Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Hopmans op 18-11-2009 12:26 u

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:26 u
Waarom nemen mensen witte kandij? Eenmaal opgelost is het hetzelfde als kristalsuiker, toch.
Nope.
Kandij is zachter en zuiverder.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij)

Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.




Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: De-Geert op 18-11-2009 12:38 u
Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.
Tsja, deze kan je verwachten natuurlijk.
Het protocol om kandij te maken dient om grote kristallen te vormen. En dan ga je die kristallen oplossen in je wort -> weg kandij.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:42 u
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: De-Geert op 18-11-2009 12:44 u
Ligt eraan of je rechtsom of linksom roert.   8)
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Adrie op 18-11-2009 12:45 u
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.



Heb je dat getest (blinde driehoekstest)?
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:50 u
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.
Deal?

 samenvol
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Adrie op 18-11-2009 12:52 u
Alleen een deal als er betrouwbare getuigen bij zijn, natuurlijk, en de test goed is uitgevoerd. Misschien leuk voor een keer op een forumuitje of zo.
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:55 u
Okidooks.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 20:03 u
Witte kandij = kristalsuiker
Nope.
Eerst gaan we die test eens doen.
Tot die tijd geen "=" uitspraken.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Oxhead op 18-11-2009 20:28 u
Dan ook geen nope uitspraken ;)
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 20:46 u
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.

Gecontrolleerde omstandigheden zoals Adrie voorsteld zijn uiteraard een voorwaarde, maar wat ook niet vergeten moet worden is verschillen in watergehalte/dichtheid?
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!

Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.

Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 21:33 u
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten
uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!
Ik voel wat angstzweet bij je opkomen.
 ;D

Citaat
Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.
Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Ik denk dat kleine korreltjes geoxideerd zijn aan de oppervlakte, omdat die relatief groter is.
Zou dat kunnen?


Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MO op 18-11-2009 21:39 u
Nee, suiker oxideert niet. Ik denk dat het je niet gaat lukken de smaak van suiker te onderscheiden van witte kandijsuiker.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 21:40 u
Angstzweet? Nee hoor! ;D
Maar zulke tests gaan veel te vaak de mist in door triviale fouten... ;)

Volgens mij is suiker vrij ongevoelig voor oxidatie, dus dat lijkt me nvt.
Misschien een antiklontermiddel in de kristalsuiker?

[edit] MO was me voor! [/edit]
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MO op 18-11-2009 21:43 u
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 21:43 u
In ieder geval eentje die niet klontert! ;D  :pan:
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: JWVG op 18-11-2009 21:48 u
Sucrose is natuurlijk sucrose, iets anders kan ik als wetenschapper niet vinden. Maar was het niet zo dat kandij door de lange kristallisatietijd wat zuiverder is dan tafelsuiker? Overigens denk ik dat die verontreiniginkjes zo klein zijn dat je het niet proeft. Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Ik zou dan trouwens wel balen, want kandij is duurder en wat brouwen betreft voor mij voorlopig nog je reinste geldklopperij.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 22:12 u
Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Hehehe, dat zal er wel grappig uitzien, moet em niet zenuwachtig maken he?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Erick op 22-04-2011 21:04 u
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 22-04-2011 22:03 u
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Ik ontdek de verschillen, maar ik heb dat niet gedeeld.
Het wordt dan toch een welles-nietes discussie.
Mijn conclusie is glashelder (of moet ik zeggen; metaal helder?),
en dat is voor mij persoonlijk genoeg.

Kristalsuiker ipv kandij is de oorzaak van metaalsmaak in bieren.
Hupsakee: 2 topics in ťťn klap.

Tot 10% kan het nog, en daarna wordt het bier metalig.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 22-04-2011 22:22 u
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Bij bruine kandij ligt dat anders omdat daar een lichte verontreiniging in zit.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 23-04-2011 11:33 u
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: EBC op 23-04-2011 11:49 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaak verschil zou moeten geven.

