... De mout maal ik met een schijvenmolen die ik een tijd geleden van Bas heb overgekocht. Ik schroot meestal 'normaal', dus op zo'n manier dat de moutkorrel net gebroken is en dan net een tikje fijner. Spoelproblemen zijn bij mij zelden aan de orde, en bij dit bier vormde het spoelen ook geen probleem. Het spoelen met de wortverzamelpijp duurde 40 minuten...Hoi Eduard,
Niet mee eens, Johannes,Helaas spreek ik ook niet uit eigen ervaring (had ik maar een walsenmolen) maar als ik de ervaringen zo lees dan levert een walsenmolen doorgaans een hoger rendement dan een schijvenmolen. Jij vergelijkt 2 installaties waar misschien ook rendementsverschillen in zitten waardoor je bij beide op 80% uitkomt?
Met mijn schijvenmolen haal ik gemakkelijk een rendement van 80%. Met de installatie van De Vier Broeders waar wij een walsenmolen gebruiken halen we ook 80%.
Koudhoppen? Dat heb ik bij geen enkele alt uit de binnenstad geproefd. Hoewel het bij de Uehrige wel zou kunnen. Het is in ieder geval zeker niet gebruikelijk.Vond ik inderdaad ook wel frappant, maar ach, waarom niet? Wellicht leuk om een deel apart te houden en es uit te proberen hoe het bij een Alt smaakt. Lekkerrrrrr!
(1) de monomout alt wordt uitgelegd (Schumacher Alt, which is made from just one type of Munich malt (which I happen to know is Weyermann Munich Type I producing a wort of 5.1 - 7.3¡ãL/SRM )
Ik heb de volgende gesmak en kleur mouten geprobeerd, in verschillende combinaties:
munich
donker munich
carared
caramunich
donker crystal
melanoiden
aromatic
caraamber
gerosteerde gerste
zelf gerosteerd pale mout
chocolade
carafa
special b
Het schijnt alsof ik een obsessie met altbier heb. Eigenlijk is het zo dat mijn vrouw komt uit Kleef, en als een echte Niederrheiner wordt ze boos en begint dure Duitse bieren te kopen als ik geen altbier voorad heb.
Het schijnt alsof ik een obsessie met altbier heb. Eigenlijk is het zo dat mijn vrouw komt uit Kleef, en als een echte Niederrheiner wordt ze boos en begint dure Duitse bieren te kopen als ik geen altbier voorad heb. (zo zie je dat ik ben de Nederlander in ons paar). Dus moet ik vlink en veel altbier brouwen, en van de herhaling heb ik een beetje geleernt.
Wat betreft mijn vreemde Nederlands, ik heb Duits in Kleef gelernd (Kleefse Plat) en Nederlands in Nijmegen gelernt, (gewoon Nijmeegs), dus weet ik soms niet wat is plat en wat is nijmeegs. Ik probeer algemeen beschavde Nederlands hier in de hobbybrowen forum te lernen. Ik probeer mijne taal kennis zo te verbeteren.
Kortom, ik kom tot het volgende recept:
Pilsmout 41,3%
Viennamout 37,5%, omdat die op moet en ik dan iets minder Münchener hoef te gebruiken
Münchenermout 20,6%
Carafa ontkaft 0,6%.
Je moet in ieder geval een maischschema aanhouden waarbij je een schijnbare vergistingsgraad van rond 75 - 80% verwacht.
De smaak en geur deden mij echter schrikken. Er zat een appeltje en een amandelachtige smaak aan het bier. Het deed me sterk denken aan de smaak die je proeft als je een appelpitje doorbijt. Dat amandelachtige kan ik helemaal niet plaatsen. Iemand een idee waar dat vandaan komt?Op http://www.dma.be/p/bier/1_5_uk.htm wordt amandel in Maredsous 10 van Moortgat genoemd.
Een appelsmaak in bier is dus helemaal niet vreemd.
Zelf heb ik een associatie met vers gensneden gras.
Het was heel leerzaam om te ontdekken dat er meerdere appelige esters in bier kunnen voorkomen.
Is dat niet DMS Jacques (gezien de recente DMS-topic)? ???
Echter er zijn ook tal van mensen die niet het verschil weten tussen zuur en bitter, en dat zijn toch echt basissmaken.
