Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept eerste biertje voor de beginner

Gestart door Timonneke, 17-09-2013 17:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Timonneke

Hallo,

Ik als beginneling zoek een recept om mijn eerste bier te brouwen:
Het liefst niet zoet. Ik hou meer van bitter dan van zoet. Alcohol rond de 6 a 7%
Kleur maakt niet uit. Mag flink schuimen.

Tips voor makkelijk gist en hopsoort zijn welkom

dennisbier

Gist 1007, Challenger hop en Saaz hop (aroma),  pilsmout of moutextract en 400 gram suiker op 10 liter  ;)  You'll love it!   Gist is Wyeast smackpack. Ik zou voor hopbloemen gaan, voor lekkere geur en makkelijk filteren. Gist flink door tot niet meer zoet en behoorlijk bitter en dijk hoparoma. 1007 geeft een goede schuimkraag.  Het bier blijft behoorlijk troebel, want de gist vlokt niet volledig uit.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam recept
Brouwdatum17-09-2013
BiertypeBitter blond
Volume10,00 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutWeyermann3 EBC86,2 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC13,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gChallengerpellets7,0%60 min.19,9 IBU
20,0 gSaazpellets3,8%10 min.7,9 IBU


RobinB

Dat recept wordt te zwaar, gaat al gauw naar 7,5-8%...
1007 zonder koeling kan ook best esterig worden.

Droog en clean bereik je eerder met de Nottingham.

Aart

Je zou een Pale Ale kunnen brouwen. Ongeveer zo:

start SG 1058
100% pale mout (of 90% pale met 10% cara60)
bitterhop: mik op 40 IBU (Tinseth)
aromahop: Cascade, Amarillo en of Centennial voor Amerikaans, Goldings of Fuggles voor Engels
Je kan meerdere aroma giften doen; bijvoorbeeld laatste 20 min, laatste 10 min en 0 min (flame out)

gist: Fermentis US05 (Amerikaans) of S04 (Engels)
Voor een erg droog (maar leeg) bier kan je ook de Nottingham gebruiken.
Ik raad je korrels aan omdat je als beginner waarschijnlijk nog niet met giststarters bezig wilt zijn.
1 zakje per 15 liter direct toevoegen aan de gekoelde wort

Gebruik je al software? Dan kan je dit recept er even inzetten en hier posten. Succes!

RobinB

Citaat van: Aart op 17-09-2013  18:31 uVoor een erg droog (maar leeg) bier ...
Smaken verschillen.
mijn APA met Nottingham was wel droog, maar zeker niet leeg. :)

Aart

Citaat van: RobinB op 17-09-2013  19:03 uSmaken verschillen.
mijn APA met Nottingham was wel droog, maar zeker niet leeg. :)
Mijn ervaring is dat je met de Nottingham wat 'volheid' inlevert ten opzichte van S04 en US05. Ook anderen hebben Nottingham beschreven als een gist die weinig profiel heeft en een relatief leeg bier oplevert.

RobinB

Evengoed zullen er meerdere tegengestelde ervaringen zijn, eea hangt nu eenmaal af van persoonlijke voorkeur.
Weinig gistprofiel ben ik wel met je eens. :)

kluukluuk

Wat zou het maischschema voor dit recept (bitter blond) eventueel kunnen zijn dan?

Zou je als gist ook safbrew S-33 kunnen gebruiken?

Wel een lekker simpel receptje om een keer te proberen  :proost:

Oscar

Citaat van: kluukluuk op 20-09-2013  00:12 uWat zou het maischschema voor dit recept (bitter blond) eventueel kunnen zijn dan?

30 min 63°C
30 min 72°
5 min 75°C (niet uitmaischen)

Spoelen met kneiter heet water (>90°C)

 :brouwen:

kluukluuk

Citaat van: Oscar op 20-09-2013  00:15 uspoelen met kneiter heet water (>90°C)

Hmm, hoeveel van dat kneiter hete spoelwater moet hier ongeveer voor gebruikt worden dan?  :-\ :weetniet:

Jacques

Citaat van: kluukluuk op 20-09-2013  00:47 uHmm, hoeveel van dat kneiter hete spoelwater moet hier ongeveer voor gebruikt worden dan?  :-\ :weetniet:

Kun je zo niet zeggen. Ligt aan de omvang van het brouwsel en de verliezen die je hebt.

Soms wordt als vuistregel gehanteerd dat je voor 10 liter bier ongeveer 17 liter water nodig hebt. Dat is het totaal van maisch- en spoelwater. Als je wat meer maischwater gebruikt verminder je dat op het spoelwater of andersom. Je kunt er een beetje mee spelen.

Brouwsoftware kan je heel handig zijn. Ook om je verliezen in beeld te brengen.

dennisbier

Minder zwaar bier is minder kristalsuiker toevoegen....
Eigenlijk werkt bijna alles als eerste biertje en blijft deze je altijd bij. (Toch?)

Oscar

Citaat van: kluukluuk op 20-09-2013  00:47 uHmm, hoeveel van dat kneiter hete spoelwater moet hier ongeveer voor gebruikt worden dan?  :-\ :weetniet:

Spoelen tot gewenst volume voor koken... en dat geldt voor alle recepten in de toekomst. ;) ;D

Vergelijkbare Topics (7)

32770

Reacties: 5
Gelezen: 1727

29554

Reacties: 16
Gelezen: 4565

42324

Reacties: 11
Gelezen: 1760

17260

Reacties: 9
Gelezen: 4864


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.