Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Tips => Topic gestart door: seed7 op 09-11-2016 15:35 u

Titel: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 09-11-2016 15:35 u
Vandaag had ik een discussie met een brouwer.

AndereBrouwer: De hele starter er bij? Je giet niet af? Ook bij ondergisters?
IkBrouwer:Ja. Neen. Ja.
AndereBrouwer: Ja, maar dan verdun je het wort toch?
IkBrouwer: Huh? Neen, hoezo? Hoe wil je een "starter" van 50 l afkoelen en afgieten dan?
AndereBrouwer: ? ???

...en toe drong langzaam het besef bij me door dat AndereBrouwer zijn starter als iets apart zag en niet als een deel van zijn product. Als deel van het recept. Ik vermoed ook dat bijna geen enkele brouwer dat zo ziet, vandaar dus in het tip-hoekje.

Starter is deel van het product, gewoon een regel in de receptuur. Staat gewoon bij de grondstoffen in de lijst.

Het ideale moment om een starter toe te voegen is als die ~50% uitvergist is, dan heb je nog veel activiteit en restextract en het maximum aan fitte cellen. Bij mij staat die in de lijst als een vloeibaar extract, 100% watergehalte 5% extract gehalte (uitgaande van een 1040 starter die half op is (klopt niet helemaal, weet ik)) toe te voegen tijdens vergisting.

Na dat ik bepaald heb hoeveel starter ik voor een bier nodig heb voeg ik dat als regel aan de grondstoffen toe en BrouwHulp doet de rest. Moutstort en volumes worden aangepast naar gewenst SG en watervolumes.

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: SanderH op 09-11-2016 20:43 u
Wanneer ik een giststarter maak, wat het geval is als ik op mijn HERMS brouw, dan giet ik deze af en voeg zo ver mogelijk alleen de gist toe, niet de vloeistof. Natuurlijk komt er wat vloeistof mee, anders  gooi je ook gist weg bij het afgieten van de vloeistof erboven. Als ik op mijn RIMS brouw, wat maximaal 20 liter is, gebruik ik altijd zakjes korrelgist, 1 tot 2. afhankelijk van het start SG.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 09-11-2016 20:45 u
Het ligt er een beetje aan hoe de starter is gemaakt.

Indien de starter steeds op een roerder heeft gestaan met relatief veel gistvoeding giet ik de starter af omdat de smaak van starter allesbehalve aangenaam is. Ik weet het, je verdund de stater waardoor de smaakinvloed kleiner wordt. Toch voeg ik een dergelijke starter niet aan mijn wort. Overigens krijg je in een geroerde starter in verhouding ook veel gistopbrengst. Je gooit dus relatief weinig 'product' weg.

Bij een niet geroerde starter voor een grotere batch giet ik de starter ook niet af. De smaak van een dergelijke starter is veel aangenamer en je hebt niet zo veel gistgroei in een niet geroerde starter. Afgieten bij een niet geroerde starter is inderdaad een beetje zonde. Tenzij je heel zwaar bier brouwt want dan is er toch wel sprake van verdunning.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 09-11-2016 22:03 u
Heren,

Het gaat niet om wel of niet decanteren, da's een heel ander verhaal.

Als je je starter meeneemt in je berekening als een grondstof wordt het SG automatisch gecompenseerd en kun je niet meer echt van verdunning spreken, zelfs niet bij een zwaar bier. Het is gewoon een grondstof, zoals een ander bier een grondstof kan zijn bij het blenden van twee bieren.

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 09-11-2016 22:09 u
Als je je starter meeneemt in je berekening als een grondstof wordt het SG automatisch gecompenseerd en kun je niet meer echt van verdunning spreken, zelfs niet bij een zwaar bier. Het is gewoon een grondstof, zoals een ander bier een grondstof kan zijn bij het blenden van twee bieren.

Ook als je het meeneemt bij je berekening is sprake van verdunning. Voor een starter gebruik je wort met een begin SG van 1040. Een zwaar bier heeft een veel hoger begin SG...

