Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Esterenbrouw op 15-11-2016 20:56 u

Titel: OBBK 2016 C3 IPA-USA door Jan van den Hoogen
Bericht door: Esterenbrouw op 15-11-2016 20:56 u
Onderstaan recept van de 3e prijs in C een IPA-USA met 83 punten.

Jury-commentaar: Mooi vol rijke bloemige geur met duidelijke citrus.
Moutigheid wel aanwezig, mooi op de achtergrond.
Mag iets zoeter/voller.

Recept voor 40 liter.
Brouwzaalrendement 75%.
Start SG 1.052
Eind SG  1.012
Alc.% 5,5%
Kleur: 11 EBC (Morey)
EBU: 24 (Rager)

Moutstort:
Pilsmout                   7,200 kg
Tarwemout               1,200 kg
Carahell                   1,000 kg
Zuurmout                 0,200 kg

Hopgift:
Saaz 4%                       58 gram 90 minuten koken
Styrian Goldings 4,9%   57 gram 20 minuten koken
Simcoe 12,2%              94 gram koudhop 1week

Maischschema: 62 20 minuten
                       72 30 minuten
                       78  5 minuten

Maischwater: 35 liter
Spoelwater:   28 liter

Gist 2 zakjes K-97

Vergisting: 17,5 langzaam oplopend naar 19 voor 1 dag.
                daarna 4 dagen op 22
                Overgeheveld naar schoon gistvat en 9 dagen op 4.
                Koudhop de laatste 7 dagen.
Bottelsuiker 7,5 gr/ltr. Bottelgist 4 gram CBC-1.

Brouwsel was bedoeld als hoppige blonde, maar citrus-hopgeur was zo sterk dat ik het bier als IPA-USA heb ingeschreven.
Titel: Re: OBBK 2016 C3 IPA-USA door Jan van den Hoogen
Bericht door: Jacques op 16-11-2016 22:45 u
Wederom bedankt Jan voor het plaatsen van het recept.