het bier dat in aanraking komt met de zuurstof die na het bottelen in je flesje zit vergroot (dat dus goed is voor de hergisting) In de hals heb je maar een klein oppervlakte aan bier dat in contact staat en op de bodem een veel groter oppervlakte.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-06-2017 07:24 u
De vergisting zelf is schijnbaar dan nog aardig verlopen, maar door (te) weinig gist toe te voegen is de kans op een slechte hergisting veel groter, omdat de gist al meer uitgeput is. Als je weinig gist gebruikt duurt het vaak ook langer voor de vergisting goed op gang komt wat meer kans geeft op een infectie en het kan ook veroorzaken dat het langer duurt voordat de gist de Acetaldehyde opgegeruimd heeft, wat dus kan resulteren in een groene appeltjes smaak. Maar ik zou inderdaad afwachten. De flesjes inderdaad even schudden en op z'n kop in het krat zetten en een langere tijd goed warm laten staan.
De flesjes op hun kop zetten houdt ook een infectierisico in want je kan niet weten wat er allemaal aan de binnenkant van de kroonkurk zit. Ik zou het niemand aanraden. Ik denk dat verse bottelgist de acetaldehyde veel beter en sneller zal opkuisen.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 22-06-2017 07:45 u
De flesjes op hun kop zetten houdt ook een infectierisico in want je kan niet weten wat er allemaal aan de binnenkant van de kroonkurk zit. Ik zou het niemand aanraden. Ik denk dat verse bottelgist de acetaldehyde veel beter en sneller zal opkuisen.
Ik denk dat de kans erg klein is dat er vervelende bacteriŽn en of schimmels groeien op droog bewaarde kroonkurken.

Achteraf bottelgist toevoegen is ook een optie, maar dan moeten de flesjes allemaal weer open en dat is ook niet ideaal. Vandaar mijn advies om het eerst te proberen met een wat verhoogde temperatuur en even schudden en op z'n kop in de krat zetten. Bij verschillende mensen heeft dit alsnog geholpen, terwijl ze alle hoop (op een voltooide hergisting) op hadden gegeven.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-06-2017 08:09 u
Ik denk dat de kans erg klein is dat er vervelende bacteriŽn en of schimmels groeien op droog bewaarde kroonkurken.

Achteraf bottelgist toevoegen is ook een optie, maar dan moeten de flesjes allemaal weer open en dat is ook niet ideaal.
Ik besef goed dat de kans op bacteriŽn op kroonkurken klein is, maar een kleine kans is nog altijd een kans.
Bottelgist toevoegen moet je doen vůůr je bottelt.

Anderzijds een gisting valt niet zomaar volledig stil, zeker niet als er nog vergistbaar materiaal aanwezig is.
Door het feit dat ik enkel in de koude wintermaanden brouw (al meer dan 25 jaar), heb ik al meermaals heb kunnen vaststellen, dat op de koude keldervloer zelfs bij temperaturen tussen 5 en 8 tijdens de koude lagering, het SG nog daalde met 1 of 2 eenheden.   
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 22-06-2017 08:35 u
Bottelgist toevoegen moet je doen vůůr je bottelt.

Dat begrijp ik. In dit geval was het handiger geweest om voor het bottelen bottelgist toe te voegen, maar dat is op z'n Hollands gezegd een koe in z'n kont kijken :) (daar kun je nu dus niets meer aan doen), want dat heeft hij in dit geval niet gedaan. Dus in dit geval lijkt mij de temperatuur wat verhogen even schudden en de flesjes op z'n kop zetten een goede optie. Als dat na 2 weken geen resultaat geeft kun je altijd nog bottelgist toevoegen, maar ik vermoed dat de gist uitgeput is en gewoon een opkikkertje nodig heeft, maar uiteindelijk wel zijn werk zal doen.

Als je niet te lang wacht met bottelen en je voldoende fitte en vitale gist gebruikt is bottelgist naar mijn ervaring nergens voor nodig. Bij mij is de hergisting vaak zelfs al met 3 dagen helemaal klaar. Bij mijn eerste brouwsels was ik wel eens zo ongeduldig (niet goed, weet ik :-[ ) dat ik na 1 dag (24 uur) hergisting al een flesje in de koelkast had gezet en dat er toen al behoorlijk koolzuur in zat.