Anders gezegd je kunt een zwaarder bier brouwen als je afgiet. Uiteraard heb je meer bier als je de starter in zijn geheel toevoegt.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 09-11-2016 22:16 u
Water is ook verdunning Jacques?

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Sander van Dijk op 10-11-2016 04:53 u
Ook als je het meeneemt bij je berekening is sprake van verdunning. Voor een starter gebruik je wort met een begin SG van 1040. Een zwaar bier heeft een veel hoger begin SG...

Anders gezegd je kunt een zwaarder bier brouwen als je afgiet. Uiteraard heb je meer bier als je de starter in zijn geheel toevoegt.
Nee, dat vind ik niet, want doordat je de starter meeneemt in de berekening van het recept reken je de starter mee in het eind SG en bitterheid. Als je dus een grotere starter nodig hebt ga je dus ook meer mout gebruiken.

Dus wat Ingo zegt brouwater is ook verdunning. Als je meer water gebruikt gebruik je ook meer vergistbare grondstoffen. Ik vind dit grappig, ik heb hier nooit bij stil gestaan. Goede tip.

Ik vraag me inderdaad nog wel even af wat een goede praktijk is met geroerde starters. Aan de ene kant is het volume minder, dus ook de invloed van de smaak. Aan de andere kant smaakt een geroerde starter wel echt vies. Een ongeroerde starter is eigenlijk gewoon een klein brouwsel met een laag SG.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Serge VL op 10-11-2016 05:54 u
Ik denk dat je een duidelijk verschil moet maken tussen de gemiddelde hobbybrouwer die per brouwsel hoeveelheden <50L brouwt en dus een relatief kleine starter heeft en iemand die veel grotere brouwsels maakt.
Een tweede factor is hoe je je starter maakt, op een magneetroerder met beluchting, of op een eenvoudige manier bijvoorbeeld in aan plastieken bus van 5l en regelmatig schudden om te beluchten (dit is dan wel in de meeste gevallen voor nog kleinere brouwsels <20l,)
Bovenste twee hebben een invloed wat je doet met je starter.
Ik die brouwsels onder de 50L maak giet steeds mijn starter af daar deze op een magneetroerder heeft gestaan waardoor die continu belucht is en een afwijkend smaakpatroon heeft. Ik wil dit echt zo beperkt mogelijk om die reden bij mijn bier toevoegen.
In de veronderstelling dat ik grotere brouwsels moest maken en ik een starter kan maken zonder dat deze een afwijkend smaakpatroon moest hebben, zou ik dit kunnen verrekenen, maar dan maak ik nog steeds een fout in de berekening daar de suikers in deze starter niet allemaal omgezet zijn naar alcohol. de grote vraag is dan hoeveel % van de suikers van deze grote starter zijn niet opgebruikt, en hoeveel % is omgezet in alcohol? daar kan je alleen maar naar gissen en je berekening klopt dus nooit.
Dan kan je stellen dat de grote toegevoegde starter is slechts een klein percentage is van je totale brouwsel en de fout dus verwaarloosbaar is, maar je maak in het totaal van je berekeningen al zoveel aannames welke ook steeds een fout op leveren.
Om kort samen te vatten ik giet voor mijn brouwsels < 50l steeds af, moest ik grotere brouwsels maken zou ik zorgen dat ik de apparatuur heb om de grote starter ook kunnen af te gieten enkel om de reden om geen afwijkende smaakpatronen in mijn bier toe te voegen, en om consequent steeds te streven naar een zo goed mogelijk identiek smaakpatroon in het bier, hiervoor moet ik de berekeningen dus zo correct mogelijk uitvoeren en zo weinig mogelijk (onbekende of niet accurate) variabelen hier in opnemen.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 10-11-2016 07:52 u
Als je hopbellen eet is dat ook niet lekker.

@Sander, precies, het is "uitgesteld water", je totale hoeveelheid water verandert niet als je op een bepaald eindvolume mikt, net als bij high gravity brouwen verplaats je een deel van het watervolume naar een ander moment.

Bovengistend is een starter (eigenlijk oppepper) bij mij al snel 5 - 10% van het volume in het gistvat, ondergistend nog meer.

