Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Koelen van wort met (nieuwe) gistkast

Gestart door Scholten-Horst, 01-04-2019 19:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Scholten-Horst

Beste,

Na een 8-tal brouwsels ongecontroleerd te hebben vergist vond ik het tijd worden voor een gistingskast/klimaatkast. Afgelopen weekend een 2e-hands koelkast op de kop getikt en er verwarming in gemaakt (40W gloeilamp). Om de boel eens te testen heb ik mijn gistingsvat gevult met 12-14 L water van 15°C en in de koelkast geplaatst met setpoint op 8°C (regeling door Inkbird ITC-308). De thermokoppel (ge-ijkt) met een dikke spons en duct-tape vastgemaakt aan het vat en koelen maar. Tot mijn schrik kwam ik er achter dat na 24 uur de temperatuur nog maar gezakt was tot 9,2°C. Het lijkt me niet verstandig dat ik straks 48 uur moet gaan koelen voordat ik mijn gist kan enten. Uiteraard is de thermische massa van 12-14 L water aardig groot, maar wanneer ik een andere koelkast vol gooi met twee kratten bier, dan is het bier al goed gekoeld na ongeveer 4 uur (Uiteraard speelt warmte-uitwisselend oppervlak hier ook een grote rol)
Echter, op het forum hier heb ik al regelmatig plaatjes van (omgebouwde) koelkasten gezien waar veel meer volume aan bier in zit ten opzichte van mijn 12-14 L. Dit wekt bij mij een aantal vragen op:

Duurt dit koelen bij jullie ook zo lang? Ik kan me voorstellen dat je het wort het liefst zo dicht mogelijk bij z'n setpoint in de gistingskast zet. Echter, dit vergt dan weer dat ik het wort koel tot 8°C voor ondergisters voordat ik het vat in de gistingskast plaats. Hoe krijg ik het wort (het handigst) op 8°C.

Heb ik een koelkast gekocht die waarschijnlijk te weinig koelcapaciteit heeft (Hij lijkt aardig oud)? Er ontstaat wel ijs in de koelkast wanneer deze op de hoogste stand staat. Dat lijkt me doen suggereren dat de koelcapaciteit wel afdoende is.

Heb ik een ventilator nodig voor betere warmte uitwisseling? Ik sprak laatst een mede brouwer die al jaren zijn gistingskast gebruikt zonder een ventilator en claimde daar nooit problemen mee te hebben gehad.

Zie ik iets anders over het hoofd? Ik zou graag jullie ervaringen aanhoren.

Alvast bedankt,




ORKA

Citaat van: Scholten-Horst op 01-04-2019  19:35 uBeste,

Na een 8-tal brouwsels ongecontroleerd te hebben vergist vond ik het tijd worden voor een gistingskast/klimaatkast. Afgelopen weekend een 2e-hands koelkast op de kop getikt en er verwarming in gemaakt (40W gloeilamp). Om de boel eens te testen heb ik mijn gistingsvat gevult met 12-14 L water van 15°C en in de koelkast geplaatst met setpoint op 8°C (regeling door Inkbird ITC-308). De thermokoppel (ge-ijkt) met een dikke spons en duct-tape vastgemaakt aan het vat en koelen maar. Tot mijn schrik kwam ik er achter dat na 24 uur de temperatuur nog maar gezakt was tot 9,2°C. Het lijkt me niet verstandig dat ik straks 48 uur moet gaan koelen voordat ik mijn gist kan enten. Uiteraard is de thermische massa van 12-14 L water aardig groot, maar wanneer ik een andere koelkast vol gooi met twee kratten bier, dan is het bier al goed gekoeld na ongeveer 4 uur (Uiteraard speelt warmte-uitwisselend oppervlak hier ook een grote rol)
Echter, op het forum hier heb ik al regelmatig plaatjes van (omgebouwde) koelkasten gezien waar veel meer volume aan bier in zit ten opzichte van mijn 12-14 L. Dit wekt bij mij een aantal vragen op:

Duurt dit koelen bij jullie ook zo lang? Ik kan me voorstellen dat je het wort het liefst zo dicht mogelijk bij z'n setpoint in de gistingskast zet. Echter, dit vergt dan weer dat ik het wort koel tot 8°C voor ondergisters voordat ik het vat in de gistingskast plaats. Hoe krijg ik het wort (het handigst) op 8°C.

