Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: @ op 30-07-2011 19:20 u

Titel: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: @ op 30-07-2011 19:20 u
Hoi,

Ik brouw al een tijdje een (naar eigen mening) prima Weizen. Vol, een beetje banaan in de geur en een licht fruitje in de smaak. Al met al een prima dorstlesser als de zomer een keer zou willen beginnen.

Het enig probleem is dat ze altijd helder zijn. Pas als ik het laatste restje uit de fles schenk wordt het bier door het gistdepot troebel. De moutstort is Pilsmout 30%, Tarwe mout 60% en Munich mout 10%. Maar ondanks de 60% tarwe, toch geen troebel bier.

Ik begrijp niet waarom mijn Weizen niet net als een Weihenstephan troebel uit de fles komt. Voegen ze tijdens het bottelen nog iets toe misschien?

Ed.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: RobinB op 30-07-2011 19:58 u
Kraakhelder zoals pils?
Of helder met een minimaal waasje zoals (misschien) je overige (niet weizen) brouwsels?
Bij mij is een weihenstephaner ook best helder wanneer deze een paar maanden heeft kunnen staan.
Vanavond een brand weizen ingeschonken, die werd ook pas troebel bij het bijzwenken vd gist.
Volgens mij is er dus nik aan de hand met je weizens? :duimop:

Wat een troebeling kan geven:
- koelen voor gebruik (koudewaas)
- wat meel meekoken wordt ook wel eens genoemd, heb ik nog nooit gedaan
- Wyeast tanal-A
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Hopmans op 30-07-2011 20:10 u
Het enig probleem is dat ze altijd helder zijn.
Probleem?

 :weetniet:
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Huub Krekels op 30-07-2011 20:11 u
Ik ga vaker naar Bayern voor een Weizentoer. Bij vele cafe's rolt men met de fles op tafel alvorens deze ingeschonken wordt. Dit doet men ook om het gistdepot goed te verspreiden. Overigens wisten jullie dat een halve liter weizen in een keer in een glas geschonken dient te worden zonder dat het schuim overloopt. Volgens de kastelein kan iemand zich geen kastelein noemen als hij dit niet kan. Ik heb dit verhaal trouwens vaker van een kastelein gehoord.  :proost

Ook wordt de fles niet helemaal leeggeschonken, doch men laat een restje over. Vervolgens draait men met de fles waardoor het depot oplost en schenkt men het vervolgens na. Dit laatste wordt overigens geadviseerd door de brouwerij van Schneider-Weissen  :proost:

http://www.schneider-weisse.de/index.php?lang=de&tpl=liebhaber.bierpflege&sid= (http://www.schneider-weisse.de/index.php?lang=de&tpl=liebhaber.bierpflege&sid=)$sid
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: William op 30-07-2011 20:13 u
Ongeveer 1 gram bloem op 15 liter wort 5 minuten meekoken werk redelijk hoewel ook dat na zo'n 2 maanden bewaren op de bodem van de fles ligt.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: @ op 30-07-2011 20:33 u
Probleem?

Nee niet echt natuurlijk, maar ik vroeg me gewoon af of ik misschien iets over het hoofd zag.

Kraakhelder zoals pils?
Of helder met een minimaal waasje zoals (misschien) je overige (niet weizen) brouwsels?

Ja, net als mijn overige brouwsels. Een kleine waas zit er wel over.

Misschien is de tip om de fles te rollen wel een goeie. Hopelijk gaat hij dan niet overmatig schuimen.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: RobinB op 30-07-2011 20:40 u
Volgens mij is dat volkomen normaal inderdaad ;D
Hebben mijn weizens en commerciële ook... ;)
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Huub Krekels op 30-07-2011 20:51 u
Rustig rollen NIET SCHUDDEN!  ;D
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Kimosabe op 30-07-2011 22:54 u
Je kunt bij Brouwmarkt ook een middeltje kopen dat helpt het bier iets troebel te houden. Speciaal voor Weizen. Tanal-a heet het geloof ik. Bij mij werkt het meestal goed.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Hopmans op 31-07-2011 10:21 u
Is dat wel Kosher?
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: EBC op 31-07-2011 10:57 u
De eenvoudigste manier om troebel witbier te maken staat op bijna elk witbier etiket...
De gistbodem uit de fles losmaken en meeschenken.