Een botersmaak (sorry mijn fout) wijst inderdaad op een overproductie van diacetyl. Dit is niet zo'n probleem voor de toekomst omdat je bier een deel van de diacetyl terug zal omzetten naar acetoine en daarna naar butaandiol. Deze 2 stoffen hebben een lagere smaakdrempel en worden dus niet opgemerkt. Diacetyl is daarbij een belangrijke stof in het mondgevoel bij een bier maar boven de 50ppm komt de zwavelachtige diacetyl geur merkbaar.
Ja, Jacques, dat dacht ik ook al. Maar ik zoek toch naar een manier om van die ethylacetaat af te komen. Zoals je zegt: een experiment kan nooit kwaad.A3, bedoel je echt ethylacetaat (velpon-achtig) of acetaldehyde (groene appel). Ik ben bang dat je van ethylacetaat moeilijk afkomt.
Desalniettemin vind ik hem nu heerlijk.
10 gram Buisman Classic aromaWaarom? M.i. niet echt nodig voor een Alt, je gebruikt ook al behoorlijk wat Carafa.
Deze recept wordt een lekkere bier!
Het wordt tijd voor de webtap.
en voeg wellicht nog ietsjepietsje meer carafa toe.
Toch heb ik voor de volgende keer al een paar aanpassingen in gedachten, want het bier doet toch iets te zoetig/moutig aan en iets te weinig bitter. ... Dit zijn allemaal puntjes op de i om tot een perfecte alt te komen.
ONK keurmeester zullen wel waslijsten vol commentaar hebben maar ik geef het bier 85-90 punten!
Grappig dat je zoveel karamel ruikt, want ik ruik meer de Münchener (beetje bloemige geur).
Dat kan dus net zo goed fruitig genoemd worden, toch, en dan zijn we het gewoon eens (fruitige mout, die A3 bedenkt nog eens wat...)Meilgaard gebruikt als omschrijving zowel fruitig (fruity), bloemachtig (flowery) als floral (bloemen).
Meilgaard gebruikt als omschrijving zowel fruitig (fruity), bloemachtig (flowery) als floral (bloemen).
Bloemachtig voor de ester methyl formate en het diketon 2-decanone, floral bij linalool.
OK, maar dan nu de hamvraag; Kan Munchener bloemig ruiken, of is het iets anders watBloemachtig voor de ester methyl formate en het diketon 2-decanone, floral bij linalool.
deze geur veroorzaakt?
Volgens mij ruikt het gewoon moutig.
Mijn alt vind ik nog het meest in de buurt komen van de Schumacher, maar dan nog iets moutiger.
Schumacher Alt (4,6%) seit 1838 aus Düsseldorf: Das ist eine Farbe: leuchtend rubinrot steht es im Glas. Der Geschmack: sehr würzig. Oh ja. Das ist gut. Das hat WÜRZE. Die Hefe ist ausgeprägt, sehr akzentuiert. Welche harmonisches Zusammenspiel mit dem Hopfen. Das ganze Gebraut am 29.10.01, frisch abgefüllt und wenig später auch getrunken. Ist ja auch nur einen Monat haltbar. Langer, würziger Nachgeschmack. Leider fehlen mit die Worte für die zahlreichen Geschmacksstufen. Ist da Zimt? Verdammt ausdrucksstark und überzeugend. Ein herb-würziges Alt, das begeistert. Nie bricht es aus, stets ist es mild. Diesem Bier muß man ob seiner herausragender Geschmakcseigenschaften einfach eine 6 geben. Auch als Nicht-Alt-Liebhaber. Das Bittere, das oft den Trinker überrennt, ist zwar vorhanden. Aber in einer milden, einer edlen Form. Und darüber stülpt sich eine Würze, die den Gaumen quietschen läßt. Es beschäftigt. Vor allem der Abgang. Es hält ewig und verblüfft durch Harmonie und Kraft. Dazu eine Vollmundigkeit, die vortrefflich ist. Riesenbier.
Fazit: R I E S E N B I E R
Wertung: + + + + + + (t 12/01)
Würzig associeert ik toch veel meer met moutig en niet met hoppig. Wat een typische smaaknotities staan er toch op die zeer uitgebreide site (al gelezen wat de persoon van Grolsch bockbier vond? Laaiend enthousiast! Ik wou maar zeggen...)Würzig staat voor gekruid, kruidig. Dus slaat dat meer op hop dan op mout.