Los beide eens op in water en proef dan nog eens of er verschil is...
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Drents Hopbier op 23-04-2011 12:51 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

De deskundige van de Suiker Unie legde mij uit dat smaakverschillen tussen witte kristalsuiker en witte kandijsuiker onstaan door de kristalgrootte. Hierdoor ontstaat een andere smaakervaring op de tong. Na oplossen (tot dezelfde suikerconcentratie) kunnen geen smaakverschillen ontstaan. Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.

Hopbier
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 23-04-2011 17:15 u
EBC en Drents Hopbier, jullie hebben gelijk, dat als het opgelost in water niet uitmaakt. Ik ben het ook eens dat het zonde van het geld is om witte kandijsuiker te kopen voor brouwen.

Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 23-04-2011 18:50 u
Mooi zo.

Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 23-04-2011 19:26 u
Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Nu we toch aan het fijnsnijden zijn.
Bij fijne suiker is de suiker eerder opgelost. Bij grove kristallen duurt dat wat langer. De smaak is echter hetzelfde. De intensiteit niet.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: erikgroothuis op 24-04-2011 08:41 u
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Poedersuiker bevat zetmeel....
Dat willen we dus per se niet....
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Oscar op 24-04-2011 09:50 u
Poedersuiker bevat zetmeel......
Dat willen we dus per se niet....

Als je dat tijdens het maischen toevoegd, wordt dat wel omgezet....
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 24-04-2011 16:07 u
Tja, ijzersmaak door kristalsuiker ipv kandijsuiker, die ervaring deel ik niet. Heb em ook nog nooit van een ander eerder gehoord, noch is er een fysieke basis voor het ontstaan ervan?

Lijkt me weer typisch een bron van zo'n ongefundeerde mythe die z'n eigen leven gaat leiden. Dat zou ook jammer zijn...
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Het Alfazuurmannetje op 24-04-2011 20:39 u
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: weed op 25-04-2011 11:01 u
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 25-04-2011 12:39 u
off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Rietsuiker is ook niet 100% geraffineerd en zal dus nog iets meer smaak afgeven dan kristalsuiker en witte kandij.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: edensan op 28-12-2015 08:28 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

Dit komt omdat je met kristalsuiker een groter oppervlak hebt.
Leg alle korrel(tje)s van het zelfde gewicht van beide suikers maar is achter elkaar ik denk dat de rij met kristalsuiker langer wordt
Een andere optie zou zijn beide soorten malen tot poeder en dat proeven.. dan zou je ook proeven dat er een 3e een zelfde smaak heeft nl POEDERSUIKER! (bedoel ik geen decoratie suiker want daar zit zetmeel door)

Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa
Als je over smaak hebt, deze suiker heeft een bruine kandijachtige volle smaak.

gr Edwin
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Davester op 02-09-2019 23:56 u
Ik heb ooit ergens gelezen dat de kandijsuiker in Belgie zuiverder is dan de in Nederland verkrijgbare.
Wie weet daar meer over te vertellen?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: hansHalberstadt op 03-09-2019 00:04 u
Als gewone suiker niet zuiver zo zuiver is als kandij, wat is dan de onzuiverheid die er in zit naast de sucrose?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Traploper op 03-09-2019 18:10 u



Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa

gr Edwin

In een wat grotere toko is er een hele verscheidenheid aan exotische suikers, zoals ook piloncillo of jaggery. Erg interessant. Jaggery gaf een rijke smaak aan mijn Barleywine.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 03-09-2019 21:55 u
Ik heb ooit ergens gelezen dat de kandijsuiker in Belgie zuiverder is dan de in Nederland verkrijgbare.
Wie weet daar meer over te vertellen?

