Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Apparatuur => Topic gestart door: RJ op 11-09-2005 20:46 u

Titel: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: RJ op 11-09-2005 20:46 u
Hoi Herms b(r)ouwers,

We zijn nog immer aan het bouwen aan onze Harderwijkse HERMS-installatie (al begrijp ik dat we inmiddels van het Nederlandse WURMS praten, al klinkt dat toch wat minder sexy). Binnenkort gaat onze website in de lucht en dan kan ik jullie wat beter op de hoogte houden.

Maar even concreet: volgens onze lokale specialist in leidingwerk moeten we erg voorzichtig zijn met het type kogelkraan dat we gebruiken. De 'gewone' kogelkraan, die met de rode hendel, zou niet geschikt zijn voor hete vloeistoffen tot 100 graden omdat de teflon-afdichting dan gaat lekken. Zij adviseren ons de kogelkraan met de gele hendel die eigenlijk bedoeld is voor gas maar ook met vloeistoffen om kan gaan. Uiteraard is deze kraan ook weer een stuk duurder.
Welk type kogelkraan gebruiken jullie en hebben jullie (slechte) ervaring met lekkage of zo?

Bedankt maar weer voor de info.
RJ

Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Jacques op 11-09-2005 21:05 u
Op mijn brouwketel heb ik een nu zo'n 20 jaar een kogelkraan van 2 inch doorsnede met een zwarte hendel. Ik weet niet hoeveel brouwsels ik met deze kraan gemaakt heb maar dat zijn er toch wel meer dan 300 zijn. In de ketel wordt gemaischt en gekookt.

De kraan functioneert nog steeds uitstekend. Potdicht!

De eerlijkheid gebiedt mij te melden dat ik de laatste 2 jaar de kraan niet meer gebruikt heb omdat tegenwoordig het wort via een hevelfilter de ketel verlaat. Daarvoor liet ik het beslag via de kraan en een schuine goot in mijn filterkuip lopen.
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Edgar op 12-09-2005 06:50 u
2 inch! Da's een flink kraantje! Zou je bij een kleinere kraan last krijgen van vastzittende maisch?
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Jacques op 12-09-2005 08:51 u
Ik had eerst een 3/4 inch kraan. die liep dus finaal vast. Om problemen te voorkomen heb ik het groots aangepakt. Achteraf denk ik dat 1 tot 1,5 inch voldoende is.
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Adrie op 12-09-2005 09:16 u
Best RJ,

Zie foto voor de kraan die ik gebruik. Deze komt van een zaak met centrale verwarmingsonderdelen. Ik gebruik de installatie nu bijna anderhalf jaar (10 brouwsels) en heb geen lekkage geconstateerd.

(http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/images/koppelingen.jpg)

Nu is 10 brouwsels natuurlijk niet veel. Alleen de kraan in de kookketel krijgt 100 graden voor zijn kiezen, de kranen in de heetwatertank en de maisch/filterketel maximaal 80 graden.
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Kaj op 12-09-2005 10:55 u
Ik heb kogelstopkranen van de Gamma met blauwe hendel en 15mm
Maar omdat ik nog niet brouw maar alleen bouw weet ik niet of deze goed zijn. (heb er ook niet naar gevraagt in de winkel)

 :degroeten:
Kaj
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: norbertus op 12-09-2005 22:56 u
Beste medebrouwers,

Tot op heden heb ik nog geen grote problemen ondervonden met deze kranen. De goedkope kraantjes, die al eens aangeboden worden in doehetzelf zaken, hebben wel zeer zachte pakkingen en die gaan dan wel snel lekken.

Een groter gevaar bij kogelkranen is de holle kamer. Indien de kraan volledig geopend is blijft er in het huis van de kraan een afgesloten kamer achter met daarin de vloeistof die men behandeld. Daarom sluit de kranen ongeveer voor 50 % bij het reinigen van de installatie en het opbergen van de installatie zodat de inhoud kan weglopen en de kamer kan opdrogen, zomogelijk beweeg de kranen zodat ze volledig kunnen leeglopen. Dit fenomeen werd ontdekt bij de opsporing van een venijnige schimmelinfectie bij de wijnbereiding.

Brouwgroeten,
Norbertus
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Jacques op 13-09-2005 08:40 u
Hoi Norbertus,

Dit is inderdaad een belangrijk aspect bij deze kranen. Ook volg de door jou aangegeven werkwijze. Omdat ik zo'n grote kraan heb spoelde ik met een douchekop de holle kamers uit met lauw water. Nu ik een hevelfilter in de brouwketel gebruik en niet meer met een klaringskuip werk laat ik de kraan steeds dicht. Kan er ook geen materiaal in de holle ruimtes komen.
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Adrianus Tripel op 13-09-2005 17:25 u
Beste WURMSers,

De kleur van de handel maakt niet uit. Er zijn verschillende fabrikanten die een andere kleur handel gebruiken voor de kogelkranen met dezelfde specificaties.

In de WURMS kan het beste een kraan worden gebruikt van RVS (Inox) met een afdichting van teflon. Teflon kan tegen temperaturen veel hoger dan wij in de brouwerij kunnen halen. Een hele goede tweede is een afsluiter met een bronzen huis en een rvs kogel. Wel met een teflon afdichting.

Groeten
Ad
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: RJ op 13-09-2005 22:40 u
Beste allemaal,

Dank voor de reacties. Ik begrijp dat het met een goede teflon afdichting goed moet gaan lukken of anders ga ik de lokale verwarmingswinkel opzoeken voor een zelfde kraan als op de foto van A3.

Groet,
RJ
Titel: Re: Type kogelkraan in HERMS
Bericht door: Hans (Lagos) op 15-10-2005 19:10 u
Ik vond de volgende kranen op : http://www.raminex.nl/page/catalog.php?id=56558&type=1   

De kraan met de zwarte of gele hendel hierboven beschreven, zou wel eens de S37 kunnen zijn,(max temp 90 gr.) Ik denk dat de S28cr beter is (max temp 170 gr) CR messing (ontzinkingsbestending)

De uitvoeringen met snelkopelingen lijkt  mij een schonere verbinding en handiger bij een uitgebreide schoonmaak beurt.
Hoe staan jullie tegen over de matrialen als messing en vergroomde kogel? er bestaat zelfs een optie voor een RVS kogel

(http://img206.imageshack.us/img206/9589/0000a9en.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img74.imageshack.us/img74/4452/0000b2ed.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img519.imageshack.us/img519/2065/0000c8vo.jpg) (http://imageshack.us)