Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Kloonbrouwsels => Topic gestart door: Kokkebil op 31-12-2016 15:45 u

Titel: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 31-12-2016 15:45 u
Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 170 gram
't Wort Wat 80 gram.

Vreemd, toch???
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Nerro op 31-12-2016 15:52 u
Edit: Laat maar dan.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 31-12-2016 16:19 u
Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 80 gram
't Wort Wat 170 gram.

Vreemd, toch???

Ik had de hoeveelheden hop verkeerd vermeld.
Ik weet niet hoe dat werkt een bestand posten hier.
Maar de totale hoeveelhoud (ca. 7 kg)  mout ontloopt elkaar bijna niks, alleen de maisschschema's zijn wel verschillend
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Hay op 31-12-2016 17:02 u
Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 31-12-2016 18:43 u
Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Wat is dat nou voor slap gelul!
Ebu is niet wat telt, maar of een kloon in de buurt komt van het origineel, dat is hetgene wat telt!
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Hay op 31-12-2016 19:02 u
Daar had je het niet over je had het over het verschil in grammen bij die twee recepten.
En daarop is mijn antwoord dat dat niet uitmaakt zolang het ebu maar hetzelfde is.
De ene hop is sterker als de andere.
En daarbij slap gelul bekijk het ff.
Als je stomme vragen stelt omdat je te achterlijk bent om het te snappen hoef je niet boos op mij te worden.
Doei idioot!!

Edit: ik had me niet mee moeten laten slepen en die laatste dingen niet moeten schrijven.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Etn82 op 31-12-2016 19:15 u
Beste Heren,

Mag ik er U even op wijzen dat op oudjaarsdag korte lontjes extreem risicovol zijn.  ;)

Dat gezegd hebbende,.. een discussie is zonder de specifieke informatie over de betreffende recepten zeer lastig te voeren.

Op het forum is links en rechts wel wat informatie vinden over recepten die in de buurt van de Westmalle Tripel komen. Daarnaast is er nog een wereld wijd web, waar ook van alles te lezen is. Om over beschikbare boeken nog maar te zwijgen. Neem de info in, sleutel aan een recept en vraag hier om feedback terugvoering. Dat lijkt mij een constructievere weg.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 31-12-2016 19:37 u
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:

Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: William op 31-12-2016 19:48 u
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.

????  ik heb nog nooit een goede kloon gemaakt dus dat recept kun je vergeten.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Etn82 op 31-12-2016 19:52 u
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!!
 :proost: :proost: :proost: :proost: :proost:

Beste Kokkebil, is ook een beetje een geval van "wie kaatst,.."

zie:

Wat is dat nou voor slap gelul!

Dus ik stel voor dat beide handen elkaar virtueel de hand schudden, en we weer verder kunnen gaan met het onderwerp.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Eric v B op 31-12-2016 21:14 u
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:
Daar zou ik mee beginnen en misschien daarna een collaboration brew?
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Hay op 01-01-2017 10:49 u
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:

Dat klopt ben ik ook maar ik ben net een kameleon, ik pas mij aan aan mijn omgeving.
Met mij is het heel goed bier drinken maar als ik iemand antwoord wil geven en daar moeite voor doe en word dan afgeblaft ja dan doe ik dat terug.
Maar Etn82 heeft natuurlijk helemaal gelijk.
En daarom heb ik een wijziging aangebracht in mijn eerste post.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 01-01-2017 10:59 u
Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.

Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 01-01-2017 11:09 u
Blijkbaar is men hier gisterenavond wat te vroeg beginnen aperitieven  ;)

een bewezen recept voor de WM tripel:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18781.msg277449.html#msg277449 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18781.msg277449.html#msg277449)

of ook nog een beetje aangepast naar ervaring:   hier (http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?topic=461.0)
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 01-01-2017 11:38 u
Toch nog even vermelden: de hierboven vermelde recepten zijn zeer gelijkend, zeker wat de hoppen betreft.
Origineel gebruikt Westmalle echter enkel pilsmout en vloeibare witte kandijsuiker.

Het is even schrikken door de vele hopsoorten.
Van die vele hopsoorten zitten in mijn recept enkele vervangers tussen.
Zo wordt de Fuggles soms gebruikt bij de originele, voor correcties naargelang hun actuele hopkwaliteit, om bepaalde aroma en smaaktoetsen te corrigeren.
Zo ook wordt de bitterheid bijgecorrigeerd met aromaloos concentraat, bij een volgende batch!

Wanneer bij WM de nieuwe hop in gebruik wordt genomen, is er een specialist proever (nog een geestelijke) die de hopsamenstelling inschat en dan bij elk brouwsel na proeven wat bijcorrigeert, batches worden immers gemengd. Het proeven gebeurd in team met 4 bieren waarbij een referentie brouwsel zit. De meester proever is niet de schenker, toch haalt hij steeds het glas met de referentie er uit!

Nu wil dat niet zeggen dat je dan ook al die hopsoorten dient te gebruiken. Een kloon zal altijd een goede benadering blijven.
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Orangeloo op 01-01-2017 12:00 u
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.