Er zijn meerdere soorten kandijsuiker. Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Bruine kandijsuiker ontleent zijn kleur aan verontreinigingen (melasse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse)).
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: hansHalberstadt op 03-09-2019 22:04 u
Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Dat dacht ik ook, maar vaak wordt beweert dat de smaak van die grote klont toch anders is dan van gewone suiker. De vraag is of dat niet gewoon komt door de vorm. Als je gewone suiker in de koffiemolen vermaalt tot poedersuiker dan smaakt het ook weer anders. (heb ik gedaan)
Dus om het echt te weten zou je  een zelfde sterkte oplossing moeten maken van kandijsuiker en gewone suiker en dan de smaak vergelijken.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 03-09-2019 22:19 u
Dat dacht ik ook, maar vaak wordt beweert dat de smaak van die grote klont toch anders is dan van gewone suiker. De vraag is of dat niet gewoon komt door de vorm. Als je gewone suiker in de koffiemolen vermaalt tot poedersuiker dan smaakt het ook weer anders. (heb ik gedaan)
Dus om het echt te weten zou je  een zelfde sterkte oplossing moeten maken van kandijsuiker en gewone suiker en dan de smaak vergelijken.

Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Davester op 03-09-2019 23:08 u
Er zijn meerdere soorten kandijsuiker. Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Bruine kandijsuiker ontleent zijn kleur aan verontreinigingen (melasse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse)).

Ah ja, dan gaan we gewoon kristalsuiker gebruiken, dan voegt kandijsuiker niets extra toe.
Is de basterdsuiker in BelgiŽ dan van oorsprong zuiverder?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: hansHalberstadt op 03-09-2019 23:43 u
Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.
Precies dat was ook mijn gedachte. dus kun je net zo goed kristalsuiker nemen ipv kandijsuiker.
gewone suiker lost ook nog sneller op.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Serge VL op 04-09-2019 08:34 u
Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.

Voor hen die daar nog over twijfelen google even Beet-Sugar Handbook By Mosen Asadi met het zoekwoord candy, en alles staat netjes uitgelegd.
https://books.google.be/books?id=ssltAbEO4kkC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=inversion+of+sucrose+in+alkaline&source=bl&ots=ricCKr3gXq&sig=oxWTd9RE3ZSPodJaDj1Pzvmdo4Y&hl=en&sa=X&ei=ziIbT6zZNKPg2AW--9ztCw&redir_esc=y#v=onepage&q=candy&f=false (https://books.google.be/books?id=ssltAbEO4kkC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=inversion+of+sucrose+in+alkaline&source=bl&ots=ricCKr3gXq&sig=oxWTd9RE3ZSPodJaDj1Pzvmdo4Y&hl=en&sa=X&ei=ziIbT6zZNKPg2AW--9ztCw&redir_esc=y#v=onepage&q=candy&f=false)
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: BrouwMark op 04-09-2019 11:55 u
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Koen S op 04-09-2019 12:44 u
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: BrouwMark op 04-09-2019 12:48 u
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Als ze het inkopen als siroop, is de vraag of ze eigenlijk wel kandij gebruiken.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: hansHalberstadt op 04-09-2019 13:46 u
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔
Ja dat is de vraag. Maar wat is het antwoord.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: EBC op 04-09-2019 13:54 u
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?

Is nooit in vaste vorm geweest. Het is het restant van de geconcentreerde suikeroplossing waaruit kandij wordt gemaakt.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: BrouwMark op 04-09-2019 13:57 u
Is nooit in vaste vorm geweest. Het is het restant van de geconcentreerde suikeroplossing waaruit kandij wordt gemaakt.

Als dat zo is (en ik geloof het meteen) dan is kandijsiroop dus in water opgeloste kristalsuiker... !
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Davester op 04-09-2019 15:18 u
Ja dat is de vraag. Maar wat is het antwoord.
;D ;D

Misschien eens keuringsdienst van waarde op afsturen :P
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Maran van Brakel op 04-09-2019 15:24 u
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Ik gok dat ze wellicht bruine kandij gebruiken, en dat de onzuiverheden een extra iets aan de smaak kunnen toevoegen?
(geen idee hoor, maar misschien heeft bruine kandij een meer stroop-achtige smaak?)

Misschien ook wel gewoon voor de kleur  :)
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Serge VL op 04-09-2019 15:25 u
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Ik denk dat we even een stapje terug moeten zetten in ons denk patroon, en eerst eens bekijken wat bij de toeleveringsbedrijven onder de naam witte of lichte kandij wordt verkocht en wat de brouwers ter wereld (dus niet alleen in Nederland) allemaal verstaat onder lichte of witte kandijsuiker?

