Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Goedkope Chinese pH meter

Gestart door hansHalberstadt, 05-11-2017 16:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 28-08-2018  21:23 uAls ik klik op de link krijg ik:
U bent hier:  Delta OHM Benelux B.V.  »  Pagina niet gevonden
Pagina niet gevonden
Helaas! De link werkt wel vanuit een browser niet vanaf het forum.

hansHalberstadt

Als ik de text copieer en in een browser plak werkt het ook niet.

emiel1

De autocorrect van het forum maakt de link kapot. de hoofdletter h in pH moet een kleine zijn

hansHalberstadt

Citaat van: emiel1 op 29-08-2018  09:49 uDe autocorrect van het forum maakt de link kapot. de hoofdletter h in pH moet een kleine zijn
ah, trouwsoftware dus.

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 28-08-2018  15:35 uMisschien dat deze link je helpt."https://www.deltaohm.nl/home/pH-meetprincipe-en-faq/amp"


"https://www.deltaohm.nl/home/pH-meetprincipe-en-faq/amp"
die link legt de werking uit van een glaselektrode van een 'goede' pH meter.
Vraag is of er in de goedkope chinese pH meters ook zo'n glaselektrode zit of een goedkoper alternatief en wat daar dan de evt consequenties van zijn

emiel1

Citaat van: hansHalberstadt op 29-08-2018  10:57 uah, trouwsoftware dus.
Alleen valt deze niet aan te passen...

hansHalberstadt

Kun je die autocorrect niet uitzetten met een of andere inline commando
 zoiets als /autocorract off "https://www.deltaohm.nl/home/pH-meetprincipe-en-faq/amp"  /autocorract on

Anders wordt het wel een hele grote puinhoop als ook allerlei links wijzigen.

hansHalberstadt

Er komt een nieuw woord bij in de Nederlandse dikke vandale wat op dit forum ontstaan is:

trouwsoftware: software welke poogt het leven voor de gebruiker te vergemakkelijken, maar vanwege de overmatige 'slimheid' de gebruiker in onvoorziene problemen brengt. 

hansHalberstadt

Gisteren weer eens mijn Chinese pH meter uit dit topic van stal gehaald. Na bijna 2 jaar in de vriezer te hebben gelegen heb ik de bufferoplossingen van 4.01 en 6.86 even in de magnetron laten ontdooien. Dat is met een half minuutje geregeld. Als je het goed uitkient en stopt als de laatste ijsrestjes nog zichtbaar zijn dan komt de ijkvloeistof er mooi op kamertemperatuur uit. Dat gedoe met die buffers was voor mij de belangrijkste complicatie. Ze zijn niet lang houdbaar dus zou je dan bij elk brouwsel weer nieuwe buffers moeten maken. Dat lijkt me veel te omslachtig, maar deze methode met invriezen en magnetron is voor mij een prima oplossing.

Na 2 jaar was het batterijtje nog goed. Na kalibreren had ik een oplossing gemaakt van appelsap met wat bicarbonaat om een soort buffer te maken en zat dan op pH net onder de 6. Die daarna aangezuurd met fosforzuur titreren tot pH=5.3 en die oplossing ook gemeten met pH stripjes. die gaven ca pH=5.5 aan, dus redelijk ik de buurt. Toen wat low salt toegevoegd en opgelost, ca half theelepeltje op 100 ml. dat zou voor de pH niet uit mogen maken want Kalium, natrium en chloride zijn niet actief als zuurbase. pH was na wat te fluctueren na een half minuutje weer 5.3. Dat bevestigde dat gevoeligheid voor parasitaire stoffen geen grote rol spelen.

Ik heb er nu wel genoeg vertrouwen in om hem te testen met een echt beslag (en pH papier ter vergelijking)
   

Erwin Warners

Citaat van: Oscar op 14-11-2017  01:02 uGoedkope Chinese rotzooi...

