Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Hopmans op 18-11-2009 12:26 u

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:26 u
Waarom nemen mensen witte kandij? Eenmaal opgelost is het hetzelfde als kristalsuiker, toch.
Nope.
Kandij is zachter en zuiverder.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij)

Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.




Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: De-Geert op 18-11-2009 12:38 u
Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.
Tsja, deze kan je verwachten natuurlijk.
Het protocol om kandij te maken dient om grote kristallen te vormen. En dan ga je die kristallen oplossen in je wort -> weg kandij.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:42 u
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: De-Geert op 18-11-2009 12:44 u
Ligt eraan of je rechtsom of linksom roert.   8)
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Adrie op 18-11-2009 12:45 u
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.



Heb je dat getest (blinde driehoekstest)?
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:50 u
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.
Deal?

 samenvol
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Adrie op 18-11-2009 12:52 u
Alleen een deal als er betrouwbare getuigen bij zijn, natuurlijk, en de test goed is uitgevoerd. Misschien leuk voor een keer op een forumuitje of zo.
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 12:55 u
Okidooks.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 20:03 u
Witte kandij = kristalsuiker
Nope.
Eerst gaan we die test eens doen.
Tot die tijd geen "=" uitspraken.

Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Oxhead op 18-11-2009 20:28 u
Dan ook geen nope uitspraken ;)
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 20:46 u
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.

Gecontrolleerde omstandigheden zoals Adrie voorsteld zijn uiteraard een voorwaarde, maar wat ook niet vergeten moet worden is verschillen in watergehalte/dichtheid?
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!

Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.

Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Titel: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 18-11-2009 21:33 u
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten
uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!
Ik voel wat angstzweet bij je opkomen.
 ;D

Citaat
Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.
Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Ik denk dat kleine korreltjes geoxideerd zijn aan de oppervlakte, omdat die relatief groter is.
Zou dat kunnen?


Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MO op 18-11-2009 21:39 u
Nee, suiker oxideert niet. Ik denk dat het je niet gaat lukken de smaak van suiker te onderscheiden van witte kandijsuiker.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 21:40 u
Angstzweet? Nee hoor! ;D
Maar zulke tests gaan veel te vaak de mist in door triviale fouten... ;)

Volgens mij is suiker vrij ongevoelig voor oxidatie, dus dat lijkt me nvt.
Misschien een antiklontermiddel in de kristalsuiker?

[edit] MO was me voor! [/edit]
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MO op 18-11-2009 21:43 u
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 21:43 u
In ieder geval eentje die niet klontert! ;D  :pan:
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: JWVG op 18-11-2009 21:48 u
Sucrose is natuurlijk sucrose, iets anders kan ik als wetenschapper niet vinden. Maar was het niet zo dat kandij door de lange kristallisatietijd wat zuiverder is dan tafelsuiker? Overigens denk ik dat die verontreiniginkjes zo klein zijn dat je het niet proeft. Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Ik zou dan trouwens wel balen, want kandij is duurder en wat brouwen betreft voor mij voorlopig nog je reinste geldklopperij.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 18-11-2009 22:12 u
Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Hehehe, dat zal er wel grappig uitzien, moet em niet zenuwachtig maken he?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Erick op 22-04-2011 21:04 u
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 22-04-2011 22:03 u
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Ik ontdek de verschillen, maar ik heb dat niet gedeeld.
Het wordt dan toch een welles-nietes discussie.
Mijn conclusie is glashelder (of moet ik zeggen; metaal helder?),
en dat is voor mij persoonlijk genoeg.

Kristalsuiker ipv kandij is de oorzaak van metaalsmaak in bieren.
Hupsakee: 2 topics in ťťn klap.

Tot 10% kan het nog, en daarna wordt het bier metalig.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 22-04-2011 22:22 u
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Bij bruine kandij ligt dat anders omdat daar een lichte verontreiniging in zit.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 23-04-2011 11:33 u
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: EBC op 23-04-2011 11:49 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaak verschil zou moeten geven.

Los beide eens op in water en proef dan nog eens of er verschil is...
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Drents Hopbier op 23-04-2011 12:51 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

De deskundige van de Suiker Unie legde mij uit dat smaakverschillen tussen witte kristalsuiker en witte kandijsuiker onstaan door de kristalgrootte. Hierdoor ontstaat een andere smaakervaring op de tong. Na oplossen (tot dezelfde suikerconcentratie) kunnen geen smaakverschillen ontstaan. Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.

Hopbier
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 23-04-2011 17:15 u
EBC en Drents Hopbier, jullie hebben gelijk, dat als het opgelost in water niet uitmaakt. Ik ben het ook eens dat het zonde van het geld is om witte kandijsuiker te kopen voor brouwen.

Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Hopmans op 23-04-2011 18:50 u
Mooi zo.

Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Jacques op 23-04-2011 19:26 u
Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Nu we toch aan het fijnsnijden zijn.
Bij fijne suiker is de suiker eerder opgelost. Bij grove kristallen duurt dat wat langer. De smaak is echter hetzelfde. De intensiteit niet.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: erikgroothuis op 24-04-2011 08:41 u
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Poedersuiker bevat zetmeel....
Dat willen we dus per se niet....
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Oscar op 24-04-2011 09:50 u
Poedersuiker bevat zetmeel......
Dat willen we dus per se niet....

Als je dat tijdens het maischen toevoegd, wordt dat wel omgezet....
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: RobinB op 24-04-2011 16:07 u
Tja, ijzersmaak door kristalsuiker ipv kandijsuiker, die ervaring deel ik niet. Heb em ook nog nooit van een ander eerder gehoord, noch is er een fysieke basis voor het ontstaan ervan?

Lijkt me weer typisch een bron van zo'n ongefundeerde mythe die z'n eigen leven gaat leiden. Dat zou ook jammer zijn...
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: Het Alfazuurmannetje op 24-04-2011 20:39 u
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: weed op 25-04-2011 11:01 u
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: MM op 25-04-2011 12:39 u
off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Rietsuiker is ook niet 100% geraffineerd en zal dus nog iets meer smaak afgeven dan kristalsuiker en witte kandij.
Titel: Re: Witte kandij versus kristalsuiker
Bericht door: edensan op 28-12-2015 08:28 u
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

Dit komt omdat je met kristalsuiker een groter oppervlak hebt.
Leg alle korrel(tje)s van het zelfde gewicht van beide suikers maar is achter elkaar ik denk dat de rij met kristalsuiker langer wordt
Een andere optie zou zijn beide soorten malen tot poeder en dat proeven.. dan zou je ook proeven dat er een 3e een zelfde smaak heeft nl POEDERSUIKER! (bedoel ik geen decoratie suiker want daar zit zetmeel door)

Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa
Als je over smaak hebt, deze suiker heeft een bruine kandijachtige volle smaak.

gr Edwin