Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoegaarden witbier

Gestart door Tuur, 07-07-2016 21:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tuur

Medebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?

Adbrouwt

Citaat van: Tuur op 07-07-2016  21:15 uMedebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?
Altijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.

Herman

Citaat van: Adbrouwt op 07-07-2016  21:40 uAltijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.
Hoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!

Adbrouwt

Citaat van: Herman op 07-07-2016  23:35 uHoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!
Ik bedoel poeder uit een potje is sterker dan gekneusde zaden. Persoonlijk vind ik het doseren uit een poeder pot lastig omdat je snel teveel hebt.

Emanuel

Misschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.

seed7

Koriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo

Dund

Ik neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?

Tuur

Citaat van: Emanuel op 08-07-2016  07:49 uMisschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.
uiteraard

Tuur

Citaat van: Dund op 08-07-2016  10:52 uIk neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?
ik zelf gebruik altijd bitter, tot nu toe

Tuur

Citaat van: seed7 op 08-07-2016  08:01 uKoriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo
Ongeveer 6 a 6,5 gram op 5 gallon (19 liter) koriander en 9,5 gram sinaasappel schil (bitter)
Dit is voor mij gevoel beter dan de hoge koriander gift dan ik elders heb gelezen.
8 IBU lijkt me aande lage kant, maar je zal ongetwijfeld gelijk hebben.

Tuur

Wat denken jullie, komt dit in de buurt van een Hoegaarden wit bier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
15,10 lWater uit Monster (kralingen)1,20 mlMelkzuur7,93 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,8 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,8 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,8 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,7 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.11,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterBelgian Witbier (3944)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Tuur

Bij kloon recepten die ik elders had gevonden werd regelmatig Saaz hop toegevoegd. Hoe staan jullie daar tegen over?
Misschien nog een late hop gift toevoegen?

Emanuel

Ik heb zelf best wel een positieve ervaring gehad met een combinatie van Hallertau Hersbrucker  (gehele tijd meekoken) en Brewers Gold (laatste 15 minuten). Dit in de combinatie met koriander en bittere sinaasappelschil leverde een lekker zacht witbier op dit naast de koriander smaak ook een beetje een pepertje had.

Tuur

Bedankt voor je reactie Emanuel.
Maar ik ga het met Saaz hop in een wat latere gift doen. Dit omdat ik vaak lees bij wit bier recepten die op Hoegaarden willen lijken Saaz hop gebruikt wordt.
Misschien nog iemand op of aanmerkingen?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
14,80 lWater uit Monster (kralingen)1,20 mlMelkzuur6,42 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,7 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,7 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,7 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,4 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.10,3 IBU
4,8 gSaazbellen2,9%10 min.0,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
Belgian Witbier (3944)bovengist

Vergisting



KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Emanuel

Hoi Tuur, ik ben benieuwd naar het resultaat. In ieder geval veel plezier met brouwen  :biersmile:.

Tuur


Battum80

Ik zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven

Tuur

Citaat van: Battum80 op 10-07-2016  19:46 uIk zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven
[/quote
Ik heb al diverse malen met deze gist gebrouwen. Eigenlijk nooit hoger dan 17 graden en altijd een goed resultaat gehad. hoofdvergisting altijd klaar binnen een week. Zelfs nog nooit na gegist met deze gist.
Altijd direct gebotteld na 1 week.
Mocht de vergisting een keer minder snel verlopen zal ik je tip ter harte nemen.

Battum80

Ik bedoelde het niet zozeer voor de snelheid, maar meer voor de smaak. Ik gebruik deze eigenlijk alleen voor mijn tripel en vergist dan op 21 graden

Tuur

Ik denk dat het voor een tripel best kan. Als je op een hogere temperatuur vergist krijg je wat hogere alcoholen in je bier. Wat soms past in een tripel, maar wat ik in een wit bier niet wil hebben.

Battum80

Succes met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?

Tuur

Dank je wel.
Zal ik doen Battum.

Wallie

Citaat van: Battum80 op 11-07-2016  07:47 uSucces met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?

En? ;D ;D ;D

Vergelijkbare Topics (2)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.