Koop gewoon kwaliteit:

https://www.conrad.nl/nl/voltcraft-pH-100-atc-digitale-pH-meter-pH-100-atc-1240753.html?WT.mc_id=gshop&insert=8J&gclid=EAIaIQobChMIwLLSmuG81wIVx5UbCh3rbAXZEAQYAyABEgIqH_D_BwE&tid=933408237_47274677940_pla-563111404992_pla-1240753&WT.srch=1

Zo denk ik ook altijd maar het ging in mijn geval niet op deze keer.
Deze leek mij ook wel wat alleen toen ik hem thuis had bleek hij niet goed te functioneren en is hij gelijk retour gegaan. Andere aangeschaft omdat het vertrouwen toch wat weg was.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-04-2020  10:07 uDat gedoe met die buffers was voor mij de belangrijkste complicatie. Ze zijn niet lang houdbaar dus zou je dan bij elk brouwsel weer nieuwe buffers moeten maken. Dat lijkt me veel te omslachtig, maar deze methode met invriezen en magnetron is voor mij een prima oplossing.

Waarom denk je dat pH-buffers zo kort houdbaar zijn?
Of brouw je maar 1 keer per jaar  :)


Ik heb wel eens buffers met elkaar vergeleken van verschillende leeftijd. Daar zat nagenoeg geen verschil tussen. Wel is het belangrijk dat je nooit buffevloeistof dat je gebruikt hebt bij het kalibreren teruggiet. Op die manier voorkom je verontreinigingen in je buffer.

Overigens is de buffer pH 10 gevoeliger voor koolzuurgas opname waardoor deze eerder verloopt dan buffer pH 4 en 7.
Een oplossing kan zijn om kleiner oplossingen te maken. Het poeder waarmee je een buffer maakt kun je makkelijk afwegen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-04-2020  17:46 uWaarom denk je dat pH-buffers zo kort houdbaar zijn?
Of brouw je maar 1 keer per jaar  :)

Ik brouw meestal eens in 2 maanden. Ik had de eerste keer een buffer gemaakt met water wat ik eerst had gekookt om het kiemvrij te krijgen, inclusief het flesje waar het in moest komen, maar na een maand of zo zaten er schimmeldraden in, vandaar dat ik het nu maar invries. kan het zijn dat die zakjes met bufferzout verontreinigd waren? Ik giet ook geen buffer na gebruik terug in het flesje.
 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-04-2020  22:53 uIk brouw meestal eens in 2 maanden. Ik had de eerste keer een buffer gemaakt met water wat ik eerst had gekookt om het kiemvrij te krijgen, inclusief het flesje waar het in moest komen, maar na een maand of zo zaten er schimmeldraden in, vandaar dat ik het nu maar invries. kan het zijn dat die zakjes met bufferzout verontreinigd waren? Ik giet ook geen buffer na gebruik terug in het flesje.

Gebruik gedestilleerd water zoals aanbevolen wordt. Daar zitten geen mineralen of micro-organismen in.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-04-2020  22:59 uGebruik gedestilleerd water zoals aanbevolen wordt. Daar zitten geen mineralen of micro-organismen in.
Hoe lang kun je een buffer op die manier bewaren?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-04-2020  23:04 uHoe lang kun je een buffer op die manier bewaren?

Minstens 6 maanden. Voorwaarde is wel dat de fles waarin de oplossing zit goed afgesloten is.

hansHalberstadt

Vandaag een proefbrouwseltje gemaakt van 3 liter voor een Weizen met Schneider gist. 280 g pilsmout, 280 g tsrwemout, 13 IBU (400 mg CO2 extract 37%)
2 liter maischwater, 2 liter spoelwater, 800mg calcium chloride, leidingwater Groesbeek.
Chinese pH meter gekalibeerd bij 4.01 en 6.86
Na toevoegen maischwater een mout en 44 graden, pH=5.7
Na toevoegen Calcium chloride pH=5.4
Na 10 minuten verwarmen naar 52 graden en aanzuren met 30% fosforzuur 0.2 ml pH 5.34.
+0.2 ml fosforzuur 0.2 ml pH 5.21 bij 52 graden. Monster afkoelen naar 20 graden => pH 5.5.
Na 15 minuten verwarmen naar 63 graden. pH 5.04 bij 53 graden. Monster afkoelen naar 20 graden pH=5.4
pH strip geeft pH 5.6.
30 minuten op 72 graden, 10 min 80 graden, dan spoelen.
kraanwater pH 6.5
Aanzuren met 0.5 ml 30% fosforzuur pH 5.6

Opvallend was dat de pH met ca 0.3 punten toeneemt bij afkoelen sample van 60 naar 20 graden.