Er is geen enkele andere reden waardoor witbier troebel zou zijn. Het is gewoon gist, niks anders.

Waarom zou je hiervoor toevoegingen doen?
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Hopmans op 31-07-2011 11:22 u
Helemaal mee eens.
Tarwe en tarwe-mout zijn simpelweg niet troebel.
Het is de gist wat troebel is.

Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: @ op 31-07-2011 18:15 u
Tarwe en tarwe-mout zijn simpelweg niet troebel.
Het is de gist wat troebel is.

Laat ik nou al die jaren in de veronderstelling zijn geweest dat Tarwe(mout) voor een troebel zorgt.\
Je bent nooit te oud om te leren blijkt wel weer.

Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Kimosabe op 31-07-2011 18:18 u
Is dat wel Kosher?

Waarschijnlijk niet. Maar de Bratwurst die ik er graag bij eet is dat ook niet.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Kimosabe op 31-07-2011 18:23 u
De eenvoudigste manier om troebel witbier te maken staat op bijna elk witbier etiket...
De gistbodem uit de fles losmaken en meeschenken.

Er is geen enkele andere reden waardoor witbier troebel zou zijn. Het is gewoon gist, niks anders.

Waarom zou je hiervoor toevoegingen doen?

Toch zijn er diverse weizen-bieren die zelfs bij voorzichtig uitschenken al troebel zijn. Bovendien is een Weizen van de tap ook troebel. Schudden is natuurlijk een oplossing, maar in de praktijk ligt het volgens mij toch wat ingewikkelder.

Thijs
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: EBC op 31-07-2011 18:28 u
Toch zijn er diverse weizen-bieren die zelfs bij voorzichtig uitschenken al troebel zijn. Bovendien is een Weizen van de tap ook troebel. Schudden is natuurlijk een oplossing, maar in de praktijk ligt het volgens mij toch wat ingewikkelder.

Thijs

Niet filteren en lage temperatuur en dan ben je al een heel eind.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: Herman op 31-07-2011 20:30 u
Heeft er al eens iemand een witbier met Maris Otter gebrouwen? Lijkt v.w.b. de troebelheid een match made in heaven!
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
Bericht door: TreinJan op 31-07-2011 21:12 u
Het is al eerder gezegd, het gaat vooral om het inschenken. Een echte Hefe-Weizen (er bestaat ook helder tarwebier zonder depot, de "Kristall-Weizen") wordt ingeschonken tot er nog circa 2 centimeter in de fles over is, deze wordt gezwenkt waarna het nu zeer troebele restant bij het meestal hooguit lichtjes wazige bier wordt geschonken, met een troebel resultaat. Het inschenken gaat dus niet in 1 keer. Het bier schuimt sterk, vandaar de speciale vorm van het Weizenbierglas.
Als ik er zelf eentje inschenk, ruik en proef ik meestal eerst een keer alvorens het gistdepot toe te voegen, om het verschil in smaak en geur te ervaren.

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij komt de troebeling door de gist én door aanweizige eiwitten, en deze laatste zouden dan vooral uit de tarwemout komen. Volgens de Duitse wet moet een Weizen 50% of meer tarwemout bevatten. In Nederlands Weizenbier is dat niet noodzakelijk het geval. Overigens bestaat er een Hertog Jan Weizener, wat  een witbier is en geen Weizen, over naamgeving gesproken!
Weizen van het vat is oorspronkelijk vooral bedacht om het de kasteleins makkelijker te maken. Voor mij is een échte Weizen er nog altijd een "mit Flaschengärung", d.w.z. met hergisting op fles.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Jacques op 31-07-2011 21:22 u
Een truc om meer troebelheid te krijgen is het toevoegen van een kleine hoeveelheid tarwebloem de laatste paar minuten van het maischen. Je krijgt dan zetmeeltroebelheid in je bier. Maar na verloop van tijd wordt het bier ook weer helder. Dan moet je weer rollen...
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: bazje op 04-08-2011 23:05 u
Een truc om meer troebelheid te krijgen is het toevoegen van een kleine hoeveelheid tarwebloem de laatste paar minuten van het maischen. Je krijgt dan zetmeeltroebelheid in je bier. Maar na verloop van tijd wordt het bier ook weer helder. Dan moet je weer rollen...