Heb ik een koelkast gekocht die waarschijnlijk te weinig koelcapaciteit heeft (Hij lijkt aardig oud)? Er ontstaat wel ijs in de koelkast wanneer deze op de hoogste stand staat. Dat lijkt me doen suggereren dat de koelcapaciteit wel afdoende is.

Heb ik een ventilator nodig voor betere warmte uitwisseling? Ik sprak laatst een mede brouwer die al jaren zijn gistingskast gebruikt zonder een ventilator en claimde daar nooit problemen mee te hebben gehad.

Zie ik iets anders over het hoofd? Ik zou graag jullie ervaringen aanhoren.

Alvast bedankt,


Een misschien voor de hand liggende vraag.
Heb je de thermostaat van de koelkast wel op minimaal gezet?
De inkbird kan wel zeggen dat 'ie door moet koelen, maar als de thermostaat van de koelkast hem uitschakelt dan stopt hij met koelen.

middelaersch

Ik heb ook geen ventilator in mijn koelkast / klimaatkast, nog geen probleem mee ondervonden.
Maar ik brouw ook geen lagers, en begrijp dat jij dat wel wilt gaan doen.

Ik zou in iedere geval de koelkast al een of enkele dagen van te voren aanzetten zodat de kast zelf al op de juiste temperatuur is.
Verder het wort zo goed mogelijk koelen voordat het het gistvat in gaat.
In hoeverre het voor je bier een probleem is als je het gist ent bij 15 gr en dan een dag nodig hebt o  op 8 gr te komen weet ik niet.

middelaersch

Da's inderdaad een goede van Orka, koelkast moet sowieso op max koelen staan!

BrouwMark

En ook: hoe groot heb je de hysterese (tolerantie tov ingestelde waarde) afgesteld? Als die bv nog op 2 graden staat kan het wel kloppen  :)

Scholten-Horst

Citaat van: ORKA op 01-04-2019  19:53 uEen misschien voor de hand liggende vraag.
Heb je de thermostaat van de koelkast wel op minimaal gezet?
De inkbird kan wel zeggen dat 'ie door moet koelen, maar als de thermostaat van de koelkast hem uitschakelt dan stopt hij met koelen.

Verstuurd vanaf mijn SM-T815 met Tapatalk

Daar heb ik inderdaad aan gedacht, hij staat op maximaal. De compressor slaat echter maar eens in de 20 minuten aan. Volgens mij is dit ter bescherming van de compressor zelf en is dit heel normaal. Echter ben ik geen specialist op het gebied van koelkasten.

Scholten-Horst

Citaat van: BrouwMark op 01-04-2019  19:58 uEn ook: hoe groot heb je de hysterese (tolerantie tov ingestelde waarde) afgesteld? Als die bv nog op 2 graden staat kan het wel kloppen  :)

Dat had ik inderdaad ook even moeten posten. De tolerantie staat ingesteld op 0,2°C.

ORKA

Citaat van: Scholten-Horst op 01-04-2019  20:04 uDaar heb ik inderdaad aan gedacht, hij staat op maximaal. De compressor slaat echter maar eens in de 20 minuten aan. Volgens mij is dit ter bescherming van de compressor zelf en is dit heel normaal. Echter ben ik geen specialist op het gebied van koelkasten.
Eens in de 20 minuten is wel erg weing. Een rusttijd van ongeveer 5 minuten lijkt mij voldoende.
Als ik dit zo lees denk ik dat de koelkast zijn beste tijd heeft gehad.

