Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?

Gestart door Procion, 27-02-2021 23:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Richard3

Citaat van: hansHalberstadt op 13-04-2021  09:43 uMijn ijwit bier staat nog steeds te gisten en zit nu op bijna 90% SVG. als aanvulling op het recept heb ik wat citra hop pellets toegevoegd (0.4 gram per liter) die ik om hopcreep te voorkomen heb overgoten met kokend water in een jampotje en daarna gelijk deksel erop en rustig laten afkoelen. Maar SGV 90% en nog steeds doorgisten zou toch kunnen duiden op hopcreep of een hele hoge vergistingsgraad van de gist.
Heeft iemand soortgelijke ervaringen met de ijwit gist qua SVG?

Welke gist heb je gebruikt?

Richard3

Ik twijfel toch enorm of mijn opkweek van een fles paasij gelukt is. Dit is het resultaat met 20 ml appelsap en 1 dag later 300 ml 1040 wort na 1 week:

hansHalberstadt

Citaat van: Richard3 op 13-04-2021  19:18 uWelke gist heb je gebruikt?
de ijwit gist die ik ooit uit een flesje ijwit had opgekweekt een paar jaar terug voordat ze het gingen pasteuriseren.

hansHalberstadt

Citaat van: Richard3 op 13-04-2021  19:35 uIk twijfel toch enorm of mijn opkweek van een fles paasij gelukt is. Dit is het resultaat met 20 ml appelsap en 1dag later 300ml 1040 wort na 1 week:

ik zie troebele vloeistof met een wit laagje wat lijkt op schuim van koolzuur. Waarom denk je dat het niet gelukt is?

Richard3

Omdat het al die tijd troebel is gebleven, geen koffie met melk kleur

Richard3

Ik ga nu maar het buisje gist van jou, Hans, gebruiken.

hansHalberstadt

Citaat van: Richard3 op 13-04-2021  19:41 uOmdat het al die tijd troebel is gebleven, geen koffie met melk kleur

het blijft troebel zolang het niet is uitgegist. Ik zou er nog een pakje appelsap bijdoen en dan nog wat schudden en over een paar dagen nog eens kijken of er dan flinke gisting is.

Als je wilt kun je nadat je mijn buisje hebt gebruikt daar wat van die erlemeyer in terugdoen en naar mij opsturen. Dan kan ik het voor je reinkweken en zien wat erin zat, evt testje doen naast mijn ijwit gist. Dan moet je mijn buisje na gebruik even goed omspoelen en paar minuutjes in een pannetje kokend water koken om alle gist die erin zat te doden voordat je jouw gist erin doet. (anders kweek ik daarna mijn eigen gist op) Dan kan ik je wel in ruil een andere gistsoort van mij gratis terugsturen. 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 13-04-2021  09:43 uMijn IJwit bier staat nog steeds te gisten en zit nu op bijna 90% SVG. als aanvulling op het recept heb ik wat Citra hop pellets toegevoegd (0.4 gram per liter) die ik om hopcreep te voorkomen heb overgoten met kokend water in een jampotje en daarna gelijk deksel erop en rustig laten afkoelen. Maar SGV 90% en nog steeds doorgisten zou toch kunnen duiden op hopcreep of een hele hoge vergistingsgraad van de gist.
Heeft iemand soortgelijke ervaringen met de IJwit gist qua SVG?

Bij een test die ik heb uitgevoerd heb ik gezien dat het overgieten van hop met heet water het effect van hopcreep wel minder wordt maar niet geheel voorkomt... Bij die test bleek ook dat je veel aromastoffen door het overgieten met heet water kwijt raakt. Alles wat je ruikt tijdens het overgieten komt niet in je bier...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 13-04-2021  22:13 uBij een test die ik heb uitgevoerd heb ik gezien dat het overgieten van hop met heet water het effect van hopcreep wel minder wordt maar niet geheel voorkomt... Bij die test bleek ook dat je veel aromastoffen door het overgieten met heet water kwijt raakt. Alles wat je ruikt tijdens het overgieten komt niet in je bier...
hier de grafiekjes:


Bij 70% SVG heb ik de Citra toegevoegd, ervan uitgaande dat de gisting wel zou stoppen bij 75%, maar ging lekker door tot 90% op dit moment. En wel in bijna hetzelfde tempo. Nu pas begin het een beetje af te buigen: einde in zicht? En de Citra kan ik er niet meer uithalen dus die 6 dagen dryhop zal wel wat langer worden. 
Zit inmiddels ook al tegen de 8% alcohol met de bottelsuiker erbij, dus de beslissing om een handje Citra erbij te stoppen kan wel eens tot gevolg hebben dat het meer een tarwetripel gaat worden dan een IJwit kloon. Op zich ook niet verkeerd. Als ik het de volgende keer reproduceerbaar kan namaken als het een lekker bier wordt.

