Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Jos19669 op 04-03-2021 00:17 u

Titel: Blond Bier met Honing
Bericht door: Jos19669 op 04-03-2021 00:17 u
Hai,

Komende maandag ga ik mijn 6de bier brouwen, deze keer wil ik een Blond bier brouwen met Honing.
Op Texel vorige week bij een Imker een potje honing gekocht.

Ik twijfel nog over de soorten hop, zat zelf te denken aan Chinook, maar ben bang dat de honing er dan minder uit springt.
Verder heb ik nog Magnum, Bramling Cross, Perle en Hallertau Hersbrucken.

Ik voeg de honing toe als de hoofdgisting wat afneemt en zal het verwarmen naar 55 of 60 graden.
Edit: Het maischschema klopt niet meer, snel nog een stap toegevoegd.

Groet

Jos

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkA - 5
Naam receptBlond
Brouwdatum10-10-2020
BierstijlBlond
Volume15,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,30 lWater uit Zutphen
8,06 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC75,2 %
0,40 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC12,0 %
0,17 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC5,2 %
0,25 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC7,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
53,0 °C1 min.5 min.4,3 l/kg
Stap 263,0 °C1 min.30 min.4,3 l/kg
68,0 °C15 min.30 min.4,3 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gStyrian Goldingspellets3,2%60 min.9,8 IBU
16,0 gSaazbellen3,9%10 min.3,9 IBU


Gist
starter[/data][data]Abbaye ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]16,0 gSaazbellen3,9%10 min.3,9 IBU

Titel: Re: Blond Bier met Honing
Bericht door: Jacques op 04-03-2021 21:44 u
Ik zou mouten gebruiken die een honing moutige smaak geven aan je bier zoals Vienna en Weyermann melanoidin mout 60-80 EBC.

Verder zou ik de 53 ºC stap weglaten en meteen beginnen bij 67 of 68 ºC. Je krijgt dan een wat zoeter bier wat beter past bij de honing smaak.

De honing kun je het beste toevoegen na de hoofdgisting en bij het bottelen van je bier.

Overigens zijn er meerdere topics over het brouwen van bier met honing. Ik raad je aan om de zoekfunctie van forum te gebruiken. 
Titel: Re: Blond Bier met Honing
Bericht door: Jos19669 op 04-03-2021 23:35 u
Bedankt,

Ik heb het aangepast, ik ben niet de enige zag ik.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkA - 5
Naam receptBlond
Brouwdatum10-10-2020
BierstijlBlond
Volume15,0 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,30 lWater uit Zutphen
21,29 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC76,9 %
0,35 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC10,8 %
0,15 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC4,6 %
0,25 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC7,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C15 min.60 min.0,0 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.0,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,8 gStyrian Goldingspellets3,2%60 min.9,8 IBU
16,0 gSaazbellen3,9%10 min.4,0 IBU


Gist
starter[/data][data]Abbaye ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]16,0 gSaazbellen3,9%10 min.4,0 IBU


Titel: Re: Blond Bier met Honing
Bericht door: Jos19669 op 26-04-2021 15:33 u
De honing die ik had gebruikt bleek niet heel erg lekker te ruiken, volgende keer handig om het eerst te proeven.
Ik had het bijna weggegooid, maar nu na iets meer dan een maand valt het reuze mee, je ruikt het even en daarna is het weg, de smaak is duidelijk die van honing. Niet mijn favoriete biertje, maar zal lekker smaken in de zomer.

Jos