Ah leuk: Haarsplijten.Hier spreekt de kapper ;)
Würzig wordt dan wel vertaald met 'kruidig', en hop is inderdaad wel een kruid, maar met 'kruid' worden zowel in het Duits als in het Nederlands evenzovaak specerijen bedoeld.
Ok, hij zegt een heleboel op die site, maar zeg nu zelf Hans, als je Schumacher proeft, proef je dan mout of proef je dan hop?Het antwoord zal even moeten uitblijven. De laatste keer dat ik Schumacher Alt proefde is al lang geleden en het kopen van een nieuwe fles stuit op geografische problemen (ik bedoel dat de dichtstbijzijnde winkel waar het verkocht wordt nogal ver van mijn huis is).
Maar zoetstof zou ik er toendertijd ook wel geproefd in hebben.
Großes Lob an den Bierbrauer Adrie (das muss ich mal eben auf deutsch machen):
Das ist ungelogen das beste Bier, das wir seit langem getrunken haben!!! Lecker, lecker! Selbst Kiki war begeistert!
Beim nächsten mal kaufe ich Adrie ein paar Flaschen ab, wenn er genug hat...
Ik weet nog een hele leuke sketch waar Hans Teeuwen Kiki adoreert...
Er zitten er bij met een sterk geroosterde smaak van de carafa, dus wat dat betreft valt die van jou dan prima binnen het altprofiel. Of je het lekker vind is natuurlijk inderdaad vers 2.
Opmerkelijk dat Jacques er metaligheid in proeft, ook dat is me ontgaan (zeldzaam).
Die bitterheid blijft gewoon op 40 ibu ik ben bang voor ongewenste effecten als harde bitterheid oid. Dit was oude hop dus de volgende keer zal de daadwerkelijke bitterheid meer overeenkomen met de beleving.
Een beetje plannen en er is weer een mooie altproeverij in aantocht!
Vergeleken met de Uerige dan, aangezien die zo belachelijk droog is.
Ik weet niet of ik geloof in 100% Munich
In mijn herinnering was de Schumacher ook veel meer in balans, maar de fles die ik vorige week proefde vond ik te bitter. Misschien lag het aan mijn stemming, gezondheidstoestand of wat dan ook. Misschien ligt het aan deze batch bier, ik weet het niet.
Nou, de brouwer heeft het verteld bij een bezoek aan de brouwerij,
Nou, de brouwer heeft het verteld bij een bezoek aan de brouwerij, het staat in het boek "Alt"
German Albiers get most of their color from a greater addition of Munich and Vienna malts
Vind jij de Uerige niet droog dan?
1. Zum Uerige
http://www.uerige.de/
25 cl, €1,50
Hop, hop en hop.
Ik kan het niet vinden in dat boek. Pils en/of Vienna, met Münchener en eventueel weinig donkere mout.
Ik heb het boek niet bij me, maar er staat in dat één van de Altstadt brouwerijen een tot Münchenermoutkleur afgeëeste pilsmout gebruikt voor 100% van de stort. Afgaand op wat de brouwer van Schumacher heeft verteld en de smaak van het bier moet dat Schumacher zijn.
Ok. Ik heb het gevonden. Volgens mij heeft hij het over een pilsmout, dus gedroogd als een pilsmout, die warmer afgeëest is. Een donkere pilsmout dus, wat niet het zelfde is als een Münchener, die langer vochtig wordt gehouden.
De kleur is trouwens naar het zich laat aanzien te licht voor een alt. Gebruiken ze bij Schumacher toch een donkerder soort Münchenermout? Hoewel, Schumacher is ook vrij licht voor een Alt. Tzt moet ik dit bier maar eens naast een echte Schumacher bekijken en proeven.
Ik probeerde alle Altbieren te betrekken die ik in Duitsland en de VS proefde . (...) Aan de andere kant is er de Schumacher Alt, gemaakt met alleen Münchener mout (toevallig weet ik dat dit Münchener Type 1 van Weyermann is, deze geeft een wort van 5,1-7,3 °L/SRM. Het Enderlein Alt recept is hier op gebaseerd (blz. 105/106).
Na het hevelen is het bier nog stevig aan de slag gegaan. Uit een van de twee lageringsflessen (die tot ruim onder de flessenhals zijn gevuld) schuimde het bier alweer door het waterslot. Als je denkt dat de Westmalle gist veel schuim oplevert, moet je deze maar eens proberen.