Maar in het geval dat je lang (koud) lagert of met erg weinig of minder vitale gist bent begonnen is het zeker verstandig om bottelgist te gebruiken. Vooral bij bieren met meer alcohol kun je in deze gevallen eerder problemen krijgen met de hergisting. De gist kan dan veel minder hebben. (edit: In dit geval zal de gist ook eerder stoppen bij temperatuur schommelingen, terwijl  als de gist wel fit is, zal die gewoon nog even door kunnen gaan.)
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Rich op 22-06-2017 08:41 u
Ik stem ook op slechte gistconditie tijdens hergisting. Ik heb onlangs als test een gefilterd bier gebotteld met wat bottelsuiker. Er was nog genoeg gist om de hergisting te starten maar dit is een aceetaldehydebom (mods: 'aceetaldehyde ' is correcte Nederlandse spelling) geworden.

Aceetaldehyde is een probleem waar ik met mijn bieren vaker tegenaan loop. Ik heb me door tijdsgebrek nooit aan starters en vloeibare gist gewaagd maar ga dit toch maar eens uitproberen.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-06-2017 09:27 u
Als je niet te lang wacht met bottelen en je voldoende fitte en vitale gist gebruikt is bottelgist naar mijn ervaring nergens voor nodig. Bij mij is de hergisting vaak zelfs al met 3 dagen helemaal klaar. Bij mijn eerste brouwsels was ik wel eens zo ongeduldig (niet goed, weet ik :-[ ) dat ik na 1 dag (24 uur) hergisting al een flesje in de koelkast had gezet en dat er toen al behoorlijk koolzuur in zat.

Maar in het geval dat je lang (koud) lagert of met erg weinig of minder vitale gist bent begonnen is het zeker verstandig om bottelgist te gebruiken. Vooral bij bieren met meer alcohol kun je in deze gevallen eerder problemen krijgen met de hergisting. De gist kan dan veel minder hebben. (edit: In dit geval zal de gist ook eerder stoppen bij temperatuur schommelingen, terwijl  als de gist wel fit is, zal die gewoon nog even door kunnen gaan.)

Zoals ik al eerder zei, ik brouw enkel in de koude wintermaanden. Ik werk altijd met gist opkweek uit eigen gistbank met authentieke brouwerijgisten. Vergisten duurt bij mij meestal 7 dagen. Koud lageren doe ik altijd op de koude keldervloer gedurende 2 weken om helder bier te hebben bij het bottelen.

Mijn bescheiden oordeel is, er is waarschijnlijk;
1- een bijna verlopen zakje gist gebruikt.
2- het is ooit veel te warm gestockeerd. 
3- te weinig gist gebruikt voor sterk wort.
4- onvoldoende belucht bij begin vergisting.
5- ergens zonder het te beseffen toch een infectie opgelopen. (Ik heb in 1985 eens een infectie opgelopen door een onzuivere hevelslang bij het bottelen. Na 16L bottelen was de infectie weggespoeld uit de plastiek slang en de volgende 24L bier had geen infectie meer)
   
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 22-06-2017 09:54 u
Ok,

Als ik het aan de gist zou moeten wijten, dan moet ik bekennen dat ik 11 g gist op liter starterwort (magneetroerder etc..) heb gebruikt.
Inmiddels weet ik , dat als je dat zal zou willen doen je dat beter met 2 gram gist kan opkweken.
Dus wellicht ergens een gistfout is opgetreden tijdens de hergisting.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-06-2017 10:02 u
Een volledig zakje gist op 1 L wort om een starter te maken, daar is niets mis mee.
Goed beluchten is veel belangrijker, zowel de starter als het wort in het gistvat? 
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Sander van Dijk op 22-06-2017 14:14 u
Een volledig zakje gist op 1 L wort om een starter te maken, daar is niets mis mee.
Goed beluchten is veel belangrijker, zowel de starter als het wort in het gistvat?

In principe hoef je als je korrelgist gebruikt het hoofdwort niet per se te beluchten. De korrelgist wordt normaal gesproken in een zeer goede conditie aangeleverd vol met reservestoffen, waardoor je niet hoeft te beluchten als je met voldoende gist begint. Als je 11 gram gist in een starter van 1 liter gooit begin je met heel veel gist op een kleine hoeveelheid wort, waardoor je minder groei krijgt door de hoge cel dichtheid en de gist in no-time alle voeding heeft verbruikt. Als je de starter dan vervolgens een dag laat staan gaat de gist interen op z'n voorraad glycogeen reserve, waardoor de gist minder vitaal wordt.