Verstuurd vanaf mijn SM-T815 met Tapatalk


Scholten-Horst

Citaat van: middelaersch op 01-04-2019  19:56 uIk zou in iedere geval de koelkast al een of enkele dagen van te voren aanzetten zodat de kast zelf al op de juiste temperatuur is.
Verder het wort zo goed mogelijk koelen voordat het het gistvat in gaat.
In hoeverre het voor je bier een probleem is als je het gist ent bij 15 gr en dan een dag nodig hebt o  op 8 gr te komen weet ik niet.

vroegtijdig aanzetten van de koelkast lijkt me inderdaad ook een goed idee.
Het best is volgens mij enten bij de gistingstemperatuur zelf, echter weet ik niet zo goed wat de toleranties hierin zijn. Het lijkt me dat je niet 10 graden boven de vergistingstemperatuur moet gaan enten. Misschien dat 2°C inderdaad nog wel acceptabel is.

haicoterbeek

Citaat van: Scholten-Horst op 01-04-2019  20:04 uDaar heb ik inderdaad aan gedacht, hij staat op maximaal. De compressor slaat echter maar eens in de 20 minuten aan. Volgens mij is dit ter bescherming van de compressor zelf en is dit heel normaal. Echter ben ik geen specialist op het gebied van koelkasten.
Elke koelkast heeft een startrelais. Deze zorgt er voor dat de compressor pas start als de druk na de compressor gedaald is tot een acceptabel niveau. Dus ook als de inkbird de compressor in wil schakelen dan zal het startrelais dit tegenhouden. Ook zit er in de software van de inkbird een vertragingstijd die je kunt instellen.

Dirtbag

Waar zit de thermostaat van de koelkast? Als deze tegen de achterwand zit die bevriest kan het maar zo zijn dat de koelkast thermostaat de koeling uitschakelt omdat die de gewenste temperatuur van de koelkast thermostaat heeft bereikt.

Makkelijkste oplossing?

Verwijder de thermostaat van de koelkast en laat deze buiten de koelkast hangen. Hierdoor wordt de temperatuur regeling volledig door de inkbird gedaan.

Let er wel op dat dit een extra belasting voor de koelkast kan zijn voor de koelkast die de levensduur negatief beïnvloed.

Echter als je nu al geen klap aan de koelkast hebt dan is de levensduur ook al beperkt :)

db

hansHalberstadt

Ventilatie langs je gistingsvat zorgt dat we warmte beter afgevoerd wordt. Daardoor is het verschil tussen temperatuur in je gistingsvat en daarbuiten kleiner maar koelt je wort ook sneller af als deze te warm is. Met zo'n 15 Watt aan warmteproductie in je gistingsvat tijdens de gistingspiek loopt je temperatuur gemakkelijk een paar graden op tov de temperatuur in de koelkast. Je zou eens de temperatuur in de koelkast kunnen meten tijdens en na de gistingspiek. Als hij tijdens de gistingspiek helemaal naar beneden gaat naar bv 4 graden dan kun je beter lucht blazen tegen de wanden van het vat met een computerfan.

Scholten-Horst

Citaat van: Dirtbag op 02-04-2019  15:08 uWaar zit de thermostaat van de koelkast? Als deze tegen de achterwand zit die bevriest kan het maar zo zijn dat de koelkast thermostaat de koeling uitschakelt omdat die de gewenste temperatuur van de koelkast thermostaat heeft bereikt.

Makkelijkste oplossing?

Verwijder de thermostaat van de koelkast en laat deze buiten de koelkast hangen. Hierdoor wordt de temperatuur regeling volledig door de inkbird gedaan.

Let er wel op dat dit een extra belasting voor de koelkast kan zijn voor de koelkast die de levensduur negatief beïnvloed.

Echter als je nu al geen klap aan de koelkast hebt dan is de levensduur ook al beperkt :)

db

Bedankt voor je antwoord. Ik ben echter niet zo gecharmeerd van het verwijderen van de thermostaat vanwege veiligheid, deze discussie is elders op het forum te lezen. De thermostaat staat op maximaal en zou denk ik vaker aan moeten slaan. Deze slaat nu eens in het half uur maar aan voor maar 5 minuten. Misschien moet ik deze maar eens vervangen.

middelaersch

Citaat van: hansHalberstadt op 02-04-2019  15:20 uMet zo'n 15 Watt aan warmteproductie in je gistingsvat tijdens de gistingspiek loopt je temperatuur gemakkelijk een paar graden op tov de temperatuur in de koelkast.