Top info! Zou de Altstadt-Alt in dat boekje dan het Uerige-recept zijn?
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | WP073 |
Naam recept | Altes Pferd |
Brouwdatum | 23 oktober 2011 |
Biertype | Alt |
Volume | 27 liter |
Gewenst begin SG | 1.048 g/l |
Berekende kleur | 33 EBC (Morey) |
Berekende bitterheid | 35 IBU (Tinseth) |
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Brouwzaalrendement | 82% |
Totaal brouwwater | 37,8 liter |
Beslagdikte | 4,61 l/kg |
Maischwater | 25 liter |
Spoelwater | 12,76 liter |
Kooktijd | 90 min. |
Ingrediënt | kleur (EBC) | % in stort | gewicht (kg) |
---|---|---|---|
Pilsmout 3 | 3 | 48,0 | 2,601 |
Munich mout 15 | 16 | 20,0 | 1,084 |
Viennamout | 6 | 20,0 | 1,084 |
CaraMunich (Cara 120) | 123 | 10,0 | 0,542 |
Chocolademout (Mout roost 900) | 800 | 2,0 | 0,108 |
Omschrijving | Temperatuur (gr. C) | Stap tijd (min) | Rust tijd (min) | Beslagdikte (l/kg) |
---|---|---|---|---|
Eiwitrust | 52 | 0 | 15 | 4,61 |
Beta-amylase | 62 | 10 | 30 | 4,61 |
Alfa-amylase | 72 | 20 | 10 | 4,61 |
Ingrediënt | % alfazuur | Type | Kooktijd (min) | Gewicht (g) | Bitterheidsbijdrage (IBU) |
---|---|---|---|---|---|
Tettnanger | 3,5 | Hopbellen | FWH | 20,0 | 7 |
Magnum | 14,9 | Hopbellen | 60 | 21,0 | 28 |
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Gistsoort | Wyeast 1007 German Ale |
Gistvorm | Opgekweekt |
Volume starter (l) | 2,0 |
Roertijd (uur) | 20 |
Temperatuur starter (gr. C) | 22 |
Ik had Spalt verwacht ik een Alt.Nu niet meer meer? En je hebt een dochter ipv een Alt? Ik kan ook goed zeuren >:D
Ik had Spalt verwacht ik een Alt. En geen Magnum, voor meer hoparoma. En een tik meer bitterheid. Maar allého, de gist geeft natuurlijk altkarakter, maar toch. Effe zaniken.
Net als ik kan je de verleiding niet weerstaan lees ik ;) . Hoe lang ben je van plan om het fust met rust te laten?
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | FA |
Naam recept | Flujas Alt |
Brouwdatum | 22-06-2017 |
Biertype | Alt |
Volume | 40,5 l |
Begin SG | 1,049 SG |
Berekende kleur (Morey) | 36 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 36 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
30,00 l | Water uit Venlo |
26,71 l | Spoelwater |
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
---|---|---|---|---|---|
37 mg/l | 4 mg/l | 0 mg/l | 135 mg/l | 6 mg/l | 9 mg/l |
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|---|---|---|---|
4,000 kg | Swaen Ale | De Swaen | 7 EBC | 44,0 % |
4,000 kg | Swaen Munich Dark | De Swaen | 20 EBC | 44,0 % |
1,000 kg | Cara 120 | Dingemans | 120 EBC | 11,0 % |
0,100 kg | Carafa I | Weyermann | 900 EBC | 1,1 % |
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|---|---|---|---|
Beta-amylaserust | 62,0 °C | 1 min. | 45 min. | 3,3 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 10 min. | 3,3 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 3,3 l/kg |
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|---|---|---|---|---|
40,0 g | Magnum | bellen | 10,7% | first wort hop | 30,5 IBU |
40,0 g | Spalt Select | bellen | 3,2% | 30 min. | 6,0 IBU |
Hoeveelheid | Naam | Type |
---|---|---|
23,0 g | Nottingham (-) | bovengist |
Ik sta ook op het punt om een alt te brouwen, maar ik wil daar K-97 voor gebruiken (zum Uerige). Wat is daar mis mee? Dit lijkt mij een betere keus.Niks mis mee. Ik heb 'm laatst gebruikt voor een Kölsch. Maar ik had m iets te warm vergiste dus was hij toch nog te fruitig. En het bier werd niet helder. En dat wil ik graag. Dus nu de Nottingham voor mijn Alt.
