Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Hoppenbrouwers op 23-09-2013 16:14 u

Titel: OBBK 2013 A1 Pilsener Urtyp
Bericht door: Hoppenbrouwers op 23-09-2013 16:14 u
Bij dezen het winnende recept in de klasse A met 86 punten.

Het bijzondere aan dit bier vind ik dat het juist niet helemaal met de geŽigende middelen gemaakt is. Ik had hier voor t eerst high gravity gebrouwen met 35 liter en na het koelen 15 liter koud en onbehandeld kraanwater toegevoegd. Het vergisten is gebeurd in mijn schuur, zonder vergistkast. Dit bier heb ik namelijk in februari gemaakt toen het nog flink vroor. Ik had het 60 liter vat in de schuur staan met wat losse isolatiematerialen er omheen. Ik heb er vervolgens een goedkope Ikea thermometer onder gelegd (vat stond op een stuk PIR isolatie). Naast het vat had ik een standkachel neergezet die ik gemiddeld had branden om er zo voor te zorgen dat de temperatuur op 12įC bleef. Dit werkte perfect en zelfs tijdens het hoogtepunt van de hoofdgisting bleef de temperatuur constant. Nu moet ik er wel bij zeggen dat mijn schuur zelf ook enorm goed geÔsoleerd is (zelf gebouwd en trots op) dus dit zal zeker bijgedragen hebben. Het voordeel van deze proef was dat ik zeker kon weten of ik mijn gehele schuur als vaste gistkast kon gebruiken voor ondergisters in de wintermaanden. EN... dat kan dus! :)

Alleen het enten van de gist is wat enthousiast gegaan. Ik had ongeveer een halve liter zeer actieve W34/70 slurry geŽnt op 50 liter en dat bleek wat teveel. De hoofdgisting was na een week gedaan. Vervolgens wel drie weken nagegist op mandflessen met eenzelfde constante temperatuur. Daarna gebotteld en heel rustig laten hergisten op de fles. Er zit weinig gistresidu in de fles en het duurde meer dan een maand voordat hij op druk en smaak was. Het schuim is erg stabiel en blijvend.

Hoewel het een proef was is het uiteindelijk een heel erg lekker pilsje geworden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL08
Naam receptUrtyp high gravity
Brouwdatum
BiertypePilsener (Urtyp)
Volume50,00 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,00 lWater uit Lieshout
32,84 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l288 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,23 kgPilsmoutDingemans3 EBC96,1 %
0,41 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 įC1 min.45 min.3,3 l/kg
72,0 įC15 min.10 min.3,3 l/kg
78,0 įC10 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gColumbuspellets17,8%90 min.23,1 IBU
50,0 gSaazpellets4,1%30 min.8,3 IBU
20,0 gSaazpellets4,2%12 min.1,8 IBU
20,0 gSaazpellets4,2%5 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
466,0 mlSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Titel: Re: OBBK 2013 A1 Pilsener Urtyp
Bericht door: Jacques op 23-09-2013 22:36 u
Rick,

Bedankt voor het plaatsen van dit recept.
Titel: Re: OBBK 2013 A1 Pilsener Urtyp
Bericht door: Hoppenbrouwers op 23-09-2013 23:06 u
Rick,

Bedankt voor het plaatsen van dit recept.
Jacques (op zijn Frans)

Graag gedaan.
Titel: Re: OBBK 2013 A1 Pilsener Urtyp
Bericht door: edensan op 05-03-2017 11:44 u
Zijn de vergistingstemperaturen /tijden ook bekend?
Titel: Re: OBBK 2013 A1 Pilsener Urtyp
Bericht door: Esterenbrouw op 05-03-2017 11:52 u
Bovenin de tekst staat: 12ļ