Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 06 C2 IPA - Wil van den Broek

Gestart door huizerbrouwer, 06-06-2007 07:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

huizerbrouwer

 :lekkerbier:
Recept IPA: 2e prijs klasse C ONK 2006

Gebrouwen 23 januari 2006, nummer 246.
Begin SG 1048  (11.9 Plato)
Geschat eind SG 1010 (2.6 Plato)
Bitterheid 28 EBU
Kleur 20 EBC

Maischen: water niet aangezuurd
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
53 graden, 5 minuten
60 graden, 20 minuten
70 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  47,5%, 3720 gram
Pale Ale 47,5%, 3720 gram
Aroma 150 5%, 390 gram

20 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met fosforzuur
75 graden.

Tettnanger 4.0%, bijdrage 15EBU, 55 gram, 90 minuten FWH
Tettnanger 4.0%, bijdrage 13EBU, 70 gram, 30 minuten

Wyeast Scottisch Ale 1728,
start 1048 op 04-02-2006
gesloten 1010 op 11-02-2006
bottelen 1010 op 15-02-2006
Gebotteld met 3gram kristalsuiker

Met het bovenstaande recept wordt het nog geen IPA.
Te weinig alcohol en te weinig hoparoma.
Tijdens het botelen is een zelfgemaakt hopextract toegevoegd:
- een 2 liter weckpot is gevuld met verse Fuggle hopbloemen uit eigen tuin
- hierbij is een liter genever gedaan aangvuld met water tot pot geheel vol is
- deksel erop en 6 weken laten trekken
- hopbellen eruit zeven en er blijft een bruinig zeer sterk naar hop ruikend en
  smakend extract over
- dit aan het bier toevoegen naar smaak, zo hoppig en bitter als gewenst

Groeten Huizer Brouwer.

Caspar

Aparte techniek, ik had niet gedacht dat het koud-hoppen veel bitterheid zou geven. Zou dit door de jenever komen?

Gerb

Ik had ook al eens gelezen dat je met de Scottish Ale gist een goede IPA kunt maken. Hij gist niet zo ver uit en geeft een prettige, licht fruitige smaak. En hoe was het koolzuur met 3 g/liter?

Oscar

Dat maken van het hopextract is wel een interessant idee, echter zo krijg je toch alleen een oplossing van alfazuren(en andere stoffen) die niet geisomeriseerd zijn ? Of is dit alleen voor het hoparoma ?

Adrie

Geinig! Proef je de jenever dan niet? Die heeft toch een vrij sterke smaak. Weet je nog hoeveel jenever je hebt toegevoegd op hoeveel bier?

huizerbrouwer

Het was geen 3 gram per liter maar 3 gram per fles.
Koolzuur in voldoende mate aanwezig.

Van de jenever proef je niets, althans ik niet.
ik vind het ook niet lekker. De bijdrage in alcohol merk je
natuurlijk wel, daarom ook maar 5% gebrouwen.

huizerbrouwer

Hoeveel ik toegevoegd heb weet ik niet meer precies.
Ik heb het toegevoegd aan het bier zonder koolzuur en net
zolang geproefd tot er genoeg hoparoma aanwezig was.
Is natuurlijk redelijk subjectief. Het zal echter nooit meer
dan 5 cl per fles geweest zijn, aangezien ik altijd per 20
liter vergist en dus ook bottel.

EBC

Interessante manier van brouwen! Ik zou het een mooi voorbeeld van vrije klasse noemen, hier is tenminste iets unieks gedaan, dat kan je van veel andere ingestuurde bieren niet echt zeggen...

Maar ik twijfel eraan of het echt bitter was. Veel hopsmaak geloof ik, maar nabitter? Echt zo rond de 60 IBU, waar een een IPA thuishoort?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.