@Serge, grote commerciële gistpropagatoren halen een vaste stof gehalte van 15-20%, kleinere systemen blijven daar ver onder en zijn zeer vergelijkbaar met wat wij doen.

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: tdp op 10-11-2016 09:28 u
Interessant standpunt/werkwijze! Stel dat je een bovengister van 20 liter brouwt, zorg je dat je zo'n 18 liter na koken hebt, en je voegt daar een 'half uitvergiste' starter toe van een 2 liter? Moet zeggen dat ik het zelf niet meereken, maar het is wel een mooie insteek :)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Oscar op 10-11-2016 09:46 u
Het invloed van je starter op je SG van je gemaakte wort is ± 1-2 SG punten (0,5 °Plato)... Waar praat je over... :brouwen:

En het staat niet per definitie in je grondstoffenlijst, maar e.e.a wordt wel meegenomen in de berekeningen  ^-^

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/ade44ff68bd68219d33ccca7c848bf28.jpg)

 :brouwen:
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Brouwers op 10-11-2016 10:42 u
Bedankt voor de tip Ingo. Ik probeer ook altijd de hele starter te gebruiken. Ik geloof niet dat de gist na 24 uur koelen netjes uitzakt, gevolg is dat je juist de actieve cellen die niet snel floculeren weggooit.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Monkey op 10-11-2016 10:43 u
Laatst heb ik iets vergelijkbaars gedaan voor een pils
7 liter niet geroerde starter met sg 1040 (1,2 kg mout)
24 liter high-gravity wort met sg 1080 (8,8 kg mout)
13 liter koud (osmose)water toegevoegd in het gistvat

Dit gaf een totaal van 44 liter Pils met berekend start sg van 1050 (10 kg mout). Het was wat meer werk om een klein echt brouwsel te maken voor de starter, maar daar tegenover staat dat ik uiteindelijk een veel groter brouwsel kon maken dan normaal (max ongeveer 25 liter) door high-gravity brouwen en de extra verdunning met RO water...

Ik zie dit dan ook niet als verdunning, maar reken alles mee als ingredient. Je hoeft volgens mij niet in te schatten welk deel van de starter is vergist, want alle, vergistbare en onvergistbare, suikers  gaan uiteindelijk het brouwsel in. Dat een deel al in de starter is omgezet in alcohol maakt niet uit, je krijgt een schijnbare vergistingsgraad voor het gehele brouwsel. Dus de totale stort voor de starter moet je mee rekenen in begin sg.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: hans_nwk op 10-11-2016 12:58 u
De verdunning maak ik me niet druk om maar vooral de smaak van een (geroerde) starter.
1,5 l zure prut toevoegen aan een batch van 16l vind ik gewoon een onaangenaam idee zoals anderen ook al aangeven.
Groet,
Hans
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Neetje op 10-11-2016 13:08 u
De verdunning maak ik me niet druk om maar vooral de smaak van een (geroerde) starter.
1,5 l zure prut toevoegen aan een batch van 16l vind ik gewoon een onaangenaam idee

Misschien split-batch maken en proeven of verschil waarneembaar is.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 10-11-2016 14:40 u
Misschien split-batch maken en proeven of verschil waarneembaar is.

Ja.

Maar zelfs als je dan verschil proef en vervolgens jou of Hans een van mijn bieren voor de neus zet kun jij dan proeven of er wel of geen hele starter bij gedaan is?

In die starter zitten alleen maar bier eigen stoffen.

Ingo (... en vanaf nu zal ik op de gildeavonden te horen krijgen 'goh, zit toch wel een startersmaakje aan je bier')

Korreltje, korreltje ;)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: hans_nwk op 10-11-2016 15:18 u
In die starter zitten alleen maar bier eigen stoffen.
Een geroerde starter is een bier dat veel zuurder is door de vergisting met veel zuurstof en wellicht ook al geoxideerd. Dat houdt mij tegen. Afgieten is zo weinig werk dat ik er geen proef aan ga wagen...
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Brouwers op 10-11-2016 15:58 u
Een geroerde starter is een bier dat veel zuurder is door de vergisting met veel zuurstof en wellicht ook al geoxideerd. Dat houdt mij tegen. Afgieten is zo weinig werk dat ik er geen proef aan ga wagen...

