Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: hobbyman op 19-11-2018 12:42 u

Titel: Koelen IN het gistvat
Bericht door: hobbyman op 19-11-2018 12:42 u
Hallo,

Wat is wijsheid,

A
Na het koken, whirlpoolen in de kookketel, via de pomp en tegenstroomkoeler (zonder koelwater, zodat de pomp en koeler zijn ontsmet). Dan na een 10 minuten de nog hete wort in het RVS gistvat pompen zodat het gistvat is ontsmet met de hete wort. Daarna koelen in het gistvat via de koeler.

B
Koelen in de kookketel (wat een whirlool veroorzaakt) dan het gekoelde wort in het onstsmette gistvat pompen

C
In de kookketel whirlpoolen, daarna via de koeler direct naar het gistvat waarbij de temperatuur uit komt op de gewenste gist temperatuur.

In geval van B en C wordt uiteraard ook de pomp en koeler ontsmet met hete wort
Bij C is de koeltijd korter, en bij A denk ik het gistvat te kunnen ontsmetten met hete wort. Bij B zit de tijdwinst in het gelijktijdig koelen en whirlpoolen

Hoe doen jullie dat?
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Brouwert op 19-11-2018 13:17 u
Ik doe optie C: Eerst een Wirlpool in de kookketel. Dan via de tegenstroomkoelen naar het gistvat.
Mijn tegenstroomkoeler ontsmet ik vooraf door hem te spoelen met Star San.

Ontsmetten door middel van hete wort zou ikzelf niet zo snel doen. Een RVS gistvat ontsmetten is m.i. minder werk dan de extra handelingen die je noemt.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: haicoterbeek op 19-11-2018 17:15 u
Optie C
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Serge VL op 19-11-2018 18:19 u
Optie B!
Dan zit je cold break niet bij in je gistvat, en gaat je isomerisatie van je late hop giften niet verder in je kookketel, en heb je minder DMS in je bier.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: TimW op 19-11-2018 21:15 u
Optie B. Dan blijven de hoppen en eiwitten achter in de kookketel.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: mbroek op 20-11-2018 11:18 u
Optie B plus een whirlpool en daarna een uurtje laten uitzakken voor je het wort overbrengt naar het gistvat.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: hobbyman op 20-11-2018 12:39 u
Ik, dan houd ik het bij optie B. Maar duurt dat echt zo lang na het whirlpoolen, voordat het wort naar het gist vat kan? Ik heb een CCT, dus ik kan ook nog wat aftappen tzt, maakt dat nog uit op de wacht tijd na de whirlpool?
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Serge VL op 20-11-2018 16:45 u
Ik, dan houd ik het bij optie B. Maar duurt dat echt zo lang na het whirlpoolen, voordat het wort naar het gist vat kan? Ik heb een CCT, dus ik kan ook nog wat aftappen tzt, maakt dat nog uit op de wacht tijd na de whirlpool?
Je kan desgewenst alles laten uitzakken in je CCT maar daar win absoluut je geen tijd mee (je verliest eerder tijd), je kan de gist immers ook pas toevoegen als je de grootste hoeveelheid trub hebt afgescheiden.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Jacques op 21-11-2018 22:38 u
Je kan desgewenst alles laten uitzakken in je CCT maar daar win absoluut je geen tijd mee (je verliest eerder tijd), je kan de gist immers ook pas toevoegen als je de grootste hoeveelheid trub hebt afgescheiden.

Je kunt rustig trub verwijderen nadat de gist is toegevoegd. De gist zakt niet meteen naar beneden. De trub wel...
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Jacques op 21-11-2018 22:51 u
Overigens zag ik op de BrauBeviale in de stand van Speidel de volgende gistvaten.