Dit probleem kun je inderdaad opheffen door het hoofdwort goed te beluchten, maar als je dit dan niet doet of het wort alleen gewoon een beetje laat kletteren is de kans groter op een stokkende vergisting of dat je problemen krijgt met de hergisting als je geen bottelgist gebruikt.

Wat je wel kunt doen is de starter met 11 gram korrelgist maar maximaal 4 uur laten staan, voordat alle voeding is verbruikt en dan gelijk enten in het hoofdwort of in de koelkast zetten. Of de starter beginnen met maar heel weinig gist, waardoor je veel groei krijgt en dus veel nieuwe gistcellen.

Zie anders ook even dit topic (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33013.msg502254.html#msg502254) over starters van korrelgist.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: stiaanke op 22-06-2017 20:29 u
Ondertussen al een tweede flesje geproefd?
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Basje42 op 22-06-2017 21:11 u
Ondertussen al een tweede flesje geproefd?

Ja zeker meerdere flesjes, helaas allen hetzelfde...
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Jacques op 22-06-2017 22:00 u
De flesjes op hun kop zetten houdt ook een infectierisico in want je kan niet weten wat er allemaal aan de binnenkant van de kroonkurk zit. Ik zou het niemand aanraden. Ik denk dat verse bottelgist de acetaldehyde veel beter en sneller zal opkuisen.

De vitaliteit van de gist die de hergisting moet doen speelt zeker een rol.
Echter door geduld te hebben komt met de afbraak van acetaldehyde goed. Overigens is de smaak van acethaldehyde niet echt zuur. Het geeft een wat zurige indruk.

maar dit is een aceetaldehydebom (mods: 'aceetaldehyde ' is correcte Nederlandse spelling) geworden.

Net even in de Woordenlijst der Nederlandse taal gekeken maar daar kom ik het woord niet tegen. In Nederlandse teksten kom je beide schrijfwijzen tegen.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: DinBo op 16-05-2018 21:11 u
De flesjes op hun kop zetten houdt ook een infectierisico in want je kan niet weten wat er allemaal aan de binnenkant van de kroonkurk zit. Ik zou het niemand aanraden. Ik denk dat verse bottelgist de acetaldehyde veel beter en sneller zal opkuisen.

ik doe de kroonkurken altijd in Star San oplossing en haal ze er een voor een uit bij het bottelen.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Jacques op 16-05-2018 23:17 u
ik doe de kroonkurken altijd in Star San oplossing en haal ze er een voor een uit bij het bottelen.

Kroonkurken desinfecteren is iets wat ik al heel wat jaren niet meer doet. Heel veel anderen doen dat ook niet. De kans op een infectie via een kroonkurk is nagenoeg nihil.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: DinBo op 16-05-2018 23:26 u
Kroonkurken desinfecteren is iets wat ik al heel wat jaren niet meer doet. Heel veel anderen doen dat ook niet. De kans op een infectie via een kroonkurk is nagenoeg nihil.

Ok bedankt Jacques. Ik ben maar een beginnend brouwer zonder die ervaring dus ik ontsmet alles wat met wort of bier in aanraking komt.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Heisenberg op 16-05-2018 23:57 u
Kroonkurken desinfecteren is iets wat ik al heel wat jaren niet meer doet. Heel veel anderen doen dat ook niet. De kans op een infectie via een kroonkurk is nagenoeg nihil.

Ik wist ook niet beter Jacques. Ik heb ze ook altijd in een schaaltje met Starsan oplossing liggen als ik ga bottelen. Toch weer een handeling minder dus. En wat minder geklieder ook.

Voor ik brouw of bottel liggen er schone handdoeken voor het grijpen. Mijn handen en onder mijn vingernagels wordt geborsteld (werk vaak in een stoffige/olie-achtige omgeving) en grondig gewassen. Voordat ik ook maar iets aanraak (ook ligt alles van te voren klaar) spray ik mijn handen ook nog eens in met Starsan. Misschien ook allemaal overdreven maar zo werk ik het liefste. Ook met het bereiden van eten trouwens. Ben ik dan een control freak? Zelf vind ik van niet. Kwaad kan het zeker niet. Overdreven misschien wel een beetje...  :nut: :nut: :nut: :brouwen: :brouwen: :brouwen:
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: tdp op 17-05-2018 11:24 u
Ik wist ook niet beter Jacques. Ik heb ze ook altijd in een schaaltje met Starsan oplossing liggen als ik ga bottelen. Toch weer een handeling minder dus. En wat minder geklieder ook.