Ik weet dat de resultaten van brulosopher nog wel eens vaker ter discussie gesteld worden maar http://brulosophy.com/2016/10/10/decanted-vs-full-yeast-starter-exbeeriment-results/ (http://brulosophy.com/2016/10/10/decanted-vs-full-yeast-starter-exbeeriment-results/)
De vraag blijft nog altijd of we de smaakstoffen uit de starter simpelweg verdunnen of dat het voor een groot deel weer opgegeten wordt door de gist.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Wolter op 10-11-2016 15:59 u
Onder welke omstandigheden laat jij die starters vergisten Ingo?
Kan me voorstellen dat er meer afwijking ontstaat in smaak en geur als je de starter bij hogere temperaturen vergist dan de vergisting van het brouwsel waar de starter in terecht komt.
Verder kan ik jouw theorie goed volgen maar blijf de starters zelf lekker afgieten tot een cm of 2 boven het depot. ;D
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 10-11-2016 19:31 u
Onder welke omstandigheden laat jij die starters vergisten Ingo?
Kan me voorstellen dat er meer afwijking ontstaat in smaak en geur als je de starter bij hogere temperaturen vergist dan de vergisting van het brouwsel waar de starter in terecht komt.
Verder kan ik jouw theorie goed volgen maar blijf de starters zelf lekker afgieten tot een cm of 2 boven het depot. ;D

Geroerd onder toevoeging van een beetje lucht in een hok van ca. 22°C. Starters probeer ik bij opschalen te propageren als ze voor ca. 50% zijn uitvergist. Meestal 12 uur roeren en dan 12 uur rust.

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 10-11-2016 19:34 u
Een geroerde starter is een bier dat veel zuurder is door de vergisting met veel zuurstof en wellicht ook al geoxideerd. Dat houdt mij tegen. Afgieten is zo weinig werk dat ik er geen proef aan ga wagen...

Als je gist bij wort doet is het eerste dat je kunt waarnemen dat de pH gaat dalen. De gist pas haar omgeving aan om concurrentie te weren.
Hoeveel denk je dat de pH daalt als je de starter er bij giet en helpt dat de gist? Welke invloed heeft het op de uiteindelijke pH? (novemberexperiment, iemand, volgend jaar?)

Ingo (hebben we het toch weer over het wel of niet decanteren)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 10-11-2016 21:25 u
Nee, dat vind ik niet, want doordat je de starter meeneemt in de berekening van het recept reken je de starter mee in het eind SG en bitterheid. Als je dus een grotere starter nodig hebt ga je dus ook meer mout gebruiken.

Zowel jij als Ingo gaan er van uit dat de starter meegenomen is in de berekening van het recept. In de praktijk zal dat niet altijd het geval zijn.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 10-11-2016 21:32 u
Bedankt voor de tip Ingo. Ik probeer ook altijd de hele starter te gebruiken. Ik geloof niet dat de gist na 24 uur koelen netjes uitzakt, gevolg is dat je juist de actieve cellen die niet snel floculeren weggooit.

Doe de test. Bij mij zakt de gist heel snel uit in de koelkast. Vaak is na 24 uur het wort boven de gist heel erg helder. Mogelijk zit dan nog wat actieve gistcellen in de vloeistof maar veel zullen dat er niet zijn.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 10-11-2016 21:40 u
Het invloed van je starter op je SG van je gemaakte wort is ± 1-2 SG punten (0,5 °Plato)... Waar praat je over... :brouwen:

Hoe groot de invloed is ligt natuurlijk aan de zwaarte van het wort dat je gebrouwen hebt en de omvang van de starter.