(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/78230a7f508e4137d68c22e789b2bb3f.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/78230a7f508e4137d68c22e789b2bb3f.JPG)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG)

Beide gistvaten zijn voorzien van een koeling. De eerste een interne spiraal en de tweede de buitenmantel met Gardena aansluitingen.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Brouwert op 22-11-2018 08:42 u
Zonder het onderwerp te proberen te kidnappen: Wat is er op tegen om wat trub mee te laten komen in het gistvat? Zoals Jacques aangeeft zakt dat snel uit en ik heb links en recht ook wel gelezen dat er nutige voedingsstoffen meekomen.
Er is volgens mij wel al meer over geschreven op het forum maar ik kon zo snel geen antwoorden vinden die voor mij doorslaggevend zijn.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: MikeG op 22-11-2018 09:19 u
Overigens zag ik op de BrauBeviale in de stand van Speidel de volgende gistvaten.


(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/78230a7f508e4137d68c22e789b2bb3f.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/78230a7f508e4137d68c22e789b2bb3f.JPG)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG)

Beide gistvaten zijn voorzien van een koeling. De eerste een interne spiraal en de tweede de buitenmantel met Gardena aansluitingen.

Ziet er "Cool" uit  8) maar wat ik me direct afvraag hoe de koeling wordt geregeld. Ik vermoed dat er water of andere koelvloeistof door het spiraal wordt gepompt maar wat voor een computer of Inkbird stuurt zoiets aan? En hoe zit het met de verwarming zat er daar ook iets voor bij? Gewoon uit interesse ;)
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Serge VL op 22-11-2018 10:08 u
Je kunt rustig trub verwijderen nadat de gist is toegevoegd. De gist zakt niet meteen naar beneden. De trub wel...
Ooit al met kveik vergist? die slaat op  minder dan 30 min neer dan is je trub nog bijlage niet uitgezakt, Veralgemenen is toch zo gevaarlijk  ;)
Waarom zou je je gist zo snel willen toevoegen als je toch in een hermetisch steriel vat zit?
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: emiel1 op 22-11-2018 12:15 u
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/af438931d26806a29faa515809bf5735.JPG)
Als je die vult met kopruimte voor schuimvorming zal die koelmantel maar weinig effectief zijn...
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Jacques op 22-11-2018 22:26 u
Ooit al met kveik vergist? die slaat op  minder dan 30 min neer dan is je trub nog bijlage niet uitgezakt, Veralgemenen is toch zo gevaarlijk  ;)
Waarom zou je je gist zo snel willen toevoegen als je toch in een hermetisch steriel vat zit?

Kveik gist? Die gebruik ik niet... Er zijn genoeg andere gisten.

Hoe sneller de gist bij het wort des te sneller de vergisting start. Vaak is de gist het eerste wat ik na desinifectie in het gistvat doet. Het in de brouwketel afgekoelde wort giet ik op de gist.


Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: mbroek op 23-11-2018 11:47 u
Ik, dan houd ik het bij optie B. Maar duurt dat echt zo lang na het whirlpoolen, voordat het wort naar het gist vat kan? Ik heb een CCT, dus ik kan ook nog wat aftappen tzt, maakt dat nog uit op de wacht tijd na de whirlpool?

Met een CCT kan dat anders dat klopt. Maar tijdverlies is dat wachten niet, die tijd kun je gewoon besteden aan schoonmaken van de rest van je spullen na het brouwen en een  :proost: nemen.
Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: haicoterbeek op 23-11-2018 11:49 u
Ziet er "Cool" uit  8) maar wat ik me direct afvraag hoe de koeling wordt geregeld. Ik vermoed dat er water of andere koelvloeistof door het spiraal wordt gepompt maar wat voor een computer of Inkbird stuurt zoiets aan? En hoe zit het met de verwarming zat er daar ook iets voor bij? Gewoon uit interesse ;)
Door de spiraal stroomt een gekoelde vloeistof bv. glycol. De pomp die dit medium rondpompt wordt gestart door een controller (zoals een Inkbird) Meestal wordt de temperatuur gemeten in het vat via een thermowell.

Om met dit gistvat te kunnen werken heb je dus in ieder geval nog een koelaggregaat, een pomp, een sensor, een controller en slangen en koppelingen nodig.

Titel: Re: Koelen IN het gistvat
Bericht door: Haagse Wouter op 24-11-2018 13:43 u
Overigens, nog een praktische reden als je met een spiraalkoeler koelt.
In je ketel kun je makkelijker roeren dan in je gistvat ;)