Voor ik brouw of bottel liggen er schone handdoeken voor het grijpen. Mijn handen en onder mijn vingernagels wordt geborsteld (werk vaak in een stoffige/olie-achtige omgeving) en grondig gewassen. Voordat ik ook maar iets aanraak (ook ligt alles van te voren klaar) spray ik mijn handen ook nog eens in met Starsan. Misschien ook allemaal overdreven maar zo werk ik het liefste. Ook met het bereiden van eten trouwens. Ben ik dan een control freak? Zelf vind ik van niet. Kwaad kan het zeker niet. Overdreven misschien wel een beetje...  :nut: :nut: :nut: :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Iedereen zijn manier van werken, maar je handen insprayen met Star San? ;) Controle en navolging van goede hygiŽne is belangrijk, maar je kunt ook overdrijven  :o. Maar als het voor jou werkt en prettig is, lekker zo laten en vooral niet veranderen!
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Mark GA op 17-05-2018 12:42 u
Ik heb zo'n flessenreiniger (twee keer fles op z'n kop pompen) waar een desinfecterende vloeistof in zit, in dat bakje waar dat watermengsel in zit leg ik mijn kroonkurken. Kost me niets extra, geeft me wel meer gemoedsrust om ook die even mee te pakken in het reinigingsproces.
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: DinBo op 17-05-2018 12:47 u
Iedereen zijn manier van werken, maar je handen insprayen met StarSan? ;) Controle en navolging van goede hygiene is belangrijk, maar je kunt ook overdrijven  :o. Maar als het voor jou werkt en prettig is, lekker zo laten en vooral niet veranderen!

Tja als beginner lees je: zo hygienisch mogelijk werken. Tot hoever dat gaat lees je ook niet altijd precies.
Ik heb een bak met Star San oplossing waar al mijn onderdelen slangen/waterslot/doppen/dobber/maatglas etc in zitten en ook ik doop af en toe mijn handen erin voor de zekerheid.
Ik ben kweker en ik weet dat kwekers die van moederplanten stek snijden bij sommige teelten ook na elke stek die gesneden wordt hun mesje dopen in ontsmettingsmiddel. (In dit geval ter voorkoming van verspreiding van virus uit de plantensappen)
Dus hygiŽne kan ver gaan en hoe hobbybrouwers daar mee omgaan leren we nu hier op dit forum.

Mijn idee was liever een keer extra ontsmetten als met een geÔnfecteerd biertje te eindigen.

Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Easywoods op 17-05-2018 13:56 u
Ik heb een bak met Star San oplossing waar al mijn onderdelen slangen/waterslot/doppen/dobber/maatglas etc in zitten en ook ik doop af en toe mijn handen erin voor de zekerheid.

Precies zo doe ik het ook altijd  :biersmile: :brouwen:
Titel: Re: Tripel smaakt zuur
Bericht door: Jacques op 17-05-2018 22:03 u
Tja als beginner lees je: zo hygienisch mogelijk werken. Tot hoever dat gaat lees je ook niet altijd precies.
Ik heb een bak met Star San oplossing waar al mijn onderdelen slangen/waterslot/doppen/dobber/maatglas etc in zitten en ook ik doop af en toe mijn handen erin voor de zekerheid.
Ik ben kweker en ik weet dat kwekers die van moederplanten stek snijden bij sommige teelten ook na elke stek die gesneden wordt hun mesje dopen in ontsmettingsmiddel. (In dit geval ter voorkoming van verspreiding van virus uit de plantensappen)
Dus hygiŽne kan ver gaan en hoe hobbybrouwers daar mee omgaan leren we nu hier op dit forum.

Mijn idee was liever een keer extra ontsmetten als met een geÔnfecteerd biertje te eindigen.

Als het gaat om hygiŽne is er een verschil voor en na de vergisting. Voor de vergisting is wort super gevoelig voor allerlei infecties. Dan moet je echt alles doen om infecties te voorkomen. Na de vergisting is de pH gedaald, alcohol gevormd, zit er koolzuur in het bier en zijn heel veel aminozuren verbruikt. Door deze omstandigheden is bier veel minder gevoelig voor infecties dan wort. Mijn handen sprayen met Star San oplossing is iets wat ik ook doe als ik afgekoeld wort overbreng van mijn Braumeister naar mijn CCT.