Wat is de definitie is van kandij?  Want die is niet 100% sluitend, de ene producent vertrekt van zuivere biet suiker en de andere producent van ruwe rietsuiker (vb Candico)
Vb de Candimic Licht welke geproduceerd op basis van gedeeltelijk geÔnverteerde kandijstroop, zegt de brouwer/verkoper daar niet ook lichte kandijsiroop tegen?
Of vb de lichte kandijcassonade van Candico die wordt ook verkocht onder de noemer  "Candy Powder Pale, Kandijcassonade Blond, Cassonade de candi Blonde" zegt de brouwer/verkoper daar niet ook lichte kandijsuiker tegen?

http://www.maisonrorive.be/pics/514276.pdf (http://www.maisonrorive.be/pics/514276.pdf)
https://www.castlemalting.com/CastleMaltingSugar.asp?P=105&Language=Dutchl (https://www.castlemalting.com/CastleMaltingSugar.asp?P=105&Language=Dutchl)

Witte kandij gemaakt van 100% geraffineerde bietsuiker dat is gewoon suiker dat is wel duidelijk.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: EBC op 04-09-2019 16:04 u
Als dat zo is (en ik geloof het meteen) dan is kandijsiroop dus in water opgeloste kristalsuiker... !

Niet noodzakelijk. Suikerfabrieken verwerken bieten. Die worden opgelost en gekookt. Zo ontstaat een zoete siroop, die na drogen kristalsuiker kan worden. Maar je kan er ook gelijk kandij van maken. Hoe dan ook, volgens mij is die oorspronkelijke siroop gelijk voor kristalsuiker en kandij.

De documenten van de warenwet spreken over allerlei maximum en minimum percentages van stoffen die in de suiker mogen zitten. Het verschil daarin tussen kristalsuiker en kandij is dermate klein, dat ik me niet kan voorstellen dat het smaakverschil geeft.

Bestaat er overigens ook suikerrietkandij?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: BrouwMark op 04-09-2019 16:12 u
Toch gek dat ze voor 460 ml candi syrup simplicity (blank) (ingrediŽnten: bietsuiker, water) dan Ä 6,90 durven vragen en het nog verkopen ook.

Op de verpakking staat ppg 1.032, wat volgens mij betekent dat je er een gallon van SG 1.032 mee kunt maken. Dat komt dan neer op (32x2,5=) 80 gram suiker per liter = (x3,79) 303,2 gram suiker. Een kiloprijs voor de suiker van Ä 22,76   ???
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Serge VL op 04-09-2019 16:18 u
Bestaat er overigens ook suikerrietkandij?
Ja volgens mij wel, Candico vertrekt steeds van ruwe rietsuiker.
https://www.vilt.be/Rijk_verleden_van_Antwerpse_kandijsuiker_bekroond (https://www.vilt.be/Rijk_verleden_van_Antwerpse_kandijsuiker_bekroond)
https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/gezonde-voeding/dossier/suiker-en-andere-zoetstoffen (https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/gezonde-voeding/dossier/suiker-en-andere-zoetstoffen)
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 04-09-2019 22:40 u
Toch gek dat ze voor 460 ml candi syrup simplicity (blank) (ingrediŽnten: bietsuiker, water) dan Ä 6,90 durven vragen en het nog verkopen ook.

Op de verpakking staat ppg 1.032, wat volgens mij betekent dat je er een gallon van SG 1.032 mee kunt maken. Dat komt dan neer op (32x2,5=) 80 gram suiker per liter = (x3,79) 303,2 gram suiker. Een kiloprijs voor de suiker van Ä 22,76   ???

De meeste vloeibare kandijsiropen van Candi Syrup geven kleur aan je bier. Dat is de belangrijkste reden om ze te gebruiken. De hele lichtgekleurde versie kun je inderdaad het beste links laten liggen.

De kleur komt overigens door het karameliseren van de suikers en niet door melasse zoals bij de Nederlandse bruine kandijsuiker. Daar zit een behoorlijk smaakverschil in.