Stel dat je 20 liter wort gebrouwen hebt met een SG van 1090 en een 2,5 liter starter hebt met een SG van 1040. De daling is dan ruim 5 SG punten.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Sander van Dijk op 11-11-2016 05:48 u
Zowel jij als Ingo gaan er van uit dat de starter meegenomen is in de berekening van het recept. In de praktijk zal dat niet altijd het geval zijn.
Nee, dat klopt. Dat doe ik nu ook niet, want ik giet mijn (geroerde) starters nog af. Maar ik vind het vooral een interessante (voor mij) nieuwe invalshoek. En het punt is juist dat je de starter wél zou kunnen meenemen in de berekening van je recept.

Het zou een mooi experiment zijn.  Twee batches brouwen en bij één de geroerde starter afgieten en bij de andere de geroerde en beluchte starter meerekenen in het recept. De recepten moeten dan gelijk zijn behalve het verschil wat de starter veroorzaakt.

Eigenlijk moeten het dan niet te kleine batches zijn, omdat hele kleine starters ook niet representatief zijn. Daarna blind proeven door ervaren proevers met een driehoekstest of ze verschil proeven. En daarna nog of ze een voorkeur hebben voor één van beide.

Alleen kan ik dit experiment voorlopig nog niet doen, omdat ik geen brouwspullen in de buurt heb.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Sander van Dijk op 11-11-2016 06:02 u
Doe de test. Bij mij zakt de gist heel snel uit in de koelkast. Vaak is na 24 uur het wort boven de gist heel erg helder. Mogelijk zit dan nog wat actieve gistcellen in de vloeistof maar veel zullen dat er niet zijn.
Ik denk dat er nog best heel wat gistcellen in de heldere vloeistof zullen zweven. Als ik voor het bottelen 3 dagen heel koud lager ( coldcrash) dan zijn er nog genoeg gistcellen over voor een vlotte hergisting. Maar vergeleken met de hoeveelheid op de bodem zal dit niet veel zijn denk ik. Maar door het afgieten zal er wel een soort selectie plaats vinden, de nog (actieve) zwevende gist giet je weg. Of dit gunstig of juist niet gunstig of weet ik niet.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 11-11-2016 12:03 u
Het zou een mooi experiment zijn.  Twee batches brouwen en bij één de geroerde starter afgieten en bij de andere de geroerde en beluchte starter meerekenen in het recept. De recepten moeten dan gelijk zijn behalve het verschil wat de starter veroorzaakt.

Eigenlijk moeten het dan niet te kleine batches zijn, omdat hele kleine starters ook niet representatief zijn. Daarna blind proeven door ervaren proevers met een driehoekstest of ze verschil proeven. En daarna nog of ze een voorkeur hebben voor één van beide.

Alleen kan ik dit experiment voorlopig nog niet doen, omdat ik geen brouwspullen in de buurt heb.

Dit experiment is eenvoudig uit te voeren. Je brouwt of zelf twee keer op een dag en vermeng het wort goed,  of je maakt een afspraak met iemand die een grotere brouwinstallatie heeft. Je zou ook een bevriende kleine commerciële brouwerij kunnen vragen of je daar wort mag ophalen.

Bij wort waarbij de geroerde afgegoten starter is toegevoegd water toevoegen. De hoeveelheid water dient zodanig berekend te zijn dat het begin SG van beide batches gelijk is.

Vervolgens zorgen voor twee gistvaten van gelijk materiaal en grootte. Laten vergisten in gelijke omstandigheden.

Ten slotte heb je een aantal geoefende proevers nodig voor de vergelijk. Gebruik voor de vergelijking een 3 glazentest.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Oscar op 11-11-2016 20:01 u
Stel dat je 20 liter wort gebrouwen hebt met een SG van 1090 en een 2,5 liter starter hebt met een SG van 1040. De daling is dan ruim 5 SG punten.