Daarom is het ook van belang om de sensor van de Inkbird met wat isolatiemateriaal tegen je gistvat te plakken.
Je moet de temperatuur van / in het gistvat regelen, niet de temperatuur van de lucht in de koelkast.

Maar als ik het hele verhaal lees vraag ik me inderdaad af of deze koelkast of de thermostaat wel in orde is.

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 02-04-2019  18:19 uDaarom is het ook van belang om de sensor van de inkbird met wat isolatiemateriaal tegen je gistvat te plakken.
Je moet de temperatuur van / in het gistvat regelen, niet de temperatuur van de lucht in de koelkast.

Maar als ik het hele verhaal lees vraag ik me inderdaad af of deze koelkast of de thermostaat wel in orde is.
Dat de sensor op het vat zit was ook al mijn aanname. Maar of de sensor nu op het vat zit, in het vat of erbuiten, Het temperatuurverschil tussen vloeistof in het vat en temperatuur in de koelkast wordt er niet anders door. dat wordt bepaald door het vermogen wat je af moet voeren door het koelen. Maar de sensor plaats bepaalt wel hoe nauwkeurig je de gistingstemperatuur kunt regelen.

Nick H.

Beste Scholten-Horst,

Ik begrijp je zorgen over veiligheid.
Ik heb drie klimaatkasten (klein, groot en zeer groot) die volledig aangestuurd worden door STC-1000. De relais kunnen dat aan.
De Inkbird kan dat ook aan.

Nu heb je een klimaatkast die niet deugt en als je de thermostaat uit de koelkast verwijderd kun je in ieder geval proberen er nog wat van te maken.

Sterkte.

 :biersmile:

Scholten-Horst

Citaat van: Nick H. op 02-04-2019  19:27 uBeste Scholten-Horst,

Ik begrijp je zorgen over veiligheid.
Ik heb drie klimaatkasten (klein, groot en zeer groot) die volledig aangestuurd worden door STC-1000. De relais kunnen dat aan.
De Inkbird kan dat ook aan.

Nu heb je een klimaatkast die niet deugt en als je de thermostaat uit de koelkast verwijderd kun je in ieder geval proberen er nog wat van te maken.

Sterkte.

 :biersmile:

Bedankt voor je reactie. Inmiddels heb ik een nieuwe koelkast op de kop weten te tikken voor zeer weinig. Die ga ik morgen eens testen door te kijken hoe snel hij 15 L water kan koelen tot 8°C. Omdat er in de 'oude' koelkast al gaten waren geboord denk ik niet dat ik deze nog kan doorverkopen. Ik ga eens kijken of ik de thermostaat kan overbruggen en eens zien hoe de koelkast zich vervolgens houd, ik heb aan deze koelkast verder toch weinig meer.

hansHalberstadt

Citaat van: Scholten-Horst op 02-04-2019  20:47 uBedankt voor je reactie. Inmiddels heb ik een nieuwe koelkast op de kop weten te tikken voor zeer weinig. Die ga ik morgen eens testen door te kijken hoe snel hij 15 L water kan koelen tot 8°C. Omdat er in de 'oude' koelkast al gaten waren geboord denk ik niet dat ik deze nog kan doorverkopen. Ik ga eens kijken of ik de thermostaat kan overbruggen en eens zien hoe de koelkast zich vervolgens houd, ik heb aan deze koelkast verder toch weinig meer.
Heb je al eens gemeten hoe koud je oude koelkast van binnen wordt. dat is nl het enige wat belangrijk is. als hij wel koud wordt ligt het ergens anders aan en dat los je dan met een andere koelkast niet op.

Scholten-Horst

Citaat van: hansHalberstadt op 02-04-2019  21:23 uHeb je al eens gemeten hoe koud je oude koelkast van binnen wordt. dat is nl het enige wat belangrijk is. als hij wel koud wordt ligt het ergens anders aan en dat los je dan met een andere koelkast niet op.