Snelbier

Citaat van: hansHalberstadt op 13-04-2021  23:23 uBij 70% SVG heb ik de Citra toegevoegd, ervan uitgaande dat de gisting wel zou stoppen bij 75%, maar ging lekker door tot 90% op dit moment. En wel in bijna hetzelfde tempo. Nu pas begin het een beetje af te buigen: einde in zicht? En de Citra kan ik er niet meer uithalen dus die 6 dagen dryhop zal wel wat langer worden.
Zit inmiddels ook al tegen de 8% alcohol met de bottelsuiker erbij, dus de beslissing om een handje Citra erbij te stoppen kan wel eens tot gevolg hebben dat het meer een tarwetripel gaat worden dan een IJwit kloon. Op zich ook niet verkeerd. Als ik het de volgende keer reproduceerbaar kan namaken als het een lekker bier wordt.
Hans,  vlgs een ooit gevonden tabel én eigen ervaring zou Citra een hop zijn met weinig creep-verschijnselen.
Verdenk je echt de Citra? Of is IJwit-gist een stiekemert, diastaticus? Zo te zien gist hij bij velen best ver door.
Groet,  Snelbier

hansHalberstadt

Citaat van: Snelbier op 13-04-2021  23:41 uHans,  vlgs een ooit gevonden tabel én eigen ervaring zou Citra een hop zijn met weinig creep-verschijnselen.
Verdenk je echt de Citra? Of is Ijwit-gist een stiekemert, diastaticus? Zo te zien gist hij bij velen best ver door.
Groet,  Snelbier
Ja dat zou ook prima een verklaring kunnen zijn. Ik had de Citra niet voor niets getemd met kokend water. Maar de vorige keer was me niet opgevallen dat de SVG zo hoog was als nu. Maar misschien ook niet echt op gefocust. Dat betekent dus dat de info van anderen die deze gist gebruiken en SVG gemeten hebben heel belangrijk gaat worden. De 85% die al was gemeld is al veel hoger dan de gemiddelde 75%.
 

L.win

Citaat van: hansHalberstadt op 13-04-2021  23:48 uJa dat zou ook prima een verklaring kunnen zijn. Ik had de Citra niet voor niets getemd met kokend water. Maar de vorige keer was me niet opgevallen dat de SVG zo hoog was als nu. Maar misschien ook niet echt op gefocust. Dat betekent dus dat de info van anderen die deze gist gebruiken en SVG gemeten hebben heel belangrijk gaat worden. De 85% die al was gemeld is al veel hoger dan de gemiddelde 75%.

Ergens, maar waar? Heb ik gelezen dat het SVG ongeveer 77% zou moeten zijn.
Als je de ijkpunten uit de film in het begin van deze draad neemt,  dan klopt dit ongeveer.
Zo heb ik ook mijn recept, volgens de ijkpunten, klaar staan om over een week of 2 te gaan brouwen.

Gek om te lezen dat jullie SVG veel hoger ligt. Dit komt natuurlijk niet ten goede voor de kloon.
Ben benieuwd wat het SVG bij mij zal gaan doen.
- Het zou dus aan hopcreep kunnen liggen, maar zonder dat, was het SVG ook al een stuk hoger.
- Kan zo'n verschil ook liggen aan het aantal vergistbare suikers welke je hebt gewonnen?
- Kan het zijn dat brouwerij 't IJ het bier verdunt?

Ben echt benieuwd waar het grote verschil in SVG ligt en of ik daar zo mogelijk rekening mee kan houden tijdens mijn kloonpoging.

Brouwerij KOR

Citaat van: L.win op 14-04-2021  14:30 uErgens, maar waar? Heb ik gelezen dat het SVG ongeveer 77% zou moeten zijn.
Als je de ijkpunten uit de film in het begin van deze draad neemt,  dan klopt dit ongeveer.
Zo heb ik ook mijn recept, volgens de ijkpunten, klaar staan om over een week of 2 te gaan brouwen.

Gek om te lezen dat jullie SVG veel hoger ligt. Dit komt natuurlijk niet ten goede voor de kloon.
Ben benieuwd wat het SVG bij mij zal gaan doen.
- Het zou dus aan hopcreep kunnen liggen, maar zonder dat, was het SVG ook al een stuk hoger.
- Kan zo'n verschil ook liggen aan het aantal vergistbare suikers welke je hebt gewonnen?
- Kan het zijn dat brouwerij 't IJ het bier verdunt?

Ben echt benieuwd waar het grote verschil in SVG ligt en of ik daar zo mogelijk rekening mee kan houden tijdens mijn kloonpoging.
In mijn geval heb ik geen koudhop gebruikt en 85% vergistingsgraad. Dit een gistopkweek van IJwit gist van Hans. Ik heb eenstapsmaisch van 67 graden gebruikt.

middelaersch

Ik lees hier over vergistingsgraden van 85% en 90%. Eerder schreef ik al dat ik betwijfel of het IJ (nog steeds) gist van De Koninck gebruikt.

De Koninck gist is soms ook commercieel te koop:

- Wyeast Belgian Schelde Ale 3655-PC, SVG 73-77%
- White Labs Antwerp Ale Yeast WLP-515, SVG 73-80%

Dus een groot verschil in SVG tussen De Koninck en het IJ. Dat bevestigt c.q. versterkt mijn vermoeden dat dit wel eens andere gist zou kunnen zijn. Maar mooi dat Hans de originele gist nog heeft weten te redden!