Is dat een pale malt die basismout?
Niks mis mee. Ik heb 'm laatst gebruikt voor een Kölsch. Maar ik had m iets te warm vergiste dus was hij toch nog te fruitig. En het bier werd niet helder. En dat wil ik graag. Dus nu de Nottingham voor mijn Alt.
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | |
Naam recept | Dirk Alt |
Brouwdatum | 17-10-2017 |
Bierstijl | Alt |
Volume | 10,0 l |
Begin SG | 1,047 SG |
Eind SG | 1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,8% |
Alcoholgehalte | 4,8 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 35 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 40 IBU |
Brouwzaalrendement | 78,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
9,40 l | Water uit Saleheim |
6,05 l | Spoelwater |
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
---|---|---|---|---|---|
66 mg/l | 12 mg/l | 66 mg/l | 215 mg/l | 94 mg/l | 41 mg/l |
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|---|---|---|---|
1,31 kg | Swaen Pilsner | De Swaen | 3 EBC | 63,2 % |
0,69 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 33,3 % |
0,07 kg | BlackSwaen Chocolate B | De Swaen | 850 EBC | 3,5 % |
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|---|---|---|---|
Amylaserust | 64,0 °C | 1 min. | 75 min. | 4,5 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 4,5 l/kg |
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|---|---|---|---|---|
6,9 g | Magnum (Amihopfen) | pellets | 15,5% | 80 min. | 35,3 IBU |
11,1 g | Hallertau Mittelfrüh | bellen | 2,8% | 30 min. | 4,8 IBU |
Hoeveelheid | Naam | Type |
---|---|---|
0,3 l starter | SafAle German Ale (K-97) | bovengist |
Hoe warm had je destijds vergist dan?
Hallo Dirk,
Moet ook kunnen. Al lees ik overal dat je die zwarte mouten niet meer dan 1% moet toevoegen. Ik heb ook wel eens gehoord en gelezen dat je pas toevoegt bij de 72 graden stap. Dus niet het hele magisch proces mee maischen. Dan geven ze wel kleur maar niet zo veel 'gebrandheid' in de smaak.
of meer Müncher en minder pilsmout. Bij Schüssel brouwen ze blijkbaar met 100% Münchener.
Maar ik spreek niet uit ervaring. Enkel van wat ik lees en heb van horen zeggen.
Louis
Hallo Dirk,
Moet ook kunnen. Al lees ik overal dat je die zwarte mouten niet meer dan 1% moet toevoegen. Ik heb ook wel eens gehoord en gelezen dat je pas toevoegt bij de 72 graden stap. Dus niet het hele magisch proces mee maischen. Dan geven ze wel kleur maar niet zo veel 'gebrandheid' in de smaak.
of meer Müncher en minder pilsmout. Bij Schüssel brouwen ze blijkbaar met 100% Münchener.
Maar ik spreek niet uit ervaring. Enkel van wat ik lees en heb van horen zeggen.
Louis
...wel drop/laurier/hout bij Uerige?
Lijkt mij sterk dat zum Uerige niet volgens Reinheitsgebot gebrouwen wordt.Als je drop/laurier/hout proeft in bier, wil niet persé zeggen dat het er in zit. Sommige donkere mouten geven een drop/lauriersmaak en dan valt het gewoon onder het Reinheitsgebot.
Begonnen boven de 20. Mijn koeler werkte niet goed. Inmiddels is dit verholpen en moet het lukken om rond de 17 te starten.