Duidelijk voordeel tov pH strips is dat je tijdens het aanzuren continue kunt meten, dus heel goed zuur doseren mogelijk. Met het voordeel dat ik de ijkvloeistof kan invriezen en paar minuutjes ontdooien in de magnetron heeft pH peter voor mij nu meer voordelen dan pH papier.

De Chinese pH meter lijkt voldoende voor dit doel.

Erwin Warners

Citaat van: hansHalberstadt op 19-04-2020  18:43 uheeft pH peter voor mij nu meer voordelen dan pH papier.

pH meter lijkt me sowieso handiger dan dat geklungel met pH papiertjes. Heb ze 1x gebruikt en daarna gelijk een meter aangeschaft.

hansHalberstadt

Weer een update van de pH-meter uit het openingsbericht. Nieuw batterijtje erin gedaan (stond op nog maar 3V). Batterijspanning heeft nauwelijks invloed op de aangegeven pH. dat is een goed teken want betekent dat de elektronica niet zo gevoelig is voor voedingsspanning van je batterij.
Eerst de 3 buffers gemeten ongekalibreerd (na 2 jaar ongebruikt in de kast gelegen met 3 molair kalium chloride, helaas was het water verdampt, dus alleen nog maar zoutkristallen in de pH-meter):
Buffer 9.18 geeft aan 9.23
Daarna spoelen met water en dan volgende buffer
Buffer 6.86 geeft aan 7.74 na enkele minuten
Daarna spoelen met water en dan volgende buffer
Buffer 4.01 geeft aan 4.00 na enkele minuten
Daarna nog een keer
Spoelen met water en dan volgende buffer
Buffer 6.86 geeft nu aan 6,60 na enkele minuten

Daarna de 6.86 kalibreren:
3 buffers geven nu alles drie vrijwel de bufferwaarde na 3-5 minuten wachten.
Flink zwenken geeft wel een sneller bereiken van de eindwaarde.vanavond ga ik nog een keer meten zonder kalibratie.
 

hansHalberstadt

Gisteravond nogmaals gemeten zonder kalibratie:
Spoelen met water en dan volgende buffer.
Buffer 6.86 geeft aan 6.90 na enkele minuten stabiel.
Daarna spoelen met water en dan volgende buffer.
Buffer 4.01 geeft aan 3.96 na enkele minuten stabiel.
Daarna spoelen met water en dan volgende buffer.
Buffer 9.18 geeft aan 8.90 na enkele minuten stabiel.

El Pastor Belga (MaJa)

Is meer dan goed genoeg denk ik maar...

Jacques

Citaat van: El Pastor Belga (MaJa) op 06-01-2023  18:26 uIs meer dan goed genoeg denk ik maar...

Dat denk ik ook. Zeker ook omdat de waarden boven 7 niet voorkomen bij het brouwproces.
Het is in ieder geval veel nauwkeuriger dan werken met pH-papiertjes.

hansHalberstadt

Ik heb nu misschien een handige manier gevonden om met die goedkope dingetjes toch slim en nauwkeurig de pH in te stellen van je beslag, zonder de noodzaak om het ding iedere keer te hoeven kalibreren.

Er zijn in principe 2 manieren om de pH te meten:
1) je neemt een goed gekalibreerde pH-meter en meet simpelweg de pH van je monster
2) je neemt een niet gekalibreerde pH-meter en meet eerst de pH van een referentieoplossing met de waarde die je wilt maken (in ons geval dus een referentieoplossing met pH=5.2). Je leest de pH-waarde af die de pH-meter aangeeft nadat die stabiel is. stel dat je dan bv 5.5 meet. Dan weet je dus dat 5.5 overeen komt met de echte pH=5.2. vervolgens zuur je je beslag aan met de pH-meter tot een gemeten pH van 5.5. dan is de echte pH dus 5.2.