Jacques

Citaat van: middelaersch op 14-04-2021  19:06 uIk lees hier over vergistingsgraden van 85% en 90%. Eerder schreef ik al dat ik betwijfel of het IJ (nog steeds) gist van De Koninck gebruikt.

De Koninck gist is soms ook commercieel te koop:

- Wyeast Belgian Schelde Ale 3655-PC, SVG 73-77%
- White Labs Antwerp Ale Yeast WLP-515, SVG 73-80%

Dus een groot verschil in SVG tussen De Koninck en het IJ. Dat bevestigt c.q. versterkt mijn vermoeden dat dit wel eens andere gist zou kunnen zijn. Maar mooi dat Hans de originele gist nog heeft weten te redden!

Brouwerijen wisselen niet snel van gist als ze bieren brouwen die succesvol zijn.

Al heel wat keren heb ik gezien dat de vergistingsgraden die je haalt met bepaalde gisten veel hoger zijn dan die Wyeast aangeeft.
Daarnaast kan het zijn dat de gist gemuteerd is in de brouwerij.

L.win

Citaat van: Rootsman op 14-04-2021  14:44 uIn mijn geval heb ik geen koudhop gebruikt en 85% vergistingsgraad. Dit een gistopkweek van IJwit gist van Hans. Ik heb eenstapsmaisch van 67 graden gebruikt.

Brouwerij geeft aan dat het svg rond 80% zit.  Had maar weer een mail gestuurd ;-)
Ze brouwen dit bier op 2 locaties en ze gebruiken hier verschillende maischsschema's, dit vanwege de verschillende installaties.
Voor ons betekent dat we het maischschema aan moeten passen op ons eigen systeem.

Zoals ik het begrijp moet de beta-amylase korter duren en de alfa-amylase langer duren om het SVG lager te krijgen.
Klopt dit?
Is dit de factor waar ik mee kan spelen?

hansHalberstadt

Vandaag ook het echte SG gemeten = 1005 (SG grafiek is op basis van refractometer en tooltje, maar blijkt dus mooi hetzelfde)
 
93% SVG (1065 naar 1005) maischschema was een uur op 63 en een half uur op 72, daarna naar 80 en spoelen.
Verder had ik een roervlo meedraaien op de bodem gedurende de hele gisting. Dat lijkt een mooie rechte vergistingscurve te geven van begin tot einde en dan abrupte stop omdat alle gist actief mee blijft doen.

LAM

Hallo allemaal,
Vanmiddag heb ik een afspraak bij een brouw winkel om wat spulletjes in te slaan. Graag wil ik ook ingrediënten kopen voor de IJwit kloon. Aangezien het in dit draadje vrijwel alleen over de gist is gegaan vroeg ik me af of jullie me kunnen helpen met tips voor de inkoop van ingrediënten. Welke hop bijvoorbeeld? En of er gebruik wordt gemaakt van tarwemout of vlokken. Ik hoor graag van jullie!

Brouwerij KOR

Citaat van: LAM op 17-04-2021  07:33 uHallo allemaal,
Vanmiddag heb ik een afspraak bij een brouw winkel om wat spulletjes in te slaan. Graag wil ik ook ingrediënten kopen voor de IJwit kloon. Aangezien het in dit draadje vrijwel alleen over de gist is gegaan vroeg ik me af of jullie me kunnen helpen met tips voor de inkoop van ingrediënten. Welke hop bijvoorbeeld? En of er gebruik wordt gemaakt van tarwemout of vlokken. Ik hoor graag van jullie!
Ik heb Duitse Hallertau Perle hop en tarwemout gebruikt. Hierbij mijn recept: (brouwzouten gebruikt vanwege waterontharder)

Succes!

Gr Ruud


LAM

Citaat van: Rootsman op 17-04-2021  07:44 uIk heb Duitse Hallertau Perle hop en tarwemout gebruikt.
Aah top! Dankjewel :)
Heb je het gehele recept ook? Met maisch en spoelwater e.d.?

Brouwerij KOR

Citaat van: LAM op 17-04-2021  10:50 uAah top! Dankjewel :)
Heb je het gehele recept ook? Met maisch en spoelwater e.d.?

LAM

Citaat van: Rootsman op 17-04-2021  11:03 u
Thanks!!

Brouwerij KOR

Uiteindelijke vergistingsgraad van 88,6 behaald.

vanderhoeve

Ben benieuwd of het een beetje op het origineel lijkt.
Leuk om ook een keer te proberen

Procion

Citaat van: vanderhoeve op 22-04-2021  12:52 uBen benieuwd of het een beetje op het origineel lijkt.
Leuk om ook een keer te proberen

Ik wacht ook vol spanning af op het resultaat van Rootsman. Bijna net zo spannend als wachten op je eigen brouwsel :P

Vergelijkbare Topics (7)

41710

Reacties: 35
Gelezen: 7855

43745

Reacties: 4
Gelezen: 1239

31939

Gestart door Tuur


Reacties: 22
Gelezen: 10544

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1165


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.