Omschrijving | Waarde |
---|---|
Kenmerk | 08.2017 |
Naam recept | my first Alt |
Brouwdatum | 18-11-2017 |
Bierstijl | Alt |
Volume | 9,9 l |
Begin SG | 1,047 SG |
Berekende kleur (Morey) | 29 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 40 IBU |
Brouwzaalrendement | 77,2 % |
Kooktijd | 90 min. |
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
9,20 l | Water uit Saleheim |
6,23 l | Spoelwater |
Ca | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 |
---|---|---|---|---|---|
0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l | 0 mg/l |
Hoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % |
---|---|---|---|---|
1,97 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 96,3 % |
0,05 kg | Cara 120 | Dingemans | 120 EBC | 2,4 % |
0,03 kg | BlackSwaen Chocolate B | De Swaen | 850 EBC | 1,3 % |
Omschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte |
---|---|---|---|---|
Eiwitrust | 52,0 °C | 1 min. | 10 min. | 4,5 l/kg |
Beta-amylase | 62,0 °C | 10 min. | 60 min. | 4,5 l/kg |
Alfa-amylase | 72,0 °C | 15 min. | 20 min. | 4,5 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 4,5 l/kg |
Hoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU |
---|---|---|---|---|---|
7,0 g | Magnum (Amihopfen) | pellets | 15,5% | 60 min. | 35,7 IBU |
6,1 g | Spalt Select | bellen | 4,6% | 30 min. | 4,3 IBU |
Hoeveelheid | Naam | Type |
---|---|---|
0,3 l starter | SafAle German Ale (K-97) | bovengist |
Als je drop/laurier/hout proeft in bier, wil niet persé zeggen dat het er in zit. Sommige donkere mouten geven een drop/lauriersmaak en dan valt het gewoon onder het Reinheitsgebot.
Hè jammer dat je K-97 meteen afschrijft, want starten boven de 20 graden is vrij warm. Dat heb ik ook al eens gedaan met Nottingham, en dat gaf een lijmachtige nasmaak.Ik schrijf hem niet af hoor. Ik wil gewoon een keer de Nottingham hiervoor proberen.
Ze tappen bier uit houten vaten, al weet ik niet of dit alleen voor de sier is en dat er RVS binnenin zit, of dat het echt hout is.Op de beurs zag ik die vaten inderdaad met rvs binnenmantel en pu-schuim er tussen. De oudere houten vaten die ze gebruiken zijn vanbinnen met een soort pek behandeld waardoor het hout niet alleen vloeistof maar ook luchtdicht is. In één van de afleveringen van de Beerhunter gaat Michael Jackson ook bij Pilsener Urquell langs. Daar laten ze zien hoe ze de vaten ook zo behandelen. Oude methode om ze luchtdicht te krijgen. Maar het bier komt dus niet in aanraking met hout.
Hè jammer dat je K-97 meteen afschrijft, want starten boven de 20 graden is vrij warm. Dat heb ik ook al eens gedaan met Nottingham, en dat gaf een lijmachtige nasmaak.
Die lijmachtige smaak is afkomstig van ethylacetaat, de meest voorkomen ester in bier. Het is bekend dat de vorming van deze ester sterk afhankelijk is van de vergistingstemperatuur en het gistras.
Vandaag is het dan toch gelukt. Het was mijn fijnste brouwsessie tot nu toe. Alles liep vrijwel vlekkeloos. Alleen de Spalt-Select bleek Perle te zijn. En iets minder. Dus nu slechts 33IBU. Zal ook lekker worden. De kleur van het wort was in elk geval robijn-rood. Zoals een Alt hoort te zijn. De temp. is nu nog 23 maar de gistkast staat te koelen. Dus zodra hij beneden de 20 is kiep ik de gist er bij. Die staat al te hydrateren.
De oudere houten vaten die ze gebruiken zijn vanbinnen met een soort pek behandeld waardoor het hout niet alleen vloeistof maar ook luchtdicht is. In één van de afleveringen van de Beerhunter gaat Michael Jackson ook bij Pilsener Urquell langs. Daar laten ze zien hoe ze de vaten ook zo behandelen. Oude methode om ze luchtdicht te krijgen. Maar het bier komt dus niet in aanraking met hout.Was toevallig gisteren in Düsseldorf en vroeg de ober nog of die vaten van binnen van hout of toch metaal waren. Hij gaf aan dat dit natuurlijk hout was.
Was toevallig gisteren in Düsseldorf en vroeg de ober nog of die vaten van binnen van hout of toch metaal waren. Hij gaf aan dat dit natuurlijk hout was.http://www.fass-schmid.de/holzfaesser.html#bierfass (http://www.fass-schmid.de/holzfaesser.html#bierfass)
Hij gaf aan dat dit natuurlijk hout was.
Die Fässer haben entweder innen eine Kunststoffhaut (Durolit) oder sind gepicht.
Vertaling:
De vaten hebben een kunststoflaag (Durolit) of zijn gepekt.
Duidelijk, maar het verhaal dat het 'natuurlijk hout' zou zijn klinkt wel beter.
