Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#21
Grondstoffen / Re: Welke korrelgist voor St B...
Laatste bericht door karel62 - 30-11-2022 21:13 u
Bedankt allemaal voor jullie advies
#22
Grondstoffen / Re: Welke korrelgist voor St B...
Laatste bericht door Orangeloo - 30-11-2022 20:59 u
Citaat van: karel62 op 30-11-2022  19:51 uHallo allemaal
Ik ben van plan een st Bernardus abt 12 te gaan brouwen.
In het recept wordt een Wyeast labs 3787 trappist high gravity gebruikt.
Zou ik hier ook een korrelgist voor kunnen gebruiken en zo ja welke
zou ik dan kunnen gebruiken?
bvd Karel


Deze gist is niet te koop. St Bernardus heeft een eigen giststam. vroeger wel te koop bij de Zeeuwse gistbank. Deze is helaas niet meer  :'(

Met een andere gist zal het geen exacte kloon worden.

Als je de 3787 trappist high gravity gebruikt krijg je een Westvleteren Abt 12 kloon.

Zie mijn mijn bevindingen bij Orange Abt 12   :brouwen:

Citaat van: orangeloo op 15-08-2017  09:02 uVanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg

De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D


#23
Grondstoffen / Re: Welke korrelgist voor St B...
Laatste bericht door Edwin brouwt - 30-11-2022 20:57 u
De Mangrove jack m31 of de lallemand Abbaye of de be-256 zouden
goede vervangers kunnen zijn.

In principe is er geen echte vervanger voor de 3787, maar met deze 3 kun je een prima bier brouwen. Let even op de vergistingsgraad: de 3787 heeft iets van 78%, dus zoek een gist die niet veel verder gaat zodat je nog wat zoetheid over houdt.
#24
Grondstoffen / Re: Welke korrelgist voor St B...
Laatste bericht door Juindorper - 30-11-2022 20:52 u
Citaat van: karel62 op 30-11-2022  19:51 uHallo allemaal
Ik ben van plan een st Bernardus abt 12 te gaan brouwen.
In het recept wordt een Wyeast labs 3787 trappist high gravity gebruikt.
Zou ik hier ook een korrelgist voor kunnen gebruiken en zo ja welke
zou ik dan kunnen gebruiken?
bvd Karel

Ik zou voor de BE-256 gaan. Die lijkt verdacht veel op de st Bernardus gist.
De 3787 is de Westmalle gist.
#25
Grondstoffen / Welke korrelgist voor St Berna...
Laatste bericht door karel62 - 30-11-2022 19:51 u
Hallo allemaal
Ik ben van plan een st Bernardus abt 12 te gaan brouwen.
In het recept wordt een Wyeast labs 3787 trappist high gravity gebruikt.
Zou ik hier ook een korrelgist voor kunnen gebruiken en zo ja welke
zou ik dan kunnen gebruiken?
bvd Karel
#26
Grondstoffen / Re: Porter met meer chocolade ...
Laatste bericht door Edwin brouwt - 30-11-2022 19:39 u
Citaat van: Chinook op 30-11-2022  10:00 uIk heb ooit van de brouwers van Dugges gehoord dat ze veel pale Chocolate gebruiken voor hun (chocolade) stouts. Ik vond zelf Chocolate Wheat (Weyermann) ook heel erg naar melkchocolade smaken. Ik vind het op zichzelf alleen niet echt geweldig smaken, alsof er iets mist. Paul's Malt chocolademout smaakt heel erg naar van die 70+% pure chocolade. Geroosterde rogge zou ook heel erg naar melkchocolade smaken (ben ik nu aan het testen). Gistkeuze en lactose helpen ook heel erg. Al mijn brown ales met Verdant IPA geven een impressie van chocolade. 500 g lactose op 20 L bier en warm maischen werkten ook wel goed. Voor de volgende keer ga ik proberen iets met Verdant te doen, extra lactose en een combinatie van twee of drie geroosterde mouten.
Ja, ik wil juist geen lactose gebruiken in mijn "gewone" porter.

Hou ons op de hoogte van je test met geroosterde rogge!

En ik ga de specs 's lezen van die verdant ipa gist, ben benieuwd wat gist er mee kan.

P.s. lid van de Bierkaai? Ik ook :)
#27
Apparatuur / Re: Verloting iSpindel met 5 e...
Laatste bericht door JanDeGraaff - 30-11-2022 19:39 u
Citaat van: Jacques op 29-11-2022  22:16 uDe doppen voor de BrewBrain Float zijn dezelfde als de doppen die op verse sinaasappelsapflessen zitten.
Ah, oké, dank je.

Die passen niet op mijn iSpindel – de mijne is volgens mij gelijk aan die op het plaatje. De doppen van sinaasappelsapflessen zijn voor mij niet diep genoeg; er blijft een stukje schroefdraad over.
Daar ga ik voor 58 cent geen risico mee nemen...
#28
Prikbord / Re: Af te halen: circa 35 gesp...
Laatste bericht door Longneck Ben - 30-11-2022 19:27 u
De liefhebber heeft zich intussen gemeld - dit topic sluit.
#29
Apparatuur / Re: Keg en tappen
Laatste bericht door Bvk1983 - 30-11-2022 18:20 u
Citaat van: Hopfenfox op 30-11-2022  17:05 uCheck ook Amazon eens, daar vind je ze ook wel eens voor niet al te veel.

Dank voor de tip. Op Amazon voor € 43,50 kunnen kopen, dat is een mooie prijs.

Hopelijk lost dit ook het schuimprobleem op.
#30
Apparatuur / Re: Keg en tappen
Laatste bericht door Hopfenfox - 30-11-2022 17:05 u
Check ook Amazon eens, daar vind je ze ook wel eens voor niet al te veel.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.