2,5 liter is voor 20 liter compleet overbodig en veel te veel... Een brouwer met verstand weet beter... ;)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Serge VL op 11-11-2016 20:24 u
2,5 liter is voor 20 liter compleet overbodig en veel te veel....een brouwer met verstand weet beter... ;)
1 pak Wyeast met een recente productiedatum (ingesteld op vandaag) dan rekent BrouwHulp toch een starter van 2.5l uit voor 20l wort met een begin dichtheid van 1090 op de magneetroerder gemaakt? en dan ent je nog niet tegen 1mln gistcellen/ml/°P maar slechts tegen 0.83mln gistcellen/ml/°P
Dus zo abnormaal lijkt mij dat toch niet, of zie ik dat verkeerd :weetniet:
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Oscar op 11-11-2016 21:56 u
Dus zo abnormaal lijkt mij dat toch niet, of zie ik dat verkeerd :weetniet:

Uit laten zakken... Afgieten, en op de dag van brouwen 500 ml verse wort erop... Dat bedoel ik met een brouwer met verstand... ;)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Monkey op 12-11-2016 00:05 u
.....dat bedoel ik met een brouwer met verstand.... ;)
Ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom...

Als iemand zin heeft om de hele starter toe te voegen, dan moet diegene dat zelf weten en hoef je dat toch niet af te zeiken? De vraag is of/hoe je de stort van de starter meerekent. In mijn voorbeeld van de ondergister zou ik zonder starter mee te rekenen op een start sg van 1043 uit komen tegenover 1050 als ik hem wel meereken. Scheelt dus 7 sg-punten. Ik vond het leuk om aan sg en aan de bitterheid te rekenen, kon door toevoegen van de starter en high-gravity brouwen een veel groter volume bier maken dan normaal. Het was trouwens een prima bier. Je starter weggooien kan altijd nog...
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: hansHalberstadt op 12-11-2016 09:35 u
We praten altijd over de hoeveelheid starter, maar het gaat om de hoeveelheid actieve cellen. Het aantal cellen per ml in je starter wat je kunt bereiken is afhankelijk van het opraken van essentiele stoffen waardoor de gist niet meer verder kan vermeerderen. Daarvoor kun je gistvoeding/ zinkzouten toevoegen. Wat oscar zegt is denk ik wel slim. Ik heb ook gemerkt als je de starter op de roerder laat bezinken in de koelkast op het moment dat deze half is vergist dat je dan de gist zeer snel uit zijn slaap haalt met wat verse wort aan het begin van de brouwdag. als je je startervolume wilt verrekenen met begin SG en volume dan is dat vrij simpel.
Wat ik doe hangt meestal af hoeveel voorbereidingstijd ik heb voor een brouwsel, maar heb wel de voorkeur voor bezinken en afgieten en wat oppeppen vlak voor of aan het begin van de brouwdag.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Monkey op 12-11-2016 10:51 u
Tuurlijk, ik giet ook meestal af. Het idee van dit topic is echter om het eens anders te bekijken met de vraag hoe je dat dan doorberekent. Blijkbaar is dat toch niet zo simpel, want er is discussie over.

Ik zie dit idee meer als een getrapt brouwsel, waarin de eerste trap als ingredient gezien wordt in het uiteindelijke brouwsel. Eigenlijk waren het bij mij drie trappen, want de eerste was een geroerde starter van 1 liter. Deze werkwijze heeft nadelen, maar ook voordelen. (Zoals in het geval van ondergisters waar de starter erg groot wordt en ik toch ga nadenken over hoe efficient ik de ingredienten gebruik)
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 12-11-2016 11:37 u
Uit laten zakken... Afgieten, en op de dag van brouwen 500 ml verse wort erop... Dat bedoel ik met een brouwer met verstand... ;)

Uit laten zakken... Afgieten, en op de dag van brouwen 500 ml verse wort erop... Dat bedoel ik met een brouwer met verstand... ;)

Dan moet je wel verse wort hebben. Veel hobbybrouwers hebben dat niet voorhanden. In een commerciële brouwerij waar zeer regelmatig wordt gebrouwen ligt dat anders.

Daarnaast is het oppassen wanneer je veel actieve gistcellen op een kleine hoeveelheid verse wort zet. De gist wordt geactiveerd en verbruikt snel de suikers. Als de gist vervolgens een paar uur staat zonder voeding gaat de vitaliteit van de gist snel achteruit.