Ik zou de boel lekker buiten laten staan want 20 graden vind ik nog veel te warm... Nottingham vergist al bij 14 graden hè. Bij aanstellen van gist krijg je sowieso al (ongewenste) temperatuurverhoging van ca. 3 graad.Buiten is het zo koud dat hij binnen een nacht tot ver onder de 10 gaat. Ik heb een koelcel met 3,5 graad van waaruit ik mijn bieren tap. Die moeten er een dag in staan om op temperatuur te komen. Dat gebeurt buiten dus ook bij deze temperaturen. Hij staat dus lekker in de klimaatkast met de temp. op 17,5 met een graad interval. Voeler tegen de tank. Gist lekker nu. Morgen gaat hij als een tierelier weet ik uit ervaring.
Buiten is het zo koud dat hij binnen een nacht tot ver onder de 10 gaat. Ik heb een koelcel met 3,5 graad van waaruit ik mijn bieren tap. Die moeten er een dag in staan om op temperatuur te komen. Dat gebeurt buiten dus ook bij deze temperaturen. Hij staat dus lekker in de klimaatkast met de temp. op 17,5 met een graad interval. Voeler tegen de tank. Gist lekker nu. Morgen gaat hij als een tierelier weet ik uit ervaring.
Dus, alt-brouwers: knoop het in je oren: houd de vergistingstemperatuur laag. Het gistende bier mag echt niet warmer worden dan 18 graden. Dat betekent een omgevingstemperatuur van zo'n 13 tot 15 graden, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid gistend bier en de isolatie-eigenschappen van je gistingsvat. Bij hogere temperaturen produceert deze gist trouwens een zeer stevige, dikke laag schuim met gist op het bier en die komt geheid door je waterslot heen. Nog een reden dus om bij lage temperatuur te vergisten.
Mja blijf het te warm vinden als je een Alt wilt produceren, maar wellicht zijn je ervaring anders.Van Zum Uerige is bekend dat ze op 20 graden C vergisten. Dus...
Van Zum Uerige is bekend dat ze op 20 graden C vergisten. Dus...
Veel te warm, als je de eerdere postings doorleest is koel vergisten toch wel kenmerkend voor een Altbier.
Vandaag heb ik ook mijn eerste Altbier gebrouwen. Op basis van zum Uerige, maar wel met 100% Münchener- in plaats van pilsmout, want anders kom ik niet met de kleur uit.
Ik heb met de vaillaint koeler toch terug kunnen koelen naar 13 graden, en staat nu in de gistkast met ingestelde temperatuur van 14.5 graden
Maar welke gist gebruiken ze bij zum Uerige? Temperatuur is vooral op basis van je gebruikte gist van belang lijkt me!
Veel te warm, als je de eerdere postings doorleest is koel vergisten toch wel kenmerkend voor een Altbier.
Dat is dus de vraag. Hier wordt algemeen aangenomen dat alt laag vergist wordt. Maar als blijkt dat alle brouwers in de Niederrhein hun alt op 20 graden vergisten dan hebben we hier een achterhaalde aanname. Van Uerige is dat dus ergens bekend geworden. Van de andere altbrouwers weten we het niet. Het is interessant om te proberen dit te achterhalen.
Bon, Kunze er nog even op nageslagen, en blijkbaar zijn er twee schema's
1. Vergisting van 12 ºC met maximum 16 ºC met hoeveelheid gist = 0.5 liter gist per hl(ik neem aan vergelijkbaar met hoeveelheid gist voor lager)
2. Vergisting van 18 ºC met maximum 20 ºC met "normale" hoeveelheid gist
Omdat ik mijn wereldbeeld niet wil verstoord zien zal ik de volgende keer altbier toch wel volgens schema 1 vergisten.
Bon, Kunze er nog even op nageslagen, en blijkbaar zijn er twee schema's
1. Vergisting van 12 ºC met maximum 16 ºC met hoeveelheid gist = 0.5 liter gist per hl(ik neem aan vergelijkbaar met hoeveelheid gist voor lager)
2. Vergisting van 18 ºC met maximum 20 ºC met "normale" hoeveelheid gist
Omdat ik mijn wereldbeeld niet wil verstoord zien zal ik de volgende keer altbier toch wel volgens schema 1 vergisten.
Ongetwijfeld zullen er nog meer vergistingsschema's zijn. Kunze kijkt niet in elk gistvat...Precies,