Methode 2 heeft als voordeel dat je elke pH-meter kunt gebruiken die niet eens gekalibreerd hoeft te zijn omdat de kalibratie immers is gedaan met de ijkvloeistof van pH=5.2 het enige wat je dus doet, is de pH van je beslag gelijk maken aan de pH van je ijkvloeistof.

pH-meters werken met het principe dat je pH via de sensor een elektrische spanning geeft volgens een bepaald verband, bv spanning =a x pH +b die spanning lees je dan feitelijk af met een voltmeter als onderdeel van de pH-meter. Dus zolang er maar een verband is tussen pH en de afgelezen waarde kun je altijd je beslag instellen op de pH van je ijkvloeistof.
Voor pH van 5.2 kun je een ijkvloeistof maken bestaande uit azijnzuur (bv schoonmaakazijn) waarbij je net zolang verdunde natronloog bijmengt tot je pH gelijk is aan bv 5.2 (= de pH die je wit maken). Dat heet een buffer oplossing en de pH daarvan wordt bepaald door de verhouding zuur (azijnzuur) en geconjugeerde base (acetaat).

Om die oplossing te maken kun je 2 dingen doen:
1) je neemt eenmalig een gekalibreerde pH-meter en mengt net zolang totdat je pH=5.2 hebt.
2) Je berekent uitgaande van een bekende concentratie azijnzuur hoeveel gram natronloog je moet toevoegen.

De verhouding azijn/acetaat bepaalt de pH. Het leuke is dus dat je de oplossing mag verdunnen met water zonder dat de verhouding wijzigt dus ook de pH blijft dan vrijwel hetzelfde.

Door extra azijn toe te voegen zakt de pH en door natronloog toe te voegen wordt azijnzuur omgezet in acetaat en stijgt de pH. Je kun zo een pH ijkvloeistof maken met een pH tussen ca 3.5 en 5.5 (evt 6) en dus het gebied afdekken wat we gebruiken bij het brouwen   
    acetaatbuffer1.gif
als de verhouding te groot wordt dan is de oplossing te gevoelig voor verstoringen om nog nauwkeurig te zijn, dat gebeurt dus bij pH onder de 3.5 of boven de 5.5 .

Theo Mol

Citaat van: hansHalberstadt op 07-01-2023  00:48 uDe verhouding azijn/acetaat bepaalt de pH. Het leuke is dus dat je de oplossing mag verdunnen met water zonder dat de verhouding wijzigt dus ook de pH blijft dan vrijwel hetzelfde.
Verrassend, ik ben geen pH-deskundige en ik zie dit met grote ogen aan.
Als ik je goed begrijp, kun je dus met een kleine hoeveelheid van deze oplossing een grote hoeveelheid ijkvloeistof maken. Zijn daar nog grenzen aan, maw. kan het ook te slap of te sterk worden om bruikbaar te zijn?

hansHalberstadt

Het hangt samen met de vergelijking van Henderson-Hasselbalch:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Buffer_(scheikunde)
De pH wordt daarin bepaald door de verhouding van concentraties van het zuur (bv azijnzuur) en de bijbehorende (geconjugeerde) base (bv acetaat= zuur waar een H+ ion van is afgesplitst)
 als je de buffer dus 2 x verdunt dan worden beide concentraties de helft en blijft de verhouding (dus dus de pH bepaalt) hetzelfde.
Punt is alleen dat toevoeging van andere stoffen die zich als zuur of base kunnen gedragen, het zuur kunnen omzetten naar zijn geconjugeerde base of omgekeerd en dan verandert de verhouding dus wel. Hoe minder concentratie er is hoe meer je dan de verhouding gaat verstoren. Dat effect heet dan buffercapaciteit. Als je dan je pH-meter na een meting dan in een te sterk verdunde bufferoplossing zet dan ga je daarmee de pH van de bufferoplossing veranderen en dat is dan de grens waarbij het fout gaat. 
 
 

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.