Dat heb ik inderdaad gemeten door een thermometer in een glas water in de koelkast te plaatsen. Hij werd maar 9 a 10°c. Duidelijke aanwijzing dus dat hij niet voldoende koelde.
Het was zeker handiger geweest als ik dat eerder had gedaan. Maargoed, als we alles toch eens van tevoren wisten  :P

haicoterbeek

Citaat van: Dirtbag op 02-04-2019  15:08 uWaar zit de thermostaat van de koelkast? Als deze tegen de achterwand zit die bevriest kan het maar zo zijn dat de koelkast thermostaat de koeling uitschakelt omdat die de gewenste temperatuur van de koelkast thermostaat heeft bereikt.

Makkelijkste oplossing?

Verwijder de thermostaat van de koelkast en laat deze buiten de koelkast hangen. Hierdoor wordt de temperatuur regeling volledig door de inkbird gedaan.

Let er wel op dat dit een extra belasting voor de koelkast kan zijn voor de koelkast die de levensduur negatief beïnvloed.

Echter als je nu al geen klap aan de koelkast hebt dan is de levensduur ook al beperkt :)

db
Het verwijderen van de thermostaat heeft geen nut. Als je deze maximaal zet zal de koelkast aangestuurd worden door de inkbird.



Zoals je kunt zien zit er ook nog een startrelais in elke koelkast. In het relais zit een bi-metaal dat de koelkast pas inschakelt als deze is afgekoeld. Daardoor is het onmogelijk de compressor in korte tijd na het uitschakelen weer te starten.
Heb je een lamp met een behoorlijk vermogen dan zal de temperatuur snel oplopen. De inkbird wil dan de compressor starten. Deze wordt echter tegen gehouden door het start relais. Hierdoor zal de temperatuur doorschieten. Na het starten van de compressor moet het systeem ook nog op druk komen wat tijd kost.

Het zelfde gebeurt bij het uitschakelen van de compressor. De compressor brengt koudemiddel onder druk. Dit koudemiddel expandeerd (verdampt) achter een restrictie. Verdampen kost energie die uit de koelkast wordt onttrokken. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelkast. Zodra de compressor stopt, zal de druk langzaam afnemen. Hierdoor zal de temperatuur in de koelkast verder dalen nadat de compressor al is uitgeschakeld.

Hele volksstammen vergisten zodoende met een vergistingskast waarvan de ruimte temperatuur (niet de temperatuur van de inhoud van het vat) behoorlijk schommelt. Van gecontroleerd vergisten is dan natuurlijk geen sprake meer.

Controleer de werking van je kast maar eens zonder dat er een gistvat in staat.

Daarom heeft een inkbird de nodige instellingen. Dode tijd koelen (hysteresis), dode tijd verwarmen en compressor delay.

Zonder deze juist in te stellen blijf je zitten met een jojo!



hansHalberstadt

Citaat van: Scholten-Horst op 02-04-2019  22:36 uDat heb ik inderdaad gemeten door een thermometer in een glas water in de koelkast te plaatsen. Hij werd maar 9 a 10°c. Duidelijke aanwijzing dus dat hij niet voldoende koelde.
Het was zeker handiger geweest als ik dat eerder had gedaan. Maargoed, als we alles toch eens van tevoren wisten  :P
Dat hoeft niet. Daar is het forum ook voor om elkaar te helpen. Maar 10 graden is inderdaad niet veel koelvermogen.

CeesM

Ik zou in dit geval de koelkast zonder de STC-1000 laten koelen tot gewenst temperatuur, en daarna via de STC-1000 op temperatuur houden.

Scholten-Horst

Inmiddels is de nieuwe koelkast eens aan het werk gezet. Deze koelt nu in 2 uur 15 Liter water van 14°C naar 11°C. Hier heb ik 100% vertrouwen in dat ie naar de 8°C gaat. Misschien dat hij de 3-4°C nog wel haalt waardoor ik straks mijn bieren mooi kan cold-crashen.

Jammer van de eerste koelkast... slechte aankoop.

p.s. Iemand nog interesse in een koelkast?  >:D (grapje)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.