Heb je voor de volledigheid toevallig een link van het recept of bedoel het recept uit H2O blz. 145?
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Brouwers op 01-01-2017 12:53 u
Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.

Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344)
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238 (https://www.twortwat.nl/recepten?id=238)

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: William op 01-01-2017 14:28 u
Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

En dan nog blijft het een moeilijke. Mijn recept was ook gebaseerd op die van Henk uut Paize.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 01-01-2017 16:40 u
Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344)
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238 (https://www.twortwat.nl/recepten?id=238)

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

Ik heb inderdaad het recept van William Kloek.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 02-01-2017 09:48 u
... of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Inderdaad, deze, en hij gebruikt tenminste ook de hop Spalt (Select), die moet erbij!

En dat is ook waar:

Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel....
De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.

Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: EvdBroek op 02-01-2017 10:58 u
Zie ook deze:

http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf (http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf)

Staat overigens dan weer geen Spalt in...
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 02-01-2017 11:16 u
Zie ook deze:

Mmm... nee zunne.
Eerst en vooral is die proteaserust (124°F  of 55°C) overbodig.

Blijkbaar zijn er velen tevreden met een simpele hopstort, goed dan, maar zo heeft het helemaal geen Westmalle gelijkenis.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 03-01-2017 15:09 u
Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Brouwers op 03-01-2017 15:39 u
Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?
Met geen van de gisten ga je geen Westmalle kloon kunnen maken. Desalniettemin kan het een heerlijk tripel worden. Ik hab de whitelabs variant van de 1214 gebruikt in een blond en brett blond. Deze vergist op 18.5 graad. Kreeg een hele mooie peperigheid in het bier van. Combineerde goed met de hoppen (styrian en Saaz). Wanneer je warmer gaat zal de gist meer banaan gaan genereren. Met de andere gisten heb ik geen ervaring.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 03-01-2017 16:49 u
Ik heb 'm altijd opgekweekt uit verse Westmalle Dubbel.
Gaat zeer goed, zeker nu, in die periode is de vraag groot, dus het bier is niet oud nu.

Ook: één keer met slurry die ik op een donderdag kon afhalen in Westmalle.
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 03-01-2017 16:50 u
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!

Huh? ???
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 03-01-2017 17:05 u
Huh? ???

Ja, het is geen mop.
Duivenmelkers gebruiken biergist om hun duiven beter te laten presteren bij wedstrijden.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Paard op 03-01-2017 17:20 u
Dan zou ik de 1214 gebruiken en dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden of inderdaad een Westmalle dubbel nemen dat gaat ook hier altijd prima.

Qua hop is best lastig om het echt goed te krijgen mijn beste poging was met Saaz en styrian met Spalt sellect heb ik ook geprobeerd en met een halletauer, gemixt met Saaz. Allemaal word het lekker maar als je ze vervolgens naast elkaar gaat proeven dan zit ik qua hop profiel nog niet helemaal goed. Gek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils. De suiker kook ik op en zit op 15 procent. 

Succes ermee en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Ronnie op 03-01-2017 17:30 u
Gek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils..... en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.

Ook juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 03-01-2017 18:48 u
Ook juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit

Ik heb wat Munich en Cara erbij gedaan.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Orangeloo op 12-01-2017 22:44 u
Wat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geīnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

 
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 12-01-2017 22:56 u
Wat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geīnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

Sterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ēC te gisten!
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Jacques op 13-01-2017 00:20 u
Sterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ēC te gisten!

Erg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Martijn0172 op 13-01-2017 06:59 u
Mijn Westmalle kloon, die ik afgelopen week heb gebotteld, had een hoofdvergisting op 19c, de navergisting op 22 ēC.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 13-01-2017 09:53 u
Erg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.

Doen we de volgende lager Jacques, als ik de juiste gist ook heb!
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Paard op 13-01-2017 10:58 u
Citaat
en dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden o
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: EvdBroek op 13-01-2017 10:59 u
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.
Lekker velpon ;)
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Kokkebil op 13-01-2017 11:08 u
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.

Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: EvdBroek op 13-01-2017 11:17 u
Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Is inderdaad al veel te laat. Je moet laag beginnen met de vergistingstemperatuur, later kun je de temeperatuur wat verhogen. De bijsmaakjes worden al in het begin van de vergisting gemaakt
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Orangeloo op 13-01-2017 11:20 u
Staat gewoon hier hoor

Dat had ik natuurlijk wel gezien, was misschien niet helemaal duidelijk in mijn vraag, maar ik was benieuwd wat de vergistingstemperatuur was in de recepten die als voorbeeld genoemd werden. Deze is ondertussen ook beantwoord.  :brouwen:
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Paard op 13-01-2017 11:32 u
Citaat
Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Ik weet niet of het handig is om nu nog terug te gaan naar 20 hierdoor zou de gist wel eens kunnen stoppen en zoals EVD zegt is het kwaad al geschied . Maar goed het helpt vaak nog wat om het bier lang te laten rijpen.