Da's inderdaad een trucje, maar:
Ik meende ook dat eiwitten de troebeling veroorzaakt.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Jacques op 05-08-2011 00:43 u
Da's inderdaad een trucje, maar:
Ik meende ook dat eiwitten de troebeling veroorzaakt.

Je hebt eiwittroebel en zetmeeltroebel naast andere vormen van troebelheid die door infecties veroorzaakt kunnen worden. De praktijk is dat bijna elk bier helder wordt.

Als je bier blind slaat als je het koelt heb je last van eiwittroebel.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: gerbenH op 05-08-2011 01:22 u
Mijn Duitse buurvrouw adviseert een weizen niet helemaal uit te schenken en vervolgens de rest niet rustig maar snel en hevig in de fles te draaien en dan bij te schenken. Troebel gegarandeerd :nut:
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Jacques op 05-08-2011 09:33 u
Mijn Duitse buurvrouw adviseert een weizen niet helemaal uit te schenken en vervolgens de rest niet rustig maar snel en hevig in de fles te draaien en dan bij te schenken. Troebel gegarandeerd :nut:

Niet voor niets wordt weizen met gist in de fles hefeweizen genoemd. De truc van het losmaken van de gist werkt niet als de weizen uit het fust getapt wordt. Ook dan is in Duitsland een weizen troebel.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Henielma op 05-08-2011 09:50 u
Mijn witbieren zijn redelijk troebel maar na een paar maanden in de kelder staan worden ze gewoon helder.

Dit is ook niet erg want witbier kan beter jong gedronken worden. En daarnaast hebben we de inschenkmethode nog om het laatste restje bier in de fles even te zwenken en mee te schenken. Zoals in dit topic al een paar maal aangegeven is.

Witbier op fust kan je of op de kop bewaren en voor het aanslaan rechtzetten (advies van Hoegaarden) of kort schudden voor het aanslaan. Hierna blijft het zeker een maand mooi troebel bij mij.

Een gram bloem aan het eind meekoken heb ik ook een paar maal gedaan maar ik betwijfel of het verschil maakt.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Jacques op 05-08-2011 10:00 u
Witbier op fust kan je of op de kop bewaren en voor het aanslaan rechtzetten (advies van Hoegaarden) of kort schudden voor het aanslaan. Hierna blijft het zeker een maand mooi troebel bij mij.

Hé, die truc kende ik niet. Dat zullen ze mogelijk ook in Duitsland doen. Recent viel mij weer op hoe troebel de wiezen zijn die geschonken worden op de Duitse terrassen.
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: bazje op 05-08-2011 12:44 u
Hmm...
Dan is dat ook weer verklaard.

Elders wordt de laatste dagen veel over BIAB gesproken en over troebel bier.
Misschien gewoon eens zo'n zak gebruiken, of wanneer je een hevelfilter gebruikt niet filteren, maar meteen spoelen?
Titel: Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
Bericht door: Jacques op 05-08-2011 13:52 u
Hmm...
Dan is dat ook weer verklaard.

Elders wordt de laatste dagen veel over BIAB gesproken en over troebel bier.
Misschien gewoon eens zo'n zak gebruiken, of wanneer je een hevelfilter gebruikt niet filteren, maar meteen spoelen?

Zou ik niet doen. De deeltjes die je meekookt kunnen een ongewenste smaak geven. De biab-techniek is in mijn ogen verouderde techniek. Jan van Schaik had het al over zo'n 30 jaar geleden. Ondertussen hebben we een hele evolutie qua filtertechniek achter de rug.