En verder weet een brouwer met verstand dat je beter wat meer actieve gist kunt enten dan te weinig. Dat geldt zeker voor de brouwer die een bier wilt brouwen waarvan de mout en de hop meer op de voorgrond komen dan de gistingsnevenproducten.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: hansHalberstadt op 12-11-2016 15:06 u
Het idee van dit topic is echter om het eens anders te bekijken met de vraag hoe je dat dan doorberekent. Blijkbaar is dat toch niet zo simpel, want er is discussie over.

Het is simpel het optellen van 2 brouwsels, bijvoorbeeld
starter van 1040 2.5 liter:
volgens de brouwsoftware (mijn reken demo) is dat 400 g mout op 2.5 liter wort.
Stel je maakt 40 liter wort van 1080 daarvoor is nodig 12 kg mout.

Met de giststarter erbij heb je dus nodig 12.4 kg mout op 42.5 liter wort. Dat levert begin SG=1078.Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 12-11-2016 21:22 u
Het is simpel het optellen van 2 brouwsels, bijvoorbeeld
starter van 1040 2.5 liter:
volgens de brouwsoftware (mijn reken demo) is dat 400 g mout op 2.5 liter wort.
Stel je maakt 40 liter wort van 1080 daarvoor is nodig 12 kg mout.

Met de giststarter erbij heb je dus nodig 12.4 kg mout op 42.5 liter wort. Dat levert begin SG=1078.

Het inderdaad een kwestie van optellen.

Het kan simpelere en zelfs zonder brouwsoftware.

Om bij het rekenvoorbeeld te blijven:
starter 2,5 * (1040 - 1000) = 100 punten
hoofdwort 40 * 1080 - 1000 = 3200 punten
Gezamenlijk 3300 punten en 42,5 liter.
Per liter 3300 / 42,5 = 1077,6.

Overigens zou ik een grotere giststarter nemen als het gaat om een ongeroerde starter.
Volgens Mr Malty heb je voor 40 liter wort met een begin SG van 1080 nodig:
- 5,6 liter ongeroerde niet beluchte starter
- 4,2 liter ongeroerde aan het begin beluchte starter
- 2,8 liter ongeroerde continu beluchte starter
- 2,1 liter starter die op een magneetroerder heeft gestaan.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: hansHalberstadt op 13-11-2016 09:00 u
Met een starter van 5.6 liter + 40 liter wort is de invloed van de starter 12%. Als je die niet laat bezinken en afhevelt moet je naast een correctie voor je SG ook na gaan denken over invloed op de smaak. Ik zou zelf niet verder gaan dan de 2.1 liter op de magneetroerder en dan de hoofdwort nog een keer beluchten in dit geval.
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: seed7 op 13-11-2016 09:32 u
En precies daarom zou het een regel in je receptuur moeten zijn, of eigenlijk, in je brouwsel. Het voegt water en andere stoffen toe en het bevat de gist. Een geneste BOM (Bill of Materials) dus eigenlijk. De starter BOM in de brouwsel BOM.
Of de smaak al dan niet van invloed is en als die dat is, positief of negatief, is eigenlijk niet relevant.

(Ik ben nu 1,5 kg kastanjes aan het voorverstijfselen in 5 l water, zou ik ook als een geneste bom in mijn brouwsel willen zien.)

Ingo
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Oscar op 13-11-2016 10:48 u
Dan moet je wel verse wort hebben.

Dat kun je simpel met moutextract maken... Maar dat weet jij ook wel toch ?  ;)  Brouwen is vooruit denken...
Titel: Re: De hele starter?
Bericht door: Jacques op 13-11-2016 16:46 u
Dat kun je simpel met moutextract maken... Maar dat weet jij ook wel toch ?  ;)  Brouwen is vooruit denken...

Ja dat kan. Moet je wel tijd voor uittrekken. Oplossen, koken en afkoelen duurt best een tijdje.

Mijn methode is het niet. Vooral niet omdat je een groot risico loopt dat de gist activeert en uiteindelijk toch niet in een optimale conditie is als je de starter een paar uur laat staan.