@orangeloo, my bad
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Orangeloo op 13-01-2017 20:19 u
Ik heb volgens mij hier wel eens op het forum gelezen dat de vergistingstemperatuur bewust hoger wordt ingezet??
Klopt dit  :weetniet: Iemand die hier iets nuttig over kan zeggen?

Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Sander van Dijk op 14-01-2017 06:12 u
Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet: .
Iemand hier ervaring mee?

Zelf heb ik geen ervaring met bewust te weinig enten, maar het is inderdaad een tool om de smaak van het bier te sturen. Belgische bieren mogen (moeten) wat meer gistprofiel hebben. Als je minder gist ent gaat de gist meer esters produceren en als je meer gist ent, ga je een cleaner bier krijgen. Je moet, als je minder gist ent, wel (erg) vitale gist gebruiken, zodat je geen gestokte vergisting gaat krijgen. Ik denk dat bij weinig enten, goed beluchten ook wel aan te raden is.

Natuurlijk kun je het gistprofiel ook sturen door de vergistingstemperatuur. Nu heb ik wel eens gelezen dat je niet direct de vergistingstemperatuur van een grote professionele batch van enkele tientallen hectoliters op je eigen thuisbrouwsel kunt toepassen. Door de grotere druk van zo'n grote vergistingstank gaat de gist zich anders gedragen bij dezelfde temperatuur als bij je thuisbrouwsel. Nu weet ik alleen niet meer of je voor een kleinere batch nu juist een lagere- of een hogere temperatuur moet aanhouden. Ik vermoed dat je lager moet aanhouden dan bij een hele grote batch, maar ik weet dit zo even niet meer en dit is natuurlijk wel redelijk belangrijk  :) . Weet iemand dit?


Edit: Toevallig net nog een oud topic (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32617.msg496473.html#msg496473) van mijzelf gevonden met een linkje naar een artikel over de effecten van erg veel en erg weinig gist enten.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Juindorper op 14-01-2017 11:09 u
Als hobbybrouwer kun je beter een paar graadjes LAGER aanhouden dan dat een grote brouwer doet.
Dit heeft inderdaad te maken met de druk in zo'n grote tank die er voor zorgt dat er minder ongewenste stofjes ontstaan.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Oxhead op 14-01-2017 12:58 u
Westmalle schijnt vergist te worden op 19 graden in een cct. Dus inderdaad iets minder estervorming hierdoor.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Jacques op 14-01-2017 22:02 u
Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?

Bij La Trappe gebeurt dat inderdaad om meer esters te krijgen.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: hobbybob op 16-01-2017 13:43 u
Die Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Jacques op 17-01-2017 20:57 u
Die Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.

Opmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ēC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Marcel_k op 05-01-2018 10:49 u
ik heb in augustus 2017 een Westmalle Tripel geprobeerd te klonen. Daarbij het recept van Arie O. gebruikt. Die is lekker basic met uitstekend resultaat.

4,9 kg pilsmout
1,5 kg suiker
33 g EK Golding (60m)
17 g Saaz (60m)
11 g Saaz (10m)
WL 3787
2-staps maischschema
8gr/L bottelsuiker

Resultaat:
duidelijk meer schuim. kleur nagenoeg hetzelfde, mijn kloon wel duidelijk meer tweeschijnend. aroma verschilt van elkaar, mijne was wat fruitiger, wat minder kruidig. smaak vrijwel identiek (volgens 'proefpanel' van mijzelf en 2 vrienden)
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Esterenbrouw op 05-01-2018 11:00 u
Marcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Marcel_k op 05-01-2018 11:36 u
Marcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.
wat een onzin. reuk en smaak zijn volgens mij 2 verschillende zintuigen.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Esterenbrouw op 05-01-2018 13:13 u
Zul je gelijk in hebben.
Maar met zoveel verschillen, zal het ongetwijfeld een uitstekend bier zijn, wat ook perfect binnen de beschrijving van het
biertype past, maar een kopie van het origineel????

Ik heb met mijn 150 brouwsels en 2x de klasse E gewonnen te hebben, nog nooit het gevoel gehad echt heel dicht
bij het origineel gezeten te hebben.
Misschien ben ik te kritisch.
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: hobbybob op 05-01-2018 13:25 u
Opmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ēC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?

Nee Jacques ff lezen de eerste 48 uur van de actieve vergisting op 20 graden daarna hoger oplopend tot 28 graden
Titel: Re: Westmalle kloon
Bericht door: Marcel_k op 05-01-2018 14:29 u
Misschien ben ik te kritisch.
nee hoor, gewoon realistisch.
ik heb nu (toevallig) 1x een geslaagd produkt, qua smaak dan, want verder is het verre van een perfecte kloon. (ik noem het liever imitatie trouwens)

ik vind het grappig dat je met een op het oog eenvoudig recept als die van Adrie al zo dicht in de buurt van de WM Tripel kan komen.